[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Eu cred ca filtrul intern nu are ce cauta acolo. Ocupa loc mult si este inestetic. Filtrul extern, echipat conform sfaturilor de pina acum ale colegilor este suficient. Dintr-o experienta foarte recenta, in locul filtrului intern eu as pune un skimmer. Facind asa, schimbarea a fost spectaculoasa pentru ca nu face numai "curatenie" mecanica ci elimina si biofilmul de pe suprafata apei. Pina la urma skimmer-ul este tot un filtru mecanic (in cazul nostru) dar care aspira apa de la suprafata.

In legatura cu plantele : de ce nu vrei sa ai plante? ce altceva vei avea? Sper ca nu chestioare din plastic, corabioare si alte alea?
In zona neplantata eu as pune asta:
Nisip natural Dennerle Plantahunter River S 4-8mm
Cauta si vezi cum arata.
Carasii sunt "scotocitori" asa ca trebuie sa ai un substrat prietenos, adica fara asperitati. Regula este valabila si pentru sanitari sau SAE.
Daca pui Manado (nu conteaza unde) o sa-l ai in tot acvariu. Repet, sunt patit!
... pentru ca e ceva ce nu se leaga. Daca abia ai pus substratul si nu ai plante sau alte animalute, de ce vrei sa mergi cu cele doua filtre in paralel?
Rundas wrote:image
pix upload

Asta noapte la ora 2 am pus pietrisul (spalat si fier in prealabil) si apa. Am adaugat Biotopol de la JBL. Am pus incalzitorul sa imi aduca apa la temperatura optima si am pus provizoriu filtrul intern. Azi intentionez sa montez filtrul extern si sa pun bacteriile. Dar, dupa cum am scris mai sus, nu stiu cum sa pozitionez filterele unul fata de altul. Si nici cum sa scap de bulele de aer de pe geam


De cind merge filtrul intern?
Buna idee! Ia sa vedem noi miine ... ca tot schimb apa.
Interesant! Oricum, am comandat hobby la 60 cm, sper sa imi ajunga saptamina viitoare si sa fie OK. Dar sfatul tau este demn de tinut minte. Multumesc!

Ai idee de neoane T8 de 60 cm de peste 18w? Chiar acum am 6 sit-uri deschise si nu gasesc nimic.
Eu am procedat astfel : am luat doua folii autocolante, una neagra si una albastru inchis. Le-am lipit pe o placa de polistiren din cele care se pun sub parchetul laminat. Avind un acvariu Diversa cu suport de plastic si capac, placa se potriveste perfect in marginea din spate a suportului si sub capac; i-am pus doar doua bucatele de scoci pe lateral. Astfel, o luna am fundal negru, alta luna fundal albastru. Asta de dragul varietatii.
Am verificat si acolo. Ori nu se potriveste lungimea ori au aceleasi sisteme de prindere, ... Am neoane Diversa T8, 2 x 18 w de 60 cm cu o expunere a neonului de 55 cm. Nu am gasit nici macar neoane mai mari de 18 w la dimensiunea asta (probabil este o limitate tehnica). Crezi ca ai alte solutii? ... ca eu m-am saturat sa tot caut.
Ai grija ce reflectoare folosesti. Eu am avut JBL care aveau un sistem de prindere (asa-numitele clips-uri) din plastic. In timp, stind pe neon si de la caldura degajata de acesta, s-au "copt" si au crapat. Dupa 5 luni le-am pescuit din acvariu. Apoi am avut neplacuta surpriza ca clips-urile potrivite nu se mai fabrica!? Acum am comandat Hobby 60 cm. Vin mai greu dar sunt printre putinele care au doua mari calitati : au sistem de prindere metalic si pot fi ajustate, fiind facute dintr-o bucata, nu cu folie aplicata. Pur si simplu le decupezi fix pe lungimea neonului.
1. Eu as inlocui folia aceea cu una unicolora (negru sau albastru inchis). Cu acel peisaj in spate nu vei mai deosebi care sunt plantele tale si care sunt pozele. In plus, plantele sunt puse in valoare pe un background simplu, unicolor, care sa creeze o nota de contrast.

2. Eu am pozitionat pipa iesirii din filtru in stinga si sorbul in dreapta. Cind am inlocuit filtrele, am tinut filtrul intern in dreapta dar i-am pus un cot de plastic astfel incit trimitea apa in continuarea fluxului care venea de la filtrul intern. In alta pozitie imi facea tornada in acvariu. Cred ca il poti pozitiona si linga intrarea filtrului extern astfel incit sa "lucreze" impreuna in aceeasi directie, numai sa nu ai un flux prea puternic da apa. Filtrul intern trebuie reglat la MIN. Asadar, vazind si facind.

3. Si la mine pipa este cu 5-6 cm sub nivelul apei. Daca poti sa o orientezi usor in sus ca sa obtii o usoara valurire a apei, este OK, ai suficinta aerare a apei. Si eu imi faceam problema si tineam o piatra de aer in apa pina m-a linistit un coleg.
Asa am crezut si eu dar nu este adevarat. Are nevoie de lumina medie spre puternica. La fel a fost si cu Pogostemon Helferi, aceleasi recomandari. Pina nu am pozitionat-o central si nu am pus reflectoare, era tare nenorocita. Am pierdut jumatate din ea pina am realizat care este problema. Mai au si cei de la Tropica scapari, asta e!
Folia din spate este lipita sau aplicata?
Si pentru corymbosa iti trebuie lumina mai buna si fertilizare cu fier. La mine (nu m-am invatat minte, tot la un colt am pus-o!!) frunzele se fragmenteaza dupa ce ajung la maturitate. Creste incet si este pretentioasa, are nevoie de lumina multa. Dar, repet, asta este doar experienta mea. Probabil ca gresesc undeva, poate ne ajuta Scorpionul daca are mai multa experienta cu astfel de plante cu crestere inceata. Chiar as vrea sa readuc in acvariu Staurogyne si Alternanthera. Imi sunt foarte dragi.
Eu m-am chinuit tare cu Staurogyne si Alternanthera. Am vrut sa fac un colt cum am vazut intr-ul layout, cun o piatra alba in background, apoi Staurogyne si in fata Alternanthera si nu au mers nici una dintre ele. Cred ca in cazul meu, lumina a fost problema. Le trebuie o iluminare buna, nu cresc bine "la colt". Cel putin asta a fost experienta mea. Spre deosebire de ele, Hydrocotyle verticillata merge bine in zona de colt. La fel Lagenandra meeboldii Red si Ludwigia Repens Rubin.
Poti sa pui o poza?

Filtrul intern il tii in paralel cu cel extern pina se face tranzitia populatiei de bacterii de la interior la exterior (cam 10-14 zile, ca sa fii sigur). Poti pune "din prima" bacterii in filtrul extern, ca sa grabesti tranzitia.
Eu as lasa piatra, are personalitate. Intr-o pozitie in care sa nu "caste" gura la noi, cred ca ar fi interesanta.

Oare daca o rastorni cu gaura in sus, virful la 45 grade catre fata-interior si, in cavitatea aceea, pui un ghiveci cu Hydrocotyle tripartita care sa "curga" peste alte pietre mai mici.... Cumva cu baza spre inapoi, care baza sa fie "imbracata" de Elodea.... Cam la o treime din deschiderea acvariului. Si, dintr-o gaura laterala sa "iasa" un Mopani sau un Red Moor mini cu un anubias sau cu moss pe el ...
Frumos. Cauta o solutie si pe dreapta, mai ales ca scoti filtrul intern. Pot sa-ti sugerez o Ludwigia? Am pus una recent, e o nebunie... In mai ptin de o saptamina a inceput sa "imbrace" coltul sorbului de la filtru foarte frumos di cred ca ar face un contrast extraordinar cu Elodea.
Ai grija cu Manado. Nu il poti izola, "fuge" in toate directiile. Daca ai si carasi, obisnuiti da barboteze substratul, uita de "plaja". Eu am patit-o, nu mai am "plaja" din fata.
Pune o poza daca poti.
Antecume wrote:Acum crevetii stau in Elodeea. Dar o iau din cand in cand la plimbare prin acvariu.
I-am vazut sa treaca pe langa molly fara sa fie bagati in seama.


Elodea te ajuta mult pentru ca poate forma o cortina in fundal. Nu stiu cum arata acum dar, daca este aproape de suprafata apei, ar fi timpul sa o tunzi si replantezi.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com