Message |
|
Ba da, merg si neonii, dar ai cerut variante, nu?
|
 |
|
trafic_intens wrote:Manado l-am amestecat cu putin pietris , asa numai de culoare
Vei scapa repede de culoare. La alb ma refer, intrucat fiind mai grele, pietrele din Manado vor ajunge sub el.
Microrasbora galaxy, Pseudomugil gertrude, Iriatherina wernwri, Boraras brigittae, toti sunt pesti de talie mica si foarte mica, ce pot fi tinuti in carduri de vreo 10 exemplare in bazinul tau. O singura specie, desigur. Daca nu-ti plac, poti incerca si niste Rasbora heteromorpha. Sau alte specii mici.
|
 |
|
banika wrote:Apropo pe forumul asta cu atatia acvaristi chiar trebuie sa astept niste raspunsuri atatea zile ? Sau tine-ti informatia pentru voi si noi astia mai incepatori nu suntem importanti ?
Dupa cum bine stii, in ultimele doua saptamani, lumea crestina de pretutindeni a sarbatorit Sfintele Pasti. Drept pentru care, multi crestini au plecat care incotro, pe la rude, munte, mare si alte obiective nationale si internationale. Dupa aceasta mare sarbatoare, a urmat mondiala zi de 1 Mai muncitoresc, in cinstea careia, s-au umflat burtile cu mititei si multa bere. Drept pentru care, mai usor cu forumeala. In alta ordine de idei, poate nu toti cei ce au mai intrat pe forum, s-au priceput sa-ti raspunda. Poate datele oferite de tine nu sunt concludente sau poate sunt insuficiente. Si nu, incepatorii nu "beneficiaza" de tratament special, sunt tratati asa cum sunt tratati si userii cu vechime. Incercam sa fim prieteni si sa ne ajutam.
Si daca ma mai chinui putin, vad ca postul lui donpisote este de acum trei zile, tu ce ai facut in aceasta perioada?
Nu de teama unei polemici, ci din dorinta de a nu polua forumul, te-as ruga sa nu mai discutam pe aceasta tema. Ok?
banika wrote:M-am umplut si de alge brune
Daca este vorba de Diatomee, nu sunt probleme, vor dispare singure dupa cateva saptamani. Sunt normale pentru un bazin d'abea pornit.
banika wrote:imi recomandati sa bag solutii impotriva algelor de la petshop?
Nu, solutiile antialge, vor distruge si plantele.
banika wrote:am mai auzit ca xipho mai mananca din plante asa este
In principiu ar putea sa mai ciuguleasca un fir doua, dar sa dea gata o Valisneria, ma cam indoiesc. Fa rost de ceva hrana cu spirulina, pentru a le satisface necesarul de "verdeata".
Referitor la postul din 28.04.
1. bilele fertilizante sunt bune atunci cand in acvariu nu s-a pus un sol fertil, sau atunci cand acesta este imbatranit.
2. planta poate fi afectata dinainte de a o introduce in acvariu, sau pur si simplu nu are conditiile necesare dezvoltarii. Este luata din alt bazin, sau din petshop? Daca este din petshop, s-ar putea sa-si piarda frunzele vechi, dar ar trebui sa ii apara unele noi. Mai stai cu ochii pe ea. Dar cauta pe net si informatii despre planta, vezi care ii sunt "doleantele"
3. Cryptocorine, Egeria, Limnophilla, Cabomba si multe altele. Mai arunca un achi pe la Aquascaping, sau chiar si pe la Plante. Mai exista pe sait si un Plantfinder, dar cine sa le rasfoiasca.
4. din nou iti recomand sectiunea Aquascaping.
|
 |
|
tidy wrote:Si de cand am eliminat buretii de la pompa externa a inceput sa-mi fie mai tulbure apa....nu se mai filtreaza calumea....de ce? Ptr ca zice ca filtrul acela cu carbune activ face fata pana la un acvariu intre 60 si 120 L
Pai ia uite ce-ti scriam un pic mai sus.
alber wrote:In concluzie, renunta la acea pompa de aer si ia-ti un filtru extern. Internul ala nu va face fata niciodata, mai ales daca scoti buretii de la pompa de aer. Schimbarea nu o faci brusc, ci instalezi externul, mergi cu el vreo 2 saptamani, apoi scoti internul si buretii cu pompa de aer. Instalarea unui filtru exter iti va oferi mai multe avantaje.
Tu ai facut exact ce nu trebuie sa faci in acvaristica. Te-ai grabit.
Un sfat bun ti-a dat si Aberdain.
Pana se stabilizeaza bazinul, te-as sfatui sa faci schimburi dese de apa. Cam 10-20% din volumul acvariului, la doua zile. In aces fel, in cazul in care ciclul azotului nu este complet stabil, vei mai dilua din amoniac si din nitriti.
tidy wrote:vreau sa pun Easy Carbo in acvariu dar intrebarea mea este ca, daca am filtrul intren care contine un saculet de carbune activ, nu va neutraliza solutia de Easy Carbo prin filtrare?
La bazinele plantate, nu se foloseste carbune activ. Acesta are rolul de a-ti scoate din apa chimicalele ramase in urma unui eventual tratament. Pastrarea lui in acvariu, va duce si la eliminarea nutrientilor necesari plantelor, iar noi nu asta ne dorim. Asa ca scoate carbunele de acolo, iar spatiul ramas liber, il unpli cu ceva pastile ceramice sau burete pentru acvaristica.
|
 |
|
@roberto78
Pentru prima si ultima oara, respectuost te rog sa renunti la scrierea si exprimarea tip mess. Incearca sa construiesti propozitii si fraze care sa respecte atat cat se poate gramatica limbii romane.
Si fa-ti te rog si o prezentare la rubrica "despre noi si completeaza-ti locatia in "my profile"
Multumesc
|
 |
|
Faraonu wrote:Sinteti absolut inspaimintatori  .
Nu stiu de ce, dar trebuie sa fiu de acord cu tine.
Nu puteti discuta prin pm, va rog? Nu intereseaza pe nimeni cand si unde si daca va intalniti, credeti-ma pe cuvant
AQ-Mihnea. Cand am spus semnatura pe un rand, am vrut sa spun ca trebuie sa scoti banerul acela. Poti lasa cuvintele, dar banere nu mai are nimeni pe aici. Multumesc.
|
 |
|
Hmmm, iar problema substratului.
Hai sa luam conditia ideala, in care avem un numar minim de pesti si cu grija alesi, astfel incat sa nu suprapopulam, iar dejectiile lor sa poata fi absorbite usor de sistem, fara a mai fi nevoie de aspirarea substratului. Adica sa eliminam pestii. Refuz cu incapatanare sa cred ca poate fi tinut o lunga perioada de vreme, un acvariu cu substrat din nisip. Pana la urma se va colmata, apa nu va circula prin el, iar plantele (alea care vor fi acolo) o vor lua la vale din cauza putrezirii radacinilor. Sunt de acord ca un astfel de substrat poate fi folosit in cazul unor scapeuri de scurta durata, sau in care nu vom avea decat moss Anubias si Microsorium
Un substrat cu o granulatie de 2-3 mm va permite intotdeauna circulatia apei, pastrand si aerisind radacinile plantelor si scotand la suprafata atat cat este nevoie din nutrientii solului fertil de dedesupt. Acesta din urma, da, poate fi foarte bine facut din amestecuri de nisip cuartos cu diferite argile sau mai stiu io ce.
In concluzie, pentru un acvariu care sa nu dea batai de cap se poate merge foarte bine cu un sol fertil si cu un substrat inert, de preferat produse de acelasi producator, sau folosirea pietrisului de 2-3 mm atunci cand este recomandat.
LE @AQ-Mihnea, semnatura pe un singur rand te rog si cateva cuvinte despre tine la "despre noi". Multumesc.
|
 |
|
Pentru inceput, fa rost de niste Easy Carbo. Pui doza recomandata de producator, sau cel mult dublul ei. Poti sa faci plantelor tratament local, adica iei EC cu o seringa si in apa, pui solutia direct pe frunzele afectate de alge. Cu ceva noroc, ai putea scapa in timp de alge.
Sa nu crezi ca se va intampla peste noapte, de alge se scapa incet si cu multa rabdare.
Despre parametrii apei, vorbim dupa ce ai teste si daca te hotarasti sa modifici lumina si sa faci si aditie de macro.
Ai grija ca filtrul intern sa-ti faca valuri usoare la suprafata apei. Nu mari, mici.
|
 |
|
Primeste te rog si felicitarile mele pomi. Ma bucur pentru tine si ma bucur ca acvaristi din Romania vor si pot sa faca bazine demne de articole prin tari straine.
Inca odata felicitari.
|
 |
|
tidy wrote:Iluminare: - 2 x 18W T8 ( 1 Aquarelle si 1 Philips normal )
- functioneaza 12 h / zi
PAi iata o pima problema. ce insemna Phillips normal? Daca este un tun de "bucaatarie", atunci asta poate fi una dintre cauzele aparitiei algelor. De asemenea, asa cum tis-a mai spus, mi se pare cam multa lumina (ca timp ma refer) pentru ce plante ai acolo si pentru nivelul de dezvoltare la care se afla acvariul.
Ti se va parea aiurea ce-ti spun, dar iti recomand sa mai montezi in capac cel putin un tub, daca nu chiar doua. Daca vei folosi tuburi indicate in acvaristica, atunci totul va fi ok. Iti recomand Osram Fluora sau Osram/Phillips 865/965.
tidy wrote:Substrat: - pietris din petshop 2 feluri: unul mai marunt si unul de quart aprox 4 mm
- fertilizator Nutriplant de la Diversa (3L)
Fertilizare: - in totalitate 2 bile JBL 7 BAll ( care le-am impartit in 4 ptr 4 plante
- odata pe saptamana adaug Ferropol de la JBL 25 ml
Pai sincer sa fiu, nici aici nu stai prea bine, lasand deoparte substratul despre care personal nu stiu nimic. In afara de asta, bilele fertilizante se introduc in acvariu atunci cand nu ai sol fertil, sau atunci cand acesta a imbatranit, iar unele plante nu mai gasesc in el necesarul de nutrienti. Daca substratul folosit de tine este unul de calitate, care mai are si nutrienti din belsug, tu nu ai facut decat sa suprafertilizezi, ceea ce a dus la aparitia algelor. Suprafertilizarea se poate face (si nu cu fier), dar nu asa, ci doar cu teste si cu ceva experienta. De asemenea, cred ca te hazardezi cand pui atat de mult Ferropol, totusi masa ta verde din acvariu este destul de mica. Sunt tare curios la ce nivel se afla fierul la tine in acvariu. Este adevarat ca doza recomandata de Ferropol este de 5ml/20 de litri, dar si nivelul recomandat de fier din apa este de 0,05-0,2 ppm. Masoara fierul si mai vedem.
tidy wrote:- CO2 JBL Pro Flora Bio 80
Cate bule pe secunda si cum dizolvi? Difuzorul mi se pare cam mic pentru acvariul ala, dar sa zicem ca ar merge, daca nu ai valuri prea puternice la suprafata apei si nici nu bagi aer cu vreo pompa
tidy wrote:Filtrare: - Trixie Aqua M700
- pompa de aer externa cuplata la doi bureti incastrati
Hai ca m-am lamurit. Cu acea pompa de aer, tu scoti tot CO2-ul pe care il bagi in acvariu. Fac pariu ca la tine Ph-ul este mai mare ca la retea. In concluzie, renunta la acea pompa de aer si ia-ti un filtru extern. Internul ala nu va face fata niciodata, mai ales daca scoti buretii de la pompa de aer. Schimbarea nu o faci brusc, ci instalezi externul, mergi cu el vreo 2 saptamani, apoi scoti internul si buretii cu pompa de aer. Instalarea unui filtru exter iti va oferi mai multe avantaje.
tidy wrote:Dupa 3 zile am observat ca pe echinodorus a aparut o alga care parca si-ar face radacini in frunza acestuia. Arata ceva de genu cum e in aceasta poza
Pe langa aceasta alga am pe sticla acvariului acea alga albuie, pe substrat cam pe centrul acvariului a inceput sa apara alga verde, iar pe frunzele microsorum-ului am o alga perie de culoare neagra ( care era de cand am cumparat planta in noiembrie dar acum a inceput sa ia proportii )
Personal nu am reusit sa identific decat doua alge, privind pozele tale. Ar fi vorba de Staghorn si de BBA. Prima apare atunci cand nivelul CO2-ului este mic in acvariu si la tine este foarte mic. Ulterior am vazut ca ai unPh de 7,5. Peste 6,8 nici nu m-as gandi sa-l tin, ti-am spus mai sus ce ai de facut. BBA-ul nu are o cauza clar definita, a aparitiei, sunt multe versiuni si mituri legate de acesta alga. Cert este un lucru: algele iubesc dezechilibrele din apa si se dezvolta armonios atunci cand sunt probleme.
Sfaturi:
rezolva problema iluminarii-o iluminare gresita iti va crea probleme cu algele
rezolva cu filtrarea-atata vreme cat vei avea acea pompa de aer, vei avea probleme cu Ph-ul. Iar un filtru inter mic, asa cum este cel pe care il ai tu, nu va face fata nevoilor acvariului
rezolva cu testele si fertilizarea-Fier, NO3 si PO4. Pentru ca in afara de micro, mai avem nevoie si de macro. NPK. Gasesti negresit pe forum.
nu mai hrani o perioada cu hrana congelata. Iti pot ramane reziduri si poti avea niste dezechilibre cu NO3 si PO4, iar algele asta iubesc-dezechilbrele (ti-am mai spus)
In concluzie. Acolo ai niste dezechilibre fizico-chimice, care vor crea probeleme in permanenta. Incearca sa rezolvi ce ti-am spus si ai sanse sa redresezi acvariul.
PS. Dupa ce faci rost de teste, incepe prin a-ti cumpara niste solutii de macro. De asemenea, niste Easy Carbo te va ajuta sa mai ärzi din alge.
|
 |
|
Da si tu mai multe detalii despre acvariu, ceva parametrii ai apei daca poti si in special spune-ne cateva vorbe despre substrat. La cat de rezistenta este Valisneria, ar trebui sa mearga. Oricum, mie imi miroase a ceva probleme cu substratul, daca putrezeste de jos.
|
 |
|
Na ca bag si eu, cu toate ca altceva in afara de aprecieri si laude, concretizate intr-o mandibula ce-mi atarna nefiresc, nu am a spune.
M-ati omorat cu bazinele voastre in ultima perioada, parca primavara asta a fost primavara africanistilor. Ati revenit in forta dupa o perioada si acuma nu va mai opriti. Cred ca sectiunea asta este cea mai animata. Primiti felicitarile mele pentru tot ceea ce ati realizat.
bobesku wrote:Putintica miscare nu strica... Ne face mai supli
Si totusi, masa aia nu poate fi scoasa cat dureaza operatiunea?!
Sau ai putea sa te urci pe masa si de acolo sa efectuezi operatiunea. Sau esti prea batran si obosit pentru asta? 
|
 |
|
flyer01 wrote:postez normal pentru ca nu merge edit...
Edit "merge" doar 30 de minute dupa postare. Apoi...pas
|
 |
|
Pai nu ti-as recomanda nimic. Dupa umila mea parere, fertilizarea cu micro si cu macro in conditiile lipsei CO2, mi se pare sinucidere curata. Degeaba dai hrana daca nu pui sare.
|
 |
|
Cred ca inaltimea de 30 de cm ar fi cea mai potrivita la acel acvariu. Oricum, depinde si de cum vei ilumina bazinul.
vereb wrote:substrat va fi tip sandwich JBL
Cum adica?
vereb wrote: plante ma gindeam la staurogyne,pogostemos,ceva anubias petit,marsilea si cryptocoryne
Stii ca iti va trebui CO2 pentru majoritatea plantelor enumerate de tine, nu?
Iar la Cryptocoyne as renunta din cauza inaltimii.
|
 |
|
Claudiu Truta wrote:Nu e vorba de depozite gazoase. Este vorba despre ciclul carbonului. In apa Amazonului este foarte mult carbon organic. Precipitatiile abundente fac ca tot ce moare sa ajunga in rau. Aici bacteriile incep sa descompuna compusii complecsi ai carbonului, in compusi simpli. Din acest proces rezulta si co2 care se dizolva in apa. O parte este consumat de plantele subacvatice, iar restul ajunge in atmosfera si ciclul se reia.
Pentru cei interesati, pun si un scurt material interesant: https://www.llnl.gov/str/March06/Brown.html
A trebuit sa ma trezesti tu la realitate si sa-mi strici visul cu perlarea 
|
 |
|
Filtrul este nou, folosit, garantie-daca da, cata? Spune cate ceva si despre amanuntele astea te rog.
|
 |
|
Am o mare nedumerire. Cam cum dizolva aia CO2-ul in garla, de au asa o perlare?
|
 |
|
Esti sigur ca nu te-a sfatuit nimeni pana acum sa renunti la o parte din pesti? Nu ti-a spus nimeni pana acum ca ai specii incompatibile in acvariu?
In alta ordine de idei. Ramai te rog pe topicul principal pe care l-ai deschis la Coltul incepatorului, nu mai deschide topicuri peste topicuri.
|
 |
|
Felicitari pentru noul proiect. Imi pare rau doar de masa, este prea mare pentru un acvariu asa de mic. Cred ca stii unde bat, nu? Si sa nu-mi spui ca l-ai facut asa mic din cauza sticlei, ca nu te cred. O puteai comanda in Bucuresti si veneai frumusel doar s-o iei.
|
 |
|
|
|