[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
La multi ani, Acvaristelor!

Hai sa sintetizam putin : aparent ai o duritate prea mare a apei si, in aceste conditii, cea mai buna solutie ar fi (cum bine spune kirucd daca chiar asa e) o instalatie de osmoza. Eu ramin la parerea mea, ca nu ai teste ale apei concludente. Ai cumva depuneri mari de minerale pe peretii acvariului, la nivelul apei (stii, acele depuneri gri de pe sticla, acolo unde se termina apa)?
Cum ti-a scris criss.z, nu este nici o problema. Va fi o perioada in care ve-i observa chestii aparent ciudate dar care sunt perfect normale. Sa nu-ti treaca prin cap sa faci schimburi de apa in perioada asta. Lasa acvariu sa se echilibreze, natura stie ce face.
La multi ani, Acvaristelor!

Din cite am inteles de la alti colegi, te va ajuta daca cresti temperatura undeva pina la 30 grade. In felul acesta stimulezi dezvoltarea bacteriilor si grabesti migrarea lor in zonele de colonizare (substrat si filtru).
La multi ani, Acvaristelor!

Singurul lucru care poti sa-l mai verifici este daca furtunul nu intra cumva intr-un unghi prea ingust prin fanta de acces.
Rundas wrote:
kirucd wrote:
Rundas wrote:
kirucd wrote:Pentru orice marca de mediu biologic, ca e siporax sau matrix, ai nevoie de un debit mic pentru
o filtrare biologica de calitate. Doar pentru filtrare mecanica ai nevoie de debit mare, pentru filtrare
biologica ai nevoie de debit mic. Studiati, studiati si iar studiati

Sunt la.serviciu dar cand voi ajunge acasa caut linkuri. Manoritatea sunt pe siteuri straine.


Inainte sa ne trimiti pe noi sa citim linkurile tale, poate te induri sa citesti tu un link aici:

http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24422.page

Dupa ce termini de studiat poti sa ne postezi si linkurile despre care spui...


Eu nu ma dau destept sau spun ca altii ar fi mai buni ca cei de pe aici, cu experienta. Ba chiar pot spune ca m-am exprimat cam aiurea. Ideea cu debitul era ca la Siporax ar merge si un debit mai rapid deoarece are o mai mare ?i mai rapida putere de absortie. Pana la urma urmei din ce am citit pe aici, inteleg ca depinde de ce acvariu ai si de ce ai in el. La unii se preteaza ceva, la altii altceva si tot asa. Noi sa fim sanatosi si pestii.


La multi ani, Acvaristelor!

Acuma, sa-ti spun ce am inteles eu de la colegii mai (mult mai) experimentati :

1. Exista niste "carari batatorite" care genereaza reguli care se aplica tuturor acvariilor, in sensul functionalitatii acestuia. Peste aceste reguli imuabile, se aplica diferite adaptari, in functie de tipul de acvariu, dimensiune, populare, etc. Dar in esenta, regula de baza nu se schimba, ea se adapteaza. Pentru asta, cel mai bine ar fi sa parcurgi si alte topicuri, pentru mai multe detalii. Cum spun englezii, "in the end of the day", acvaristica este o stiinta interdisciplinara, asadar foarte flexibila dar adaptativa.

2. Primele concluzii trase dupa o explicatie primita de la un coleg sunt, in cvasitotalitatea lor, gresite. De aceea trebuie sa continui dialogul si faci un exercitiu de obiectivitate. De ce? Pentru ca tu privesti direct in acvariul tau iar colegii incearca sa vada ce privesti tu prin explicatii deseori limitate, incomplete sau trunchiate. Daca ai mai multa rabdare si devii mai narativ in explicarea problemei, iti garantez ca sunt cel putin 5 colegi (atit am identificat eu pina acum, cu siguranta sunt mai multi, prin alte sectiuni) care pot sa-ti scrie romane despre problematica ta.

3. Nu fi prezumtios (eu am fost de citeva ori, si am realizat ce greseala fac). Cu rabdare si atitudine colegiala, primesti mai mult decit ceri. Cel putin la mine, chiar a functionat.

Asadar, ai incredere!
Da' dupa trei zile, pestii ce fac? Plantele sunt OK? ... cresc? ... au culori vii?
Eu zic sa folosesti alte teste, mai acurate. Cum sa ai Cl zero in apa de retea? Stiu ca acum se folosesc si alte metode de conditionare/curatare (inclusiv UV si ozonizare) dar sa nu ai deloc clor in apa de retea, mai rar! In prezent in tratarea apei se foloseste mai ales clorinarea gasoasa, de aceea este necesara mantinerea apei cel putin 24 de ore in vase deschise, inainte de a fi introdusa in acvariu.
Asadar, cea mai buna solutie ramina schimbul de apa ?!
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/39250.page

Pe acest topic ...
Cit de ridicat si cu ce teste l-ai determinat. Multi colegi atrag atentia asupra testelor 3 in 1 sau 6 in 1 (nu mai stiu nici eu) si care nu sunt destul de acurate. Eu folosesc teste cu reactivi lichizi (colorimetrice sau "cu picatura"). se pare ca sunt cele mai bune.

In legatura cu cotrolul NO3 in acvariu, numai ce s-a desfasurat o dezbatere pe marginea mediilor de filtrare biologica si forma in care fiecare varianta contribuie la reducerea NO3 (da o cautare despre medii de filtrare Siporax si Matrix pe forum). Colegii au postat acolo niste explicatii foarte utile.

Ai verificat si apa de la retea? Am citit pe un topic al unui coleg ca tocmai de acolo ii crestea nivelul de NO3, era deja la un nivel ridicat in apa de schimb.
PS Fiindca nu ai capac la acvariu cred ca merge si pe pretetele lateral insa cred ca orientarea este la 45 de grade, spre in fata. Repet, din experinta mea, in acest fel, apa se linisteste in zona sorbului si particulele nu mai "scapa" in prin spate.
Eu am montata intrarea pe peretele din spate, in coltul din stinga, fosrte aproape de peretele lateral stinga, orientat la 45 de grade; astfel "bate" in lungul acvariului. Diametral opus am sorbul, in coltul din dreapta. Inaintea sorbului am o piatra de cca. 10 cm inaltime, care linisteste fluxul de apa si in spatele ei, inspre sorb, se face o usoara turbionare care da ragaz impuritatilor sa fie absorbite. La mine functioneaza bine asa.
Cind tai si replantezi orice planta, atunci este momentul in care iti trebuie mai mult decit oricind lumina si nutrienti, inclusiv CO2. Orice organism, vegetal sau animal, de la mucegai la arbor, cind este agresat are tendinta de a se reface. In acel moment apare o intensificare a tuturor proceselor fiziologice si metabolice; de aici cerintele mai mari pe termen scurt.

Plantarea nu trebuie sa fie prea profunda, atit cit sa fie acoperita baza radacinii si foarte putin din tulpina. Plantele taiate se planteaza putin mai adinc, pentru a se fixa bine in substrat.
Am gasit asta :
Prefiltru Eheim 4004320
Ti se pare OK, la un acvariu de 100 litri util?
Se pare ca elimina si accesul accidental al crevetilor in filtru...
Petele alea verzi pot fi Cianobacterii. Sunt bacterii aerobe care dau impresia de colonie de alge dar sunt bacterii. A fost un topic (cam cu o luna in urma) in care colegii au tratat subiectul (da o cautare pe forum si selecteaza "cianobacterii", sunt mai multe postari). Se pare ca provin dintr-un dezchilibru dintre nitrati si fosfati in apa si dintr-un aport excesiv de materie organica in apa, plus lumina intensa. Nu am experienta pe aceast subiect, am citit doar ca exista si varianta tratamentului cu eritromicina sau aspirarea si curatarea substratului unde apar dar ca asta trateaza problema la nivel simptomatic, nu si cauza. Las colegii mai experimentati sa te sfatuiasca.

Anuabias-ul are frunzele perforate penru ca are o carenta. Anubias este o planta cu crestere inceata dar care genereaza o masa vegetativa mare, in timp. Am avut si eu aceasta problema la inceput si am rezolvat cu un fertilizant universal de la Tropica. Vad ca are si flori! Interesant este ca, asa cum am citit undeva, inflorirea Anubias-ului este legata si de un nivel mai ridicat de fosfati! Daca e asa, cele doua probleme se cam coreleaza.

In legatura cu "franjurarea" frunzelor, am observat si eu fenomenul la Anubias. Dupa ce le-am urmarit cu atentie am constatat ca, atunci cind este generata frunza, din petiolul altei frunze, cit este foarte tinara este si foarte fragila. Cele mai multe se "rup" la virf si apoi cresc de parca au fost tunse. La mine "vinoveti" i-am gasit pe SAE; sunt agitati si cam "calaresc" plantele.
Fara niste poze clare nu putem decit sa ne inchipuim ca sunt alge, probabil GSA. Chestiile alea au aparut dupa ce ai scos piatra? Ai "agresat-o" cumva? ... s-a desprins muschi de pe ea?
Asta am facut si eu.

Sa vedem cum merge cu "programarea".
Oricum, are o latura utila : este o capcana perfecta pentru melcii comunitari. Numai ca trebuie sa fiu atent sa nu ajunga printre ei si Spira!
dan.pavelescu wrote:Mai raman bule de aer si in buretel (inmoaie-l bine inainte).
Ai grija, ca trebuie sa-l cureti destul de des, se va colmata cu bucati de plante si alte mizerii. Daca ai creveti, ai grija. La mine obisnuiau sa-si faca cuib in skimmer.


Ai avut perfecta dreptate! Cind am curatat skimmer-ul, continea 8 melci comunitari si 4 Cherry-ci. Le-am eliberat in apa si pare ca sunt OK.
Intrebare : cum ai rezolvat problema? Eu ma gindesc la urmatoarea solutie : sa leg skimmer-ul impreuna cu lumina la priza programabila, astfel incit sa porneasca numai in interiorul programului de lumina. In rest crevetii au posibilitatea sa revina in acvariu. Poate suna naiv, tu cum ai procedat?
OK, am inteles logica si rationamentul.
Multumesc!
Stiu la ce te referi, si pentru fermele de animale se folosesc ceva de acest gen, pentru filtrare bacteriana, cu baterii de UV s.am.d. pentru ca acolo problema se pune taman invers : sa elimini cit mai multe bacterii din apa si sa reduci pH-ul undeva sub 5. Dar rezutatele vin dupa o retentie de peste 1-2 minute, care se realizeaza cu ajutorul unor serpentine si retur-uri.

Asadar ...
Doua filtre, chiar si cu unul intern, si cu skimmer.... se face taifun in acvariu. Imi zboara Limnophila ...
O sa incerc varianta cu prefiltrare si vad cum merge.
Deocamdata ma limitez la ce am si urmaresc cum evolueaza acvariul pina la urmatoarea curatenie.

Multumesc de raspuns.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com