[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Ce sectiune separata iti trebuie. Retii doar (sau iti scri in agenduta): in fiecare duminica de la ora 11 in Obor (vis-a-vis de sediul Connex).
(utita-te si aici Intilniri duminicale
Atata timp cat plantele nu dau semne de nervoyitate poti sa stai asa, dar la primele semne da-le si lor de mancare...
Dar nici sa nu te astepti sa tina mult... Bradul se va descompune-inmuia in timp
ashavodaz wrote:un alt material destul de bun e PFL-ul. este foarte ieftin (vro 300.000 lei placa care are peste 2 metrii cu peste 2 metrii ). singura chestie e ca daca vrei sa reziste mult timp, trebuie ca sa pui pe partea interioarea ( cea cu fatza la acvariu...) niste autocolant ca sa protejeze cat de cat de apa. in rest nu prea ai treaba cu el.

PFL=Placi Fibro Lemnoase... adica rumegus sau aschii de lemn in masa de clei => reactioneaza foarte repede la umezeala => o protectie foarte buna...
PAL-ul are cam aceiasi compozitie insa protectia o asigura placarea suprafetelor si probleme apar doar cu marginile...
Se poate utiliza dar asa cum am mai spus cu o protectie buna a suprafetelor: impregnare cu ulei de in fiert + lacuire sau vopsire sau autocolant dar o bucata sa acopere si marginile
Ca de obicei:
- schimburi de apa
- mancare mai putina
- lumina ~10 ore/zi

Pana acum competitia a fost castigata de plante, dar incet, incet a fost rasturnat rezultatul in favoarea algelor... Daca reduci cantitatea de mancare si faci schimburi de apa mai dese poti rasturna scorul sa nu te astepti la reactii imediate...
Si radacinile de vita de vie rezista bine in apa si au avantajul ca au niste forme super...
Nu as recomanda utilizarea acestor geamuri. Sunt realizare prin laminare cu roti profilate si au in structura tensiuni remanente mult, mult mai mari. Cel mult in loc de geam de 6mm - cu toate ca atunci cand este vorba de aceste tensiuni spargerea are loc la o suprasarcina foarte mica.
MARELE ALB wrote:....... Fa-ti altu' mare si din asta mic faci spital .

sau alta varianta: Fa-ti altu' mare si din asta mic faci ... o veioza (cauta pe vechiul forum referinte despre "veioza lui Koala" )
Se pune apa in ciment (si se amesteca) pana are consistenta de "smantana" mai diluata... (consistenta compozitiei pentru clatite )
Poti utiliza orice ciment dar acum cred ca se poate gasi ciment pentru piscine
Atentie: intarirea cimentului nu este o chestie fizica (sau mai exact nu este numai o uscare - evaporare apa...) ci una chimica... Procesul tine ~2 saptamani in functie de cimentul utilizat. Cel mai bine se lasa 3 saptamani pentru "intarire" si se mai tine in apa (cu cateva schimbari ale apei) fara pesti inca 2 saptamani pentru a scoate toti compusii chimici...
levi wrote:
Leo2003 wrote:De la un timp asa se intimpla si cu plantele.

Poate vine vremea cand nu veti avea ce face cu ele si le veti trimite si catre noi, la tm

Si/Sau... cand veti veni si voi in "delegatie" pe la Bucuresti
...si bem o Timisoreana
Ma inscriu si eu cu 5 bucati
Dalles wrote:
johnny6600 wrote:...Vreu si eu sa stiu cu ce ajuta ca apa din numaratorul de bule sa fie putin alcoolizata?

N-am folosit alcool niciodata in numarator, dar presupun ca prezenta lui micsoreaza densitatea apei si influenteaza aderenta bulei de aer la plasticul conductei prin care vine. Sau, cu alte cuvinte, bulele se "preling" mai usor din tzevusca, fara sa se adune una in alta.

Eu cred ca este vorba de tensiunea superficiala de la suprafata de contact a bulelor Rezultatul cel descris de tine.
daca vrei sa nu mai ai iar probleme continua macar la 2 zile...
John wrote:Dollyyyy am luat si io spirulina..si mi-a cam tulburat apa .Da intra-adevar ..le place.
Apropo..cand le dai spirulina..le dai in loc de mancare..sau suplimentar?

Depinde ce spirulina ai utilizat (cea speciala pentru acvarii, pastile, se dizolva mai greu, cea de la farmacii se desface imediat). Ai incercat sa lipesti pastila de geam?

Depinde de pesti: pentru cei ierbivori poate constitui masa de baza, pentru ceilalti este supliment.
VelociRaptor wrote:Chiar nu am stiut ca poti "substitui" intr-o anumita masura carenta unui parametru imbunatatind un altul. Asta imi da o perspectiva noua... hmmm... sa aloc niste cicli de procesor pentru aceasta problema... s-ar putea sa imi imbunatatesc cu ceva conditiile in acvariu.

Mersi mult. Sper ca a folosit si altora inafara de mine aceasta discute.

Tocmai pentru a nu invata gresit altii: NU poti "substitui" o carenta a unuia din parametrii prin altii. Eu tocmai asta spuneam ca toti acesti parametrii trebuie sa fie in echilibru. La fiecare parametru exista un punct de limita peste care degeaba il cresti doar pe el daca nu umblii si la ceilalti. Deci daca cresti iluminarea unui acvariu vei obtine o imbunatatire a cresterii plantelor pana la un punct dupa care trebuie sa cresti si ceilalti parametrii (cantitate CO2, nutrienti) si asta bineinteles pana la o anumita limita... Sau daca pui din ce in ce mai multi nutrienti in apa la o anumita valoare acestia nu vor mai putea fi "asimilati" de plante decat daca vei creste iluminatul.

De asta eu spuneam ca degeaba vom masura cantitatea de lumina "buna", exceptionala", "ideala"... Ea in sine nu poate avea aceste caracteristici decat intr-o combinatie cu gasirea si a celorlalti parametrii "ideali".

In toate aceste tatonari plantele sau algele iti vor indica unde este un dezechilibru.
Si alte sfaturi - nu modifica odata decat un parametru deoarece daca va exista o reactie in cazul modificarii a doi parametrii nu vom sti care este cel care a actionat... Asteapta intre schimbari o perioada "semnificativa" pentru a vedea reactia.
Mai intreaba-ne daca sa mai faci schimbari de apa dupa vreo doua saptamani continua cu schimburi de cate 2-5 litri zilnic, la inceput cantitati mai mari cu timpul scazand cantitatea. Dupa doua saptamani ar trebui sa ne mai spui cum arata apa si pestii si mai vedem. Daca poti sa faci niste masuratori nitrati/nitriti ai putea sa vezi cand incepe echilibrarea...

Referitot la fundul de: 80cm lungine, 40 latime si 5mm grosime... parerea mea este ca mai mare daraua decat ocaua. In primul rand ca sticla este prea subtire (nu ne-ai spus inaltimea dar la lungimea asta poate doar la H=35cm ar mai merge), te chinui la curatatul siliconului cat nu face...
mai bine iti cumperi/faci un bazin nou...

P.S. Aviz celor care dau sfaturi (si mai ales celor care le asculta) ca merge si cu sticla de 5mm bazine de 80cm (si alte dimensiuni subdimensionate )si ca le au de nustiucand si ... merg pana crapa si atunci cine ?
Niste dimensiuni si materialul din care sunt facute si daca se poate si o poza ar fi super...
Am mai spus - pentru bazine mici firltrele interne nu fac doi bani: nici filtrare mecanica nici biologica - doar plimba apa...
Cele mai bine in astfel de cazuri sunt vibratoarele cu burete clasic sau adaptezi la un filtru intern un burete de vibrator in locul prostiei alea cu care vin ele...
Si care ar fi marca de silicon cea mai indicata la un acvariu de 200 litri (L100, l40, H50) din sticla float de 10mm.?

NU ai nevoie de fund dublu... doar pentru linistea sufletului tau

Eu lipesc mai intai fundurile intre ele. Atentie insa daca mergeti pe varianta cu peretii incastrati+sprijiniti la lipirea celor doua foi de fund trebuie sa respectati urmatoarele:
- lasati spatii egale pe toate laturile (poate este pueril dar sa nu ne pomenim cu cine stie ce regrate :p )
- se lipeste banda adeziva de hartie pe marginea foii mai mari (10mm daca sticla este de 10) si se intoarce si se lipeste si pe grosimea sticlei;
- se acopera cu banda adeziva grosimea foii de sticla mai mica si se intoarce pe partea care va fi in interiorul bazinului astfel incat sa protejeze de urme de silicon marginile la lipirea fundurilor;
- se intind pe latimea fundului mare cordoane de silicon cat mai dese si aplatisate si fara a se face s-uri: in felul asta cand punem foaia mai mica aerul va putea iesi;
- se aseaza usor foaia mica se fac miscari usoare de rotatie (~5 grade) pentru uniformizarea siliconului si se preseaza foarte bine (va puteti sui cu picioarele pe ele );
- se astupa fantele cu aer de jurimprejur: nu trebuie sa existe comunicatie intre pungile de aer dintre cele doua foi (daca raman) si viitoarea lipitura a lateralelor bazinului deoarece la umplerea bazinului aerul sub presiune va solicita lipitura lateralelor...
- se indeparteaza siliconul in plus, se dezlipeste banda adeziva si se curata cu eter:
- se lipesc lateralele: mare, mica, mica, mare. Mie mi se pare metoda cea mai buna sa pui cordonul de silicon doar pe coltul imbinarii celor doua funduri: cand se aseaza lateralele siliconul va iesi pe ambele parti: in sus si lateral...

Atentie:
- intra foarte mult silicon.
- Siliconul trebuie sa fie foarte proaspat: sa fie cat mai fluid.
- Se poate utiliza orice silicon...
- se curata foarte bine suprafetele inainte ca sa nu existe corpuri care ar putea tensiona fundurile...

Am auzit si de metode in care:
- cele doua funduri nu sunt lipite de loc - mi se pare OK daca nu ramane aer de loc intre geamuri...
- sunt lipite doar in cateva puncte cu superglue doar pentru a nu se deplasa in timpul lipirii lateralelor: nu mi se pare buna deoarece oricat am presa lipitura tot va avea o grosime si dupa uscare se intareaste: este ca si cand am fi uitat un obiect intre sticle si la presiune creaza puncte de tensiune....
- sunt "lipite" prin ungere cu ulei de silicon si presare pana nu mai sunt pungi de aer - prin tensiunea superficiala care se creaza va tine ca si o lipitura clasica - mi se pare OK daca nu ramane aer de loc intre geamuri...
kid wrote:... si ii ocoleste cat de cat.

Oare are pe unde
Incepe sa faci schimbarile de apa cum ti-am spus. Aste este o masura de igiena generala mai ales acum cat acvariul este dezechilibrat (nu face bine la ciclarea acvariului dar fiind deja populat mentine la nivele acceptabile amoniacul si nitritii).
Micsoreaza aglomeratia si incompatibilitatile.
Mancare cat mai putina

(daca vrei sa mentii salinitatea intr-o apa, o poti mentine punand apa cu aceiasi salinitate...)

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: