[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adiradu
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Message
Mda... ma gandeam eu, invatam din mers...

Cea de-a doua specie de tropheus din bazin este chiar Black Bemba, exista deja acolo si nu mai am ce-i face... deocamdata Am cautat mult si citit inainte de a ma hotari, tot felul de autori si articole. Ba ca-s moorii, ba ca-s gen separat cei "black" de moorii, etc... tot felul de pareri. N-apucasem sa ma lamuresc pe deplin si m-a intrebat omul de la crescatorie, unde-i rezervasem de ceva vreme, daca mi-i mai tine, sau nu. Atunci m-am dus dupa ei si am zis, fie ce-o fi, ii iau si vad eu dupa aia. Sunt de vreo 2 saptamani in bazin, colonie de 23 bucati, mai mici decat kazumba. Partea buna e ca kazumbele ii ignora total. Bembele au dominantii lor, toti colorati frumos si-si vad de treaba ei intre ei. Inca n-am observat vreo interactiune.

Acum, daca tot ii am, pun si niste poze iar despre Petrochromisi vorbim cand mai imi trece supararea...

image

image

image

image

Multumesc tuturor pentru cuvintele frumoase. Si ca sa-i raspund lui koala:

koala wrote:Pestii aia, asa se misca ei de obicei?... ala e felul lor?

Da, ala e comportamentul dar nu numai Ce-am surprins in filmuletul de mai sus au fost primele ore dupa introducerea lor in bazin. Perioada de explorare a necunoscutului in care s-au trezit dupa 2 zile de stat intr-un... butoi La inceput n-am avut stanci decat in cele 2 extremitati ale bazinului, in mijloc era un urias spatiu liber. "Traversarea" acestui spatiu se facea astfel: unul, probabil unul dintre conducatori, isi lua inima in dinti si incepea sa se indrepte spre capatul celalalt stancos, trecand prin no-mans landul din mijloc. Imediat toata gasca il urma. Si tot asa, cu curaj tot mai mare.
Dupa cateva zile au trecut la un altfel de "joc": unul dintre "sefi" lua inca 4-5 confrati, nu stiu dupa ce criterii, si-i ducea prin zona din mijloc pana in partea cealalta a bazinului unde stateau in cerc timp de cateva minute, parca discutau ceva Restul gloatei ramanea pe loc, langa bolovanul ala mare din stanga, paziti de un fel de "paznic" sa nu cumva sa se desprinda si sa mearga sa-i deranjeze pe cei 5 plecati. Apoi, unul cate unul, la interval de 10-15 secunde, cate unul din cei 4-5 revenea la grupul mare.
Acum, in zona centrala este si ea plina de bolovani si comportamentul lor s-a "complicat" si mai mult: au perioade ale zilei cand stau aliniati si rascheteaza algele de pe pietre. Seara, cand lumina este mai estompata, o parte din ei se aduna in zona de mijloc si inoata cu tot felul de figuri, parca s-ar juca. Binenteles ca exista si mici lupte, "mouth fighting", probabil pretendentii la un rang social mai inalt in ierarhiile lor incearca sa-i faca simtita prezenta. Si, binenteles ca se si imperecheaza , ca dovada stau cei cativa pui pe care i-am vazut deja prin bazin.

Am facut in dimineata asta si o mini-sedinta foto:

image

image

image

image

image

image

image
Pestii

Am cautat multe variante de populare a bazinului de la momentul in care m-am decis sa merg spre Tanganyika. Dar, din diverse motive, pana la urma am abandonat toate ideile si am ramas la ce-mi doream de mai multi ani: un bazin de tropheusi. M-a ajutat faptul ca a ajuns la mine in drum spre o posibila vanzare o colonie matura de Tropheus Golden Kazumbe F1. Este o specie care are originea undeva in sudul lacului, langa coasta Zambiei iar "Kazumbe" vine de la numele scufundatorului care i-a descoperit. Mai poate fi gasit, sper sa nu ma insel , sub numele de "Tropheus Yellow Kachese". Pare a fi foarte apropiat, daca nu identic, cu "Tropheus Sumbu".

Stiam pestii, ii luasem cu un an jumatate in urma pui, de la o crescatorie din Serbia. Pana la urma n-au mai plecat de la mine, asa ca iata-ma stapanul unei colonii mature de 37 de tropheusi moorii Golden Kazumbe. Exact cu o luna in urma, in 16 decembrie 2015, ei aveau sa fie primii locatari ai noului bazin.

Cu ocazia inaugurarii n-am facut poze dar am reusit un mic filmulet.

P.S. Azi, dupa o luna de la inaugurare, am observat in bazin primii 3-4 pui. Relativ mari fata de ce stiam eu de la mbune, simpatici, agitati si dungati. Si in permanenta infometati

calin_gherman wrote:Ce-o fost usor o trecut.
Vine greul: PESTII ! Asta-i partea ce-o astept eu.


Pai de ce crezi ca trag atat de timp cu lipiturile astea siliconice?

Imi iau inima in dinti mai la noapte, ca acum ma calaresc astia micii si n-am sanse...
Pai cam fac orice sarbii astia... Am vazut la ei decoruri cu radacini, de apa dulce si sarata. Ce-i fain e ca sunt personalizate, poti chiar sa ceri un anumit model/culoare daca ai prin bazin niste pietre faine si vrei background la fel. Pe asta al meu mi l-a garantat life-time si ca sa-mi demonstreze ca-i solid s-a urcat cu picioarele pe el , cu toata greutatea lui, in timp ce era insirat pe jos. Inclusiv am vazut teste chimice facute comparativ, backgroundul lor si tot felul de pietre langa, care sa arate ca-s inerte din punct de vedere chimic.

Singura problema - MARE - e ca lucreza in afara spatiului comunitar si ca exista o oarecare problema la expeditie, in sensul ca apar niste costuri pe care nu le ai daca cumperi din UE...

Dar hai ca i-am laudat destul, chiar daca merita

Trecem la ziua 4, candva intr-o duminica:

Backgroundul e deja lipit in interiorul bazinului cu o seara inainte si mai mult ca sigur ca Dow corning si-a facut treaba. Dimineata la 8 m-am apucat sa lipesc pietrele de pe fund. Mi-a luat cam jumatate de ora. Dupa vreo doua ore, am inceput operatiunea de introducere a apei. Respect din nou "sfaturile" producatorului sarb si, dupa ce s-a umplut, arunc la canal prima tura de apa. Toata operatiunea mi-a luat vreo 3-4 ore, nu-i simplu sa manevrezi peste o tona de apa. Dupa golire a urmat umplerea finala, am refacut legaturile la sump si am scos by-passul. Am reglat Bean-Animalul de la zero si... GATA.

La finalul zilei 4 bazinul era plin si filtrarea pornita, gata de a primi noii locuitori.

M-am incadrat perfect in ce zicea Calin la postul #14

Cateva imagini din ziua respectiva:

image

image

image

image

image

image

image

image

CatalinBarbu wrote:Vrem ziua 4


Numa un pic, inca nu-i gata ziua 3. Suntem pe la ora 20, bazinul luna-bec, uscat si lustruit. Doar nu era sa ma culc in starea aia in care eram. Hai cu lipitul, ca doar n-o fi mare lucru

Respectam "tehnologia" si schema desenata de cei de la Akvadekor: ordinea de lipire a pietrelor e stricta, nu poti face nimic de capul tau, orice abatere inseamna automat ca risti sa ramai cu piese "in plus".

Prima piatra lipita, coltul din stanga sus. A doua, imediat sub ea:

image

In continuare una cate una, mergand spre dreapta, ca un puzzle urias 3D. Toata operatiunea am facut-o in interiorul bazinului unde e loc berechet

image

La coltul din dreapta am ocolit caseta de overflow si am continuat pe peretele lateral. Muchiile si laturile s-au inchis la milimetru, totul s-a potrivit de parca era de acolo, nimic n-a trebuit fortat:

image

Imagine de ansamblu, mai e de lipit semi-peretele din stanga si bolovanii de pe fundul bazinului:

image

Pentru jumatea de perete din stanga care va sta in aer, un mic sprijin dintr-o bagheta de lemn timp de 15 minute, pana Dow Corning isi face datoria. Plus un mare bolovan lipit de fundul bazinului pe post de sens giratoriu pentru animale:

image

Operatiune finalizata cu succes, este 1 noaptea, ziua 3.
Intr-o stare de semi-paralizie ma duc sa ma uit la pleoape pe dinauntru pentru cateva ore. Urmeaza ziua a patra.







koala wrote:
EXACT acum 2 ani, pe 15 ianuarie 2014, terminam de racait/curatat acvariul dupa ce renuntasem la vechiul background... aceeasi poveste, munca de ocnas.
Curatenia s-a terminat cu bine, asa ca avem un acvariu frumusel si bun de maritat ... iar io cred ca ma internez la sectia de "Lombo-Sciatica".
Deci, te inteleg perfect!


... ca sa vezi...
deci e clar, TOTUL se intampla dupa un plan bine-definit. Repetam greselile altora si altii le repeta pe ale noastre
back, ziua 3, candva intr-o sambata:

in cele ce urmeaza o sa fac apologia siliconului Dow Corning 881 cu care lipisem din belsug vechiul decor

Ma scol eu de dimineata pe la 8 cu chef de munca, deja vorbisem cine ia backgroundul vechi, tra-la-la, sculele strict necesare (un cutter) stateau pregatite decuseara. Eu mai dadeam ture dincolo sa-l admir pe ala nou proaspat despachetat si nu ma imbiam sa ma apuc. Cafeluta, trilu-lilu... ce mai, am timp pana deseara... Ma urc pe scara (cam asta-i pozitia de lucru la bazinul asta...) si ma apuc. Bai fratilor, incredibil dupa vreo ora scosesem... o piatra. Siliconul: beton, imposibil sa-l tai cu ... nimic.

Am rupt cutterul de vreo 3 ori, mi-am belit mainile, am tras cu ce-am putut. Ciu-ciu! Ciu-ciu la patrat!
Si care credeam ca bag o sarma prin spate si tai frumos si cu grija ca sa-l dau mai departe. S-a naruit tot.
Dupa inca o ora am trecut la metode mai... dure: o dalta lata de tamplarie si forta. Pe la ora 14 scosesem cam jumate. Pe la 18 eram gata cu scosul mizeriei din interior + spalatul nisipului. Pana pe la 20 l-am uscat cu turbo-suflanta, l-am bibilit, am inspectat lipiturile de la colturi.

GATA! Si eu, si treaba. 12 ore de munca de ocnas...

Mai jos imagini cu epopeea. ATENTIE: nerecomandabil celor slabi de inger. Imaginile pot contine scene de o violenta aproape explicita.

Prima piatra:

image

Caseta de overflow:

image

"Scula" salvatoare:

image

Working in progress:

image

Dezastrul general:

image

image


GATA cu mizeria, de acum incolo urmeaza numai lucruri misto

buuun...
atunci, acceleram putin ca sa nu ne prinda iarna cealalta cu filtrul anaerob nefacut si intram din nou in jurnal:

vineri, acum ceva vreme, ziua 2: imbarcarea in masina, pasaportul in buzunar si valea spre vecinii nostrii sarbi. Binenteles ca habar n-aveam cum arata ce aveam sa iau de acolo, de obicei Florian imi mai dadea cate o poza cu faze intermediare, acum: nimic. Secret absolut. Asa ca eram ca in fata unui ou Kinder, asteptand sa vad surpriza

Care arata cam asa, instantantanee cu 2 zone din viitorul fundal:

image

image

Am impachetat tot cu grija, masina binenteles ca s-a umplut ochi cu pachete de tot felul si... fuga acasa. Seara eram inapoi, totul descarcat in mijlocul casei iar fiica-mea m-a ajutat si ea la descarcat si despachetat.

image

Am asamblat bucatile ca sa vad ce-a iesit abia noaptea tarziu si am facut un mic filmulet cu "pietroaiele". Totul era la milimetru, exact asa cum cerusem.
A doua zi urma partea aia faina cu lipitul in bazin. Pardon, prima data ma gandeam ca aveam de indeplinit o mica formalitate cu demontatul backgroundului vechi.



Hmmm... Calin stie...

In primul rand multumesc pentru sfaturi. Fiind un fin psiholog si avand o bogata experienta in ceea ce el a numit in jurnalul meu malawian "drumul acvaristului in viata", Calin m-a "citit" din prima.
Nu mai spun decat ca cele scrise de el se potrivesc extrem de mult cu cele intamplate deja, si aici m-am deconspirat putin . Veti vedea de ce.


Backgroundul

Backgroundul bazinului vechi inca arata bine, chiar daca avea mici "ciupituri" datorate dintilor mbunelor ce l-au ciugulit de-a lungul timpului. Puteam sa-l tin linistit dar cand te mananca palmele te scarpini, ce sa faci...
Am o relatie destul de ok cu ownerul de la Akvadekor din Serbia, ne stim de cativa ani si ne-am imprietenit. Cu cateva luni in urma, cand m-am hotarat sa fac schimbari, am inceput cu el discutiile pentru ceva NOU. Am schimbat zeci de mailuri, poze, filmulete, idei. I-am zis ca vreau sa fac un Tanganyika, cu pietre mari, colturoase, crapaturi, pesteri, etc... Tot tacamul, full option... Iar backgroundul si pietrele sa fie neaparat de culoare deschisa. Pana la urma am ajuns la o concluzie, urma ca la momentul "x" sa ma duc dupa noul background iar cel vechi sa-l marit unui coleg de breasla de prin zona, care stia toata povestea.

Fac aici o paranteza ca sa povestec putin despre Akvadekor (sau Aquadecor pe englezeste). L-am cunoscut pe Florian Kovac, acum cativa ani, cautam un background fain si cat mai apropiat ca forma de BTN pentru care nu aveam bani. L-am gasit in Novi Sad, destul de aproape de Timisoara asa ca m-am dus pana acolo impreuna cu un prieten. Ne-am dat intalnire intr-un mall de acolo unde firma asta avea un bazin de prezentare cu africani, foarte deschis omul, mi-a aratat ce face, m-a dus la el acasa, etc. Artist in adevaratul sens al cuvantului, a pornit dintr-o joaca sa construiasca backgrounduri ai acum traieste din asta. Are comenzi din Noua Zeelanda pana in Canada ,de Europa ce sa mai zic iar motto-ul lui este: "only nature can copy us"
Na, vad ca-i fac si reclama cu ocazia asta Nu demult am fost si i-am vazut hala de productie din Zrenjanin, deci are productie adevarata cu flux tehnologic adevarat ... Si fac si "cercetare" oamenii aia, au mostre, teste, bucati de cioate si pietre pe care le reproduc de zici ca nu-i adevarat...

In imaginea de mai jos e subsemnatul cu Florian, luna trecuta, la el acasa in Serbia. Nu va uitati la noi ca oricum suntem frumosi , uitati-va la bazinul lui cu tropheusi din spate. Me-se-ri-e !! Visul oricarui acvarist...

image

koala wrote:
PS: Decorul ramane in picioare?


Nein, decorul cade si cade rau de tot... Vedem in postul urmator in ce mod.
Daca tot e jurnal, marcam momentul urmator: candva intr-o joi, ora 8:00 a.m.:

Provocare: bazinul este ciclat si functioneaza si as vrea sa pastrez asta. Chiar daca fac curat in zona as vrea sa nu mai trec inca o data prin perioada de asteptare si sa folosesc sumpul asa cum e acum. Ca sa nu moara bacteriile de pe mediile filtrante pe perioada cat bazinul mare se va goli am decuplat sumpul de la bazin si am dat drumul la recircularea apei prin exteriorul sumpului folosind un furtun de plastic. Practic, am facut un bypass intre cele doua extremitati ale sumpului printr-un furtun, folosindu-ma de o pompa de recirculare:

image

Odata realizata chestia asta, apa circula prin mediile filtrante, bacteriile de acolo sunt bine-mersi asa ca ne putem apuca de lucru la etajul de sus.
Am pornit cronometrul, in 3 zile totul trebuie sa fie inapoi si bazinul functional. Adica in 3 zile vor veni primii 30 si ceva de noi locatari care vor trebui gazduiti acolo.


Hello world!

Deci ne apucam de Tanganyika.
Primul lucru (asta e bun) este ca am scapat de toata perioada aia faina de constructie. Bazinul impreuna cu hardware-ul aferent este cel de la proiectul Malawi, deci totul e la dispozitie, gata de a fi folosit. Al doilea lucru (asta e rau...) e ca vechiul bazin trebuie cosmetizat, curatat si bibilit. Are ceva vreme de cand nu s-a mai umblat in el asa ca, hehe... e ceva treaba pe acolo.

Incep cu un mic remember:

Bazinul

dimensiuni brute 2700 mm lungime, 800 mm latime, 600 mm inaltime, 1296 litri brut. Sticla de 12 mm pentru laturi cu geam float ultraclar si fund dublu din sticla de 10 mm. Intarituri longitudinale si 4 x intarituri transversale din sticla de 10 mm. Bazinul sta pe un suport sudat din teava rectangulare de 40 x 40 x 2 mm peste care am asezat o placa de PAL de 18 mm si una de polistiren extrudat.

Asa arata bazinul imediat dupa lipire:

image

Si un detaliu cu dimensiunile interioare in care se vede amplasarea casetei de overflow. Poza asta am folosit-o ca sa furnizez catre Aquadecor dimensiunile pentru confectionarea backgroundului

image

Filtrarea

sump de dimensiuni brute 1500 x 500 x 500 mm (375 litri brut) in care am amestecat mai multe "tehnologii" si anume: prefiltrare cu ciorapi de nylon (schimbare saptamanala), filtrare mecanica cu burete (curatire cam la 3-4 luni), zona de filtrare "wet&dry" si zona de filtrare biologica propriu-zisa. Am folosit ca medii filtrante bio-balls, siporax si matrix.

O imagine de ansamblu a sumpului:

image

"Alimentarea" cu apa a sumpului o fac printr-un overflow de tip Bean-Animal - vezi mai jos imagine exterioara - iar circuitul apei prin sistem este asigurat de o pompa Jebao DC 12000

image

Pentru echilibrarea dinamica a apei din sistem in sump exista o scurgere de siguranta (overflow) iar nivelul apei in sump - compartimentul pompei/oveflowului este monitorizat de un senzor de tip plutitor care comanda aditia de apa in sistem la nevoie.

image

Folosesc in permanenta schimb de apa la picatura cu un debit de 8 l/ora.

image

In mare, cam asta e "filmul" in care jucam in momentul de fata.

In urmatorul post trecem la masuri mai "radicale", in care chipul si asemanarea lucrurilor cunoscute vor suferi transformari destul de evidente.

Gata, am crescut mari.

Acum vreo 4 ani incepeam aventura ciclidelor africane un pic nedumerit si fara sa stiu mai nimic despre lumea lor. Erau interesante, ciudate, colorate, agitate. Misto. Culmea e ca mamele tineau si cresteau puii in gura. Si mai misto. Mi-am dat cu parerea, am citit, am intrebat in stanga si dreapta. Unde n-am stiut am incercat, apoi am cautat solutii, dupa care am improvizat. Ca sa fac sa fie bine – vorba unui clasic Intr-un cuvant: am facut zgomot in jurul meu.

Acum suntem mari. Si ca orice om mare, pe masura ce cresti si crezi ca stii multe iti dai seama ca de fapt stii atat de putin. Si o iei de la capat.
De data asta las zgomotul deoparte si incep in liniste, putin diferit.

Asta a fost partea literara a povestii , din urmatorul post incepem cu chestiuni concrete, africane
Mi-au ramas ratacite in bazin dupa desfiintarea unui setup 2-3 mbune de Malawi de marime 3-4 cm.
As vrea sa le donez cuiva din Timisoara impreuna cu un ancistrus.

Relatii la tel 0722646012
koala wrote:o sa stie el un' sa sune.


Notat !

Tot astept poate se ofera careva si pentru tropheusi, ca-i cam slaba piata pe plaiurile noastre...
Uf, in sfarsit gasesc intelegere... si o explicatie
Ca prea m-au criticat toti in ultima vreme, cum ca nu-l strica, pacat de el, eu n-as face asa, etc... degeaba le-am tot explicat eu ca asta-i "evolutia" si ca e ceva normal ce vreau eu sa fac. Schema lui Calin de mai sus cam spune tot

Ca populatie viitoare, doar cateva cuvinte aici - voi dezvolta intr-un alt jurnal pe care-l voi incepe cat de curand: ma voi ghida dupa tipul de hrana necesitat de viitorii locuitori ai bazinului, in sensul ca fiind destul de "limitat" logistic la a pastra/stoca papa de peste, voi merge spre o populatie de ierbivore sau cum le zicem noi in limbaj mai elevat: "algae eater" Gandul meu se duce spre un bazin mai aerisit, relief stancos, cu specii relativ putine, gen Tropheus & Petrochromis dar totul tine si de ce voi gasi pe piata.
Deci situatie sta cam asa: nu e nici marin, nu e nici cu broaste (of, Shubi, Shubi... ) si nici Tilapia b. (cu toate ca mi-ar fi placut asta din urma).

Raman pe lacuri africane, si anume Tanganyika. Cu specii putine dar, sper, de efect. Va trebui sa demontez vechiul decor, odata pentru ca are totusi o varsta, aproape 3 ani, timp in care vrand-nevrand in spatiul (mic) din spatele lui s-a adunat detritus, care - nu ca m-ar deranja - dar totusi cred ca nu e bine sa stea acolo. Al doilea motiv e ca, intrand in alt "film" se cuvine sa-i dau bazinului o noua infatisare mai potrivita pentru noii locuitori ce vor veni.

Si mai e un motiv: ati observat ca odata cu venirea iernii incepe "mancarimea" de mana la colegii de breasla? Cam asta se intampla si la mine
Nu, nu... nu trec pe sarate.

Va fi tot o aventura africana, dar putin altfel.
 
Forum Index » Profile for adiradu » Messages posted by adiradu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com