Cortez wrote:... Exista teorii in domeniul ecologiei(nu neaparat incerc eu sa le dovedesc) care sustin ca un sistem care se inchide (cam ca circuitul apei in natura) se poate auto-sustine. ...
Asa cum s-a mai spus un sistem "inchis" (care este de fapt un sistem "semi-inchis" - daca nu eliminam ca energia termica si lumina totusi vine din exteriorul sistemului

) poate functiona daca si numai daca au loc transformari care sa mentina acest sistem. Daca vorbim de un ecosistem s-ar traduce ca ce consuma cineva se transforma in materie prima pentru altcineva care consuma si transforma etc. etc ca pana la urma ultima veriga produce ce consuma prima veriga.
Daca vrei sa pui plante (ca un sistem numai cu apa si nisip am cazut de acord ca functioneaza si nu mai trebuie experimente

), trebuie sa inchizi cercul: ce vor consuma ele... Faci schimburi de apa, asta este bine dar nu si suficient, vi cu o infuzie de lumina, la fel este o conditie necesara dar nu suficienta... Cu toate ca s-a spus ca sa nu se utilizeze plante a caror frunze sa moara, etc. eu tocmai aici vad o portita de scapare: frunzele prin descompunere vor reintoarce in sistem ceea ce lipseste (dar nu cred ca suficient...). Parerea mea este ca veriga lipsa sunt tocmai pestii. Mancarea introdusa (ufff. si noi ne propusesem un sistem inchis, poate doar sa ne inchidem si noi in sistem cu un butic de mancare cu tot

) va fi transformata de pesti in excremente care vor fi transformate in nitrati, vitali in viata plantelor. Asta daca nu vrei sa introduci ferilizanti in apa de schimb.
In concluzie sistemul va fi format din bazin, lumina, substrat, plante, pesti. Din exterior va beneficia de: schimb de apa (si prin apa se introduc mai multe saruri si minerale) si se scot alti compusi; curent electric (lumina); mancare; schimb de caldura cu exteriorul si... cam atat.
Cu toate criticile care au aparut pe aici si cu toate ca sunt bine motivate, un astfel de experiment poate ajuta la invatarea mentinerii in echilibru a unui sistem. Sa nu crezi ca nu vei avea de "bibilit" pe la el - mai multa/mai putina lumina, mancare, etc. Si din asta va rezulta si invatatura.
Si acum daca ne uitam mai bine ... noi tocmai am descris un acvariu normal (mai putin ca nu are filtru si incalzitor) si
parerea mea este bine ca se incearca un acvariu stabil si ce bine ar fi daca toti ar incerca de la inceput sa realizeze asa ceva...