[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ph controler (calibrare.....)  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

desi am scris intr-un topic , ca facusem o greseala,,, acum ma chinui de 3-4 ore sa calibrez... fara succes
situatia se prezinta in felul urmator:
solutii de calibrare JBL ProFlora Cal set-solutii calibrare,curatire electrod pH
controlerul este Acesta
dupa o resetare completa, am incercat de 2 ori sa-l calibrez... problemele sunt urmatoarele: calibrare ph 7 ca sa-l aduc la setare am pus 5mv , initial indica 7.9 solutia/confirmat
spalare in apa de chiuveta dusa la temperatura camerei, dupa care,
calibrare ph 4 , aparatul imi indica un ph de5... apoi dupa o usoara agitare 8, brusc a scazut 1... am apasat pe butonul + de am innebunit pana l-am ridicat la 4.. si am urmatoarele Amplit 99.6 %...
l-am bagat in acvariu... langa reactor, in capatul opus. indica la fel, adica 10 ph...
am umplut 2 cani, una cu apa din acvariu alta robinet..
apa din acvariu in cana indica 6.5 si tot a scazut undeva la 6.45
apa de la robinet 7.8 si tot crestea...usor...

rog pe cineva,sa ma clarifice , chiar nu mai inteleg nimic... am facut calibrarea cu foarte mare rabdare... 30 min, poate chiar mai mult...

un prieten mi-a zis sa nu calibrez in sticlele originale,, nu am inteles ce vrea sa zica, Se referea la eprubetele care au venit cu setul de solutii de calibrare de la jbl ?
trebuie sa le calibrez intr-un pahar de plastic sau cum.... :help2:
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

certetas fiind am descoperit ceva ce nu-mi axplic:
Poza, asta indica intr-o cana cu apa de acvariu
image
image
Ce indica in acvariu: sonda inclinata 45 grade si 90 grade:
image
image
image
image

si asta indica in acvariu cand inchid lumina Ph 6.39.. cum aprind lumina ph 10 . Cum adica ??
image
image
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

imi raspund la o intrebare. Sper sa nu dau dovada ca vorbesc singur :-)
la un al 2-lea test, am descoperit altceva... tot cu ,cana .
La o distanta de 1 m de acvariu indica bine, , cana e pusa deasupra acvariului, Eronat. Problema mea este defapt un camp electromagnetic... eu mi-am atasat droserele in spatele capacului.... deci distanta de maxim 30 cm de sonda.
O intrebare mai ciudata ar fi :
daca leg un fir , de la priza, de la impamantare si il bag in acvariu, (in apa), Ari fi posibil sa scap de acest bruiaj ? sau sa schimb locul droserelor, undeva mai jos... distanta de 1 m
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Eu parca totusi as muta droserele.
Oricum, vara o sa ai probleme cu supraincalzirea apei din cauza caldurii. Droserele in capac nu aduc nimic bun.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

m-am gandit la inceput ca va incalzi apa acele drosere.... dar imediat am intrebat cat de tare se incalzesc pe cel de unde am cumparat... raspunsul lui era ca nu tare.. Tocmai am pus mana pe ele si frig.
si eu tot la modalitatea asta ma gandeam... e mai riscant cu impamantarea in apa atat pentru mine cat si pentru pesti...
de acuma trebuie sa vad care e raza minima in care nu-mi bruiaza semnalul , Mersi de sfat
alexnbv
Membru de baza

IP:

Scuze pentru offtopic, dar am vazut ceva interesant in cea de-a-2-a poza prins cu 2 ventuze de geamul acvariului, sub sonda cred. Sunt foarte curios despre ce este vorba.

Multumesc.

Acvariu 126
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

testul permanent de co2 Jbl
alexnbv
Membru de baza

IP:

Multumesc mult ptr raspunsul prompt....trebuie sa cumpar si eu unul ;)

Acvariu 126
[Yahoo!]
Benu
Member
[Avatar]

IP:

Masurarea pH-ului se face prin masurarea diferentei de potential intre 2 electrozi, unul de referinta, cu potential constant si unul "indicator", adica un electrod sensibil la concentratia ionilor de hidrogen (H+) din solutia ta (Definitia corecta a pH-ului ar fi: logaritmul cu semn schimbat al activitatii ionilor de hidroniu (H3O+), specia sub care se afla ionii de H+ in apa).

Electrodul indicator poti sa-l identifici usor, este o mica biluta de sticla de la capatul sondei tale, confectionata dintr-o membrana de sticla permeabila la ionii de H+. Sonda pe care o ai tu este practic un electrod combinat (referinta + indicator).

Acuma gata cu teoria, practica:

1. Diferenta de potential dintre cei doi electrozi este fff mica, iar ca semnalul tau sa poata fi interpretat (transformat in unitati de pH) el este amplificat electronic foarte mult. Ca sa nu mai mentionam si faptul ca dependenta intre diferenta de potential masurata si unitatile de pH este logaritmica. Cablul de la sonda la unitatea de masura trebuie sa fie in concluzie foarte foarte bine ecranat. Chiar si daca e bine ecranat, dupa cum ai intuit si tu, in apropierea unui camp electromagnetic puternic, cum este cel de la droserele de la tuburile fluorescente, masuratorile tale vor fi aberante. Deci, incearca sa nu te apropii cu sonda, dar mai ales cu cablul de la sonda de aceste campuri. Ia o proba de apa din acvariu, masoara-i pH-ul intr-o cana de plastic sau sticla, pune sonda in acvariu si cauta-i o pozitie (atat ei cat si cablului) astfel incat sa obtii o valoare cat mai apropiata de cea masurata in cana.

2. O alta cauza a variatiilor mari de pH masurate ar putea fi cauzate de un contact imperfect al cablului care intra in sonda sau in aparatul de masura. Cu electrodul in cana, misca usor cablul la intrarea in sonda si la mufa BNC cu care se conecteaza la aparat. Daca iti variaza pH-ul cand misti, inseamna ca ai un contact imperfect si sfatul meu este sa schimbi sonda cu tot cu cablul, daca mai este in garantie. Este putin probabil sa poti sa refaci lipiturile si sertizarile din fabrica.

3. Despre masurare si calibrare. Atat masurarea cat si calibrarea trebuie facuta numai dupa ce electrodul tau este conditionat. Propunerea mea este sa tii electrodul in apa cel putin o zi inainte de a face calibrarea sau masurarile. Membrana din sticla trebuie sa se (uite nu gasesc cuvantul), cred ca cel mai intuitiv ar fi sa se "inmoaie". Altfel, membrana uscata nu este permeabila la ionii de hidrogen. Deci lasa electrodul in apa distilata sau si mai bine intr-un tampon pH=7 (daca ai solutia cu pH=7 intre cele pentru calibrare). Apoi, a doua zi daca vrei poti sa-i faci o curatire cu solutia de curatire din set si speli bine cu apa distilata. Apoi, stergi biluta de sticla foarte usor cu un colt de servetel de hartie. Pui apoi sonda in solutia tapon de pH=7 si o calibrezi pentru aceasta valoare. Niciodata nu incepi la prima calibrare cu pH 4 sau 10, ca-ti duci panta curbei in ceruri. Daca vrei iti pot detalia. Dupa aceea, speli cu apa distilata, stergi usor cu coltul servetelului si pui in solutia de pH=4. Repeti pentru pH=10. Tu ce acvariu ai? Adica te intereseaza mai tare pH-urile acide (<7, de ex. ciclide americane) sau cele bazice (>7, de ex. cele africane). Caci, cateodata, calibrarile sunt mai precise in doua puncte (4 si 7, pt pHuri acide si 7 si 10 pt cele bazice), o a treia solutie de calibrare putand sa-ti deplaseze panta.

Eu nu stiu exact modelul tau de pH metru, daca ceva din ce ti-am scris nu se potriveste, spune-mi si iti pot explica.

4. despre inclinarea electrodului. Masuratorile se fac doar cu electrodul in pozitie verticala! Daca vrei detaliez. Ideea este ca atat in interiorul electrodului indicator cat si al celui de referinta sunt niste solutii in care sint imersate niste sarmulite (platina si platina pe care este depus argint, daca referinta este ceea ce cred eu). Cand inclini electrodul, risti ca sarmulitele sa nu mai fie imersate (sau sa fie insuficient imersate) in solutiile lor, deci sa-ti dea valori ciudate.

Daca mai pot sa-ti fiu de folos cu sfaturi despre pastrare, curatare, etc., sa-mi zici. Bafta mare

Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva
Benu
Member
[Avatar]

IP:

Scuze, am uitat sa intreb, sistemul tau are compensare automata de temperatura?

Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Destul de bine zice Benu. Sincer abia asteptam sa iti mai confirme cineva ce am discutat pe messenger. Poate daca o informatie vine din doua surse o asimilezi mai bine

As face totusi precizarea ca nu e o idee buna sa speli sonda de pH in apa distilata. Ii vei scurta viata. Solutia de pH 7 ramane cea mai buna solutie. In lipsa - apa de la robinet.

Benu, scuze ca iti raspund eu, dar cunosc bine "scula" pentru ca cred ca sunt printre primii romani care a cumparat-o si folosit-o. Primul de pe acest forum, in orice caz. E un controller nemtesc ieftin si bun (pentru acvaristica). Sonda e si ea una foarte buna, facuta de acelasi producator care le face si pentru firmele de prestigiu (JBL, Dupla etc.) Pe mine, cel putin, sonda precedenta, facand calibrarile, curatarile si "incarcarea" asa cum zice producatoru' m-a tinut aproape 2 ani

Nu stiu prea bine ce intelegi prin "automata". Daca te referi la faptul ca scula ar putea masura in mod dinamic si temperatura, atunci nu. Nu are asa ceva. Valoarea temperaturii o dai cu mana in timpul calibrarii... si atat. Deci ideal ar fi ca temperatura camerei, sau si mai bine temperatura solutiilor de calibrare sa fie aceeasi cu temperatura apei din acvariu, care si ea sa fie constanta.

Sigur, fiind vorba de acvaristica si nu de procese industriale de mare precizie, o eroare de 0,01 unitati, sa zicem, e nesemnificativa.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

sonda a fost verticala in timpul calibrari.... sonda a stat 24 ore la inmuiat in apa de acvariu...
am circa 4-5 ore de cand lucrez la drosere , datorita spatiului cat mai mic mi-a fost munca mai grea...
acum droserele mele sunt la o distanta de 100 cm poate chiar 120...
tot am fluxati.. cand inchid sau deschid lumina...
acuma mai intreb, soclurile mai emit ceva? . intreb, pentru ca , atunci cand deschid capacul si se distanteaza soclurile,ph-ul iarasi revine la cat imi trebuie mie 6.6, cand inchid capacul iarasi 5.4.
Cablul fiind ferit de toate firele electrice se intampla ceva: cand sta pe sol ph-ul este sa zicem 5.5 cu cat il ridic la 1 m de sol creste... 6..6.2.
toata treaba cu ph-controlerul mi-a mancat aproape o zi , desi inca nu am terminat cu ordinea... am sa mai fac maine teste. si sa le postez aici...
Benu
Member
[Avatar]

IP:

Masurarea pH-ului este puternic influentata de temperatura. De aceea, unele scule, chiar si mai putin sofisticate ca si cea a colegului nostru, au si un senzor de temperatura, in aceeasi sonda, pt. a compensa aceste variatii. Eu am cumparat unul simplu, un singur corp in care e si sonda (de fapt electrodul combinat de pH si sonda de temperatura) si bateriile si display-ul. E foarte precis avand compensare de temperatura. Evident, nu pot face nici un fel de automatizari cu el. Doar masor si reglez manual bulele de CO2.

Si eu am recomandat pastrarea electrodului in tampon 7. Insa, pentru a nu contamina incrucisat tampoanele (prin plimbarea repetata a sondei dintr-unul in altul, mai ales daca nu-ti iese calibrarea din prima) recomand spalarea cu apa distilata intre calibrari. Atentie! nu zic sa tin sonda in apa distilata, ci doar sa o clatesc cu apa, sa sterg picaturile de pe ea cu un servetel si apoi sa o pun in celalalta solutie de calibrare.

Intr-adevar, ai dreptate. In interiorul electrodului indicator este tot un tampon cu pH=7. Daca tii sonda prea mult in apa distilata, prin osmoza iti vei dilua tamponul din interior si vei obtine valori trasnite.

pH-ul nu se poate masura decat cu 2 zecimale. Ai sa vezi pe piata si pH-metre cu 3-4 zecimale, dar este o magarie, precum ai sa gasesti si instrumente care masoara pH intre -2 si 16. Alta tampenie. Din punct de vedere termodinamic, pH-ul NU poate fi masurat decat cu 2 zecimale. Sigur ca eu pot masura tensiunea cu cate zecimale vreau, si sa afisez si 20 de zecimale. Insa din teorie reiese ca doar primele 2 au relevanta.

Ceea ce nu inteleg eu (scuze, nu cunosc modelul) este de ce trebuie sa faceti voi corelatia in mV. Eu pur si simplu imersez aparatul in pH 7, el il recunoaste si ma intreaba pH=7? s.a.m.d. Daca nu il ghiceste (ceea ce nu am patit pana acuma), pot selecta eu (cu sageata sus sau jos) valoarea pH-ului solutiei in care este imersat.

Benu
Member
[Avatar]

IP:

Scuze, ai postat in timp ce eu scriam si nu am observat.

Deci:

Pot sa inteleg ca ai inca variatii cand aprinzi sau stingi lumina. Or mai fi ceva campuri electromagnetice care sa influenteze, dar nu pot sa-ti dau un sfat cum sa scapi de ele, dar ...

ca pH-ul variaza cu inaltimea la care tii tu aparatul nu pot explica decat ca ai avea un contact imperfect pe undeva. sau ca ii modifici ceva, cum ar fi inclinarea sondei cand il ridici, altceva nu-mi trece prin minte.

alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Ma bag si io putin. Imi umbla prin cap un termen, si anume ecranare. Stiu ca se putea face cu folie de aluminu. O fi valabil si pentru droserele alea buclucase? Daca le bagi intr-un staniol ceva, o merge?

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

) ciudata tare treaba asta.. pai nu mai am nici un fel de camp electro magnetic... ma gandesc o fi oare de la socluri ? doar firele de la drosere la ele ajung.. dar acuma stau si ma gandesc... pai nu sunt singurul care are asa ceva... si la ei nu exista problema asta..
am sa mai fac maine test cu cana. si sa merg usor sa vad pe unde mai detectez ceva..
acuma despre ideea ta alber, nu suna deloc rau mc daca nu merge nici asa , dau un telefon la baietii de la discovery , cei cu mit busters apai eu stau in casa numai prin campuri electromagnetice si nu stiu eu :-) nu ca m-ar deranja dar am babute pe langa mine si sa nu viseze urat sau mai stiu eu ce actiuni...
si sincer,,,, acuma mi am dat seama ca oricum la mine varia ph-ul in controler chiar si cand il ridicam. am sa fac maine foarte multe teste... sa vad precis ce se intampla
mc mult de sfaturi @benu @alber
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

ketamina wrote:daca nu merge nici asa , dau un telefon la baietii de la discovery , cei cu mit busters apai eu stau in casa numai prin campuri electromagnetice si nu stiu eu nu ca m-ar deranja dar am babute pe langa mine si sa nu viseze urat sau mai stiu eu ce actiuni...
si sincer,,,, acuma mi am dat seama ca oricum la mine varia ph-ul in controler chiar si cand il ridicam. am sa fac maine foarte multe teste... sa vad precis ce se intampla

Ia vezi cum faci cu campurile alea, poate iese de-o metempsihoza analitico elicoidala derivata din bilibistrocificarea cauzelor ascetice ce provoaca sticlopatia discopaharica.
Scuze de offtopic, da' nu m-am putut abtine.

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

alber wrote:
ketamina wrote: poate iese de-o metempsihoza analitico elicoidala derivata din bilibistrocificarea cauzelor ascetice ce provoaca sticlopatia discopaharica.
Scuze de offtopic, da' nu m-am putut abtine.

nici pe google nu cred ca gasesc ce inseamna
buna fraza oricum nu e de bine
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io am patit asa:

Acvariu 275 litri, 6 x 39 W T5. Trafuri electronice in masa acvariului. pH-controlleru' JBL indica un pH corect in acvariu.
pH-metru' chinezesc o ia razna complet cind il bag in acvariu, in cana din plastic cu apa din acvariu arata corect, chiar daca pun cana linga neoane, deci nu e vorba de cimpu' electro-magnetic al neoanelor.
pH-metru' chinezesc arata corect in acvariu cind scot neoanele din priza.
Evident c-am verificat instalatia electrica a neoanelor si n-am gasit nimic dubios.
Explicatii? N-am .

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

eu stau in casa numai prin campuri electromagnetice si nu stiu eu

Daca nu stiai, uite stii acum. Cu siguranta. Ia pune mana pe tatorul unui osciloscop sa vezi cum emiti un semnal de 50 Hz. Asta e. Traim in majoritatea timpului intre niste fire prin care circula un curent de 50Hz....

Poate ca totusi nenea Artz avea dreptate si ar fi bine sa iti impamantezi apa aia din acvariu. Ia incearca.

Aproximativ langa socluri sta si la mine sonda si nu face figuri.... Desi nu am observat sa se modifice pH-ul indicar de controller cand las sau ridic capacul acvariului, daca stau bine sa ma gandesc n-am facut niciodata testu' cu apa din acvariu intr-o cana. O sa incerc diseara.

De aceea, unele scule, chiar si mai putin sofisticate ca si cea a colegului nostru, au si un senzor de temperatura, in aceeasi sonda, pentru. a compensa aceste variatii

Asta al nostru nu compenseaza automat valoarea pH-ului cu temperatura. Cu toate astea nu prea e "mai putin sofisticat". Are doar 4 butoane pentru ca se foloseste de meniuri. Ca functionalitati e destul de destept pentru pretul si marimea lui. Ma rog, depinde cu ce il compari. Cu siguranta bate la fund cateva dintre cele de firma. Nu vreau sa dau nume.

Toate cele bune.

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: