Pai da, vezi cu Shubi poate el nu le-a mancat inca pe-ale lui...
Pana la urma eu le-am luat de pe http://casaretro.com/ Nu-s chiar Neothauma - din astea n-am gasit decat la preturi exorbitante - dar seamana, sunt mari si frumoase si, ce-i mai important, pestii sunt inebuniti sa le "viziteze" pe dinauntru.
Daaa... N.brichardi sunt niste pesti super si chiar asa fac: dezvolta un fel de cresa in care au grija de pui iar puii cand cresc putin ajuta la randul lor parintii sa creasca urmatoarea generatie de pui, s.a.m.d.
Locuinta de la etaj trebuie s-o fac pe-o piatra ce-o am afara la colectia de bolovani, doar ca afara acum e cam nashpa sa ma duc sa scormonesc, e totul inghetat. Spre exemplu: am lasat acum cateva zile un sac de nisip ud ce mi-a ramas de la acvarii in mijlocul drumului. Am incercat ieri sa ma duc sa-l iau de acolo ca ma tot certa nevasta: da de unde, ar merge doar daca-l iau cu tot cu trotuar, a inghetat bocna si s-a lipit acolo Deci facem si mansarda numa sa mai dea un pic soarele pe afara...
DAR: principala mea problema acum e, intrucat micutii astia isi fac veacul doar in zona melcilor, ce fac cu zona superioara a bazinului care sta goala bine-mersi? Ar merge oare ceva Cyprichromis acolo, tinand seama de dimenziunile acvariului? Daca da, cati? Tot daca da, de unde?
Teava de IN iese undeva la jumatea cutiei, la fel si "gratarul" pe unde intra apa pentru OUT e cam tot in zona aia.
Motivatia: m-am socotit ca in caz de calamitate pe zona de canistra cantitatea maxima de apa suportata de nevasta-mea prin casa e de vreo 60 litri Daca puneam IN/OUT-ul mai jos cresteam proportiile dezastrului plus ca riscam sa las pestii pe uscat in caz de golire fortata. Daca le puneam mai sus se valurea prea tare suprafata apei si dadea pe dinafara pentru ca l-am umplut destul de tare ca sa se vada misto incastrsat in mobila.
Cam asa arata de departe, plus o rama prinsa jur-imprejur care sa acopere muchiile, aia inca nu-i pusa:
Pai deja am "1 month 1 week since new start" dupa cum zice semnatura si nici nu mi-am dat seama ca a trecut atat, deci timpul trece rapid, pot astepta... Dar nici nu m-as supara sa "grabesc" putin lucrurile daca mi-ar pica vreo pleasca, s-o iau pe scurtatura cum ar veni...
Multumesc de precizari, lucrurile sunt extrem de clare la momentul asta.
Bazinul va ramane de tropheusi exclusiv pentru urmatoarea perioada, sper cat mai lunga. Ca rezumat, am in el cele 2 colonii, kazumba 37 exemplare si black bemba 23 bucati. Aici as mai avea o dilema: cu 60 de pesti in cei 1300 litri bazinul pare relativ golas, plus ca din cauza spatiilor relativ mari de "manevra" am inceput sa vad anumite lupte pentru ocuparea de teritorii. Teoria cu auto-reglarea in functie de spatiu e valabila intrucat am deja pui de kazumba dar parca n-a vrea sa astept ca bazinul sa se "umple" pe cale naturala. Si aici vine intrebarea: oare ar mai fi loc de inca o specie? N-am nimic in plan nici n-as stii de unde sa-i iau, just checking... Sau ideal ar fi s-o las asa cum e si sa astept natura sa-si urmeze cursul?
koala wrote:Sper ca nu lasi tevile alea "golase" in bazin!...
Nu lasam tevi la vedere, doar suntem profesionisti, facem lucrurile ca la carte. Am pus niste background pe peretii laterali iar pe partea cu tevile backgroundul asta e mai gros, cat sa incapa tevile alea pe acolo. Am taiat in grosimea decorului un fel de cutie, de sus pana jos. Tevile vin bine mersi din flanse, OUT-ul iese prin decor printr-un cot la 90 grade iar IN-ul isi trage apa din interiorul "casetei". Comunicarea intre caseta si bazin se face printr-o gaura acoperita cu un gratar.
Si scuzati exprimarea, suna cam aspru sa spui background pe pereti laterali (oare cum era corect, sideground ?!? )
Bazinul va fi parcat pe un suport/mobilier din lemn de PAL, aflat intre doi stalpi. Practic acvariul va fi "incorporat" in perete, adancimea lui fiind egala cu cea a stalpilor. Din cauza asta, filtrarea va avea o singura solutie constructiva: tevile de IN si OUT vor trece prin fundul bazinului, catre canistra aflata in dulapul de sub bazin. Filtrarea o voi face cu un filtru extern, o canistra SunSun HW-403 cu un debit reglabil de de 1400 l/ora. Filtrul il am pe stoc de pe vremea cand ma jucam cu acvariile plantate.
Prima faza e gaurirea mobilierului cu o carota pentru lemn, in imagine lucrarea e deja terminata:
A urmat gaurirea sticlei de pe fundul bazinului si montarea a doua flanse de trecere (am folosit Aquamedic, 25 mm)
Vedere asupra flanselor de sus, din interiorul bazinului. Partea cu filet a flanselor am lasat-o sub bazin, practic ea e incorporata in grosimea placii de PAL. Am facut gaurile in PAL in asa fel incat piulita flanselor sa intre lejer acolo si sa pot avea eventual acce la ele de jos, din interiorul mobilierului.
As vrea sa ma intorc putin la problema mixarii tropheusilor cu alte specii, mai precis cu Petrochromis. Asa cum bine intuia Calin, am adus cu ceva vreme in urma de la o crescatorie din Slovacia si 8 exemplare F1 de Petrochromis Red Bulu Point, 3M+5F. Nu stiam exact la momentul ala daca raman cu tropheusii sau cu petro. Sau si cu unii si cu altii. Oscilam... Dar am zis ca-i o ocazie unica, daca tot am acces la ei la un pret relativ ok fata de piata, sa-i iau si oi vedea dupa aia ce fac. Ma gandeam ca daca in bazinul mare raman cu tropheusii voi construi un alt bazin de 5-600 litri pentru petro si gata, problema e rezolvata. Intre timp ultima varianta cu inca un bazin nou a cazut iar la momentul asta cele 2 specii impart bazinul mare.
Si nu-i bine, adica nu va fi bine pe masura ce timpul trece.
calin_gherman wrote:sper ca nu vei face greseala asocierii cu Petrochromisi...
Mare adevar, doar ca "mutarea" era deja facuta la momentul ala . O sa povestesc cum vad eu problema si o sa-l rog si pe Calin sa ma completeze, macar sa-mi treaca de tot... Petrochromisii sunt tot ciclide ierbivore, la fel ca tropheusii. Aici au o insusire comuna si aparent, faptul ca au aceeasi dieta, e un punct in plus in mixarea lor. La momentul asta, la mine, pestii au cam aceeasi dimensiune deci se hranesc la fel, inoata impreuna, n-au "probleme" unii cu ceilalti. DAR: in timp, petrochromis e un peste care atinge 25-30 cm, de doua ori mai mare ca un tropheus. Va necesita tot mai multa hrana iar tropheus, care e si el un mancacios, va incepe sa aiba probleme din cauza excesului de mancare. Asta e una din probleme... Am vazut pe forumuri de dincolo ca sunt indivizi care mixeaza speciile astea si problema hranirii diferentiate o rezolva prin tot felul de "artificii". Nu cred ca e o solutie si n-as vrea sa fac compromisuri.
O alta problema pe care o vad este problema teritorialitatii. Din cauza dimensiunii lor mari, petro vor tinde sa domine si sa ocupe zonele preferate de kazumbe. In acest fel, odata cu altercatiile inerente ce vor aparea, tropheusii se vor inmulti din ce in ce mai putin. Deci tot probleme.
Deci: e chestie de timp...
Si, probabil ca daca in scurta vreme nu voi rezolva problema construirii unui nou bazin special pentru ei, va trebui sa le gasesc o alta casa.
Pentru cine nu stie, asta e Petrochromis Red Bulu Point:
Cu putina vreme in urma am vizitat in Slovacia o crescatorie exclusiv Tanganyika. Multe chestii faine pe acolo si, printre altele, mi-au atras atentia niste animalute mici care la orice semn de pericol se refugiau rapid in locul in care-si fac veacul: niste cochilii goale de melci mari. Mai vazusem poze, filme si citisem despre asa numitii "shell dwelleri" dar niciodata nu-i vazusem live. Binenteles ca pana la urma n-am rezistat si am plecat cu cateva exemplare
Am luat 5 bucati - erau ultimii, n-avea mai multi - si partea interesanta a fost cand am ajuns acasa. In timp ce mi-i prindea sa-i impacheteze, la ultimele 2 exemplare omul de acolo n-a reusit sa inhate pestele asa ca mi i-a "livrat" in punga cu tot cu cochiliile in care acestia se refugiasera. Acasa, scot eu tacticos punga din cutia de polistiren si, ce sa vezi: in punga nimic, doar cele 2 cochilii de melci. Nici urma de pesti. M-am uitat, m-am sucit si pana la urma am pus cochiliile intr-un bazin mic. Dupa cateva zeci de minute, au aparut si pestii. Statusera ascunsi timp de cateva ore, toti 5, in 2 cochilii de melci Neothauma
Numele celor in cauza: Lamprologus similis, o specie teritoriala de ciclide pitice, care traieste si-si creste puii in cochiliile goale de melci din lacul Tanganyika.
Viitoarea lor casa va fi un bazin ce-l aveam deja pe acasa, de dimensiuni (L) 800 x (H) 420 x (l) 390, aproximativ 130 litri brut.