Salutare,
La indemnul catorva colegi de forum m-am hotarat sa deschid si eu un jurnal in care sa prezint "Conserva mea bio"
Prezentare acvariu si echipamente:
Echipamente:
- Acvariu 126 L brut / ~100 L net - 80 X 35 X 45 cm - micut dar cred ca este ideal pentru un incepator (parerea mea)
- Filtru intern Eheim Aquaball 2210 cu doua medii filtrante mecanice (burete) - as vrea sa pun siporax sau substrat pro intr-unul dintre sertare e OK?
- Incalzitor Jager 100 W
-Bomba CO2 home made - (mi-a mancat zilele)

- care in momentul de fata am reusit dupa "n" incercari sa o stabilizez la aproximativ 2 bule la 3 sec desi are momente cand scoate o bula pe sec sau nimic timp de cateva minute!
- Instalatie CO2 - fara controller PH " pe drum" -
- Iluminare: Osram 865 si Fluora ambele T8 si de 18 W fiecare - initial a venit cu 2 x Sylvanya T8 de 18 W, dar i-am facut un mic uprgrade.
Intentionez sa cumpar un filtru extern, dar in momentul de fata nu m-am hotarat de la ce producator sa fie desi inclin spre un Eheim (pret ridicat), dar ma mai documentez.
Pestiuci:
- 5 corydoras
- 3 ancistrus
Introdusi in acvariu dupa doua saptamani jumate de la startul setup-ului.
Plante:[u]
- Cabomba aquatica (sau marar cum imi place mie sa o alint ) ii merce bine - am observat ca a inceput sa isi intinda radacinile.
- Elodea densa - am aruncat-o dupa o saptamana pentru ca era invadata de oua de melci - nu am observat cand le-am introdus in acvariu.
- si inca o planta careia nu i-am retinut denumirea
Asta a fost tot ce am gasit in Ploiesti care sa arate bine (aici sunt detasat cu serviciul si tot aici locuieste si "conserva" sa imi umple timpul) desi ma tot plimb prin cele 3 petshop-uri de aici dar au cateva plante si alea arata execrabil - cu melci si frunze negre de alge, asa ca nu am riscat sa mai cumpar. Daca exista cineva din Ploiesti care vinde plante as ruga un PM, oricum o sa mai cumpar saptamana viitoare din Bucuresti.
Fertilizare cu JBL Feropol, Feropol 24 si FeroTabs. - dupa aproximativ doua saptamani de la startup am oprit fertilizarea. Dar acum am reluat-o conform indicatiilor lui Stefanp

cu 1/2 din cantitatea normala si fara Ferotabs - "Conserva" are o luna de la start
Teste de apa JBL 6 in 1
Valori apa obtinute in aceasta dimineata:
NO3 - 10 mg/l
NO2 - 2 mg/l
GH - >7d
KH - 6 d
PH - 7.2
Cl2 - 0 mg/l
Substrat:
- JBL Aquabasis Plus
- Pietris alb granulatie 3-4 mm
- JBL Manado
Aici am folosit indicatiile date de cineva de pe un alt forum - dar nu prea imi place ce a iesit. Parerea mea ca nisipul nu mai avea ce cauta in schema asta. Dar la urmatorul setup voi sti ce am de facut.
Ce urmeaza sa fac, dar dupa sarbatori, ca la cati bani am cheltuit pana acum in decursul unei luni, exista posibilitatea sa ma mute sotia cu tot cu "Conserva" pe pres la intrare:
- Filtru extern Eheim inca nu stiu ce model - as aprecia cateva recomandari buget alocat aproximativ 700 de lei cu tot cu medii filtrante.
- montat instalatie CO2 care este facuta din bucati - (mai am nevoie de regulator)
- schimbat iluminare trecut pe 4 T5 dar inca nu stiu cum sa le montez din cauza dimensiunilor capacului si in afara de asta producatorul a lipit suportii instalatiei de iluminare de capac si trebuie sa ii tai. Daca este cineva care a bricolat capacul (acvariu AquaPro luat din Hornbach ) as fi recunoscator daca mi-ar oferi cateva sfaturi legat de cum sa fac. Capacul l-am bricolat si eu putin - am montat o priza programabila pe capac.
Probleme intampinate pana acum:
1. Apa de la reteaua din Ploiesti exagerat de dura >21d

- aveam posibilitatea sa montez filtre de osmoza dar tinand cont ca stau perioada limitata aici si pretul filtrelor este maricel am hotarat sa car cu bidoanele apa din Buc saptamanal cand merg acasa asa ca in fiecare duminica seara apa acvariului este "revergorata" cu un schimb de 25% - aproximativ 30 L.
Primul schimb de apa l-am facut dupa doua saptamani de la startup ( 15L) incepand cu a treia saptamana am inceput sa schimb cate 25% asta pentru ca am introdus pestiuci. Schimb prea multa apa? Sa merg tot pe 10-15% saptamanal? Nu as vrea sa il deciclez, desi nu cred ca s-a stabilizat inca. Pana acum o saptamana am avut ca si medii filtrante un burete stoc (filtrare mecanica) si m-am gandit eu ca ar fi bine sa bag si o filtrare chimica (burete cu carbune activ- desi nenea de la Hornbach m-a prostit ca e filtrare biologica) ulterior am aflat ca este o greseala si l-am scos.
2. Alge care au aparut pe elodea densa - cred ca am venit cu ele de la petshop ca in restul acvariului nu au aparut si pe langa asta aveau si oua de melci asa ca au luat drumul ghenei.
Momentan acvariul este fff sarac din punctul meu de vedere, dar luni v-a avea plante noi si multe sper - in functie de ce gasesc in Buc.
Si cateva poze:
Poza 2. A fost facuta la 4 zile de la startup.
Poza 3. A fost facuta in aceasta dimineata. ..cam asa arata si nu sunt mandru de asta.