Salutare tuturor!
Revin cu vesti proaste din pacate
Acvariul a intrat serios in declin. Daca am fost Toma necredinciosul...asa imi trebuie. Cu toate ca am invatat de la voi si am fost si sfatuit sa renunt la pesti si sa las doar betanul, nu m-a lasat inima sa ii dau, dar macar am reusit sa imi conving prietena sa nu mai luam altii.
Pana saptamana trecuta, cand am observat primele semne ca treaba nu merge in directia cea buna, toate au fost bune si frumoase. Apa limpede, fara miros, fara alge, pesti vioi, mancaciosi, fara decese (cu exceptia primelor zile cand am bagat pestii prea repede, acvariul nefiind ciclat
). Dar lucrurile s-au schimbat si vad ca accelereaza.
Dupa cum spuneam, saptamana trecuta au inceput probleme, o data cu aparitia algei brune pe plante. Sambata, cand am facut schimbul de apa, am curatat alga cu un betisor dintr-ala pentru urechi, cu bumbac. Acum vad ca s-a extins si pe pietre (care stiu ca nu au ce cauta acolo pentru ca sunt din marmura si am inteles ca nu sunt bune pentru ca durizeaza apa, dar datorita faptului ca apa care vine din filtru imi rascoleste substratul, le-am lasat acolo cu gandul ca le voi schimba cu o nuca de cocos sau cv de genu, doar ca nu am mai avut timp
), pe crenguta si chiar si pe in-ul de la filtru.
2. de ieri, la suprafata apei, se formeaza niste bule de aer, care plutesc (si nu, nu sunt de la beta), dar care pana acum nu se formau
3. vad ca moss-ul a prins si el alge, dar nu tot bruna, ci dintr-aia alba si pufoasa
4. betta de vreo 3 zile nu mai mananca, sta mai mult pe fundul acvariului si vad ca face fecale luuungi si albe/transparente. E clar ca e bolnav, nu are logica: nu mananca da se c....
5. apa a inceput sa prinda un miros puternic si cam ciudat, a apa statuta sau cv de genu, cu toate ca debitul filtrului nu a scazut (trebuie sa il vedeti ca sa va dati seama de ce, nu cunosc prea multe despre el ca sa dau detalii, din pacate
), desi fac schimb de apa 50% o data pe saptamana!
Dupa toate astea m-am decis sa fac cateva modificari. Desi am zis in primul post al meu, cand mi-am facut intrarea pe acest forum, ca am sa imi cumpar un acvariu de 120-150L prin sept-oct, din pacate lucrurile s-au schimbat si aici. La anul voi face pasul cel mare, alaturi de prietena mea (sau logodnica mai nou
), asa ca toate fondurile se indreapta spre alta directie. Acvariul cel mare (mare pentru mine, evident
) ) va trebui sa astepte pana prin vara anului viitor.
Ramane sa o conving pe ea, sa donez toti pestisorii care sunt in plus (7-8 neoni si 4 zebre roz), sa raman doar cu ancistrusul si cu betanul (care nu cred ca o va mai duce mult din pacate, chiar imi este drag si ne atasasem de el
) si sa o iau de la capat! Incepe sa ma dispere acvariul asta pentru ca e mic, dar sper ca o voi scoate la capat pana la urma, acum ca stiu cum se face startul corect (ciclare, plante la greu, pesti intr-un numar corespunzator, etc etc). Nu zic ca sunt expert acum, mai am ffff multe de invatat, dar macar acum am o baza de la care sa plec. Daca nu voi putea salva betanul, voi restarta totul in acvariu, iar dupa ciclare, cred ca voi ramane la aceeasi idee, sa cumpar un altul. Dar DOAR atat (si am primit sfaturi destule, dar cine sa le asculte....... greu e cu prostu, pana nu pateste pe pielea lui, pana nu se frige, nu se invata
; cu siguranta va fi ultima data cand voi mai trece cu vederea sfaturile primite din partea celor care au intr-adevar experienta in acest hobby).
Voi pune zilele viitoare pestisorii la donatii, dupa ce o sa am o discutie serioasa cu prietena, iar pana la urmatorul meu topic/post/veste s.a.m.d.
va salut cu respect pe toti si multumesc ENORM celor care au vrut sa ajute dar nu au avut pe cine
P.S. astept cu bratele deschise toate criticile...sa imi spuneti care ar fi motivele pentru explozia asta de evenimente nefericite, asta daca mai este cv de spus...