Message |
|
Salut! Pune si o poza cu intreg acvariul.
1. Ai cumva decoruri artificiale? Vezi ca sunt vopseluri care contin cupru si alti compusi care in apa sunt foarte toxici.
2. Crevetii au fost aclimatizati corespunzator? Sakura sunt mai pretentiosi decit RCS, si eu am avut pierderi la inceput.
|
 |
|
Asta este avantajul : nu au nevoie de un acvariu mare. Au un comportament foarte clar, isi aleg un "culcus", de regula intr-o scorbura sau sub plante, si stau acolo si dau din "ventilatoare", firltrind apa. Uneori, ies in fata si atunci fac un spectacol frumos (pozele de mai sus le-am facut cu totul intimplator, nu-i vezi foarte des in prim-plan). Eu am doi intr-un acvariu de cca. 100 de litri , unul mai mare si cu o tenta verde la culoare, unul mai mic si mai rosiatic (probabil sunt mascul si femela, diferentele de talie si culoare sunt, cu suguranta, un dimorfism sexual). In fine, eu ii am de 8 luni si sunt foarte incintat de ei, mai ales dupa ce am pierdut 4 Cambarellus din cauza ca nu m-am documentat cum trebuie legat de conditiile in care trebuie sa tii acei racusori.
|
 |
|
Revin cu o imagine despre un crevete despre care am mai vorbit.

Este Atyopsis Gaboensis, un crevete care filtreaza apa, sta numai pe substart, este linistit si discret si nu deranjeaza plantele. In acelasi timp insa, isi face treaba foarte bine, culege tot ce ajunge pe fundul acvariului ca o veritabila combina.
|
 |
|
Ce parere ai de vedeta mea ?
Este mai mare dar este foarte util in acvariu (filtreaza apa). Nu stiu daca se potriveste cu acvariul tau, dar isi face treaba foarte bine.
|
 |
|
Salut! Foarte frumos! Legat de intrebarea ta, iti recomand sa nu pui Microrasbora galaxy (daca la asta te referi) pentru ca nu le poti asigura suficient spatiu de innot, ei fiind pesti de cird. Cred ca mai nimeriti pentru un nano sunt Boraras urophtalmoides (tot de cird dar foarte mici si frumosi) numai ca ei au nevoie de ceva mai multa vegetatie. Insa probabil ca de la ultima postare, acvariul arata altfel....
|
 |
|
Ce parere ai de acesta (daca bugetul si sefa permite) :
Filtru extern JBL CristalProfi e701 Greenline
Este descris ca poate fi folosit in plaja de 60-200 litri. Eu am unul e900 si merge foarte bine. In plus ai o varietate destul de mare de medii de filtrare dedicate. Coste cam 350 de lei dar cred ca isi merita banii.
|
 |
|
Din cite ma pricep eu si din ce am citit pe la colegi, ar fi o problema de debit (prea mare) respectiv viteza cuentului de apa. Depinde de pesti si plante, cum suporta sau mai curind cum nu suporta un curent de apa rapid. Si suprafiltrarea nu este buna in multe situatii. Verifica daca filtrere la care te uiti au reglaj pentru debitul de apa, asta ar fi o rezolvare.
|
 |
|
Foarte frumos! Chiar poate fi un target.
|
 |
|
PS Ai grija cu Sefa! A mea are si cartonase rosii!!!!
|
 |
|
Salut!
Asa cum spuneau si colegii la alte topicuri, daca vrei sa iti ajuti plantele, cel mai bun ar fi un program de 10 ore/zi, cu o pauza de 3-4ore dupa prima treime a duratei de iluminare. Din cite am citit si din propria experienta, te ajuta in lupta impotriva algelor. Eu am un program de lumina (care pina acum a functionat bine) de la 8 la 11 apoi pauza si din nou de la 14.30 la 21.30. In acest fel respect regula recomandata si am lumina in acvariu dimineata, inainte sa plec la birou (cind fac verificarile uzuale : CO2, putina curatenie la suprafata apei, etc) iar dupa-amiaza si seara pot sa-mi servesc ora de relaxare sau, dupa caz, de munca la acvariu (schimbul apei, aspirare, etc). Daca gresesc undeva, rog colegii sa ma corecteze.
|
 |
|
Salut Colegii!
Am primit de la fiul meu un link spre o informatie cel putin interesanta daca nu impresionanta. Sper ca am nimerit bine sectiunea.
Iata :
https://www.theguardian.com/us-news/2017/feb/07/grandad-the-lungfish-the-oldest-fish-in-captivity-euthanised-by-chicago-aquarium
|
 |
|
Luka, in legatura cu programul de lumina, in general recomadarile sunt de cca. 10 ore pe zi, in special daca este acvariu plantat, pentru ca ai nevoie, practic, sa reproduci un ritm circadian, existent in natura. Este recomandata, de asemenea, o pauza de 3-4 ore pe parcursul programului. De ex. eu am lumina aprinsa de la 8 la 11 si de la 14.30 la 21.30. insa eu am un acvariu intens plantat, asa ca ... In plus unele articole mentioneaza ca prin pauza de lumina poti sa te protejezi la dezvoltarea algelor, mai cu seama impotriva BSA. Lumina trebuie sa cada perpendicular pe luciul apei din doua motive : lumina este uniform distribuita si, nu in ultimul rind, acvariul este frumos luminat, fara umbre. La urma urmei, trebuie sa te si bucuri de priveliste, nu-i asa?
|
 |
|
Salut! La mine Oto apreciaza cel mai mult castravetele (o rondea de cca. 4-5 mm pe care se plimba ca pe turnanta). Exista si niste clipsuri cu ventuza cu care le poti prinde la o inaltime medie astfel incit sa nu fie deranjati de alti locatari (ce-i drept, eu am niste diavoli de SAE care s-au facut mari si au ocupat zona de fund unde fac tot felul de rotocoale si curse). In rest, apreciaza si fulgii de spirulina cind se lipesc de frunze sau decoruri.
|
 |
|
Salut!
Lampa Aqua Zonic 7W neagra - 55 lei.
Am gasit lampa asta undeva; o pot cumpara si comanda cu livrare la tine, numai sa-mi dai adresa. Are 7w, este cam mult (ar insemna 0,7w/litru). Rog colegii sa comenteze, poate sunt metode de diminuare a puterii, aici nu ma prea pricep. Are brat flexibil, poate fi pozitionata la inaltime variabila, in diferite unghiuri; din cite vad in poza are si folie reflectorizanta care cred ca poate fi scoasa.
Daca e OK, te rog sa-mi trimiti datele tale pe decartrom@yahoo.com sau la 0744 504 514.
Bafta!
|
 |
|
De acord, insa Luka a fost foarte explicit : mai mult nu are si nici nu va avea prea curind. Asadar intrebarea este : ce putem face pentru "frumosul mascul Betta". Pe mine binele aceluia ma preocupa mai mult (ca sa fiu mai sincer).
|
 |
|
PS. Evident, ar fi o solutie pe termen scurt, pina cind aduni sufisienti bani ca sa iti echipezi corespunzator acvariul. Sper ca intelegi asta ...
|
 |
|
OK! Pentru ca ma senzatia ca sunt mai batrin si mai rabdator, m-am sucit, m-am rassucit, si uite ce mi-a trecut prin cap!.
Presupun ca pietrisul este acesta Fitus - VG Quartz natural auriu 2-3,2 mm. Este tot ce mi-a iesit la cautare pe net, de la Petbazar. Daca asta este, il poti lasa acolo. Este mai putin rau sa il ai decit sa nu ai deloc.
Acuma, am inteles ca nu ai bani pentru echipamente. OK, DAR DE MUNCIT POTI MUNCI, si asta cu perseverenta, altfel singura idee pe care am stors-o in ultima ora de cugetare nu va funactiona.
Ce iti trebuie este : doua vase de cca. 10 litri (doua galeati de plastic), un burete poros (nici prea fin nici prea grosier, atit cit sa poata curge usor apa prin el), un suport pentru burete (cam cum sunt grilele alea din plastic pe cara se scurge trafaletul cu var pentru uniformizarea varului lavabil). Toate sunt ieftine si le gasesti la bazar.
Iata ce trebuie sa faci :
- In fiecare dimineata te trezesti cu jumatate de ora mai devreme decit de obicei.
- Aspiri substratul dar si din apa, aproximativ 20% din volumul de apa (ai grija la miscari, sa nu fie bruste, sa nu stresezi inutil pestele; cu timpul se va invata cu orarul).
- Apa o treci prin buretele asezat pe suportul din plastic deasupra primei galeti de plastic astfel incit toata mizeria sa ramina pe burete si apa sa se scurga limpede
- Apa limpezita o adaugi inapoi in acvariu iar buretele il pui in a doua galeata de plastic plina pe jumatate cu apa (apa curata, fara clor si pe care o sa o schimbi mai rar)
O data pe saptamina, 30% din apa scoasa o inlocuiesti cu apa proaspata, pregatita din timp. Apa din a doua galeata o inlocuiesti ca pe apa din acvariu, cam 30% pe saptamina, pentru a mentine aproximativ acelasi mediu coloidal si bacterian.
In acest fel obtiii .... nici nu stiu cum sa-i spun, un fel de sump manual! Pe burete ar trebui sa se dezvolte o microflora benefica, desi destul de frecvent agresata, iar apa din cel de-al doilea recipient ar trebui sa o intretina. De aceea este esential sa tii buretele submers, in a doua galeata.
Sincer, nu stiu daca o sa functioneze, dar m-am straduit sa gasesc o solutie. Poate alti colegi ne ajuta cu citeva afaturi.
Citeva precizari :
- furtunul nu trebuie sa aiba o sectiune mare (implicit un debit mare) pentru ca volumul de apa extras este mic si ai nevoie de timp sa te plimbi cu furtunul pe substrat, eventual sa "vinezi" alte particule prin apa; daca ai un furtun prea larg, nici nu realizezi cind ti-a fugit 2-3 litri de apa din acvariu.
- pietrisul nu trebuie foarte mult agitat; si acole se poate dezvolta o microflora care sa ne ajute.
- cind pui apa filtrata inapoi in acvariu, recomandabil ar fi sa o vinturi putin, sa o oxigenezi (desi intreaga manevra ar trebui sa fie asigure acest lucru);
Anticipez o intrebare : de ce dimineata? Ei bine, in primul rind pentru ca vreau sa te chinui putin (evident, glumesc) iar in al doilea rind pentru ca pestele va fi activ ziua (deci are nevoie de mai mult oxigen) pe cind noaptea toate functiile fiziologice si metabolice se diminueaza si nu are nevoi atit de mari de oxigen.
Imi cer scuze daca proiectul pare rudimentar, poate mai putem lucra la el, poate mai contribuie cineva,....
Succes.
|
 |
|
Draga Luka,
Imi cer scuze daca am fost prezumtios. Eu am incercat sa iti ilustrez o solutie minimala pentru ca lucrurile sa fie bune si pentru tine si pentru pestisor si imi sustin in continuare aceste consideratii. Eu am o situatie financiara buna dar stiu ce inseamna "inceputul" pentru ca ma mers "pe burta" multi ani pina am reusit sa ma asez pe un fagas. Asadar, nu mi-o lua in nume de rau.
Cu ce ai tu acolo nu poti sa obtii mare lucru. Asta este realitatea si colegii ti-au spus acelasi lucru. Daca vrei un sfat (de regula nu folosesc acest termen, sfat, dar acum imi permit o exceptie) atunci eu cred ca are trebui sa te incarci cu rabdare, sa amini proiectul ceva timp, eventual sa verifici si in sectiunea donatii (poate alti colegi te pot ajuta) si usor-usor, in timp, sa construiesti ceva frumos si care sa dureze. Pina la urma, iti inteleg nerabdarea de a face ceva, dar si tu trebuie sa intelegi ca nu este suficient sa faci "ceva" si atit. Acvariul, in intregul lui, este un organism viu. Este un SISTEM, nu doar un inotator plutind intre patru pereti. Este un sitem deschis, care transmite energie si informatie permanent celui care este in preajma lui.
Oricum investitia nu o faci toata deodata. Ai acvariul, OK. Pestele poate fi donat si chiar iti recomand sa faci asta (eventual plasat in gazda la cineva de la care il poti recupera, asta daca deja te-ai atasat emotional de el). Apoi incepe sa decorezi si sa utilezi acvariul, ceva azi, ceva luna viitoare, poate mai mult ulterior. Usor-usor proiectul va prinde forma. Trebuie sa ai doar doua lucruri clare in minte : cum trebuie sa arate proiectul in final si care sunt termenele de executie.
Cu alte cuvinte, un proiect SMART.
Succes!
|
 |
|
Buna!
Dupa ce am scris un intreg text, l-am pierdut! Asadar revin...
In legatura cu oto, eu cred ca mai curind era deja afectat iar la tine doar s-a "stins". Cred ca trebuie sa fii mai atent cu furnizorii de animalute. Eu comand aproape exclusiv on-line si nu am avut nici o problema, avind si garantia supravietuirii pe durata transportului si timp de o saptamina dupa adaptare.
In ceea ce priveste mincatorii de alge, asa cum am scris si pe alte topicuri, eu am, intr-un acvariu de 112 litri, urmatoarea "trupa" de curatenie : 4 Ototcinclus, 8 Amano, Red Cherry Shrimp (initial 12 dar acum cine ii mai poate numara, cred ca 20-25) si 8 melci Spiral Horn. Mai am doi Atyopsis Gaboensis (niste creveti mari care au patru brate transformate intr-un fel de evantaie cu care filtreaza apa). Acestia din urma sunt mai scumpi dar isi merita fiecare banut. Asadar, pentru tine, teoretic, jumatate din "trupa" ar fi de ajuns insa tine cont de faptul ca unii (de ex. oto) prefera sa traiasca in grup. Eu tit recomand 4 Oto, 4 Amanao, 10 RCS si 3-4 Spira. Asta te va scuti si de curatarea peretilor acvariului.
Cit despre aspirarea substratului, poti folosi Sera Gravel, un aspirator cu clopot destul de usor de folosit. Nu te teme, cind ajungi in zona lor, crevetii si pestii au grija sa se fereasca. Crevetii tai maninca de pe substrat pentru ca acolo ajunge mincarea. Iti recomand sa-i hranesti cu Crusta Gran si Mineral King Shrimp, intr-o zona care sa devina zona de hranire. Sau, mai bine, sa folosesti un hranitor de creveti (dar acesta este mai scump). In orice caz, eu nu am probleme cu crevetii. Chiar daca din greseala aspiri unul, daca esti atent il poti refula in acvariu. Eu ii mai gasesc si prin filtru; ii adun cu o masura de plastic si ii bag inapoi in acvariu. Este interesanta o relatie care s-a creat intre neonii negri si SAE (care seamana cu o simbioza desi termenul este cam pretentios). Cind mincarea ajunge pe substrat este agitata de SAE iar neonii stau la "pinda" si "ciugulesc" tot ce se ridica in apa. Este un spectacol interesant....
Succes!
|
 |
|
http://www.youtube.com/DefiniteAquascapeTV
Daca urmaresti adresa de mai sus, poti gasi niste idei interesante. Intre timp m-am documentat nitel si iata ce as face eu in locul tau (evident, in limita unui buget minim):
- Lampa LED Aqualighter Nano 4,5w - 140 lei
- Filtru intern Diversa Claro 200 - 24 lei
- Tropica Aqvarium Soil 3 litri - 63 de lei
- Aquadec Stonewood Red - 1 bucata - 22 lei
- Lemn Aquadeco Red Moore Mini - 10-20 cm - 1 bucata - 40 lei
- Anubias Nana Gold - 1 bucata - 26 lei
- Hydrocotyle verticilata - 2 bucati - 20 lei
- Pogostemon Helferi - 2 bucati - 60 lei
- Limnophila Hypuroides - 1 bucata - 20 lei
- Dennerle Carbo Booster - 1 bucata 250 ml - 30 lei
- Boraras Urophtalmoides - 10 bucati - 60 lei
- Red Cherry Shrimp - 10 bucati - 50 lei
- Spiral Horn - 4 bucati - 28 lei
Total 583 lei.
In opinia mea este minimum necesar (ma rog, la vietati mai putem discuta, normal ar fi sa gasesti la bucata, nu la pachet, pentru ca se aglomereaza prea mult) ca sa ai un nano frumos si cu animalute fericite. Limnophila va crea loc de "ascunzatoare" pentru Boraras, crevetii te vor ajuta sa "stapinesti" respindirea algelor in acvariu, melcii te vor feri de anumite alge si vor face ca pererii acvariului si plantele sa fie foarte curate. Plantele sunt de mijloc si de fundal, Anubias se prinde pe lemn, Helferi este foarte frumoasa, verde crud (merge plantata central) iar Hydrocotyle poate fi folosita pentru "strajuirea" lateralelor, dinspre mijloc catre in fata.
Iti sugerez sa recitesti cu mare atentie postarile de mai sus ale colegilor nostri, in special sublinierea responsabilitatii pe care o ai, aceea de a nu chinui un animal nevinovat. Te rog sa ma crezi, iti vorbesc din experienta unui om caruia ia murit efectiv in brate, chinuit indelung, un Labrador de doi ani si doua luni, bolnav de cancer ganglionar. Avind si o educatie biologica solida, chiar stiu ce inseamna stresul si durerea animalelor, dupa unele opinii extreme, chiar si a plantelor.
Rog colegii sa ma corecteze daca am gresit pe undeva.
|
 |
|
|
|