Message |
|
Ai grija cu "cardinalii". Ca si Blue Pearl, sunt mai pretentiosi. Sunt sensibili, dincolo de faptul ca sunt scumpi. Eu ramin la parerea mea (aici chiar am urmarit subiectul un an), aceea ca Amano nu trebuie sa lipseasca din acvariu. Evident, este o opinie subiectiva... Studiaza si compatibilitatea crevetilor, in sendul ca, unele varietati de Cardinia se pot incrucisa iar rezultatele, se spune, nu sunt prea frumoase. Cel putin asta spune furnizorul.
|
 |
|
Daca iubesti crevetii, merita sa scapi de molly. O populatie mare si variata de creveti este un spectacol interesant si este si utila, mai ales daca ai si 3-4 Amano.
|
 |
|
La mine a mers foarte bine Easy Carbo, injectat direct pe HC, zilnic (cam acesta este cel mai frecvent sfat primit la acea vreme). In aproximativ trei saptamini tote smocurile plantate s-au unit destul de uniform. Lumina mai puternica (am inteles de la producator) il ajuta sa ramina scund si compact. Din pacate, dupa ce am ajuns la stadiul efectiv de gazon, am facut greseala sa introduc SAE. In urmatoarele doua saptamini am pirdut tot gazonul!!!
|
 |
|
O posibila rezolvare ar fi o vegetatie scunda si deasa. Eu am neoni negri. Teoretic, neonul negru nu ataca crevetii dar, cind am salvat un rosior din filtru, fiind cam "ametit", cind l-am pus in apa, nefiind vioi, un neon l-a insfacat imediat. Ceilalti, chiar expusi pe pietre, nu sunt atacati. Poate ar fi si la tine o solutie. Anubias-ul sigur te ajuta; la mine stau ciorchine prin radacini.
|
 |
|
kirucd wrote:Pericolul exista atunci cand faci schimburi cu o apa care are parametri mult diferiti. Nu e cazul aici.
Si nu e cazul in general la orice schimb de apa.
De asemenea la apa sarata nu se fac schimburi mai mari de 10-20%, in primul rand datorita faptului
ca sarea e scumpa, dar si pentru ca apa sarata contine foarte multe lucruri, este practic o apa complexa
cu foarte multe echilibre si care e preferabil sa fie "invechita". Dar chiar daca se schimba 80% din apa
acvariul nu se decicleaza.
Apa nu contine bacteriile care sa faca denitrificare sau nitrificare decat daca ai o problema in bazin,
ceea ce este echivalent cu apa alba si un bloom bacterian.
Da, daca speli mediile de filtrare integral si faci concomitent un schimb de apa de 80% poate exista pericolul
unei deciclari partiale. Iarasi nu e cazul de fata...
Sper ca nu te-a deranjat interventia mea, nu am avut niciun gand sa ma contrez cu tine, dar am zis sa corectez
ceea ce este eronat. Daca nu ai citit deja  articolul pe care l-am scris despre filtre biologice este o lectura buna
Am inteles, multumesc pentru detalii. Nu ma deranjeaza nici o remarca din care pot sa invat ceva. Eram preocupat sa nu creem mai multe probleme decit a avut pina acum colegul nostru. Probabil si prea multa precautie strica, daca vorbesti in necunoastere de cauza (cazul meu).
|
 |
|
Dragul meu, am senzatia ca scriu degeaba pe acest topic. Nu facem decit sa revenim la aceeasi ditiranda incoerenta si care devine redundanta. Promit sa nu revin pe acest topic, indiferent de subiect. Imi cer scuze colegilor dar mie mi-a fost deajuns. Am facut un exercitiu de rabdare si toleranta, dar vad ca a fost inutil. La revedere si multa bafta in proiectul tau.
|
 |
|
Rundas wrote:Au ie?it din garan?ie pietrele dup? un an ?i s-au stricat
Va rog s? m? scuzati dar nu ma putui ab?ine!!!
Vezi daca m-am scumpit la tarite si nu mi-am luat garantie extinsa?
... cum am luat pentru sefa?!
|
 |
|
Multumesc!
De care bacterii? Acum folosesc Prodibio la curatarea filtrului. Este ceva diferit sau specific pentru astfel de probleme?
|
 |
|
Ai dreptate, asta ar fi o solutie. Totusi, iar nu inteleg ceva : pietrele alea sunt acolo de exact un an, nu au fost adaugate recent. Crezi ca ar putea fi o schimbare in chimia apei de la retea? Cind am proiectat acvariul am cochetat putin cu ideea de discus si atunci am vorbit cu cineva din Onesti care avea o crescatorie de discus. Mi-a spus ca din pacate nu mai poate livra o vreme pentru ca pierdut jumatate din populatie cind i-au schimbat sursa de apa, fara sa stie de asta.
OK, voi incerca sa elimin plantele care se freaca de pietre in zonele acelea. Merg prin excludere, pina la scoaterea pietrelor din acvariu (asta ar fi ultima solutie, imi deranjez tot acvariul).
|
 |
|
In cazul acesta cred ca ai doua solutii :
1. Adaugi un strat nou de decor de min. 4 cm grosime ca sa izolezi substratul nutritiv. Chiar daca este amestecat, tot este contact cu masa de apa. Apoi redecorezi acvariul si continui cu replantarea lui, adaptarea luminii, etc. Va fi o manopera mai dificila, sa plantezi in acvariul plin, mai ales HC, care are radacini foarte mici si fragile, dar asta este. Eventual smocurile de HC pot fi ancorate cu mici pietricele. Eu am procedat asa o data si au ramas fixe.
2. Elimini totul din acvariu (preferata mea); oricum daca poza ta este recenta, nu ai prea multe de pierdut. Cumperi un substrat nutritiv si unul decorativ sau optezi pentru un substrat universal (prima varianta ar fi mai buna daca esti fan HC) si, la fel ca in varianta 1) continui cu decorarea, plantarea, iluminarea, etc. In acest din urma caz cred ca trebuie sa fii atent si la ciclarea acvariului (numai ce mi-am luat-o peste nas de la un coleg pe alt topic, cind am spus o gogonata legata de deciclarea acvariului prin schimburi masive de apa) pentru ca, in cazul acesta, vei avea un substrat complet nou si apa schimbata in totalitate.
Vezi ca HC poate fi cumparat si sub dorma de pad de 9x9 cm. Am vazut undeva, intr-un layout Tropica, si era foarte frumos.
|
 |
|
kirucd wrote:Scoate piatra, fa schimburile de apa cum vrei, chiar si 50%, nu se decicleaza nimic, nu apa este ciclata
ci filtrul si substratul, si apoi o sa vezi daca piatra e problema. Eu inclin sa cred ca da.
Silviu Man wrote: Un schimb masiv si frecvent de apa iti poate decicla acvariul si/sau iti streseaza inutil pestii.
De unde ai tras concluzia ca schimbul de apa masiv iti decicleaza acvariul? Exista acvaristi, in special cei care au
cichlide, care schimba si cate 80% din apa la un schimb... Nu apa este ciclata, ci filtrul/filtrele si substratul...
Nenea Koala ia povesteste-i lui Silviu cum inotau astronotusii tai cand le schimbai apa
Stiu ca bacteriile se dezvolta in substrat si in filtru pentru ca, la fel ca orice microorganisme, bacteriile au nevoie de un suport pe care sa se fixeze.
Insa tot pe acest forum am citit despre acest pericol, reprezentat de un schimb prea mare de apa. Poate nu am inteles eu bine, poate se referea la schimbarea apei concomitent cu spalarea filtrului.
Scuze daca informatia nu a fost acurata.
|
 |
|
Alexandru2017 wrote:Am turnat manado5 kg acuma ai amestecat cu aquabasisplus mai bine luam de la Amazon m-am speriat la cât de urât o mirosit ?i cic? ai ?i toxic pff Ar trebui s?i sun pe firma jbl sa lespun la multi ani..Nu ?tiu dac? era normal s? miroasa asa tare
Te rog sa ma scuzi dar iar m-ai pierdut. Nu te mai grabi si fii putin mai coerent, ca nu mai intelege nimeni, nimic. Asadar, ai amestecat substratul nutritiv cu Manado?
|
 |
|
Alexandru2017 wrote:Si nu-i mai bine 2 becuri de 60w ?Doua Lampi?6ore si atat.sau m? duc la Dedeman ?i îmi iau direct neon suport cu doua T8 36w ?i suportul al fac din inox
Eu ti-as recomanda 2x24. Eventual neoane care sa-ti asigure o iluminare in domeniul 6000-8000 K. Sunt citeva variante, poti sa cauti pe net. Cind spui "6 ore" te referi la programul de lumina? Daca da, atunci afla ca majoritatea recomandarilor din diverse postari se ferera la 10 ore/zi, cu o pauza de 3-4 ore, de preferinta la o treime din program; se pare sa este o solutie pentru a tine departe algele.
|
 |
|
Cred ca se gaseste si pe la Zoomania, la pet-shop-uri. Este un produs destul de comun.
|
 |
|
Intrebare : peste JBL Aquabasis ai adaugat un strat suficient de gros (min. 4 cm) de substrat decorativ, pentru a-l izola de masa apei? Din poza nu pot sa-mi dau seama.
Easy Carbo poate fi comandat pe multe sit-uri. Da o cautare pe net si vezi unde este mai aproape de tine. Eu am cumparat de pe nevertebrate.ro.
|
 |
|
Nu, absolut nimic cel putin in ultimile 8 luni. A, am introdus Matrix in filtru, dar asta s-a petrecut dupa ce am observat aparitie depunerilor cenusii nu inainte. Asadar, nimic.
|
 |
|
Din respect pentru acest forum si pentru eforturile colegilor mei care incearca sa cultive o atmosfera de echipa, revin cu un raspuns la fraza ta de mai sus, incercind sa trec peste mesajul insolent si lipsit de punctuatie. HC este o planta foarte pretentioasa, cu cerinte speciale pentru lumina TOCMAI pentru ca este o planta de tip "gazon". Ea se planteaza fie in smocuri mici, apropiate (2-3 cm) fie fir cu fir. Nu exista acvariu plantat cu HC fara aditionare suplimentara de CO2 (de ex. Easy Carbo, injectat direct). In poza vad ca ai o piatra de aer. De ce mai injectezi CO2? Si te mai miri ca nu creste HC. Poti sa maresti lumina pina unde vrei si in orice spectru vrei, calculata in orice scala de grade de intensitate sau temperatura de culoare, daca nu ai si celalalt element necesar fotosintezei, nu vei obtine procesul biologic numit VEGETATIE. A fost clar pina aici?
OK. In spiritul ospitalitatii acestui forum, te sfatuiesc sa analizezi problema " in integrum" : substrat fertilizant pe termen lung, fertilizare in coloana de apa, aditionare de CO2 in forma dizolvata si aditivare cu Easy Carbo, eliminare piatra aer, iluminare dincolo de 0,5 w/litru si, nu in ultimul caz, ca sa nu te "bintuie' visul urit al algelor, vietuitoare mincatoare de alge, de preferinta Amano, Spiral Horn si Oto. Pentru orice intrebare coerenta si politicoasa, iti stam la dispozitie.
PS. Crede-ma pe cuvint, am invatat pe pielea mea. Nu esti primul care esueaza in a cultiva HC si apoi afla unde a gresit. Macar invata de aici.
|
 |
|
kirucd wrote:Daca e ceva solid inseamna ca piatra are in componenta, la suprafata, ceva care intra in reactie chimica cu altceva din apa.
Pentru ca nu vad ce ar putea altceva sa fie... si e greu de depistat ce anume este. Singura optiune ar fi sa schimbi pietrele.
Nu cred ca rezolvi ceva daca le cureti, mai ales daca se curata greu. Sau le lasi asa daca nu te deranjeaza prea tare...
M-am gindit si eu la posibilitatea asta. Totusi, cum am mai spus, pietrele alea sunt acolo de un an?! In tot acest timp, au fost curate "luna" (am poze nenumarate cu ele, le-am revazut si nu gasesc nici o urma inainte de ianuarie). Foarte ciudat! Nu ma deranjeaza (daca fac un efort de imaginatie si autoconsolare, pot sa spun ca sunt chiar bine-venite, dau un aspect de "patina" peisajului, dar asta ar insemna mai mult autoconsolare) insa ma enerveaza absenta unei explicatii. Ne mai sfatuim noi si gasim si explicatia.
|
 |
|
PS Am toata seria originala de figurine, le-am colectionat cind fiul meu avea 4-5 ani. Asadar, potential si resurse am : soldati, printese, Vader-i,...
|
 |
|
bebetto wrote:Eu cred ca Jar Jar Binks este de vina....  ( sorry, nu m-am putut abtine !)
Cu siguranta! A atras partea intunecata a Fortei asupra acvariului meu.
Crezi ca daca il bag pe Yoda in acavariu, se repara?
|
 |
|