[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Uite, am analizat rapid 3-4 tipuri de filtre externe, inclusiv JBL si Hydor. Unele au robinetii de inchidere independenti (de ex. Hydor) altele au un ansamblu de prindere al ambelor furtune (de ex. JBL CristalProfi). Cred ca solutia pentru tine nu sunt niste gauri ci o fereastra prin care sa incapa ansamblul de prindere al furtunelor la filtru. De ex. eu am un filtru e900 CristalProfi, care are un conector comun pentru ambele furtune (tur si retur), pe care il tin sun cabinet iar in spate am o fereastra prin care il pot extrage usor, fara sa am o picatura de apa scursa. Asadar, solutia constructiva ar trebui sa vina dupa ce decizi ce fel de filtru vei avea si cum sunt conectate furtunele la canistra.
Nu te grabi. Hai sa gindim in perspectiva, de ex. la intretinerea filtrului. Periodic va trebui curatat (mediile de filtrare scoase, spalate in apa din acvariu, eventual schimbate sau rearanjate). Daca filtrul sta intr-o nisa, este usor de scos si pus la loc. Insa si furtunele trebuie curatate periodic. Cum le deconectezi, le scoti, le cureti si le pui la loc? Majoritatea filtrelor externe au o intrare si o iesire la care furtunele sunt fixate prin niste conectori. Cind le deconectezi, sunt pline cu apa ?! Asadar, cum procedezi?
Cred ca Gabi se referea, ca si mine, la forma, culoare si dimensiune. Cu niste pietre de dimensiuni variabile, oricum le-ai aseza, daca ai una mai inalta sprijinita de una mai scunda, si vreo doua-trei pietre mai mici "prabusite" la baza primelor doua, obtii un efect de profunzime si reliefare. Cred ca la asta se refera si colegii.
Daca optezi pentru varianta cu capac (ceea ce eu as face, pentru ca "inchide" orizontul apei si creeaza un aspect compact acvariului si, in plus, daca vei avea si ceva melci cu tendinta de "evadare" atunci ar fi cu atit mai util) nu mai ai nevoie de nici o gaura; capacele au degajari special facute pentru furtune si cabluri. De exemplu ...

CAPAC ACVARIU DIVERSA ARISTO 80X35CM 2X18W NEGRU

In spate, pe ambele laterale are niste degajari de cca. 10/3 cm fiecare, suficient pentru furtune, cabluri,...
La neoane poti adauga reflectoare, daca lumina nu ajunge (la 80x35x45, asa cum l-as face eu, ai 126 litri, ceea ce inseamna 0,28 w/litru, deci iti vor trebui).

... sau poti sa ceri echiparea lui cu alte neoane, eventual.
Parerea mea : daca in "deget" pui o radacina de mangrova (sunt unele care au aspect de scorbura) sau de mopani si atasezi un Anubias pe latura dinspre fata, astfel incit Anubias-ul sa dezvolte rizomi pe laterale, cred ca ar iesi un ansamblu frumos (asta daca tii mult la aceste decoruri pentru ca altfel as fi de aceeasi parere cu Gabi). Ar mai fi varianta in care pui celelalte pietre peste "deget", astfel incit sa obtii un ansamblu cu contrast. In toate situatiile iti mai trebuie ceva pietre, acestea singure te ajuta doar daca in final vei avea un aranjament de plante in stil olandez, altfel va fi cam saracacios.
Salut!

Nu te supara prea repede. In general colegii raspund la intrebari punctuale sau aplicate. Rolul forumului este acela ca, dupa enuntarea unei probleme, fiecare sa-si aduca o contributie, in functie de experienta fiecaruia. Tu ai prezentat o problema prea generala si astfel nu ai captat atentia multora.

Acum, daca te uiti pe lista topicurilor, mai sus vei gasi unul care se refera exact la situatia ta : infiintarea unui acvariu nou. Daca il citesti vei gasi foarte multe din raspunsurile pe cale le astepti. Dar, hai sa ne referim la intrebarile tale pe rind...

Acvariul de 100 litri ... se inscrie in zona medie spre mica a acvariilor (plaja este undeva intre 10 litri si 450 litri). Asadar, in mod clar iti trebuie un filtru extern, cu medii de filtrare variate, care te vor ajuta la ciclarea acvariului dar mai cu seama la crearea unui echilibru biocenotic pe termen lung. Nu trebuie sa te temi de alge mai mult decit de echilibrul biochimic al apei; un nivel necontrolat de nitrati sau amoniac este mai periculos decit citeva alge verzi care iti deranjeaza ochiul. In acvaristica, cele mai periculoase lucruri sunt cele care nu se vad, nu cele pe care le poti identifica vizual. Astfel, un nivel mare de nitrati sau un pH variabil si nestapinit, nu va face nici o diferenta in claritatea apei, dar pestii si plantele vor suferi si vor dispare pe rind, in cel mai rau caz. Deci, fara discutie, filtru extern. Personal am o experienta buna cu CristalProfi e900 la un acvariu similar celui detinut de tine. Am patru sertare in canistra, unul cu CrearMec (bilute ceramice), unul cu Seachem Matrix (0,8 litri), unul cu ClearMec (ceva rasini pentru eliminarea nitritilor, nitratilor si excesului de fosfati) si UniBloc-ul la intrarea in filtru. Alti colegi pot sa iti recomande si alte solutii (Eheim, Hydor, etc.) in functie de experienta lor. Un filtru extern bun are pretul cuprins intre 350 si 750 lei (pe E-mag, CristalProfi e900 Greenline costa exact in acest moment 350 lei + transportul; la asta se adauga cam 150 lei schimbarea mediilor de filtrare, dupa caz).

Substrat ... Daca vrei sa ai plante pe termen lung iti trebuie un substrat nutritiv si unul de decor. Sunt si subtraturi universale, care se pun ca atare. Daca alegi varianta cu substrat nutritiv, sunt multe solutii (vezi pe net) dar majoritatea presupun un strat de baza de cca. 1 cm peste care se adauga substratul de decor. Aici tu alegi culoarea insa granulatia sa nu iasa din marja 2-4 mm, in care poti sa plantezi cu usurinta si plante cu radacina si plante stem.

Decoruri ... pietre, radacini, lemne.... Aici este la alegerea ta. Singurul sfat este sa le aranjezi astfel incit sa-ti ramina in spate suficient spatiu pentru plantele de fundal si sa respecti asa-numita lege a treimii, adica grupajul principal, focal, sa se afle la o treime din deschiderea bazinului. In rest, aici este doar p problema de gust si imaginatie.

Lumina .... Vrei sa faci un acvariu plantat, asadar ai nevoie de lumina. Zici ca ai UN neon. OK, ce fel de neon? Pentru 100 de litri, daca folosesti numai plante nepretentioase sau cu pretentii medii, iti trebuie intre 0,4 si 0,5 W/litru, adica ceva de genul doua neoane de 18-24 w fiecare. Daca ai neoane de 18 W (cazul meu) pentru amplificare poti sa adaugi reflectoare care iti vor mari puterea cu 60-70% (nu lua de buna reclama care spune ca imbunatatirea este de 100%, asta e poveste).

Plante... Dupa cum spuneam, plantele mai spectaculoase, cu culori variate si accentuate, au un necesar extrem de lumina si CO2. Ce poti sa faci la inceput este sa introduci plante cu cerinte usoare, de tip stem (Ludwigia, Higrophila, Limnophila, etc.) si medii (Cryptocoryne, Anubias, Pogostemon, etc). Mai apoi, dupa ce acvariul este echilibrat si ai buget pentru echipamente mai sofisticate (sisteme de difuzare CO2, fertilizare profesionala, ...) poti sa treci la urmatoarea etapa.

CO2 : indiferent de plantele pe care le vei alege, un sistem cit de simplu de injectie de CO2 tot iti va trebui. Poti sa incepi cu sisteme ieftine dar nu foarte eficiente (gen Tropica System 60, desi la mine a functionat la inceput!!!) sau ceva mai sofisticate. Pretul ? ... intre 250 si 1250 lei. Tu alegi, in functie de care este tinta finala.

Pesti... creveti... hai sa vedem acvariul ciclat si echilibrat si mai vorbim atunci. Deocamdata amenajeaza acvariul, pune substratul, planteaza-l, pune filtrul, incalzitorul si iluminarea in functiune si lasa-l doua saptamini sa se cicleze. Intre timp te documentezi sau/si ne consulti pe noi, colegii, despre ce fel de vietuitoare ti-ar place sa ai in acvariu sau trebuie sa ai in acvariu.

In fine, asa cum am recomandat si altor colegi mai incepatori decit mine : cauta pe Youtoube filmuletele Tropica Layout. Sunt adevarate tutoriale, foarte explicite si clare pentru o multime de solutii de acvarii plantate. Eu asa am invatat ABC-ul acvariilor plantate : de pe net si de pe forum si, intr-o masura multumitoare, am reusit sa formez un acvariu de 112 litri ca prima experienta-scoala; deja ma gindesc la alte doua proiecte.

Asteptam vesti si, eventual, poze.

PS Iti trebuie si multa, multa, multa rabdare.
Vestea buna este ca nu cred ca este apa verde. Este prea putin timp in care sa se fi dezvoltat. Pe timpul ciclarii se pot dezvolta alge de tot soiul, apar variatii ale parametrilor apei, etc. Urmareste acvariul inca vreo doua zile si vedem apoi. Sper ca alti colegi mai experimentati urmaresc topicul si ne pot ajuta.
Salut!

Am o singura remarca : in nici un caz in camera copilului!!!

Si asta din doua motive (tinind cont ca am o experienta de acest fel, 18 ani in urma).

1. Copii dezvolta usor alergii la multe lucruri care "plutesc" in jurul lor. Mincarea pentru pesti are un potential alergen mare din cauza concentratiei si diversitatii proteinelor pe care le contin. La fel apa din acvariu (si o sa fie destula in jur, cind vei face schimburile periodice de apa). Este la fel cum ai pune o colivie cu perusi in camera copilului si tot puful din "zburataceala" lor se disperseaza in camera. Asadar, fara alergeni in camera copilului.

2. La virsta lui trebuie sa invete. Un acvariu in camera unde trebuie sa-si faca temele este ultimul lucru de care are nevoie. Mai bine gasesti un colt unde sa va puteti aseza cu totii si sa urmariti viata acavtica, in momentele de pauza sau relaxare.

Din experienta mea, asta ma invatat : fara acvarii, colivii sau calculatoare in camera copilului. Si te rog sa ma crezi, am umblat 2 ani prin spitale cu copilul meu, ca sa aflu ca de vina erau doi nevinovati perusi, care generau un puf minuscul dar extrem de nociv.
Salut!
De cind "merge" acvariul?
Nu cred. Oricum carasii tolereaza o plaja destul de larga a duritatii (5-25). Orice alt amestec de pietris sau nisip are cam aceleasi caracteristici.
Ai grija cu Hydrocotyle. Este descrisa ca fiind o planta care se intinde ca un covor (la fel ca Hemianthus) dar nu are o crestere atit de rapida precum este descrisa. Trebuie sa ii asiguri multa lumina, CO2 si spatiu pentru a se extinde si pentru a o presa periodic, pentru a o compacta. Merge in zone in care nu ai plante care se extind in unghi deasupra ei. Poate fi marginita prin decoruri joase, chiar suspendata pe radacini si pietre si se poate "infiltra" printre radacini si alte decoruri dar, inca o data, fara sa fie umbrita. Eu am pierdut doua tocmai din aceste motive. Asadar, din experienta mea, cind amenajezi acvariul, pozitioneaz-o undeva intr-o zona expusa la lumina.
Ce parere ai de ...
Nisip natural Dennerle Plantahunter River S. Poate fi o solutie.

criss.z wrote:
Iliescu Mihai Ulmis wrote:"pestele inota cam ametit in punga, dar am zis ca o fi de la drum. L-am pus la aclimatizare intr-un lighean destinat exclusiv acesteia...in 10 minute pestele era mort pe fundul vasului, mentionez ca am stat in acest interval de timp langa el si am observat cum incet, incet isi pierde echilibrul, sta pe fund, apoi moare! "

Cum ai aclimatizat pestele ? Ai pus punga cu pestele in ligheanul cu apa sau ai turnat pestele direct in lighean ? Ce apa ai pus in lighean ? In ligheanul ala mai pune cineva ceva (haine proaspat spalate etc) ?


Nu am apucat sa il aclimatizez; in mod normal, torn apa din punga in acel lighean, gol, apoi, cu ajutorul unui furtun, torn cam 2 picaturi/secunda de apa din acvariu in lighean- dureaza cam 2 ore. Si nu, in acel lighean nu mai pune nimeni nimic, e destinat aclimatizarii!


Scuze, eu de aici am inteles ca l-ai pus in lighean imediat ce ai ajuns cu el acasa si ai inceput sa adaugi apa. Daca am inteles gresit, inca o data, scuzele mele.
In legatura cu metoda de aclimatizare, ma refeream la faptul ca exista si solutii mai putin laborioase. Doar atit.
Nu este nici o problema. Insa Mihai se referea la eficienta dizolvarii aerului in apa. Prin valurire nu numai ca se mareste suprafata de contact intre aer si apa, dar obtii si miscarea apei dinspre adinc spre suprafata si o aerare mai uniforma. Piatra de aer iti genereaza o coloana de bule de aer care permit difuzarea aerului doar in zona aceea si poate fi accentuata daca ai un curent de apa mai "vioi", dar bulele de aer tot la suprafata se vor duce. Eu am o astfel de pompa pe care o foloseam la inceput iar acum o tin doar pentru situatii de urgenta: in zona unde locuiesc se intrerupe energia electrica destul de des si pentru perioade lungi (lunea trecuta - 8 ore, azi - 6 ore, sunt multe constructii noi in jur, se schimba retele si transformatoare, etc), astfel incit pompa de aer ma ajuta cit de cit in astfel de situatii. Altfel, mai curind o pompa de valuri te-ar ajuta mai bine (ma gindesc si eu la o astfel de solutie deoarece "pipa" filtrului nu se orienteaza perfect in sus si pentru a obtine valurirea ar insemna sa reduc nivelul apei cu 5-6 cm ceea ce ar aduce nivelul apei sub marginea capacului, lucru ce mi se pare inestetic).
Eleocharis, Bolbitis si Ludwigia sunt in regula, sunt putin pretentioase dar sunt toate plante de fundal. Ultimile doua le am si eu pe lista, trebuie sa-mi ajunga. Sunt plante cu crestere rapida si te pot ajuta sa te feresti de alge; in plus pot fi inmultite usor. Iti trebuie niste pietre ca sa le pui in valoare, eventual niste crengi pentru Cladophora. Radacina de Mopani este perfecta pentru Anubias dar sa o tii intr-un vas separat cam 3-4 zile, sa nu-ti coloreze apa.

PS Te rog si eu, in gind cu oceanul, sa scapi de dungile alea rosii. Chiar nu au ce cauta intr-un acvariu plantat. Ai putea sa adaugi un substrat mai inchis la culoare peste ce ai acum, cred ca ar da mai bine. Intr-un acvariu plantat contrastele sunt frumoase dar numai daca nu sunt foarte puternice, caz in care mai curind obosesc ochiul.
Salut!

De vreo doua-trei saptamini am observat pe unele pietre, chiar si pe cele care sunt umbrite, o depunere gri,
ca si cind ar fi un praf de ciment. Nici melcii, nici crevetii sau Oto, aparent, nu o consuma. Am incercat sa o
indepartez mecanic: nu merge, chiar seamana cu cimentul si are o consistenta dura.

Am cautat sa ma documentez din nou despre alge dar nu am gasit nimic asemanator.
Inclin sa cred ca este ceva determinat de conditiile din apa. Pietrele au fost testate pentru calciu si au fost
in regula. Am testat duritatea, variaza undeva intre 12-14 grade iar pH-ul intre 7,5-7,6.

A mai vazut cineva chestia asta?
Atasez o poza. Multumesc!

image
!. Eu am cumparat de la Zoomania din Iulius Mall Iasi Microrasbora Galaxy. Au folosit pungi largi in care au pus apa din acvariul de unde proveneau pestii. Apoi, au luat furtunul de la o pompa de aer si au umflat punga. In punga, apa era cam trei sferturi. A legat punga "in ochi" si apoi a strins nodul pina punga s-a umflat perfect. Timpul de transport : 2 ore, cu punga pusa intr-o cutie, la intuneric.

2. Pentru aclimatizare, din cite stiu, se parcurge intii etapa egalizarii temperaturii si abia apoi a chimiei apei. Asadar, posibil sa fi creat un soc termic pestisorului, daca nu l-ai lasat macar 20 de minute pe apa din acvariu. Dar inteleg ca te-ai grabit de teama lipsei de oxigen. Oricum, in opinia mea, tehnica aceea cu picatura, mi se pare putin exagerata. 4-5 prize de apa din acavariu adaugata peste apa din punga, la intervale de 10 minute, pina cind aceasta este "indoita", ar trebuie sa ajunga. In plus, adaugarea apei din acvariu in cantitati mai mari, ajuta la oxigenarea apei pe perioada aclimatizarii, mai ales dupe perioade lungi de transport.

Rog colegii sa ma corecteze daca am gresit undeva.

Era mai bine daca plantai plantele de la inceput pentru ca acum, ca ai acvariul plin cu apa, va fi mai dificil sa le infingi in substrat. In opinia mea, ar trebui sa treci la plantarea acvariului astfel incit, dupa ciclare, cind introduci vietuitoarele, acestea sa gaseasca un mediu mai prietenos. In felul acesta se vor adapta mai usor. In plus, in acest interval de timp, daca vrei sa mai faci modificari, cel putin nu stresezi animalutele prin interventiile pe care le faci. Si, din experienta mea si a altor colegi, sigur o sa vrei sa schimbi cite ceva, pe parcurs.
Tu ai un nano acvariu. Fiind nano acvariu, iti trebuie nano-pesti (daca ma pot exprima astfel). Asadar, din punctul meu de vedere, betta nu are ce cauta acolo. Eu as reveni la planul initial, cu creveti, melci, etc.
Sunt de acord cu tine. In orice biotop, toti factorii de mediu sunt variabili si neuniformi. Ultima remarca, insa, este usor malitioasa. Eu ma refeream la perioada din zi cea mai potrivita sa faci pauza de iluminare, nu la faptul ca atunci "arde lumina" inutil. Daca e sa adopti un program de lumina cu pauza, atunci pauza trebuie sa se suprapuna cu perioada din zi in care oricum nu se afla nimeni in preajma acvariului. Asadar nu era un motiv in sine (cum gresit am enuntat) de a stinge lumina ci ocazia de a o face, daca tot o faci! Imi cer scuze daca nu am fost mai explicit.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com