Message |
|
Buna dimineata!
... adica numai buna nu e ca am intrat in ceata. Hai sa sintetizam putin.
Asadar, dupa ce am citit tot ce am gasit pe net si recitit conversatia noastra, problema se pune intre eficienta filtrarii mecanice si a celei biologice. Deci, decizia se refera la ce fel de acvariu avem : daca este intens plantat si cu putini pesti, se pune mai mult problema filtrarii mecanice; daca nu este plantat si/sau cu mai multi pesti, se pune in primul rind problema filtrarii biologice. Cel putin asta am reusist sa sintetizez din toate postarile si articolele citite. ... si ca ideal ar fi sa avem doua filtre dedicate filtrarii mecanice, respectiv celei biologice in care sa putem regla corespunzator debitele fiecaruia.
In consecinta, avind un singur filtru e901 si fara posibilitatea de a monta un al doilea filtru, nu este recomandabil sa ai doar una sau alta, trebuie combinate. Sau, cum bine spunea un coleg, sa asiguri o prefiltrare care, in mod logic sa fie dedicata filtrarii mecanice. In acest fel se poate rezolva relativ bine si problema debitului de apa pentru o buna filtrare biologica, obtinind astfel o filtrare in trepte nu una paralela.
De asemenea, am retinut ca, daca se pot face schimburi mai dese de apa, accentul cade pe filtrarea mecanica, pentru ca schimburile de apa combinate cu o buna plantare a acvariului, rezolva provlema nivelului, respectiv variatiilor de continut de nitrati si mentine in limite rezonabile colonia de bacterii din filtru.
In prezent am un singur sertar cu Matrix, in rest MicroMec, ClearMec si etajul de sus cu bureti. Nu am nici o problema cu apa sau cu vietuitoarele, asa ca pot presupune ca filtrarea biologica este in regula. Sunt doar acele mici particule care plutesc prin apa dar se observa doar la o privire atenta, de aproape. Totusi, in cazul meu, asta indica o mai slaba filtrare mecanica (de unde si mirosul de hidrogen sulfurat pe care l-am remarcat uneori, consecutiv acumularii de particule organice in bureti dar care a disparut dupa ce am inlocuit un etaj de bureti cu Matrix). Daca pina aici este corect ce am dedus, in cazul meu tot un prefiltru ar rezolva problema, nu are rost sa mai inlocuiesc un etaj din filtru iar in luarea deciziei de a folosi Matrix sau Siporax conteaza experienta fiecaruia, care poate fi diferita in functie de tipul de acvariu folosit (acvariu plantat = accent pe filtrarea mecanica; acvariu neplantat sau slab plantat = accentul pe filtrarea biologica) la care se adauga nivelul populatiei de vietuitoare si implicit emisia de materie organica de origine animala care se adauga celei generate de plante. Cum nici un proces biologic nu poate fi prins in formule matematice, cea mai buna este experienta altor colegi si cit de bine se suprapune cu situatia noastra. Fiecare decide in final.
Rog sa ma corectati unde am gresit.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Siporaxul se macina in urma frecarii (in punga, la transport, la manevrare) si trebuie clatit ca sa nu ajunga impuritati in rotor si pe la mecanisme. "Ceata" din apa e o problema minora, la rotor doare mai grav.
Silviu Man wrote:
Multumesc pentru raspuns. Ideea era ca diferenta de pret este de doar 8 lei pe litru si, in acest caz, nu inseamna o avere daca le folosesti pe amindoua. Fiind recomandate ambele de catre acvaristi cu experienta, nu am facut decit sa ma plasez in zona de siguranta, adica la mijloc. Oricum ar fi, nu sunt adeptul exclusivitatii.
Cand ai un filtru in care incap 3 litri de material, nu prea doare. Cand ai 2 filtre de 12 litri, sau un sump.. ustura.
Scuza-ma. Daca pui problema asa, cred ca ai dreptate. Nu am vrut sa fiu prezumtios, in ambele cazuri.
|
 |
|
As vrea sa iau si doi Moluccensis dar nu stiu daca mai incap intr-un acvariu de 100 litri. Ce doi gaboensis si-au gasit cite un culcus si nu-l mai parasesc. Credeti ca merge?
|
 |
|
Salut!
Am urmarit cu interes topic-u si mi-a placut mult. Felicitari!
Eu am doi Atyopsis Gaboensis, rude apropiate cu ai tai. Iata doua poze recente.
http://i.imgur.com/wsjgu1B.jpg1
http://i.imgur.com/ZbQYWu9.jpg?1
|
 |
|
Rundas wrote:Pe o scara de 1 la 10, cat este de grav ca, efectiv, am uitat sa spal siporaxul inainte de a-l pune si am dat drumu la filtru deja? Si ce se poate intampla?
Putina ceata in apa ... Si eu am patit asta cu Matrix-ul. Se duce repede.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:
Silviu Man wrote:Revin cu un mic rationament, pentru ca am citit citeva topic-uri in legatura cu ce mediu de filtrare este mai bun. Unul spune Siporax exclusiv altul Matrix exclusiv. Evident, fiecare ilustreaza opinii subiective si experiente personale.
Eu stiu, din domeniul in care sunt specialist, ca doua sau mai multe materii prime amestecate capata particularitati in plus decit suma particularitatilor lor separate. Este o regula care se aplica in optimizarea oricarui amestec, fie ca este vorba de oteluri aliate, medicamente, hrana pentru animale, s.a.
Asadar, eu am decis sa merg pe ambele opinii si voi combina Matrix cu Siporax in etaje diferite si succesive in filtru extern. Orice solutie exclusivista limiteaza performanta pentru ca este generata de observatii separate si limitate.
Va rog sa ma corectati daca gresesc.
In primul rand, fiecare tigan isi lauda capra. Nu s-a facut nici un test pentru a se determina care e mai bun (nenea Dragos are asa ceva in plan, e o operatiune de lunga durata si costisitoare).
In principiu, sunt cam aceleasi materiale (piatra ponce, roca de origine vulcanica, etc), prelucrate si prezentate in diferite forme. Principiul de functionare e acelasi - medii de suport poroase, cu capilaritati, in care traiesc bacteriile (in prezenta unui curs de apa).
Eu am recomandat (si o voi face si mai departe) Siporax, datorita pretului bun si faptului ca a fost folosit cu succes de catre multi acvaristi (inclusiv de catre mine).
Cui ii permite bugetul, n-are decat sa-si umple filtrele cu rubine, smaralde si diamante.
Nu mai retin cine a intrebat cand se inlocuieste siporaxul. Nu-l inlocuiesti, nu-l speli. Lasa filtrul sa mearga linistit si daca observi in timp (dupa 1-2 ani) ca debitul e foarte mic, desfaci filtrul, inlocuiesti buretele si clatesti siporaxul in apa scoasa din acvariu. Si toate astea in timp record, ca sa eviti decesul bacteriilor.
Multumesc pentru raspuns. Ideea era ca diferenta de pret este de doar 8 lei pe litru si, in acest caz, nu inseamna o avere daca le folosesti pe amindoua. Fiind recomandate ambele de catre acvaristi cu experienta, nu am facut decit sa ma plasez in zona de siguranta, adica la mijloc. Oricum ar fi, nu sunt adeptul exclusivitatii.
|
 |
|
Rundas wrote:
Silviu Man wrote:In al treilea ai lasat inelul din burete exterior sau l-ai scos si pe acela?
Erau doi bureti. Nu a mai ajuns sporaxul decat pentru jumatate de sertar. Asa ca am lasat un burete deasupra lui. La ultimul sertar, al patrulea, nu am umblat.
Pentru reglajul debitului umblu la ambele manete?
Numai si numai de la robinetul de OUT!
|
 |
|
In al treilea ai lasat inelul din burete exterior sau l-ai scos si pe acela?
|
 |
|
Rundas wrote:
Silviu Man wrote:Eu cred ca filtrul intern nu are ce cauta acolo. Ocupa loc mult si este inestetic. Filtrul extern, echipat conform sfaturilor de pina acum ale colegilor este suficient. Dintr-o experienta foarte recenta, in locul filtrului intern eu as pune un skimmer. Facind asa, schimbarea a fost spectaculoasa pentru ca nu face numai "curatenie" mecanica ci elimina si biofilmul de pe suprafata apei. Pina la urma skimmer-ul este tot un filtru mecanic (in cazul nostru) dar care aspira apa de la suprafata.
In legatura cu plantele : de ce nu vrei sa ai plante? ce altceva vei avea? Sper ca nu chestioare din plastic, corabioare si alte alea?
Este in plan si un Skinner. Am vazut unul punicel la pret de la JBL. Referitor la ce o sa fie in acvariu, e alegerea fetelor. Oricum, sa nu vad vreun castel, ca naiba a vazut castele sub apa.
La sfatul unui coleg, eu am instalat asta :
Eheim Micro Skimmer skim350
Merge perfect.
|
 |
|
Silviu Man wrote:Mai gindeste-te, poate ajung acolo si niste Anubias, Ludwigia, Higrophila, Limnophila,... Sunt plante foarte usor de intretinut dar fac o diferenta enorma. Simti ca acvariul chiar este viu.
In plus fa un exercitiu simplu : cauta un sit sau forum ori furnizor de acvarii, orice vrei dar care sa-ti recomande acvarii neplantate. Nu stiu daca vei gasi unul. Plantele te ajuta sa lupti cu algele, sa controlezi nivelul de nitrati in apa, creaza un mediu prietenos pestilor, produc oxigen si, nu in ultimul caz, iti incinta ochiul si sufletul. Nu stiu unde locuiesti. Daca stai la bloc, priveste balconul si imagineazati-l fara citeva ghivece cu flori. Daca stai la casa, imagineazat-i curtea acoperita de balastru, fara flori, gazon sau pomi. Exact asa este si cu acvariul. Scuza-ma daca am insistat prea mult pe acesta idee.
|
 |
|
Mai gindeste-te, poate ajung acolo si niste Anubias, Ludwigia, Higrophila, Limnophila,... Sunt plante foarte usor de intretinut dar fac o diferenta enorma. Simti ca acvariul chiar este viu.
|
 |
|
Revin cu un mic rationament, pentru ca am citit citeva topic-uri in legatura cu ce mediu de filtrare este mai bun. Unul spune Siporax exclusiv altul Matrix exclusiv. Evident, fiecare ilustreaza opinii subiective si experiente personale.
Eu stiu, din domeniul in care sunt specialist, ca doua sau mai multe materii prime amestecate capata particularitati in plus decit suma particularitatilor lor separate. Este o regula care se aplica in optimizarea oricarui amestec, fie ca este vorba de oteluri aliate, medicamente, hrana pentru animale, s.a.
Asadar, eu am decis sa merg pe ambele opinii si voi combina Matrix cu Siporax in etaje diferite si succesive in filtru extern. Orice solutie exclusivista limiteaza performanta pentru ca este generata de observatii separate si limitate.
Va rog sa ma corectati daca gresesc.
|
 |
|
Cu putina rabdare le pui in acea forma de fagure. Fiind cilindrice si puse vertical, nu iti reduce debitul filtrului.
Eu abia astept urmatoarea interventie in filtru (abia l-am curatat) ca sa fac si ultima modificare : penultimul etaj si ultimul. Siporax-ul mi-a ajuns deja.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Paranteza. Emag e printre putinele lucruri bune care s-au intamplat in online-ul romanesc in ultimii 16 ani. /paranteza
Referitor la mediile de filtrare. Iti recomand sa reduci la minim cantitatea de material filtrant mecanic (bureti/perlon). Foloseste medii de filtrare biologica pentru a obtine o apa benefica pentru pesti si pentru a scurta mentenanta filtrului (o data pe an o sa fie suficient).
Alege un material filtrant bun si ieftin: siporax. Balanta intre calitate si pret e extraordinara.
Aseaza mediile in filtru, in asa fel incat sa-ti incapa mai mult si apa sa circule neperturbata (vezi pozele, mi-a luat 15-20 de minute)
Foloseste culturi de bacterii de calitate. Recomand Prodibio Biodigest, in combinatie cu Biotrace.
P.S. Atentia la TorMec - este un produs bun, dar coloreaza apa si trebuie urmarit - intr-un final se va colmata.
Uite aici din nou.
|
 |
|
Rundas wrote:Si totusi... ordinea care ar fi de asezat in filtru?
Cum am scris, de jos in sus. Dupa sfatul colegului, chiar si in ultimul etaj, chiar la intrare, in zona centrala, peste buretele grosier.
|
 |
|
Asculta ce spune Dan. Nu toate inelele sunt Siporax. Daca nu le gasesti, ai putintica rabdare si comanda pe net. De ex. la nevertebrate.ro, au pe stoc si una si alta, te costa pina in 90 de lei (33+40+14) cu tot cu transport si iti ajung marti daca le comanzi azi.
|
 |
|
Silviu Man wrote:
Eu zic sa mergi pe varianta cu medii de filtrare variate, pentru filtrarea biologica : MicroMec, Seachem Matrix, Siporax. Stiu ei colegii ce spun.
Parerea mea.
|
 |
|
Inca o data : nu are importanta ca nu ai plante. Filtrarea biologica se refera la materia organica din apa iar ea nu provine atit de la resturile vegetale cit mai ales de la dejectii si hrana neconsumata. Carasii sunt si "scotocitori" si cu siguranta vor agita substratul din care se vor ridica particule pe care filtrul le va aspira s.a.m.d. Acum 18 ani am avut un acvariu exact ca al tau si stiu cum functioneaza. La vremea aia nici nu stiam ca exista filtre externe, ne chinuiam cu jucarioarele interne, uneori cite doua deodata.
Eu zic sa mergi pe varianta cu medii de filtrare variate, pentru filtrarea biologica : MicroMec, Seachem Matrix, Siporax. Stiu ei colegii ce spun.
|
 |
|
Nu stiu daca te ajuta dar iata cum am facut eu. In zona din fata, unde este pozitionat hranitorul si unde era de presupus ca se vor aduna cele mai multe resturi de hrana, am izolat-o cu un prag de bagheta de polistiren. In rest am pus substrat nutritiv (Tropica) si deasupra cel de decor, pentru izolare. In zona delimitata din fata am pus numai substrat decorativ. Il puteam aspira integral sau il scoteam cu totul, il puteam curata perfect si apoi il puneam la loc fara probleme, toate acestea cu ocazia schimbului de apa. Avantajul este si ca, daca in timp vrei sa-l schimbi, nu ajungi la substratul nutritiv.
|
 |
|
Multumesc!
|
 |
|
|
|