Salut!
Am verificat si din recomandari pare sa fie bun si pentru un acvariu de 100 de litri.
Si eu am probleme cu particule vegetale care plutesc. Din experienta ta, crezi ca ar merge?
Multumesc!
wally19 wrote:Salut ! Ma numesc Valentin , sunt din Constanta. Zilele acestea doresc sa fac un living si am decis sa pun si un acvariu de 180L (Apasa aici) am studiat putin google-ul si am vazut cum sta treaba de fapt. Acest acvariu vine inclus in pachet cu pompa, termostat etc., pe langa asta am inteles ca ar fi nevoie si de un sistem de CO2 si un ph controller (deoarece nu mai este necesar sa schimb apa in fiecare saptamana). Ca decor, doresc ceva de genu AICI . Nu ma pricep in acest domeniu , de aceea doresc ajutor . Va multumesc !
Salut si bine ai venit!
Am citit toate replicile colegilor si concluzia este foarte clara : daca vrei sa pui in living un acvariu de 180 de litri inseamna ca vrei sa ai un decor frumos, pe care toti cei care te viziteaza dar mai ales tu sa il admiri si sa il cultivi in permanenta frumusete a lui. Asadar, dupa ce am apasat pe aici-ii tai, am constatat ca aici-ii se cam contrazic. Un acvariu la dimensiunea precizata de tine trebuie sa fie echilibrat estetic (adica sa aiba o anumita proportionalitate a decorurilor; in acest scop iti recomand sa citesti despre regula de aur a treimii) si sa fie foarte bine/frumos decorat. Cunosti decoruri mai frumoase decit cele care combina doua regnuri ; cel mineral si cel vegetal? Eu nu. In natura nu exista nimic mai frumos decit o cascada, cu apa rostogolita pe stinci decorate de muschi si licheni. Dar asta este doar o perspectiva personala. Asadar, sugestia mea este sa te hotarasti ce fel de acvariu vrei sa faci si apoi vei primi sfaturi legate de filtrare, iluminare, substart, populatie de vietuitoare, etc. Poti sa faci un acvariu "mineral", cu nisip, stinci si o perspectiva stearpa, in care actorii principali sunt pestii multicolori si poate citiva creveti si melci sau poti sa optezi pentru un aquascaping plantat, cu o vegetatie luxurianta, cu pestisori mici si o populatie de creveti care "pasc" linistiti pe suprafetele decorurilor si plantelor, punind in valoare o gradina acvatica (recunosc in mod sportiv ca asta ar fi alegerea mea). Tot ce insemna lumina, filtrare, fertilizare, conditionare, etc. este diferit in cele doua cazuri. Scuze pentru tonul narativ.
Atunci nu poti decit sa urmezi sfatul Scorpion-ului.
Ca mai poti incerca este sa le desfaci, sa le intinzi bine si sa le repozitionezi. Poate merge asa.
Da' sa ma bata vintu' daca inteleg de ce se turteste inainte de marginea ferestrei prin care trece! Sau poate nu disting eu bine imaginea.
Nu cred ca este din cauza pozitiei. Nu cumva asa l-ai gasit cind l-ai despachetat? De regula aceste furtune sunt destul de rigide si din traictoria pe care o vad in poza, nu ar trebui sa se deformeze. Oricum, pe masura ce se incalzeste ar trebui sa revina la forma normala, altfel s-ar putea sa aiba un viciu.
Din cite am citit si din experinta mea, reglarea debitului se face numai din robinetul marcat ca OUT, deci cel care permite apei sa paraseasca filtrul. Daca actionezi robinetul de la intrare in filtru, limitind debitul apei care intra in recipient, in filtru se va forma o depresiune care nu va face bine mecanismului si probabil va turbiona continutul canistrei.
Numai ce am recitit topic-ul tau. Spuneai ca acvariul "merge" de pe 19 februarie. Pai ai deja 10 zile, ar cam fi momentul sa testezi ciclarea prin introducerea unor pestisori (unii recomanda sanitari, Corydoras) cam 3-4 pentru dimensiunea acvariului tau. In acest timp verifici nivelul nitratilor si intervii prin schimburi de apa de pina la 30% pentru diminuarea unor eventuale depasiri la nitrati. Unii recomanda introducerea pestilor "de control" la o saptamina, altii dupa doua saptamini... Parerile sunt impartite insa, daca folosesti si suplimente de bacterii pentru ciclare, cred ca poti sa incepi sa-ti populezi acvariul cu vietati.
Daca gresesc rog colegii mai experimentati sa ma corecteze.
O usoara tulburare a apei este normala, asa cum au scris mai multi colegi pe alte topic-uri. Pelicula de pe suprafata apei este un biofilm creat de interventiile tale in aranjarea decorurilor si ce mai intra in apa (mincarea pe care o pui, de ex.). Si eu, dupa un an de functionare a acvariului, cind "umblu" mai mult prin apa, vad o usoara pelicula pe suprafata apei. Grasimea de pe miini este o sursa. Dupa cca. o saptamina dispare sau se diminueaza.
Daca gasesti ca este inestetic, poti schimba putina apa (10-20%) cu conditia sa fie corect conditionata (iti recomand Filter Medium sau Biotopol si mentinerea ei cel putin 24 de ore pentru declorinare). Evident, cel mai bine ar fi sa faci niste teste si, in ca zul in care nivelul nitratilor este peste limita, la momentul introducerii pestilor, sa faci o schimbare de apa de cca. 30%. Dar pina atunci mai ai...
Si eu am folosit fulgi, de la Eheim. Inainte sa-i presari pe apa, farimiteaza-i. Asa obtii o dispersie mai bun si nu se "ancoreaza" prin plante. Ideea este sa ajunga in filtru, unde se dezvolta bacteriile (direct sau dupa descompunere).
Am avut si eu acea aparitie albicioasa in perioada ciclarii si a disparut dupa ciclare. Nu-mi dau seama daca a disparut de la sine sau a fost consumata de melci, creveti si/sau Oto.
In principiu, daca apa nu se tulbura sau nu miroase urit, nu ar trebui schimbata. In perioada de dezvoltare a coloniilor de bacterii apar fluctuatii in biochimia apei pine ce coloniile de bacterii se maturizeaza. In tot acest timp, bacteriile au nevoie de substrat nutritiv care provine din apa. Inainte de/sau la introducerea animalutelor, faci prima schimbare de apa si folosesti niste conditioneri (de ex. Filter Medium).
Ai introdus si putintica mincare pentru pesti in apa?
Revin pe acest topic.
Chiar nu a avut nimeni o astfel de experienta?
Nu am probleme cu vietuitoarele dar am observat ca chestia aia gri se cam intinde...
Te rog sa ma scuzi, dar am dat o cautare scurta si Siporax arata altfel (ca niste pastile comprimate). Ce vad in poze sunt inele ceramice (de astea am gasit destule). Exista Siporax si in forma ilustrata de tine?
Am retinut remarca legata de TorMec. Sincer, nici mie nu-mi inspira multa incredere. L-am tait de pe lista.
Eu am introdus putina mincare, cam la doua zile, concomitent cu cresterea temperaturii la limita suportabilitatii plantelor. Ideal ar fi sa ai, nu niste "mizerie" din alt acvariu ci niste apa si/sau un mediu de filtrare "expirat" pe care sa-l pui in acvariu. Bacteriile migreaza, apoi se multiplica in filtru in progresie geometrica, dar sunt limitate de temperatura si mediu nutritiv. Poti incerca si produsele de tip Prodibio Bio Digest sau altele de acest fel. Oricum, ca o regula a microbiologiei, daca nu vei avea si conditii de mediu si substrat nutritiv pentru bacterii, procesul se poate lungi.
M-am gindit la intrebarea ta si cred ca si eu trebuie sa iau o decizie.
Asadar, cu permisiunea ta si din cauza ca subiectul este de interes pe topic-ul tau, as vrea o sugestie din partea colegilor, poate te ajuta si pe tine.
Asadar, in prezent in filtrul e901 am MicroMec, Matrix, ClearMec si prefiltrarea din capul canistrei. ClearMec-ul va trebuie inlocuit. In prezent am rezolvat doua mari probleme : fermentatia sulfuroasa si claritatea apei. Am observat si ca, dupa introducerea Matrix-ului, pH-ul a scazut putin (de la 7,6 la 7,4, medii dupa 6 determinari succesive cu teste colorimetrice, inainte si dupa).
Am citeva posibile solutii si va rog sa ne recomandati pe cea mai buna :
1. Merg mai departe cu ClearMec (recomadarea producatorului pentru nitriti, nitrati si fosfati).
2. Il inlocuiesc cu TorMec (pelete cu continut ridicat de acizi humici care reduc duritatea si Ph-ul)
3. Adaug inca un mediu de filtrare de tip Matrix, poate tot Matrix sau altceva (Siporax, lava, Ada Bio Rio)
4. Alta ...
Poate ne ajuta cineva cu mai multa experienta pe acest palier....
La inceput, cind il umpli cu apa, este plantat, toate pietrele si decorurile stralucesc de curatenie, ai senzatia ca nu trebuie decit sa astepti sa creasca plantele, sa se cicleze si sa vezi, in sfirsit, animalutele "bintuind" prin acvariu. Apoi incep problemele : apa cetoasa, apa galbena sau verde, alge, nu ai dimensionat bine filtrul (e prea mare sau prea mic), iti mai trebuie lumina, CO2 (hopa! asta e chiar scump) s.a.m.d. Insa, diferenta fata de pantofi este aceea ca, pe masura ce "imbatrineste", acvariul devine mai frumos ca la inceput, deci mai "confortabil" pentru privire. Cu cit il "porti" mai mult, cu atit devine mai interesant.
In nota glumitelor de mai sus ...
...aflati ca, in anii '70-'80 in orase erau foarte multe cizmarii. Pantofii erau de calitate slaba (cu exceptia celor "refuzati la export" si pe care era bataie) asa ca noi toti trebuia sa reparam pantofi sau cizmele (ba sa-i lipim, ba sa le batem cuie sau blacheuri, ...). Acum abia daca mai vezi una sau doua cizmarii; cine mai lipeste talpi. Interesant era faptul ca, dupa ce puneai "fete" la pantofi (adica talpa falsa) erau mai comozi ca la inceput. Acvarii insa, nu prea gaseai. Erau unii care se incumetau sa le faca, cu putinele posibilitati de taiere, lipire, cantuire. Plantele erau culese de prin iazuri iar pestii erau mai mult "la schimb". De filtre profesionale, nici vorba.
Atentie! Tot de la colegi am invatat ca cel mai bine merge cu medii cu granulatie mai mare (cum e Matrix) care nu necesita sa fie puse in saculeti. ClearMec-ul este in saculet; cind isi termina ciclul de viata, il inlocuiesc cu altceva. Asadar, tu poti sa o iei pe scurtatura, daca asta doresti. Mai cauta pe topic-uri, sunt colegi care merg exclusiv cu Matrix si spun ca apa este excelent filtrata si curatata.
Algele apar oricum, nu sunt legate direct de prezenta plantelor in acvariu. Plantele te ajuta insa la controlul algelor. Eu am mers pe sfaturile colegilor si am eliminat aproape total buretii. Abia dupa ce am introdus alte medii de filtrare a disparut si mirosul de hidrogen sulfurat si nici nu mai trebuie sa curat atit de des filtrul. Se pare ca buretii se imbicseau cu particule organice care nu erau descompuse destul de repede si generau o fermentatie sulfuroasa.
Multumesc pentru explicatii. Am vazut citeva prezentari cu plante emerse dar nu stiam ca dureaza atit de mult aclimatizarea lor. Probabil cel mai usor ar merge cu plantele in-vitro.
In legatura cu filtrarea, ma gindesc la o solutie cit mai "ascunsa" posibil, nu vreau sa incarc peisajul cu echipamente. Ideea cu aquaponics este interesanta. ma mai gindesc si revin.