[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
liviujosceanu wrote:eu mi-am facut un acvariu singur si am reusit. acvariul este mai mare ca al tau are 100L 43latime 54 inaltime si sticla de 6 mm

Daca tu te simti bine cu o bomba in casa nu sfatui si pe altii sa faca acelasi lucru smilie smilie smilie

Am mai dat exemplul asta: poti merge beat cu masina 10 ani la rand si sa nu fi patit nimic, dar asta nu inseamna ca esti in siguranta ...
Cortez wrote:... Exista teorii in domeniul ecologiei(nu neaparat incerc eu sa le dovedesc) care sustin ca un sistem care se inchide (cam ca circuitul apei in natura) se poate auto-sustine. ...

Asa cum s-a mai spus un sistem "inchis" (care este de fapt un sistem "semi-inchis" - daca nu eliminam ca energia termica si lumina totusi vine din exteriorul sistemului ) poate functiona daca si numai daca au loc transformari care sa mentina acest sistem. Daca vorbim de un ecosistem s-ar traduce ca ce consuma cineva se transforma in materie prima pentru altcineva care consuma si transforma etc. etc ca pana la urma ultima veriga produce ce consuma prima veriga.
Daca vrei sa pui plante (ca un sistem numai cu apa si nisip am cazut de acord ca functioneaza si nu mai trebuie experimente ), trebuie sa inchizi cercul: ce vor consuma ele... Faci schimburi de apa, asta este bine dar nu si suficient, vi cu o infuzie de lumina, la fel este o conditie necesara dar nu suficienta... Cu toate ca s-a spus ca sa nu se utilizeze plante a caror frunze sa moara, etc. eu tocmai aici vad o portita de scapare: frunzele prin descompunere vor reintoarce in sistem ceea ce lipseste (dar nu cred ca suficient...). Parerea mea este ca veriga lipsa sunt tocmai pestii. Mancarea introdusa (ufff. si noi ne propusesem un sistem inchis, poate doar sa ne inchidem si noi in sistem cu un butic de mancare cu tot ) va fi transformata de pesti in excremente care vor fi transformate in nitrati, vitali in viata plantelor. Asta daca nu vrei sa introduci ferilizanti in apa de schimb.
In concluzie sistemul va fi format din bazin, lumina, substrat, plante, pesti. Din exterior va beneficia de: schimb de apa (si prin apa se introduc mai multe saruri si minerale) si se scot alti compusi; curent electric (lumina); mancare; schimb de caldura cu exteriorul si... cam atat.

Cu toate criticile care au aparut pe aici si cu toate ca sunt bine motivate, un astfel de experiment poate ajuta la invatarea mentinerii in echilibru a unui sistem. Sa nu crezi ca nu vei avea de "bibilit" pe la el - mai multa/mai putina lumina, mancare, etc. Si din asta va rezulta si invatatura.

Si acum daca ne uitam mai bine ... noi tocmai am descris un acvariu normal (mai putin ca nu are filtru si incalzitor) si parerea mea este bine ca se incearca un acvariu stabil si ce bine ar fi daca toti ar incerca de la inceput sa realizeze asa ceva...
Pana nu mai apare pe suprafata ei un stat mucilaginos... daca nu o ti destul acum stratul ala tot apare, numai ca in acvariu
Asta este valabil pentru radacinile "verzi" nu pentru buturugi uscate sau taiate mai de mult timp...
Atentie mare cu apa oxigenata deoarece va descompune foarte repede toate materiile organice din apa si partial si din substrat (vei vedea cum ies bule din substrat de crezi ca ai pus un aerator pe acolo) si va creste foarte repede nivelul de nitriti din apa... Trebuie sa te asiguri ca filtrul iti merge la capacitatea maxima si sa faci niste schimbari de apa dupa cateva ore de la tratament...
Si eu schimb cateodata (mai ales vara) ~100% din apa/zi dar incep schimburile plecand de la 10-20% treptat pana ajung la ratia asta. problema, in afara de dezechilibrul bazinului sau de clor, este de schimbarea chimismului apei. De aceea noi recomandam sa nu se faca aceste schimbari masive de apa. daca le faci zilnic este OK deoarece chimismul apei vechi este ~= cu cel al apei noi. Dar la schimbari ocazionale iti dai seama ca nu se poate compara apa veche de o saptamana cu apa noua...

In cazul algelor trebuie tratata si boala... dar in special trebuie tratate cauzele pentru ca altfel ele vor reapare: actiuni ca reducerea iluminatului pana la limite "normale" - unde normalul trebuie sa se gaseasca intre numarul de plante, tipul lor si cantitatea de mancare/fertilizanti utilizati/consumati, cantitatea de mancare "optima" - unde acest optim trebuie gasit intre numarul de pesti/volum si cantitatea de plante/iluminat/alti fertilizanti...
In primul rand vei vedea ca scade debitul, dupa asta in timp dupa cateva spalari, in functie de acvariul tau, vei sti la cat timp trebuie sa-i faci curatenia - nu exista o perioada optima...
Sa fi atent la capacul care tine rotorul. Cele doua cleme de plastic se pot fisura. Rotorul il poti spala bine cu o periuta de dinti ca sa nu ramana mizerie pe anumite parti si sa fie dezechilibrat. De asemenea este bine sa cumperi o sticluta de glicerina de la farmacie (sa fie simpla nu boraxata). Dupa ce speli inelul de etansare al capacului si il stergi de apa il ungi cu glicerina. Glicerina mareste timpul de viata al cauciucului, care oricat ar spune producatorul ca este cauciuc natural... imbatraneste in timp... Pe mine o sticluta din aia ma tine de 3 ani :o
Si sa nu speli niciodata compartimentul cu inele de ceramica. Cat speli celelalte medii de filtrare sa il pui cu suport cu tot intr-un vas cu apa vei fi sigur ca mentii in conditii optime bacteriile.
Cred ca mai bine il acoperi...
johnny6600 wrote:.... , pentru un acvariu de 200 de litri ti-ar trebui sticla de 8 mm.

hmmmm, depinde de dimensiuni... la absurd un acvariu de L2m*H1m*l10cm are 200 litri si te asigur ca nu va tine sticla de 8mm :o
Daca acvariul va fi de 80*50*50 cm sticla de 8mm este OK...
Propun sa nu mai dam sfaturile pe jumatate...
Si atentie la cei cu acvarii care au transversala la mijloc... trebuie sa faceti decorul din bucati.

(la bazinul de 400 eu am cumparat unul din plastic turnat care nu are mai mult de 5 cm grosime si m-am chinuit o gramada sa-l conving sa intre. Noroc ca am fost puternic si fiind de plastic subtire si mai destept ca mine a cedat el...)
Am un acvariu de ~80 litri cu un neon de 18W (are capac original din plastic si nu m-am mai muncit sa-i mai pun vreun neon). Exact cum a spus si Dalles in el s-au simtit bine: Ceratopteris si Hygrophila polysperma. Pe langa ele in decursul timpului au mai trait fara probleme: anubias, sagittaria, bacopa si mai de mult de tot si niste cryptocoryne si alte specii dar nu mai stiu de care ...
Cu cat ai un filtru mai mare cu atat mai bine. In primul rand debitul este reglabil deci aici nu este nici o problema. In schimb ai un volum mai mare ceea ce este castigul cel mai important. Trecerea de la 104/204 la 304/404 este mare ... Nu sta pe ganduri, poate ar trebui sa te gandesti daca nu cumva este mai bine un 404 :o
Eu am un 204 la un bazin de ~80 litri si il curat o data la 5 luni... este un bazin de test si este suprapopulat dar cu mancare data la limita de jos, schimburi de apa exact cat trebuie si cu filtrul asta mare eu nu am avut pic de alga si nu am avut niciodata probleme cu acest bazin...
Sandu wrote:Uite pentru tine, promit in mod solemn de fata cu intreg forumul ca prima data cand iti faci drum prin Bucuresti, te las sa iti alegi cati reproducatori crezi ca ai nevoie ca sa te "joci"cu ei ...vorba ta din pasiune, pentru ca economic vine asiaticu` si da in cap la toti cu pretul.

Subscriu si eu (ca mi-au mai ramas ~70) si unii sunt maricei bine
MARELE ALB wrote:
...Fara economie. Pluteste ceva de speriat. Eu am culcat acvariu' pe spate si am pus mai multe carti pe decor sa-l tina apasat.

Asa usor era de ti se ridica in aer?
Dark4ce wrote:sau mai exista si marmura d-aia sparta(sub forma de pietricele),care se foloseste sa faci mozaic ...........

Sigur gasesti marmura sparta la florarii/magazine de decoratiuni gradini sau decoratiuni interioare: se vinde in pungi si se utilizeaza la ornarea ghivecelor cu flori sau in gradini (tehnic se numeste "mulcire" si are rol decorativ si de a nu permite apei sa se evapore usor sau de a crea o zona mai umeda dar atunci se utilizeaza scoarta de copac... sau de a nu permite buruienilor/ierbii sa creasca pe acea zona...)
Pe site-ul acvariu.ro la Link-uri (adica AICI gasesti ce cauti...
off topic, dar nu ma pot abtine sa nu salut reaparitia lui minitehnicus...
parca stiam ca si in Sibiu erau astfel de conditii...
In chimie se utilizeaza asta dar in acvaristica... uita-te la pretul consumabilelor si o sa-ti dai seama de ce nu a prins la public...
Termenul ingrasamant se refera in general la cu totul altceva decat vad ca se utilizeaza pe aici ...
Eu stiu ca un gard din lemn de brad netratat nu rezista mai mult de 2-3 ani (si este doar udat nu tinut in apa...). Nu am avut niciodata brad in acvarii dar nu ii dau un an. Baga si tu unghia in el si daca a inceput sa se inmoaie la suprafata asta este inceputul sfarsitului

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: