[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: exp
Forum Index » Profile for exp » Messages posted by exp
Message
Salutare!
Am achizitionat de la Hornbach 5 masculi de Hasemania Nana. Din pacate, cand am ajuns acasa am constatat ca un mascul e cam....femela.
Prin urmare, am in acvariu 4 masculi si o femela.
Baietii o cam alearga, ea nu este prea inteligenta (acvariul e full de plante si lemne, dar ea sta fix in luminis unde o pot "agresa" masculii).
Este mai ok sa donez femela? Poate suferii din cauza stresului?

Salutare!

Detin un acvariu de 30 L, care este la ciclat de 6 saptamani.
Timp de 2 ani si jumatate, acvariul a tinut un mascul betta, care a fost sanatos din prima pana in ultima zi.
Datorita ciclarii corecte si schimburilor dese de apa, nu a fost nevoie niciodata de tratamente, bai cu sare sau alte bucurii.
Vreau sa repet figura cu un grup de 6 neoni.
Intrebarea mea este: cum fac sa evit boala neonului?
Am ciclat acvariul, temperatura este potrivita, apa nu este dura, schimburile vor fi 2 la numar pe saptamana cate 20% din apa.
Observ ca multa lume are probleme cu aceasta boala, chiar la cateva zile de la achizitionarea pestilor, chiar si de la Hornbach...
Ideea este ca nu vreau sa dau peste niste exemplare bolnave, sa fie nevoie dupa aceea de separare, curatare, fierberea substratului si o ciclare noua.
Ce se poate face in acest sens?
Cat de des intalnita este aceasta boala si ce alta specie in afara de neoni as mai putea acomoda intr-un acvariu cu un litraj mic?

Multumesc!
Acvariul tau este suprapopulat. Ai acolo fix o ciorba, pestii nu se cumpara asa: 2 din aia, 2 din aia, 2 din aia, si mai ales nu in litrajul acela mic.
La toti viviparii (molly / platy / xifo / guppy) trebuie sa ai un raport de 3 femele la un mascul. Incearca sa pastrezi doar 2 specii...gen 1 mascul guppy cu 3 femele si un mascul molly cu 3 femele. Ceilalti, la rubrica donatii...
Molly sunt in general mai agresivi din ce am observat si eu, dar se rezolva cu o caruta de plante. Cumpara plante la greu si o sa ai si un acvariu mai frumos, si pace pe campul de lupta.
Iti recomand sa cauti mai multe informatii despre speciile din acvariu si sa faci modificari urgent, altfel vei avea parte doar de pesti morti si nervi.
Succes!
Exista mancare speciala, mica, la petshop. Poti deasemenea sa maruntesti fulgii adultilor.
Spre deosebire de adulti, la pui este recomandat sa dai mai des de mancare, dar putin. Ai grija cu platy, se inmultesc foarte repede, iar in cel mai scurt timp acvariul o sa devina neincapator pt toti.
Am avut platy, nu e nevoie de mare lucru sa ii tii in viata. Eu am descoperit puii cand erau deja cat de cat mari, pt ca aveam un acvariu destul de plantat. Habar n-am ce au mancat si cum au supravietuit, dar m-am trezit cu ei destul de mari, cand faceam curatenie in acvariu. A trebuit sa ii donez ca au supravietuit cam toti.
Prezinta-te intai la rubrica "despre noi".
Poti sa spui despre orice betta ca este curios, verifica fiecare coltisor din acvariu, dar nu agitat. Foarte probabil nu ii place mediul in care l-ai pus si incearca sa mearga spre "ape mai bune".
Ai ciclat acvariul inainte sa-l aduci? Filtru si incalzitor ai? Scapa de planta artificiala ca nu are ce sa aduca bun, ia-ti in schimb o planta nepretentioasa de la petshop (sunt destule care nu necesita substrat fertil / lumina multa).
Daca tot ai schimbat acvariul trebuia sa iei unul de minim 30L ca sa aiba loc sa se miste cat de cat...
Nu-i mai da de mancare de 3 ori pe zi, da-i o singura data. Daca ii dai betta gran 3-4 bobite pe zi sunt suficiente. Poti chiar sa faci pauza in unele zile, sa nu mai dai mancare, ca sa isi curete sistemul digestiv.
Ai grija sa ajunga mancare si la sanitar, pe fund.
Mancarea in exces creeaza dezechilibre in apa si boli pestilor asa ca ai mare grija.
Fa schimburi de apa de 2-3 ori pe saptamana, cam 1 litru jumatate o data la volumul tau.
Inainte sa mai deschizi alte threaduri da un search pt ca sunt N topicuri despre betta si intretinerea lor.
Succes.
In general, in hranirea pestilor, mai putin este mai bine. O data pe zi este arhisuficient.
Este recomandat chiar, ca in unele zile sa ramana nemancati, pt a-si curata sistemul digestiv. In schimb overfeeding-ul aduce ori boli pestilor, ori alge/dezechilibre chimice daca mancarea ramane pe fund.
Bineinteles, hranirea difera in functie de specie sau tipul biotopului din acvariu.
Verde de malachit si temperatura ridicata la 29 sau 30 de grade in acvariu. Sera costapur sau echivalentul de la alta firma. Incearca sa tratezi cat mai repede!
Ai grija, daca ai carbune activ in filtru, sa-l scoti pe perioada tratamentului.
Mult mai important este sa iti dai seama de ce s-a imbolnavit, ce dezechilibru chimic ai in acvariu. Ori ai suprapopulat acvariul, ori nu faci schimburile de apa cum trebuie...
Succes!
volts wrote:
ionut12 wrote:nu miroase urat deloc. are un miros placut de aer umed, ca la piscina. pestilor care au ramas le merge bine, nu vad de ce as face experimente cu cresterea temperaturii.


Atunci daca nu miroase urat inseamna ca esti aproape de final cu ciclarea
Pestii care o duc bine or sa-ti traiasca daca ai grija de ei
Pana acum ti-au murit doar pestii "slabi"; fix ca in natura : "cel mai bun traieste, cel mai slab moare!"

O modificare de bun simt: cei cu posesor slab mor, cei cu posesor care a avut bunul simt sa indeplineasca niste cerinte de baza traiesc.
Pentru ce ai tu, este nevoie de un acvariu de peste 100L, cu alta filtrare, iar scalarii necesita si o inaltime a acvariului mai mare, deoarece cresc foarte mult pe inaltime.
Intai incearca sa rezolvi problemele, fa tratamentul adecvat pentru scalari, iar dupa aceea iei o decizie. Ori cumperi un acvariu mai mare, ori donezi scalarii si te orientezi spre alte specii pt acvariul tau actual.
Ai grija in tratament pt ca, din ce stiu eu filtrul tau are si carbune activ care interfereaza cu tratamentul. E bine sa scoti carbunele din filtru si sa umpli golul ramas tot cu burete.
Succes!

Foarte probabil sa fie paraziti interni.

Flagellates, such as Hexamita, are common in overcrowded, overstressed angelfish. Symptoms include decreased appetite and chalky, white feces. To treat, use stress relief products and raise temperature of the water slightly.

Capillaria is a parasite that causes an angelfish to lose its appetite. They will usually mouth their food and spit it out if they are infected. Capillaria, as all parasites, requires a special medication for treatment.
Ca o concluzie, scalarii tai s-au imbolnavit datorita suprapopularii, stresului, conditiilor proaste din acvariu.
Exista tratament, cauta pe google mai multe despre parazitii intestinali si aplica, cat mai repede.
Buro, incearca sa ajuti, nu mai da raspunsuri doar ca sa-ti sporesti numarul de post-uri.

Later edit: Mult mai important este sa rezolvi cauza problemei si anume supraaglomerarea. Tu ai scalari intr-un acvariu de 40L. Nu degeaba ti-au zis cei de pe forum ca NU AI UN ACVARIU POTRIVIT PENTRU SCALARI. Atata vreme cat o sa refuzi sa iei specii corespunzatoare litrajului pe care il ai, o sa ai numai si numai probleme de genul asta.
Foarte interesant acest jurnal cu o ciclare facuta ca la carte. Un exemplu de urmat.
De cand a devenit regula ciclarea cu pesti? Ciclam acvariul ca sa nu omoram pestii si omoram pestii cicland acvariul...?
Parerea mea este ca nu este cazul in prima saptamana sa iei pesti. Poate din a 3-a saptamana sa poti sa bagi ceva rezistent acolo.
Nu este cam mic un acvariu de 10L? Accesoriile si pietrisul ocupa spatiu, ii mai ramane loc macar sa se intoarca? Nu de altceva dar poti sa iesi mai ieftin cu un betta impaiat sau desenat, s-ar misca la fel de mult...
Normal ca este nevoie de incalzitor, in majoritatea camerelor variaza temperatura zi/noapte sau cand aerisesti, iar variatiile de temperatura nu sunt sanatoase. Litrajul mic face si el temp sa varieze mai usor.

Cauta pe google images "fish fungus" si vezi daca este ce ai tu acolo.
Se trateaza cu Fungistop de la Serra.
Oricum este mult mai ok sa mearga mai putin decat sa mearga mult si sa faci alge. Asa ca lasa acvariul fara lumina cat esti la servici si ii dai drumul seara cateva ore.
Am observat la colegii de pe forum cu plante pretentioase ca in general lasa 6-8 ore/zi. Mai mult de atat faci alge sigur.
Pt plante nu conteaza doar durata in care au lumina, ci si spectrul, intensitatea, fertilizarea, co2..etc etc.
Se numeste ciclare cu pesti de sacrificiu si este o mare porcarie. Ideea ciclarii din start este sa nu omori pesti... deci mai bine ai rabdare 3 saptamani, si bagi dupa aia bettanul direct.
In a 5-a zi de ciclare nu poti sa bagi niciun peste, in general parametrii apei sunt ok d-abia dupa 3 sau 4 saptamani pt pesti.
In al 2-lea rand, se pune putina mancare de pesti in fiecare zi sa ajute la ciclare (chiar daca nu ai pesti). Este mai bine sa ramana mancarea in acvariu si sa se descompuna decat sa fie sanitari sa o manance.
Daca d-abia ai startat acvariul nu cred ca ai alge deja. Lasa lumina maxim 6 ore/zi.

Nu ai nevoie de sanitari. Acestia sunt buni daca ai un acvariu mare, cu multi pesti si implicit mancare care ajunge pe substrat.
Da-i de mancare cat este nevoie, o data pe zi si nu o sa fie nevoie de niciun sanitar.
Eu am un acvariu mai mare ca al tau in care tin un betta singur, ma gandeam si eu sa-mi iau un grup de corry (nu pt ca ar fi nevoie, ci pt ca imi plac) dar m-am descurajat cand am vazut cat de agresiv este betta cu orice. Daca pun orice obiect langa acvariu il ataca. Am vreo 2 memory-stick-uri, unul rosu si unul alb, sunt dusmanii lui de moarte, nu mai zic de laser sau oglinda...
Eu la primul acvariu, in perioada de ciclare am crezut ca ma las de acvaristica din cauza mirosului. Din fericire va disparea in totalitate, deci nu iti face griji.
Chestia de pe furtunas putea sa fie o alga de la setup-ul anterior, sau o substanta alunecoasa specifica ciclarii. Stiu ca apare pe lemne si pe geamuri, deci e posibil si pe furtunas.
Oricum, cicleaza acvariul si o sa vezi cum iti dispar toate problemele. Ai grija si cu lumina daca nu mai vrei verzeala (si la cea solara si la cea a acvariului).
Mie chiar imi place in forma asta.
Bacteriile nu stau in apa (sau stau dar in proportie foarte mica), ele stau in general in filtru si substrat. Trebuia sa faci asa: puneai apa din acvariu intr-o galeata, apoi puneai filtrul in acea galeata (in functiune). Goleai acvariul, puneai substratul fertil, pietrisul si dupa aceea apa cu filtrul + apa noua.
Astfel bacteriile din filtru se pastrau intr-o proportie mare si nu era nevoie de ciclare din nou.
Nu stiu exact ce ai facut tu, dar daca filtrul a stat oprit mai mult de 20 de minute s-a deciclat sigur.
Exista si solutii chimice care ajuta la o ciclare mai rapida dar nu sunt recomandate... mai bine faci totul ca la carte din nou, pui plantele si mai astepti cu pestii.
Succes!
 
Forum Index » Profile for exp » Messages posted by exp
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com