[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
Dupa armarea filtrului se formeaza un circuit de apa care (cel putin in cazul meu, avind pipa de refulare sub nivelul apei) presupune o anumita presiune de lucru, fenomen ajutat de diferenta de nivel intre acvariu si filtru. Daca reglezi debitul din iesirea din filtru, practic doar limitezi procesul dar functionarea este identica. Daca insa limitezi debitul din intrare, pompa, care nu are functie de auto-reglare, va "trage" la fel insa va fi fortata. Cind, din greseala, am actionat robinetul de la intrare, am auzit o forfota in canistra si pe OUT au iesit particule de mizerie. De aici am tras concluzia ca toate lucrurile au fost date peste cap. Nu am mai facut aceasta greseala. In fapt, eu las ambii robineti deschisi la maximum. Oricum, in timp si mai cu seama dupa ce adaugi un prefiltru, debitul scade evident.
Liv wrote:Corect. Am un Sunsun de 2 litri pe un JBL E900. Debitul a scazut dupa montarea prefiltrului, dar nu prea mult. In filtru am Siporax si un burete imediat inainte de pompa. In prefiltru am buretii cu care a venit el (cu granulatie fina, medie si mare). Buretii din prefiltru ii spal lunar (desi nu e nevoie - as putea sa o fac si la 2 luni), la filtru nu am umblat de la sfirsitul lui august anul trecut. De fapt am fost curios prin noiembrie si m-am uitat la Siporax, dar arata bine si nici nu l-am mai scos din filtru. Din prefiltru scot mereu si citiva creveti.

Furtunele de la JBL se colmateaza la inceput mai mult, in primele 4 luni trebuia sa le curat cel mult la 2 saptamini sau mai des. La ora actuala cam o data pe luna, mai mult preventiv ca debitul nu mai scade vizibil.

Vezi ca prefiltrele Susun au conectori pt. furtun de 16/22mm, iar E901 are pe 12/16mm. Ori iei adaptoare de 12/16mm, ori bagi o teava de plastic lunga de 3-5 cm pe furtunul de 12 (se gasesc tevi de PVC de 12,5mm exterior), peste furtunul de 12/16 cu teava in interior bagi fortat furtunul de 16/22 si stringi totul cu un colier metalic. Coliere ar fi bine sa pui si la adaptoare - e mai sigur.


Aia cu crevetii m-a facut si pe mine sa ma gindesc de doua ori pina sa comand. M-am decis la un Eheim intern, cu doua etaje. Chiar daca e mai incomod, pare mai sigur pentru creveti. Dar si la acesta trebuie facuta adaptarea dupa cum spuneai tu. Din fericire furnizorul imi trimite si piesa de legatura.
Antecume wrote:Eu am duritatea peste 15 grade si la mine se depune calcarul pe peretii acvariului.
De obicei la putin timp dupa ce schimba apa in acvariu.
Sus nu prea se depune.
O razuiesc cu curatatorul de alge inainte sa fac schimb de apa.


Cum asa? Ai depuneri pe suprafata peretilor dar nu ai la linia apei?
Na-ti-o frinta ca ti-am dres-o!

Tot citind topicul, ce mi-am zis: ia sa vad ce mai face GH-ul meu. Surpriza, a iesit 17! Asadar am o variatie mare de duritate a apei de la retea ori s-a intimplat ceva in ultimile doua-trei saptamini, ca a crescut cu 3 grade.
Daca ai cumparat Manado... acum asta e! Dar Manado te va supara tare. "Fuge" prin tot acvariul, este rapid aspirat de furtunul de apa, nu-si pastreaza forma s.a.m.d. Daca nu l-ai cumparat inca, mai studiaza problema. Sunt si alte variante pentru aceeasi textura si culoare, de ex. Tropica aquariul Soil sau altele, de la Dennerle. Pe mine Manado m-a umplut de draci.
In mod clar debitul va scade, mai mult sau mai putin, in functie de solutie. Orice obstacol in calea fluxului de apa va duce la scaderea debitului pentru ca pompa filtrului nu este una variabila.

Daca am inteles eu bine, scopul unui prefiltru este sa degreveze filtrul extern de functia filtrarii mecanice, astfel putind sa il transformam integral sau aproape integral in filtru biologic. In acest caz, reducerea debitului este benefica.

Corect?
Eu folosesc kituri complate de la JBL. Poate colegii pot recomanda altceva mai eficient. In legatura cu depunerile de pe peretii acvariului, realizez acum ca este prea devreme sa tragem o concluzie. Insa depunerile acelea nu sunt numai saruri din apa, este si biofilm. Eu am observat acele depuneri dupa cam 2 luni. Duritatea apei la mine este undeva la 13-14. Dar, in cazul meu, aparenta depunerilor a fost influentata de prezenta melcilor Spiral, care curata foarte bine fractiunea organica (poate si partial cea minerala) de pe sticla. Repet, cred ca este observatia mea este usor empirica. Fa teste serioase si mai vedem (parerea mea).
Pai furtunele ramin pline. Ai o siguranta centrala si doi robineti. Robinetii nu sunt numai pentru "deschis" ci si pentru "inchis". Oricum, daca nu inchizi ambii robineti, distribuitorul nu se detaseaza. Masura de siguranta!
Hm! Putin mai bine. Oricum, ideea era ca, daca nu se formeaza o depunere foarte evidenta pe peretii acvariului, duritatea apei nu este foarte mare. Dar a prematur, nu ai apa in acvariu decit de 19 zile. Asadar, nu stiu daca este relevanta observatia mea.
Ai robinet si pe IN ca sa poti detasa distribuitorul fara sa-ti curga apa pe genunchi cind cureti filtrul!!!
Nu sunt lamurit cu ceva....sistemul de functionare al canistrei...Ce pompe de filtre am vazut pina acum,toate aveau pe aut tub (teava) iar in-ul erau paletele.Deci paletele trag apa din bazin si o dea afara pe teava...( Explicatia ca la ghe din cuca macai ) Deci logic,autul filtrului sau canistrei este legat la teava pompei.Daca e asa ,atunci ,nu pot sa deduc altceva decit ca in filtru sau in canistra de formeaza un vacum,nicidecum presiune,pentru alimentarea cu apa

Abia cind limitezi IN-ul, apare vacuumul. In rest ai un circuit de apa exact ca intr-un hidrofor, la o anumita presiune. Limitind OUT-ul apare o presiune interioara, pe un circuit care strabate, de jos in sus , mediile de filtrare. Limitind IN-ul apare o depresiune interioara. Acum e clar?
Nu se vede clar. Fa o poza astfel incit sa eviti lumina directa.
Acum intelegi de ce in CristalProfi, crevetii aspirati accidental, supravietuiesc? Eu am salvat, pina acum, vreo 10.

PS Acum am introdus in sorb un rulou din plasa elastica, din fibra sintetica. Am scapat de problema, cel putin pina imi vine prefiltrul.
adrian09 wrote:
Silviu Man wrote:Din cite am citit si din experinta mea, reglarea debitului se face numai din robinetul marcat ca OUT, deci cel care permite apei sa paraseasca filtrul. Daca actionezi robinetul de la intrare in filtru, limitind debitul apei care intra in recipient, in filtru se va forma o depresiune care nu va face bine mecanismului si probabil va turbiona continutul canistrei.


Nu sunt lamurit cu ceva....sistemul de functionare al canistrei...Ce pompe de filtre am vazut pina acum,toate aveau pe aut tub (teava) iar in-ul erau paletele.Deci paletele trag apa din bazin si o dea afara pe teava...( Explicatia ca la ghe din cuca macai ) Deci logic,autul filtrului sau canistrei este legat la teava pompei.Daca e asa ,atunci ,nu pot sa deduc altceva decit ca in filtru sau in canistra de formeaza un vacum,nicidecum presiune,pentru alimentarea cu apa


Ca sa intelegi...
https://youtu.be/NFKq5RQmdGs
Mai ales min 3,30.
Corect. ... din cauza ca apa intra pe lateralele primului sertar, delimitat de cele doua filtre grosiere, patrunde in canistra si revine prin mijloc, parcurgind mediile de filtrare si fiind impins catre OUT. Practic, apa aste aspirata din acvariu, directionata pe un circuit interior si apoi retrimisa in acvariu. Din cauza asta, limitarea debitului la intrare nu este indicat, pentru ca se diminueaza volumul/fluxul de apa in canistra si astfel presiunea este inlocuita de o depresiune.
La multi ani , Acvaristelor!

Asa era sau a "chiorit" intre timp. Este putin probabil sa fie un accident in care sa-si piarda un ochi. O alta explicatie ar fi ca este un exemplar mutant. iar este destul de improbabil, desi nu imposibil.
Scuze, fiind un alt topic... m-am ratacit in detalii.
Daca nu ai plante in acvariu poti tine lumina inchisa. Apropos, de ca nu ai plantat acvariul inainte sa-l "inunzi"? Cu apa in acavriu este foarte dificil de plantat si amenajat.
La Multi Ani, Acvaristelor!

Ca sa inteleg ce plante se potrivesc pentru partea emersa a proiectului, am intrat pe un forum despre amenajari interioare si cresterea plantelor de apartament. Un coleg mi-a scris "ce vrei tu sa faci se numeste saikei". Am dat o cautare si am ramas uimit. Saikei-ul este de fapt o tehnica de miniaturizare a unei gradini exterioare si respecta (aici este cel mai interesant lucru) principiile aquascaping-ului, in toate detaliile lui. Exista plante pentru saikei (in primul rind, evident, bosai), exista sisteme de iluminare (preponderent bazate pe tehnologia led), de irigare, fertilizare, etc.)) ca sa nu mai vorbim de principiul treimii si al profunzimii. Numai ca o combinatie de saikei si nano acvariu este putin mai complicata. Cerintele pentru lumina sunt diferite si contrarii. Ca sa faci trecerea de la exterior spre interior trebuie sa gasesti plante asemanatoare ca foliaj si textura, nemaivorbind de aspect si talie. Insa s-ar parea ca sunt solutii. Nu exclud varianta adaptarii hc si ht. Daca gasesc un sistem de irigatie subterana, diferentiata pe zone de plantare, cred ca este posibil sa am si hc si ht.

Scuze pentru "of topic" dar mi s-a parut interesant de impartasit cu voi aceasta informatie.
In general, filtrele de acest fel, trag apa prin IN, o directioneaza spre partea de jos a canistrei, apa trece prin mediile filtrante si este refulata in acvariu prin OUT. In mod logic, daca limitezi IN-ul, in filtru iti va intra apa sub capacitatea de evacuare a acetuia prin OUT. Asadar se creeaza o depresiune. Daca limitezi OUT-ul, in canistra se va egaliza presiunea si filtrul va "trage" apa din acvariu in limta debitului OUT-ului.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com