[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Daca vrei neaparat sa-i faci proba functionala, poti folosi o galeata de 10 litri cu apa si il ai gata armat cind il atasezi la acvariu (el are o capacitate de aprox. 7 litri) numai ca o sa te cam chinui cu furtunele care sunt lungi si cam rigide. Dupa ce il umpli cu apa cu ajutorul butonului de armare, umpli galeata la loc, il bagi in priza si gata, ar trebui sa mearga. Inainte verifica si continutul (sertarele cu medii de filtrare) pentru orice eventualitate. Atentie, in priza il bagi DUPA ce l-ai armat; trebuie intii sa apara apa in pipa de retur si furtunele sa fie, evident, umplute. La inceput "bolboroseste" cam tare, pina elimina complet aerul. Din cinc in cind, il ajuti prin inclinarea lui usoara la dreapta, apoi la stinga, inainte, inapoi. Dupa doua-trei manevre de astea, se linisteste si abia il auzi.
Apasa puternic, la inceput este foarte rigid (probabil e o siguranta pentru transport) apoi devine usor de actionat. Dar, intii il instalezi, ca sa aiba ce sa traga (apa).
Am o intrebare suplimentara : cunosteti plante de acvariu care pot fi crescute emers? ... eventual in ce conditii?
Legat de mediile filtrante : dupa ce am adaugat Matrix in filtru, mi-a ramas cam 200 ml din el. Este vreo problema daca il adaug pe substrat, undeva in spate, in zona de aglomerare a plantelor? O logica de bun simt mi-ar spune ca e OK dar poate ca, pentru a fi eficient, trebuie sa ai si alte conditii, de genul flux mai mare al apei, etc. Sper ca nu este nepotrivita intrebarea pe acest topic.
PS Depinde mult si de solutia pe care o voi adopta pentru aranjamentul extern si cum se incadreaza Nano in decor.
Am actualizat datele. Sunt din Barlad. Am mentionat si profesia ca, atunci cind scriu "prapastii" despre unele aspecte tehnice, sa nu fiu judecat prea aspru.

Ma gindisem initial la un stand Diversa 80x35x67. La nevoie il pot comanda la dimensiuni de pina la 120x50x80; am un furnizor de mobilier foarte bun si operativ.
Am citit mai mult pe diferite topicuri unde am intilnit ideea de sump. Poate pun o intrebare prosteasca dar, nu se gasesc sump-uri gata facute si echipate?

In legatura cu problema capacului... OK, daca ma decid la filtrare esterna atunci cumpar componentele (acvariu, filtru, substrat, etc.) separat. Probabil ca asa este si mai economic. Ce credeti?
OK, multumesc. Ma gindeam si eu la o solutie externa. Ma mai documentez si revin. Probabil solutia ta e cea mai buna.
Foarte interesant! O idee buna! Cred ca o bucatica din aceea intr-un nano ar da forte bine. Asadar, de unde le-ai procurat?
ocean wrote:Dimpotriva faptul ca simti periodic mirosul de hidrogen sulfurat arata ca filtrarea ta e dintr-un motiv sau altul ineficienta : debit necorespunzator, spatiu mort unde nu se misca suficient, incarcatura bio prea mare, temperatura, conditii improprii pentru bacterii.., pot fi mai multe cauze, in rest daca nu scade debitul si nu ai ca si in cazul tau hidrogen sulfurat chiar nu are rost sa umbli la el. eu il deranjez cam la sase luni sau mai mult tot din cauza de debit pentru ca asa e filtrul de acum dar am avut si extern la care nu a trebuit sa umblu mai mult de doi ani-si nici urma de H2S. Exista un filmulet pe youtube cu un dealer de discusi Stendker (Hans parca) pe Statele Unite (fost mare crescator) care are sub acvariile in care gazduieste sute de discusi un sump in care exista un burete gros cam de 10 cm si lungimea de metrii buni pe si prin care trece toata apa lui din bazinele lui(multe mii de litri) si despre care spunea la momentul interviului ca nu l-a spalat niciodata(adica sa-l scoata si sa-l spele efectiv) de cand avea deschisa firma adica vre-o 10 ani


Am observat ca dupa ce am eliminat mediile filtrante din bureti si am pus Matrix, mirosul nu mai apare. Intr-adevar, am acvariul putin aglomerat si "agitat" de niste SAE care s-au facut cam mari.
Numai ce am primit un sfat bun de la un coleg, sa adaug un prefiltru pentru prelungirea perioadei de lucru de la o curatenie la alta. Pare o idee buna, mai cu seama daca in filtru ajung multe particule organice.
Poti sa imi recomanzi un prefiltru care sa se potriveasca la un e901 de la JBL? Am dat cautare peste tot si nu ved nimic specific. Am gasit un Eheim dar nu stiu daca se potriveste.
Am un astfel de filtru la un acvariu plantat de cca. 100 litri util si destul de bine populat. Am pus in el (de jos in sus) un sertar cu MicroMec (bilute sintetice, a venit cu filtrul), unul cu Seachem Matrix (cam 800 ml), unul cu ClearMec Plus pad si in final pre-filtrul din bureti. Filtrul iti vine echipat numai cu filtre din bureti si cu MicroMec, pe celelalte trebuie sa le inlocuiesti. Nu are prefiltru exterior. Eu sunt foarte multumit de el, am o apa foarte curata si nu am variatii mari in chimia ei. Singurul inconvenient este ca puietul de creveti mai ajunge in filtru.
Salutare!

Ma gindeam de ceva timp la doua noi proiecte. Pe unul din ele, descris la topicul "Intre doua lumi" l-am aminat pentru ca am realizat ca proiectul necesita un acvariu mai larg pentru a putea ilustra cum trebuie ideea. Pina nu ii gasesc o pozitie buna in casa, il pun la "macerat".

Al doilea proiect este pentru biroul meu si se refera la amenajarea unei gradini de tip "stincarie" in care sa "plantez" un nano.
Gradina va fi amplasata, practic, intr-o cada din sticla, 80-100 X 40 X 15 cm. Pe fundul cazii voi avea pietris in care va fi pozat un furtun de silicon, perforat in unghiuri de 45 de grade si racordat la un recipient pentru apa. Voi avea nevoi de un substrat umectat permanent. Peste pietris vine o pinza sintetica (de genul celei care se foloseste la paturile de infiltrare a foselor) iar peste aceasta voi adauga pamintul cu fertilizant. In final, un strat subtire de pietris ornamental Plantahunter River S. (care sa-mi permita formarea capilaritatii solului dar fara pierderi mari de apa) in care vor fi plantete florile ornamentale. Undeva, in treimea din dreapta, vine amplasat acvariul Nano (de ex. Dennerle NanoCube Complete Plus 30l Nano Power-LED 5.0). care sa aiba, eventual, in exterior, pe fundal, niste pietre decorative.

Iata o schema (scuze daca arata rudimentara, nu am mai desenat de mult) :

image

Citeva explicatii :

1. Acvariu Nano complet echipat. Decoruri : pietre Aquadeco Pagoda, Mopani, Aquadeco RedMoor mini. Plante : Pogostemon, Anubias, Hemianthus, Rotala, Ludwigiw si Althernantera. Vietati : creveti (Amano, RCS, Bluepearl), Oto, melci Spiral si eventual niste pestisori nano, poate Boraras sau Microrasbora.
2. Cada de sticla 10 mm cu substrat si sitem de irigatie subteran, descris mai sus.
3. Aloe (varietati mici, culoare verde) x 3
4. Pietre Aquadeco Pagoda x 3-4
5. Soleirolia (planta "lacrimi de copil") x 2
6. Amestec plante de sincarie (Echeveria, Sempervivum, ...) poate si putin bambus pitic.
7. Ametec prundis si sol nutritiv.

Pentru ca nu am experienta in Nano, rugamintea mea ar fi sa imi recomandati citeva solutii de filtrare, iluminare si aditionare de CO2.

Din experienta voastra, un Dennerle NanoCube complet este bine echipat si face fata d.p.d.v. al filtrarii si iluminarii? Ce sistem CO2 ar fi potrivit?
Multumesc.
Multumesc! Poate faci un topic nou, ar fi interesant de popularizat si discutat.
In a doua poza frunzele par sa provina de la Alternanthera reineckii Lila, un alt esec al meu. Daca aceatsa este planta, atunci, ca orice planta de acest fel, Alternanthera reineckii Lila necesita o aditie foarte buna de CO2 si un substrat fertilizant foarte bun (se hraneste mai ales prin radacina care este compacta). Fiind si o planta rosie, fara lumina aproape de 1 w/litru, nu merge. Exact aceeasi problema am avut-o si cu Staurogyne repens; ideea era sa le combina pe amindoua intr-un aranjament de contrast. Nu a mers din cauza ca nu am avut conditiile de iluminare si CO2. Oricum, imediat ce remediez situatia mai incerc o data, plantele sunt foarte frumoase si merita efortul.
In prima poza postata cred ca recunosc o planta cu care m-am chinuit si eu destul de mult. Pare sa fie Hygrophila corymbosa Compact. Ei, problema principala este aceea ca, fiind o varietate de Hygrophila cu crestere inceata, ii trebuie lumina puternica, CO2 si fertilizant complex. La mine simptomele erau de frunze rupte, fisurate. Se desprindeau bucati intregi din frunza fara ca planta sa dea semne de carenta. Pur si simplu nu ii puteam asigura conditii de crestere. In plus este sensibila la agresiuni, curent de apa, etc. In rest ea tolereaza plaje largi in domeniul duritatii si pH-ului.
Prima varianta din hol pare cea mai buna, in opinia mea. Comoda mai scunda poate fi folosita drept cabinet in care sa pui filtrul extern si toate celelalte. In plus, da bine la intrarea in casa. Banuiesc ca acolo este ferit de razele solare directe, ceea ce este bine.
In toate situatiile, este recomandabil ca, o data la citeva luni sa desfaci filtrul chiar si numai pentru a inspecta mediile filtrante. In plus, daca ai si bureti filtranti, simpla "ventilare" a lor nu este de ajuns, ramin imbicsiti cu particule vegetale. Nu uitati ca, in filtru, chiar si la o populare optima cu bacterii, procesele de descompunere a materiei organice genereaza si alte substante foarte nocive, de ex. hidrogenul sulfurat. Evident, situatia se refera la un acvariu intens plantat, eventual populat cu specii diferite, care genereaza multe "deseuri" organice. Eu am un filtru e900 pe care il curat la una-doua luni. Cind am incercat sa-l curat mai rar, am simtit mirosul inconfundabil al hidrogenului sulfurat. Ce-i drept, am animalute care agita constant substratul si toate depunerile se duc in filtru (acesta poate fi un "+" insemnind ca am o filtrare foarte buna). Am avantajul ca nu trebuie sa aspir prea de substratul dar apare problema curatirii mai frecvente a filtrului si furtunelor. Asadar, dupa caz...
Foarte tare! De unde poate fi procurat? Banuiesc ca este pregatit sa reziste submers... Ma gindesc ca ar fi o solutie perfecta pentru urmatorul meu proiect.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com