[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Marturisesc ca pe mine m-ai bagat in ceata. Ma retrag. Succes.
Cum crezi ca e mai bine. Poate ar trebui sa schimbi sursa de apa, nu stiu ce posibilitati ai. Eu ramin la parerea ca deja ai "chinuit" prea mult acvariul. Scoate piatra si incearca metada stabilita. Succes!
Daca nu ai probleme cu pestisorii, eu ti-as recomanda schimburi de apa de cite 25% la intervale de 2-3 zile. Un schimb masiv si frecvent de apa iti poate decicla acvariul si/sau iti streseaza inutil pestii. La urma-urmei, daca pina acum pestii si plantele nu au suferit, nu vad unde este urgenta. Poate doar nerabdarea ta sa scapi de problema dar, asa cum toti colegii repeta si tot repeta pe toate topicu-urile, in acvaristica prima regula care trebuie respectata este rabdarea.
Stai usor... Ce intelegi prin schimburi "masive" de apa? ... si cu ce frecventa? Nu cred ca este bine sa te grabesti. Schimburi prea mari de apa te pot duce in alta problema.
Planta este Cryptocoryne, este acolo de aproape un an si nu am avut aceasta problema pina pe la sfirsitul lui ianuarie. Daca te uiti cu atentie, apare si pe piatra din spatele plantei precizate de tine (a doua poza si in a treia). Asadar ...
Iata si o imagine de ansamblu...

image

Scuze pentru efectele de reflexie...
... si piatra aceea stralucea de curatenie. Vad melcii Spiral misunind pe ea dar fara mare folos.
Uite inca una ...
image
Solida. am incercat sa o indepartez cu un burete aspru, se ia greu. Cred ca cea mai buna solutie este sa scot pietrele si sa le curat. Insa poate sa reapara daca nu inteleg care este sursa.
Is there anybody in there...?
OK, nu-ti imagina valuri care bat in peretii acvariului. Inainte valurirea nu era extraordinara pentru ca pipa filtrului este cam la 5 cm sub apa si usor orientata in sus. Asadar, nu producea o valurire optima, asta era sigur. Acum arata mai bine.
PS Acum am si o valurire mai activa si uniforma a apei. Cred ca asta e bine, atita timp cit curentul de apa nu este excesiv, nu-i asa?
Am inmuiat bine buretele inainte de a-l porni. A eliminat la inceput ceva aer dupa aceea s-a linistit. Impreuna cu el, am introdus in acvariu si o planta noua si atunci am observat ca, miscind apa, au aparut fuioarele de bule. Era de la valurirea apei. Acum este destul de linistit. O problema a fost cu gura de refulare a apei : era de-a batu' cu curentul de apa al filtrului. Pina la urma am aplicat un cot si am directionat fluxul de apa in aceeasi "unda" cu miscarea generala a apei. Merge bine. La aia cu crevetii nu m-am gindit. Amano sigur nu au ce cauta acolo, poate RCS, desi nu prea i-am vazut sa innoate atit de sus. Stau cu ochii pe ei. Multumesc!
Salut!
Asa cum foarte bine a punctat unul dintre colegii nostri, trebuie sa stii ca orice acvariu "de-a gata" vine cu dotari minimale : lumina, filtrare, ... . Eu am cumparat un acvariu Diversa de 118 litri, tot in ideea de a avea all-in-one. In prezent, dintre toate echipamentele initiale, nu mai am decit incalzitorul. In rest, am inlocuit rapid filtrul intern (o gluma buna) cu un CristalProfi e901 (si inca si in filtrul extern am inlocuit aproape toate mediile de filtrare, ca si astea vin tot cu o dotare minimala), am adaugat reflectoare pe neoane (aveam 36 de w si imi trebuia cel putin 50), am introdus aditionare de CO2, skimmer de suprafata, etc. Asadar, trebuie sa te astepti la cheltuieli suplimentare.

Totusi, ca sa putem sa te ajutam, de-ne o descriere a proiectului tau : ce fel de acvariu (plantat?), ce fel de decoruri, plante, pesti, creveti... ? In felul acesta, iti garantez, vei primi sfaturi foarte pertinente de la toti colegii.
Disciponel wrote:Skimmerul e ceva de genu...



Salutare tuturor!

Azi mi-a sosit skimmer-ul pe care l-am comandat la recomandarea colegilor.

L-am instalat acum o ora si jumatate. Jucaria este nemaipomenita. Deja suprafata apei este "oglinda". Biofilmul a disparut in totalitate, toate fragmentele mici de plante (pe care ma chinuiam sa le "culeg" cu penseta) au disparut. Singura problema ar fi ca, din cind in cind, lanseaza cite o jerba de bule de aer. Am urmarit procesul si se pare ca acele emisii de bule vin de la faptul ca apa este bine valurita si, uneori, admisia skimmer-ului (care functioneaza ca o priza de apa plutitoare) mai "inghite" cite putin aer. Dar asta este ultima chestie care sa ne preocupe. Pe scurt, bun sfat! Multumesc! Il recomand colegului care ne gazduieste conversatia.
OK. Cred ca, in scopul verificarii ipotezei de lucru de mai sus cel mai relevant ar fi testarea pH-ului. Daca in apa creste concetratia de substante bazice, pH-ul ar trebui sa creasca si el. Scuza-ma daca am fost prezumtios, credeam ca precizarea legata de formarea de substante bazice conduce in mod logic la testarea pH-ului.

Asa cum au scris de nenumarate ori colegii, cele mai bune teste sunt cele cu reactie colorimetrica (adica "la picatura"). Nu sunt foarte scumpe si iti dau rezultate corecte. Eu asta folosesc si am rezultate relevante.
Inca o intrebare : ai schimbat cumva si sursa de apa in acest timp? Si acolo poate fi o problema... Eu am patit o chestie de acest gen cind aveam un acvariu cu carasi si am inceput sa inlocuiesc apa cu apa de izvor in loc de apa de retea. Apa devenea cetoasa, aproape laptoasa. Cind am verificat sursa, apa avea un continut ridicat de minerale si rezidii argiloase. Asa ca ....
OK, poate ar trebui sa verifici si duritatea apei, la diferite intervale. Oricum, spuma presupune o substanta care ... spumeaza!? Si ea trebuie sa provina de undeva, nu-i asa? Faptul ca faceai schimburi dese de apa poate sa fi mascat, in realitate, problema. Pentru ca am retinut din postarea ta ca problema a aparut cind ai rarit schimburile de apa, corect? Asadar, hai s-o incercam si pe asta si dupa aceea mai vedem. Procedam prin excludere.
Cred ca acolo poti sa ai o problema.

Piatra ponce are o compozitie chimica complexa care include numerosi oxizi (de siliciu, de aluminiu, de fier, ...) dar si calciu, potasiu, magneziu, dioxid de sodiu si trioxid de sulf. Acum, din cite imi amintesc eu de la cursurile de chimie, din contactul cu apa al oxidului, se preduce o reactie chimica in urma careia apare hidroxidul (de calciu, de magneziu, de sodiu, de sulf, etc). Compusii hidroxilici sunt substante bazice si, disolvate in apa, devin spumante, cum ar fi hidroxidul de sodiu (soda caustica) sau hidroxidul de magneziu. Nu mai vorbim de hidroxidul de calciu, rezultat al reactiei dintre varul nestins si apa! Fiind si pusa direct in fluxul de apa, efectul de erodare a rocii cu siguranta poate accentua reactia chimica iar valurirea apei impinge "spuma" in zonele pe care le-ai mentionat. In fond, de ce sunt atit de importante skimmer-ele in acvariile marine?!

Nu pretind ca am redescoperit roata (in acavariu, chimia este atit de complexa incit un fenomen poate avea mai multe explicatii) dar fa o experienta simpla : scoate piatra ponce, fa un schimb de apa si vezi ce se intimpla in urmatoarele 2-3 zile. Macar excludem o sursa, de mare probabilitate, a problemei.
Am o curiozitate : ce este chestia aia care pluteste in apa? In fata distribuitorului de apa ...
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com