Message |
|
Anubias-ul poate fi plantat in substrat daca poti sa-i fixezi rizomul la suprafata substratului (deci tot cu o "ancora"). Altfel rizomul putrezeste.
|
 |
|
Eu zic sa o comanzi. Acum ma gindeam daca nu ai gasi si o solutie de capac de sticla, decupat pentru sistemul de prindere al lampii. Sau poate merg prea departe ...
|
 |
|
scorpionul wrote:eu m-am lovit de problema palpairii la alta lampa si pana nu i-am facut legatura la pamant(interesant: la reflector) nu am rezolvat palpairea. O alta cauza a palairii este distanta foarte mica intre reflector si neon, si ca solutie este marirea distantei intre cele 2. De asemenea lipsa impamantarii da erori mari la sonda ph, si discutiile pot continua
Probabil ai dreptate, la capitolul asta cultura mea este aproape de 0. Mai departe de schimbat o priza si impins sigurantele la loc nu ajung
|
 |
|
La Aqua Zonic scrie ca are si 2 ani garantie. Fiind din Timisoara,... cit e pina la Cluj cu curierul?!
|
 |
|
scorpionul wrote:am gasit dimensiunile acvariului 60L. Iti recomand una din astea 2 http://www.pro-aquarium.ro/magazin/apa-dulce/lampa-acvariu-odyssea-quad-2x24-w-t5-6500k-odyseea/ sau http://www.nevertebrate.ro/Lampa-Odyssea-Dual-Pro-2x24W-neagra . Eu am varianta a 2 dar 4x39w. Acum trebuie investigata putin problema. Nu cunosc care e diferenta intre cele 2. La prima cineva spunea ca daca acvariu nu are 63cm L nu poti pune lampa, a doua in schimb are altfel puse picioarele si modelul cred ca se potriveste mai bine la tine. O alta chestie pe care nu am vazut-o la nici una din cele 2 lampi: a mea are moonlight, la celelalte nu scrie nimic-au sau nu au?. Si in ca un lucru: am vazut ca unii se plang ca le palpaie neoanele dupa ce sting lumina-asta de regula inseamna ca nu au impamantare la priza. Tu ai? Bine si mai trebuiesc cautate si alte modele, pentru ca lumina, filtrul, substratul trebuie sa fie de buna calitate
Am vazut un clip legat de acea pilpiire si acolo spuneau ca este legat si de tipul de starter folosit. Bineinteles, recomandau niste startere la pachet cu reflectoarele (cred ca reflectoarele Hobby erau).
|
 |
|
Da, pe aia am "ochit-o" si eu. Are avantajul ca poate fi basculata, intrerupatoare independente si are si finisaje bune. Ar asigura undeva peste 0,75 w/litru.
|
 |
|
Citeva remarci :
1. Daca ai Rasbora, vezi ca sunt pesti de cird, iti mai trebuie cel putin 4-5, altfel nu le merge bine.
2. Nu cred ca RCS vor "aprecia" ascunzatoarea decit daca e sa se inmulteasca, caz in care este cel mai nepotrivit loc (numai daca ai protectie la filtru impotriva migrarii puietului in el). In rest RCS "bintuie" tot acvariul in cautare de hrana. Planta de sub filtru insa va avea o viata grea, este lipsita de lumina si sta in calea curentului de apa, se va umple de resturi si impuritati.
3. Anubias-ul inflorit este cumva plantat pe substrat? Nu imi este clar din poza dar daca da, atunci scoate-l repede de acolo si pune-l pe o piatra sau pe o radacina, pina nu ii putrezeste rizomul.
In rest cred ca ar mai mege citeva pietricele prin dreapta, poate impreuna cu radacinile pe care le ai in plan.
Oricum incepe sa arate frumos, felicitari pentru munca depusa.
|
 |
|
Salut!
In opinia mea ai trei variante :
1. ... si cea mai putin costisitoare, este sa inlocuiesti neonul de 15w cu unul de 18w (la T8 se gasesc) si sa adaugi un reflector. Se spune ca reflectorul dubleaza intensitatea luminii. Eu nu cred ca e chiar asa dar si la +80%, tot ajungi undeva aproape de 30w. Dezavantajul ar fi ca trebuie sa te limitezi la plante simple, fara cerinte mari pentru lumina.
2. Varianta mai costisitoare : schimbi capacul cu unul care sa permita neoane T5 si atunci ai o gama larga de solutii de iluminare, cu si fara reflectoare. Avantajul ar fi ca poti sa-ti proiectezi o iluminare pe o plaja larga de solutii.
3. Elimini capacul si cumperi o instalatie de iluminare suspendata. Aici ai destul de multe solutii, cu sisteme de prindere laterala sau cu sistem de prindere in doua puncte, ajustabila. De ex. Lampa LED acvariu Diversa Intenso 21.6W 80cm. In acest caz vei avea un acvariu deschis (nu stiu daca e un avantaj sau dezavantaj dar va trebui sa fii atent la speciile cu tendinta de "evadare".
|
 |
|
Asta ar insemna cam jumatate din ce trebuie dar tot este mai bine. Asadar raspunsul este da, orice watt in plus conteaza, la fel ca la CO2.
|
 |
|
Daca tulpina este sanatoasa, frunzele galbene se duc dar apar altele tinere si sanatoase. Problema va fi adaugarea de substrat, ai grija sa nu acoperi prea mult din planta.
|
 |
|
scorpionul wrote:
Silviu Man wrote:Chiar voiam sa-l rog pe scorpion sa-l puna ( initial am vrut sa-l copii de pe alt topic unde a fost postat de el dar am gindit ca ar fi nepoliticos) pentru ca este foarte explicit si mai ales concis dar plin de informatii esentiale.
Silviu important este sa oferim informatii de calitate si sfaturi pertinente, asa ca daca vrei sa ajuti un coleg oricand poti face referire la unele pagini care ti-au placut. In mod cert nu am descoperit eu GreenMachine, dar le urmaresc activitatea si pot spune ca m-au fascinat. Asa ca pentru cei curiosi voi pune aici inca 2 link-uri ale lor pline de sfaturi in imagini. Important e sa le vedeti in ordinea pe care o pun eu. Asa ca pentru cei pasionati spor la vizionare(prima parte a mai fost aici pe forum, dar cea de-a doua nu stiu, pentru ca este transformarea celei dintai)
http://www.thegreenmachineonline.com/blog/the-making-natures-chaos-hd-video/
https://www.youtube.com/watch?v=m2oUzP7CL4M
Multumesc pentru precizare.
Mie cel mai mult mi-a placut asta :
Arizona Aquascape by James Findley (1600 Litre) The Making Of
Este interesant pentru orice acvarist, pentru ca pleaca de la teoria "numerelor mari" si ajunge la detalii care se aplica chiar si acvariilor nano. Foarte interesant. Recomand tuturor.
|
 |
|
M-am uitat pe poza si am remarcat ca ai plantat Hydrocotyle ca pe orice planta stem. Trebuie sa o intinzi pe substrat; vezi ca, din loc in loca, acolo unde se bifurca tulpina, ea are si niste radacinute, ca niste mustati scurte. Ei bine, acelea sunt "ancorele" pentru intinderea vrejului pe substrat.
|
 |
|
McLovin wrote:Da, am vazut ca a iesit de curand...dar tot nu-mi pot da seama cum a intrat ditamai dihania acolo...
Melcii se deplaseaza pe suprafete unde gasasc ceea ce le place. Uneori ajung sa se "blocheze" in echipamente, abia atunci apare problema....
|
 |
|
Colegul te-a sfatuit sa tii lumina inchisa DACA NU AI PLANTE! In cazul de fata initiezi un program de lumina identic cu cel pe care il vei avea cind populezi acvariul, pentru a adapta plantele la ciclul lumina-intuneric pe care il vei avea ulterior ciclarii, respectiv popularii. Radacina de Mopani o poti pUne oriunde in zona de mijloc. Eu as pune radacina chiar sub cele doua pietre centrale, paralel cu cea din dreapta, ca sa estompez culoarul destul de larg creat de cele doua pietre. Daca pe radacina pui o Anubias, aceasta ar imbraca frumos acel locas (in opinia mea). Ca o observatie legata de ordin general : cele doua pietre din centru le-as fi vazut mai la stinga, pentru a respecta principiul treimii si pentru a crea doua planuri de perspectiva cu piatra mare din stinga. Dar arata bine si asa.
|
 |
|
Nu il scoti, iese singur. Si la mine ajung frecvent melcii Spiral si se retrag singuri cind vad ca nu e de bine.
|
 |
|
Lumina este suficienta. Incearca sa tunzi gazonul si ai grija sa nu fie umbrit. Poti sa incerci si un fertilizant specific.
|
 |
|
PS. Nu-ti face griji de Pogostemon, poti sa le tii afara fara grija, nu vor fi afectate daca le stropesti cu putina apa din cind in cind.
|
 |
|
Buna!
Daca vrei sa faci modificari, acum este momentul, asa cum spunea si colegul. Cu multa grija, apa nu se va tulbura prea tare. Insa fii foarte foarte atenta la Pogostemon pentru ca le-ai pus prea aproape de pietre si ea are niste radacini simple, fata prea multe ramificatii si se poate usor desprinde. Am avut si eu aceeasi experienta si cred ca cel mai bine ar fi sa le scoti cu totul (le pui intr-o tavita cu apa din acvariu) si le replantezi dupa ce termini de aranjat decorurile. Altfel vor avea mult de suferit si te vor incurca in rearanjarea pietrelor. Iti mai sugerez, daca bugetul iti permite, o radacina de Mopani cu un Anubias pe ea, in spatele unei tufe de Pogostemon, linga o piatra. Combinatia de culori si nuante ar da foarte bine.
|
 |
|
Spre deosebire de alte varietati de Eleocharis, parvula trebuie tunsa mai scurt ca sa ii stimulezi dezvoltarea lastarilor laterali (cam la 2 cm). Ii trebuie si lumina mai puternica, altfel, ca toate plantele de acest fel, se va inalta in cautarea luminii in loc sa se intinda pe substrat. Asadar, tunsa fara mila, iluminata direct si plantata in smocuri mici si dese.
|
 |
|
Chiar voiam sa-l rog pe scorpion sa-l puna ( initial am vrut sa-l copii de pe alt topic unde a fost postat de el dar am gindit ca ar fi nepoliticos) pentru ca este foarte explicit si mai ales concis dar plin de informatii esentiale.
|
 |
|