[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
ph controler (calibrare.....)  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

otcmai domnul artz mi-a zis la telefon , ca a mai patit asa cu alti clienti,,, acuma ma gandesc asa:
droserele sunt totusi prinse de mobila, oare trebuia sa le pun independete....
in jur de ora 14:00 am sa dau mai multe exemple (voi avea timpul necesar)
cat despre impamantare , cand mi-am verificat priza inainte sa fac acvariul, stiam ca facusem treaba buna, dar vorbind ieri cu @val i-am spus ca nu mai stiu de impamantare, ieri am desfacut si am vazut ca nu am acel fir de la impamantare nici in perete, la nici o priza... e clar ca e impamantat tot blocul(asa cred..),dar acum vin cu intrebarea, daca domnul artz a zis ca multi dintre clienti au zis ca au rezolvat problema prin impamantarea apei din acvariu, eu de unde sa scot firul ? de la tabloul de siguranta?

am uitat sa zic: ieri cand aveam droserele in prinse in spatele capacului imi crestea ph-ul (lumina stinsa ph 6.6; lumina aprinsa-ph 10);
acum droserele sunt jos si variatie este in felul urmator:
lumina inchisa ph 6.6 - lumina aprinsa 5.4 deci acuma scade
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Ca sa faci o impamantare locala, legi un fir de la impamantarea prizei din perete (presupun ca e schuco), cureti nitica vopsea de pe teava metalica a caloriferului (sper ca nu e pexal sau PP) si cu un colier metalic prinzi firul de la impamantarea prizei de teava caloriferului.

Oricum, din cate stiu, cel putin doua prize din orice casa, mai ales la blocuri, TREBUIE sa aiba impamantare: una in bucatarie si priza cea mai apropiata de baie. Ia verifica la alea. Eu zic ca alea au.

Daca nu vrei sa te complici cu caloriferul, poti trage un fir de la impamantarea celor 2 prize care trebuie sa o aiba.

Impamantarea o verifici apoi cu un aparat de masura. Trebuie sa iti arate aceeasi tensiune intre faza si pamant cat si intre faza si nul.

droserele sunt totusi prinse de mobila

Si la mine sunt prinse pe masa pe care sta acvariul. Ar trebui sa fie ok.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Multumesc frumos pentru sfaturi, imi cer scuze pentru gramatica folosita in posturile anterioare, am scris pe fuga. incep peste 1-2 ore testarile, atat pentru prize cat si pentru ph-metru
Inca un motiv pentru care imi place acvaristica )
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

am terminat cateva experimente:
am facut din nou calibrarea dupa cum a zis benu cu servetelul. cu un succes de 97 %, ma refer ca la ph 7, imi dadea aparatul un ph 7.2 si la 4 aparatul realiza un 3.98, in fine cu ajutorul sagetilor l-am calibrat corect, fara ca ph-ul sa fuga ca deobicei.
acuma ce indica sonda:
in acvariu lumina inchisa ph 5.6, pana acuma era invers, sarea la 10... lumina inchisa ph corect 6.7
am scos apa intr-un pahar si am inceput sa umblu cu el . la o distanta de 1 m indica corect. Paharul langa drosere indica 6.8 avea fluxatie de +0.1.
Paharul in dreptul capacului pe lungime indica 6.6,6.5 acuma in minus cu 0.1 0.2, paharul deasupra capacului , In dreptul soclurilor sau pe mijloc ph 5.4.
Invers: am lasat paharul la distanta de 1 m, si umblu cu aparatul... in dreptul droserelor nimic, in dreptul soclurilor, pe capac nimic, a ramas identic.

Alte fluxatii:
sonda introdusa in acvariu cu lumina aprinsa ph 5.6 , cand atingeam sau miscam firul sondei de intrare in aparat , ph-ul alerga de nebun; cand era in exterior in pahar, miscam la maxim, nu se intampla nimic
cand deschideam capacul, aparatul se apropia de adevar, dar era totusi departe, cand inchideam capacul eronat complet...

O fi oare de la firele care intra in socluri ? ca o fi de lita? oare trebuie fir dur.....
se intampla oare acelasi fenomen ca la Faraon ? daca da, totusi la alte persoane , ca dealtfel si la @Val nu exista aceste fenomene electromagnetice...

Domnul Artz ma intreba ce tuburi am,,, o fi oare si de la tuburile florescente... ? nu imi explic nimic....

Mc @val de ajutorul dat cu impamantarea,,, astazi am gasit impamantare la priza de langa baie, am scos un fir.. dar parca mi-e frica de el, cum as putea sa stiu daca este impamantarea acel fir,,, el in dulia prizei era firul nr 3 si era liber. dar vreau sa fiu sigur..
as putea verifica cu asta Multimetru digital M-830D
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

eu unul imi pun capat acestei probleme, am 3 zile de cand numai deranj imi fac si nervi,cu o rugaminte catre val , care o voi scrie mai jos.
Am facut toate testele posibile:
1. am pus doar impamantarea in apa, nimic
2. am legat impamantarea atat spre pirza ph-controlorelui cat si in apa , nimic
3. am bagat impamantarea atat spre un prelungitor unde intra si neoanele si ph -controlerul si un fir in apa, nimic
Tind sa cred ca undele electromagnetice, vin din partea soclurilor,sau a tuburilo. Am testat cu sonda firele care vin din socluri spre droser si nu se intampla nimic.
Se pare ca totul ramane un mister la mine la acvariu si de asta am sa-l rog pe val sa-mi spuna situatia lui, avand acelasi controler (socluri-fire-tuburi-drosere)
Maine am sa vorbesc si cu domnul Artz (directorul firmei producatoare, sa vad, daca ma poate lamuri, daca nu, voi avea neplacerea sa trimit inapoi controlerul ) :aaa:
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

N-am avut timp ieri sa fac si eu testul cu paharul, dar stiu sigur ca daca pun mana pe fir, il misc, trag de el etc... nu se modifica valorile indicate de controller.

Eu am atat fire monofilare cat si multifilare pe corpurile de neon. Tuburi Osram Fluora77, dar ma indoiesc ca are vreo importanta. Drosere Philips clasice prinse cu suruburi in masa de lemn a acvariului, cam la un metru jumate de sonda si cam la un metru de controller.

Din pacate si azi o sa ajung tarziu acasa si lumina in acvariu va fi stinsa la ora aia. Promit ca maine fac si eu teste.
Dar... ca observatie preliminara, la mine nu se schimba valorile pH-ului cand se aprinde sau cand se stinge lumina in acvariu, si nici nu "fuge" pH-ul asa cum descriai tu. S-a inatamplat, intr-adevar, intr-o singura zi, cand sonda era noua, pana s-a umezit sticla.
cum as putea sa stiu daca este impamantarea acel fir

Poti sa afli daca aia e impamantarea si functinoeaza (ti-am mai zis) masurand tensiunea intre faza si nul si apoi intre faza si impamantare. Ar trebui sa fie aproximativ identice.

cu un succes de 97 %

Succesul e 100% in cazul asta. Controller-ul nu trebuie neaparat sa iti arate valoare 7 din prima... De aia se face calibrare destul de des: intre 2 saptamani si o luna, sau chiar mai des la nevoie. Pentru ca proprietatile sondei se tot schimba. Daca ai reusit sa il aduci din sageti la valorile care trebuie e ok. Calibrarea e reusita.

Paharul in dreptul capacului pe lungime indica 6.6,6.5 acuma in minus cu 0.1 0.2, paharul deasupra capacului , In dreptul soclurilor sau pe mijloc ph 5.4.
Invers: am lasat paharul la distanta de 1 m, si umblu cu aparatul... in dreptul droserelor nimic, in dreptul soclurilor, pe capac nimic, a ramas identic.

Dupa cum descri aici, inteleg ca e o problema cu sonda sau cu firul undeva in dreptul punctului unde se apropie sau unde intra in sonda. Poate ar fi o idee buna sa ceri schimbarea sondei pe garantie. Cei de la AR-Electronik nu cred ca ar refuza pentru ca sunt destul de draguti. Eu ti-as propune totusi, la cat te-ai chinuit deja, sa mai astepti o zi sa fac si eu testele pe care le-ai facut tu, cu paharul miscat prin camera. Sau poate e vreun coforumist care are si el aceeasi marca de controller (sau chiar alta marca, eventual) si e acasa astfel incat sa poata face 2-3 miscari cu sonda.

Toate cele bune.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

multumesc de raspuns.
am sa mai fac 2 teste care le-am omis:
tot cu paharul, voi deschide capacul si ma voi apropia acum cu el de socluri si firele din apropierea lui, sa vad daca tot bruiaza.
Stiu Andrei ca sunt foarte amabili cei de la art-electronic, chiar ei , in a 2-a zi mi-au zis daca nu sunt multumit de produs,pot sa il returnez inapoi , dar odata ce l-am cumparat eu vreau sa-l folosesc...
am sa astept si testarile tale , dupa cum am zis si eu , cand sonda era scoasa in pahar in afara acvariului, miscam firul,cat si unde se conecteaza in aparat si nu varia deloc. Varia doar cand era in acvariu
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Hai ca am incercat si eu.
Mutarea controller-ului in sine nu afecteaza in nici un fel nimic.

Stingerea sau aprinderea luminnii nu afecteaza cu nimic valorile citite de sonda.

Scoaterea sondei si plimbarea ei prin camera intr-un pahar cu apa din acvariu (atat cat permite cablul) are ca efect schimbarea valorii pH-ului citit de sonda cu 0,02 unitati in sus. Mai exact pHul citit in acvariu era 6,05 in timp ce in pahar era 6,07.
Mie mi se pare o eroare rezonabila.

Apropos de un alt topic de mai sus... sunt curios cum se comporta la aceste experimente super-controller-ul de la super-firma de acvaristica. Si de altfel orice alt controller care e legat de sonda printr-un fir fie el si ecranat.

Ia incercati sa faceti chestiile despre care zice ketamina mai sus indiferent ce controller/sonda ati avea.

Si acum sincer, voi chiar credeti ca Dupla, Dennerle, JBL, ADA (ordinea e cea in care mi-au venit in cap... fara nici o legatura cu orice), firme cu traditie in acvaristica s-au apucat brusc de fabricat tuburi fluorescente si ansambluri electronice de diverse feluri,de exemplu??? Eu am mari indoieli. Eu sunt convins ca si ei apeleaza la altii ca sa le construiasca lucrurile la care e muuuuuult prea tarziu sa intre ei insisi pe piata si sa le faca bune. In functie de cat de mult se respecta fiecare, apeleaza la Philips sau Osram pentru becuri... sau la vreun turc/chinez etc... Pentru electronice la careva serios din concernul Matsushita-Kotobuki (Sony, Panasonic... si cine-o mai fi pe-acolo) sau la careva din Taiwan, China etc.

Numele si tarile de mai sus sunt date doar ca exemple pentru a intelege romanu' ce am vrut sa zic. Nu am nimic cu nimeni aprioric si nu apreciez pe nimeni aprioric doar pentru ca e "brand"...

Ketamina, parerea mea este ca sonda, sau, ma rog, ceva in ansamblul cablu ecranat - sonda, e bulit. Daca mai ai chef sa testezi cu alta sonda sau trimiti totul inapoi si te indrepti spre o alta firma este doar alegerea ta. Cum spuneam si mai sus, ca principiu, zic si punctual acum. Controller-ul si sondele de la AR-Electronik au mers la mine si la alti cativa foarte bine. Asta nu inseamna neaparat ca si al tau, sau al altcuiva va functiona brici. Cu toate astea, avand o experienta placuta cu el, eu il voi recomanda in continuare, ca si pana acum ca fiind un controller care face banii dati pe el.

De asemenea, scuze pentru bucatica de off-topic din postarea mea.

Toate cele bune.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Merci pentru raspuns.
Sper sa fie ceva de la sonda, deoarece intr-un test, ph-ul crestea de nebun in aparat, in timp ce am scos sonda, nu era nici o miscare, controlerul tot crestea ph-ul, ca si cum nici nu era sonda.
Zilele urmatoare ma duc la dn @lazarginel sa fac testele cu ph-controlerul meu (el sta la casa, are drosere tot electrice-dar osram)

intr-un discurs cu dn Artz zicea ca daca am, drosere (bobine) Magnetice, cum am inteles ca ai tu @val, desi stiu ca ai t5 nu ? si t5 merg doar pe drosere electrice(sau , ceva stiu eu gresit la aparatura ta electro)
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

Io zic sa imprumuti o sonda de la cineva si sa vezi daca se intimpla la fel.

Val wrote:voi chiar credeti ca Dupla, Dennerle, JBL, ADA (ordinea e cea in care mi-au venit in cap... fara nici o legatura cu orice), firme cu traditie in acvaristica s-au apucat brusc de fabricat tuburi fluorescente

Io-s convins ca dau porunca la un producator de tuburi. Cred ca firma de acvaristica stabileste in urma cercetarilor si experimentelor ce parametri sa aiba tubu' (spectru, CRI ........). Producatoru' se conformeaza.

Poze: smilie ... Poze cu plante
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Magnetice, cum am inteles ca ai tu @val, desi stiu ca ai t5 nu ?

Nu. Eu am T8 cu drosere clasice.
Porcu wrote:Io-s convins ca dau porunca la un producator de tuburi. Cred ca firma de acvaristica stabileste in urma cercetarilor si experimentelor ce parametri sa aiba tubu' (spectru, CRI ........). Producatoru' se conformeaza.

Asta ziceam si eu.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

atunci se explica ce zicea dn Artz : "daca ai avea bobine clasice , cele magnetice" nu ar exista nicio problema. am sa vad cum se prezinta si in alt acvariu cu alte echipamente

si ca sa fie toate experimentele facute, maine am sa ma duc cu ph-controlerul, tot intr-un bloc, dar la un bazin iluminat cu drosere vechi,si tuburi t8. macar asa pot avea un raspuns, si eventual cateva sfaturi pentru urmatorii care vor folosi acest controler. asta in cazul in care nu vor exista bruiaje la bazinul iluminat cu t8
Lofty
De-al casei
[Avatar]
IP:

Val wrote:Apropos de un alt topic de mai sus... sunt curios cum se comporta la aceste experimente super-controller-ul de la super-firma de acvaristica... Ia incercati sa faceti chestiile despre care zice ketamina mai sus indiferent ce controller/sonda ati avea.

Le-am facut si eu (de curiozitate) cu controller Dupla pH Control Alpha si Dupla pH Elektrode. Singura modificare a fost cresterea valorii pH-ului inregistrat cu 0,01 in momentul in care am plimbat paharul prin camera.
E foarte probabil ca ketamina sa fi nimerit o sonda "cu ghinion"...

Dupla & Dennerle - 360 l si Malawi - 550 l
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

sper sa fie asa, am sa vad totusi si daca este compatibila sonda de la dennerle , ma refer cea a dn Ginel, si daca rezultatele sunt diferite, este clar ca nu e buna, Dar tot odata voi avea si un raspuns, pe baza testelor in alte bazine cu echipamente diferite:
*Acvariu droser osram/acvariu in casa/(teoretic ferit de campurile electromagnetice care le-ar avea un bloc)
*Acvariu drosere clasice (magnetice+startere=T8)/acvariu intr-un bloc din apropiere.

toate astea si mai multe, le voi spune maine.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Intr-un final am reusit sa termin si acestea. Rezultate:
Acvariu la casa, drosere electronice t5/ sonda bruiata
Sonda Dennerle in controlerul acesta nu are nici un efect, nu citeste deloc, deci nu e compatibila alta sonda , decat cea de producator.
Acvariu bloc, drosere electronice t8/ sonda bruiata.
acuma nu am reusit sa mai fac un test intr-un acvariu luminat cu drosere vechi (magnetice), dar sincer dupa atata drum, nu mai am nevoie de nimic.
In cazul in care inlocuiesc sonda si am rezultate bune am sa mai fac un up-date, dar pe primul loc, este inmanarea ph-controlerului inapoi, sa-mi restitui banii.
Se pare ca am avut ghinion, produsele lor sunt ok, atata timp cat la alte persoane functioneaza fara probleme, dar eu nu imi pot schimba aparatura electronica pe t8 cu socluri magnetice , cum zice domnul Artz, m-ar costa la fel cat costa controlerul.
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

am zis sa fac si testul cu drosere vechi-magnetice, Rezultatul fiind oarecum bine.
Cand se aprinde lumina, controlerul are o fluxatie de 0.08 +ph, dar asta este rezonabila, fata de cum arata la drosere electronice, +4 ph.
Concluzia mea este: ca acest Controler nu poate fi folosit decat la acvarii iluminate cu un sistem compus din drosere Magnetice.
Val
Magister Ludi
[Avatar]

IP:

Presupun ca prin drosere magnetice intelegi alea clasice care se incing si au cam un kil' fiecare, nu?

Ma intreb cum e posibil ca un montaj electronic sa genereze un camp electromagnetic in jurul lui mai mare decat genereaza o bobina cu autoinductie... Parca asta este, in principiu un droser clasic, nu?

Poate ne satisface curiozitatea vreunul dintre electronistii de pe aici...
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Val wrote:Presupun ca prin drosere magnetice intelegi alea clasice care se incing si au cam un kil' fiecare, nu?

Exact , Despre ele zic, care le ai si tu @Val, de asta tu nu ai probleme cu ph-controlerul
alexnbv
Membru de baza

IP:

Eu sunt surprins de faptul ca nimeni nu a avut aceasta problema pana acum....chiar toata lumea avea drossere clasice??

Maine ar trebui sa imi soseasca coletul cu acest tip de controller. Ca si Radu si eu am balast electronic pentru iluminare cu T8.

Am sa scriu aici ce rezultate vor fi.

Acvariu 126
[Yahoo!]
Radu.U
Ultrahigh member
[Avatar]

IP:

Radu.U wrote:
Acvariu bloc, drosere electronice t8/ sonda bruiata.

rezultatul testului meu il ai, vineri vom vedea la tine ce citeste sonda, Iti doresc mult Succes

Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to: