[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: bigman
Forum Index » Profile for bigman » Messages posted by bigman
Pai da, eu vorbesc, ca daca ma uit bine, eu am fost ultimul care am postat si n-a raspuns nimeni. Nici o injuratura, nici un "ti-am zis noi", nimic. Eu asteptam sa-mi iau papara si cand colo, mutenie totala, ca m-am si enervat nu alta !
Rapitorul traieste, dar in alta balta, mai potrivita pentru el si cu semeni de-ai lui. Asta vara, cand eram plecat si ma tinea fimiu la curent cu situatia, am avut surpriza sa aflu ca temperatura apei a cutezat sa ajunga la impresionanta valoare de ... 32 grade, ... celsius, ca sa n-avem neantelegeri. A ajuns pana la 34 - 35. I-am zis lui fimiu sa toace repede niste patrunjel si sa-l arunce in bazin impreuna cu niste vegeta, vreo doi ardei grasi si niste morcov, dar n-a vrut, ca cica lui nu-i place ciorba de peste. Fraier, nici nu stie ce pierde, i-am zis eu si apoi am cautat solutii. Curios ca la 32 grade, rapitorul cica se simtea in largul lui. Recunosc ca m-a batut gandul sa-i aflu limitele, dar m-a strabatut asa ca un junghi prin centrul sufletului, mila cred ca-i zice si am zis ca nu vreau neaparat sa aflu. In schimb, mi-am adus aminte ca am un amic care are un bazin cu ciclide la birou, unde merge AC nonstop. Asa ca l-am pus pe fimiu sa-i faca repede o fisa de transfer si sa ia masuri in consecinta. Acum e bine merci, sanatos si fericit.
Apoi, cand am revenit acasa, bazinul gol si trecut prin focurile iadului, am avut impresia ca s-a deciclat. Asa ca am facut cateva mici modificari prin el si i-am dat un nou start up. Totul e ok acum, apa cristal, l-am populat cu niste creveti (ca mai nou, imi plac aratarile alea mici) si cu niste melci, melanoides si pomaceea. Totul e perfect acum, dar stau si ma gandesc si nu stiu cu sa-l populez. Cred ca trec pe vivipari d'astia comuni. Mai ieftini, mai usor de intretinut. Nu m-am hotarat inca.
In schimb, am o noua cauza pentru rebelul din mine. Temperatura pe timpul verii ! Am avut eu un noroc chior sa gasesc filtrul ala chilipir, ma indoiesc insa ca o sa gasesc si un chiller la fel. Iar 1000 - 1500 lei nu dau pe unul decat daca se duce la munca in locul meu !
Asa ca noua cauza este sa concep si sa fac un sistem de racire, cat mai ieftin bineanteles. Am deja vreo doua idei, dar mai studiez. Voi cum rezolvati problema asta vara ?

In fine, cam atat deocamdata, nu stiu ce sa mai zic. Astept de la voi si apoi imi mai vine inspiratie !

PS: o sa pun si poza, dar acum la ora cand scriu, n-am facute si nu aprind acum lumina, ca-mi sperii melcii !
ALOOO ! Ce faceti dragi colegi de suferinta a pasiunii, m-ati abandonat ? Ca vad ca n-ati mai postat nimic ! Sa inteleg ca daca v-am ascultat, nu mai prezint interes ? Prin deductie logica, daca eram incapatanat in continuare, prezentam interes adaugat ? ...
... pentru psihoactiv
De acord cu tine omule, dar am si eu o parere in plus, ... terminati fratilor cu prostiile astea cum ca unul facut in China si altul facut nu stiu unde, absolut toate sunt facute in china, daca nu complet macar partial ! Asa cum zice o celebra replica dintr-un film la fel de celebru ... "American components Rusian components all made in Taiwan !" La naiba asa este, doar ca s-au mutat toti in China care ce sa vezi, acum e tot acolo !
Ok, deci ...
Am lasat steagul jos doar ca sa nu creada lumeeeeaaa ca fug de pariu. Motivele sunt doua ; 1. De atunci de cand amenintam eu periculos, sunt plecat in turneu prin tara cu serviciul, cu scurte treceri pe acasa, deci clar cu toata vointa mea n-aveam cand. 2. In turneul meu, pe la Cluj, am gasit de vanzare la un pusti un Tetratec ex700 set complet cumparat de doua luni, cu tot cu sertare pline cu Siporax si Bioballs, care avea doar rotorul spart si pe care in urma negocierilor lui cu dinozaurul de mine, l-am luat cu ... cu ..., 70 lei !!!! Cred ca sunteti de acord cu mine ca, cu toata ambitia mea de a face unul, n-aveam cum sa ratez ocazia asta. De fapt, cred ca daca nu-l luam, ma injurati toti si nici nu mai vorbeati cu mine ! Corect ? Apoi in urmatoarele zile de turneu l-am omorat pe Goagle si am gasit un rotor pe Okazii cu 40 lei in Bucuresti, unde l-am trimis pe fimiu repede sa-l ia ca sa nu-l pierd si bineanteles ca in final l-am luat cu 30 lei. Asa ca la urmatoarea trecere pe acasa, l-am montat/testat, nici o scurgere la nici o ungere, am lasat intr-un sertar Siporaxul, in alte doua am aruncat niste roca vulcanica, iar in al 4-lea am pus bureti de trei densitati. L-am montat la bazin i-am dat drumul si apoi am plecat iar in turneu. Asta se intampla acum vreo trei saptamani, eu fiind plecat si acum. Vorbesc cu fimiu zilnic si imi zice ca apa e super cristal, ca trebuie sa completeze apa cam 2 litrii la doua zile, mancare o data pe zi si cam atat. Am uitat sa spun ca locatari in bazin sunt niste melci Melanoides (daca nu ma insel) si o ciclida de vreo 8 cm din ala galben aprins complet (care nu mai stiu cum se cheama, scuze). Nu cred ca mai trebuie sa va intreb caci sunt convins ca Tetratec ex700 este mai mult decat suficent pentru bazinasul meu. Altfel, fimiu imi zice ca daca nu-l vede pe rapitor (adica ciclidul, v-ati prins) plimbandu-se prin bazin, trebuie sa se uite foarte atent ca sa vada daca este apa in el. Asa da frate, 100 lei un filtru de genul asta care am vazut ca nou e vreo 450 - 500, cred si eu ca merita, dovada ca l-am si luat, dar 500 n-as fi dat in veci vecilor. Cam asta e situatia cu problema, dar de ideea mea tot nu ma las si cand o sa am timp tot o sa fac unul chiar si numai ca sa dovedesc ca se poate dar si sa fie acolo de rezerva, ca nu cred ca asta o sa tina o vesnicie.
HELLOOOOOO lume , fete si baieti !!!!!

hr hr, hm hm, ha ha, hi hi (daca nu v-ati prins, imi dreg vocea).
........................................
Faye, spune-mi te rog cum si unde vrei sa-ti trimit ... mustata ? Ti-o trimit prin curier sau o vrei personal !?

Adevarat, cand dai cuiva ceva, nu inseamna neaparat ... ca pierzi, poate chiar sa-ti faca placere !

Ma', soacra nu mai am, ca n-am fost multumit de ea si am dat-o retur, dar un filtru care sa faca exact ce face unul din comert dar ceva mai bine, iti garantez acvaristule fara mustata c-o sa fac si asta la cel mult jumate de pret, iar atunci, ... va trebui sa-mi dai ceva, ceva de care o sa fiu multumit si placut impresionat ca l-am castigat !

Despre schimbatul pareri nu ma indoiesc, am spus si mai sus, adevarul este intotdeauna undeva la mijloc !

... multumesc de conversatie !
Iar daca duritatea nu se poate scade cu nimic, acum cred ca n-oi muri daca fac si eu vreo 5 schimburi de apa pe an.
AAAAAAAA, pai acum ca stiu ca esti "de peste drum", mai rau m-am ambitionat, ca tre' sa tin standardul sus pentru baieti, sa nu-i fac de ras ! Dar avem o problema, daca-mi iese, ce mustata-mi dai ? Eu ti-o dau pe a mea, ca oricum o dau in fiecare zi, dar tu !?
Despre partea tehnica, cred c-am fost gresit inteles. Eu n-am zis ca fac un filtru minune cu 2 lei, am zis ca fac unul cu 350-400 lei, dar care va face ce face unul de vreo 1000 lei de-al lor. De fapt, cred ca unul care sa faca tot ce vreau sa faca, nici nu exista factorymade.
Filtrul din capul meu are vreo 6 sertare pt medii, nu pot pune ceva intr-unul care sa-mi tina duritatea in parametrii ?
... sigura ???

este o greseala, sau chiar esti din partea sexului frumos ?
Pai in principiu, nu prea vreau sa-l plantez natural si atunci n-are cine sa pape nitratu' , dar si daca-l plantez, am inteles ca nici asa, plantele nu papa tot nitratu', caz in care, ce ramane trebuie rezolvat prin schimb de apa, nu asa e povestea !? Iar in planul meu tocmai asta era ideea, sa nu umblu deloc la el, doar completare de apa si asta tot intr-un mod automat.
Problema uraganului din sticla se rezolva usor cu o pompa cu debit reglabil, nu crezi !? Bineanteles ca m-am gandit la o sticla mai mare, dar din pacate, pentru asta ar trebui sa renovez de-a dreptul casa, ma rog, sufrageria.
Oricum, n-am cum sa mai dau inapoi acum, il fac in patru pe scaraoschi si-l fac, ca acum m-am ambitionat si-i vreau mustata lui Faye !
Mamaaa frateee ! Eu credeam ca ma joc prin curtea scolii si cand colo, am cazut in groapa cu lei ! Norocul meu ca leii, fiind mai batraiori asa, nu mai au coltii aia renumiti, sunt mai tociti asa un pic !
Hai ca incet incet o dam la pace, mai zic si eu bine, mai lasati si voi, c-asa-i frumos in societate. Oricum, unul din principiile de baza spune ca ... adevarul e intotdeauna undeva la mijloc !
Faye, mai lasa-ma putin sa pun tot proiectul pe hartie, dupa care sa fac calculele cum trebuie si apoi ... vorbim. Adevarul e ca mi-ar placea o mustata ca trofeu pe perete !
Shaba, cu scuzele de rigoare, ce zici tu acolo, nu mai e hoby sau pasiune tata, aia e obsesie. In sensul pozitiv dar obsesie. Dar ma rog, fiecare cu ... ale lui.
In rest, toate bune ...
Acum am vazut observatia lui Faye, foarte coret omule, merci !
Nuuu omule, departe de mine gandul sa va cred pe toti tampiti si pe mine singurul destept. Sunt convins ca este mult adevar in tot ce spuneti, spuneam doar ca mi se pare ca este si destula exagerare. Sa sti totusi ca eu pe vremea aia trecuta, aveam foarte rar pierderi in acvariu, de fapt doar atunci cand aveam suprapopulare. Cand reuseam sa-i raresc, nu mai aveam nici o problema iar dansii erau tare activi si fericiti. Cat despre apa verde, eu n-am avut niciodata si-mi pun onoarea la bataie pentru asta. Mai aveam din cand in cand, cand nu umblam foarte mult timp la el, alge pe geam si prin nisip si atunci sifonam putin nisipul, geamurile le curatam cu o ragleta, apoi faceam schimb masiv de apa si inca cateva zile schimburi mai mici si gata, apa era cristal pentru inca mult timp. Din nou, onoarea la bataie si pentru asta, de fapt, pentru tot ce spun ! Aveam oua de la scalari pe toate geamurile si pe toate frunzele mai late. Chiar aveam perioade cand nici nu le mai dadeam mancare pentru ca toti locatarii mancau ... oua de scalari. Despre filtrul extern, n-am spus ca este o prostie, din contra, daca mai citesti odata ai sa vezi ca, chiar am spus ca este o chestie bine gandita si foarte practica si utila. Am spus in schimb, ca sunt nejustificat de scumpe si aici n-ai cum sa ma contrazici, pentru o galeata de plastic, un motoras si doi robineti, sunt foarte exagerat de scumpe. E drept si ca nu toata lumea are posibilitatea sau priceperea de a le face singuri, sau ca altii au bani de prisos si nu le pasa pe cine imbogateste nejustificat, dar cu toate astea nu poti sa fi de acord cu mine in sensul asta. Comparatiile tale cu masina si telefonul, sunt putin cam nepotrivite, nu putem totusi compara niste produse compuse din mii si zeci de mii de piese si care mai sunt si necesitati, cu o galeata de plastic, hai fi si tu putin mai realist. Nu contest ca si alea sunt mai scumpe decat ar fi corect, dar totusi. Oricum, afirmatiile mele cu privire la preturi nejustificate, se refereau doar la cateva domenii, cum ar fi farmacia, medicina, funeralele, mai nou acvaristica si cam tot ce tine de petshop si probabil inca cateva care nu-mi vin acum in minte, in nici un caz nu spun acum sa punem de-o revolutie economica si sa nu mai cumparam nimic, sa ne retragem din societate. ... In fine. Tot despre filtru, in nici un caz nu vreau un sump, pentru ca n-am unde sa-l pun si sincer nici nu-mi place (si cu ocazia asta i-am raspuns si colegului sonic11, merci de sfat colegu'), o sa fac un capsulat, dar o sa vezi la baiatu' ce scula de filtru fac. Nu se va pune probleme la servisare, pentru ca o sa-l fac modular, cu partea de filtrare mecanica separata de cea biologica, cu robineti peste tot, cu multe dichisuri. Ma bate gandul sa fac si un modul UV si daca ma hotaresc sa plantez natural, ma gandesc sa fac si un modul denitrificator. Oho, mi-a plecat mintea departe in avans deja. Dupa calculele mele, un astfel de set complet, m-ar duce la final undeva pe la vreo 350-400 lei, facut profi, dar cu banii astia fac tot ce e necesar, nu doar filtru. Asa ceva cumparat de la ei, ar fi usor undeva pe la 1000 lei in sus. Ma abtin de la mai multe comentarii, dar o sa-ti arate "marele om" (apropo, nu ma dau mare, chiar sunt, am 130 kg ), despre ce vorbesc si ce se poate face. Nu stiu daca mi-a scapat ceva, dar oricum imi face placere discutia cu tine, cu voi, asa ca ... mai vorbim. Merci pentru conversatie si numai bine !
Turturelele sunt chiar cele din poza, sunt deja imperecheate si au varsta de 12 luni (el) si 10 luni (ea). Se dau numai impreuna. Pret 100 lei amandoua.
Ma bucur ca nu sunt singura "fosila" de pe aici si m-as bucura si mai mult daca sunt babaciuni care au avut pasiunea asta si in tinerete. aceia ar sti ca nu am vorbit prostii prin ce am spus la inceputul postului. Eu unul, sunt extrem de contrariat si bulversat. Dupa parerea mea, cred ca cel putin 50% din tot ce citesc, este abureala. Ma refer la conditii/pretentii/medii/etc. Pai acum 35 de ani, poate dracu masura atatia parametrii chimici ai apei, ca noi sigur nu. Nici nu existau aparate sau teste pentru asa ceva. In cel mai bun caz, se mai vorbea de un Ph si o duritate, dar cam atat. Sau poate intre timp au devenit pestii atat de sensibili incat a fost nevoie sa se caute solutii si astfel s-a ajuns la asemenea complexitate. Sincer, totusi parca e prea mult. Bine, aici mai intervine si problema producatorilor, care sunt convins ca n-au stat degeaba si au batut apa-n piua pana a ajuns toata lumea sa creada. Chestie valabila in toate domeniile, de altfel. Pai acum 30 de ani, cand ramaneam fara purici si uitam sa trec prin piata sa iau, le aruncam o bucata de mamaliga pe care o ciuguleau ca disperatii si n-aveau nici pe dracu. Acum daca as face asa ceva, cred ca m-ar astepta lumea in scara sa-mi dea in cap. Ca sa nu mai zic de ce preturi se vehiculeaza. De-a dreptul astronomice, absolut nejustificate, pentru orice cacatis. Normal ca si astia merg pe aceeasi mentalitate ca si cei din domeniul farmaceutic si medical in general, adica nu conteaza ca este o nenorocita de aspirina care l-a costat 0,00000000000001 lei s-o produca, daca e folosita la o boala mai grava, atunci trebuie sa fie super-scumpa. De exemplu, eu nici daca m-ar da banii afara din casa n-as da 400/700/1000 lei pe un filtru extern. Poate m-as mai gandi doar daca mi-ar face cafeaua dimineata, mi-ar procura tigarile si din cand in cand ar mai da si cate un sprit de vischi. Intradevar, din ce am vazut, sunt bine gandite si foarte practice si utile, dar pana la urma, e un nenorocit de plastic de rahat, o nenorocita de bobina si un nenorocit de magnet (all made in china) bai frate, un fel de aspirine, la naiba. In fine, m-am incins cam tare si-mi cer scuze daca am suparat/deranjat pe cineva, dar asta-i parerea mea.
Revenind la subiectul initial, o sa fac ceva schimbari, incepand cu un filtru extern pe care deja m-am apucat sa-l schitez. Merci Koh-i-Noor de indrumare, dar cu scuzele de rigoare, nu dau frate atata banet pe o bucata de plastic care se baga-n priza, mai bine-i dau lui nea' Costel de la trei ca are pensia cat intretinere si de mancare ciuciu-i mai ramane. O sa elimin podetele vorba lui Faye si ramane de vazut daca le inlocuiesc sau nu cu altceva. Raman pentru moment la plantele din specia artificium si pe parcurs, dupa ce o sa ma stabilizez atat eu in cap cat si apa din acvariu, probabil ca o sa trec la naturale. Bag seama ca trebuie sa schimb si substratul, adica sa fie ceva de granulatie mai mica. O sa vad ce gasesc in sensul asta fara sa ma coste prea mult (as prefera deloc). Vreau ceva tot de culoare cat mai inchisa, chiar negru daca se poate. Oricum, cand gasesc ceva, o sa va intreb daca-i bun sau nu. Despre pesti, inca nu m-am hotarat, dar e foarte probabil sa raman la cei mai comuni si cred ca mi-ar placea si niste crevetei. Oricum, pana nu-i pus la punct 100% acvariul/sistemul, nu bag nici un locatar in el, poate doar vreun carasel o platica o rosioara, ceva de balta, asa de pamplezir si in loc de testere de apa !
mda, stati s-o iau in ordine ... aaaaa ...

intradevar, se pare ca imi cam plac simetriile, probabil d'aia am o slabiciune si la femeile frumoase, tocmai pt ca sunt simetrice . e drept ca nu-i pare natural, dar m-am gandit ca nu-i nici prea urat si m-am gandit ca nu tre' sa le placa pestilor ci mie, iar pestii habar n-au de cum e natural ca ei sunt crescuti de generatii in acvarii de sticla goala goala, caz in care ... ce pusca mea inseamna natural pentru ei , in plus, daca tot m-am muncit sa le fac, am zis sa le folosesc totusi. oricum, mai e timp de schimbari.

pietrisul l-am ales din trei motive ; vroiam neaparat ceva cat mai inchis la culoare, este roca vulcanica sparta si cel mai important, a fost moca . dar daca ziceti ca va trebui sa-l schimb, o sa-l schimb si cu aceeasi ocazie o sa iau masuri si cu podetele, nu de alta dar sunt ... lipite

pesti nu sunt prezenti pentru ca am pus apa in el acum doua zile si am inteles ca este o intreaga poveste cu ciclarea vere. la naiba, am avut cinci operatii intr-o zi, am stat 18 ore in sala de operatii si dupa trei zile am dat semnatura si am plecat acasa. nici atunci nici dupa, n-au fost atatea aspecte de urmarit si de respectat, atata strictete !

piatra de aer o scot, am pus-o doar pentru perioada ciclarii si nici nu am plante.

despre filtrare, nu imi plac deloc filtrele astea si intentionez sa ma apuc sa fac un filtru extern ... ca la carte.

de asemeni, intentionez sa gandesc si sa creez un sistem cat mai aproape de 100% automatizat. sa nu umblu la el decat cand introduc locatari noi sau sa fac schimbari si asta cu cat mai putini bani posibil. dar mai am de citit si de gandit in sensul asta.
poate nu ma pricep la altele dar ma pricep in general la tehnica, de meserie la baza sunt sculier-matriter (nestiind ce varsta aveti, nu stiu daca stiti ce inseamna asta, dat fiind ca este o meserie pe cale de disparitie) si ma duce mintea bine. tot ce vedeti in poze am facut in doua zile si nu m-a costat decat o bere la geamgiu.

ca si specii de introdus, din ce vad pe piata, mie imi plac tare ciclidele si tinand cont de faptul ca nu vreau sa-l plantez (pentru ca din ce citesc, observ ca plantele sunt mai pretentioase decat pestii), ar fi cel mai indicat, dar nu neaparat. cred ca in final voi alege speciile de pesti care ma vor ajuta sa-mi indeplinesc planul de a nu umbla cat mai mult posibil la sistem.

in fine ...

date tehnice :

acvariul - 775 x 298 x 407 (mm), din calculele mele vreo 70 litri de apa net (am vrut sa-l fac mai mare, dar n-am avut unde, decat intr-un loc liber in biblioteca,asa ca l-am incastrat acolo
substrat - spartura de roca vulcanica
pompe - 2 x nu stiu pentru ca le-am luat de la un amic, deci folosite bine si nu scrie nimic pe ele, dar dupa marime si aspect vizual la debit, sa tot fie de vreo 200-300l/ora.
background - polistiren acoperit cu ciment amestecat cu niste aditivi care-l face inert in apa si niste coloranti asemena.
plante - din specia ... artificiosum
lumina - neon 2 x 20w

nu stiu daca mi-a scapat ceva, dar ...

va merci oricum de interventii si mai astept !
... hai ma, chiar asa naspa e !?
Bine v-am gasit.

Rectificare Faye, nu este aceeasi poza de patru ori, sunt doua de cate doua ori, iar raspunsul este ... din nepricepere.
Acele podeturi s-au vrut a fi niste grote sau ceva de genul asta, dar a iesit ce se vede. Dar vorba lui colegul Koh-i-Noor, probabil ca am transpirat zeama de inginer constructor in timpul lucrului si d'aia din grote au iesit nite podete in final. Despre pozitie, fiindca mi-au iesit prea mari, oricum le-as fi pus ar fi acoperit in totalitate radacina din fundal si in final am zis ca ... in fine ! Dar nu ma mai injurati pe ocolite prin intrebari, la naiba, injurati-ma direct, ... suport !

Forum Index » Profile for bigman » Messages posted by bigman
Go to: