[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: kristian
Forum Index » Profile for kristian » Messages posted by kristian
Message
alber wrote:Felicitari. Acvariul arata bine, este pe drumul cel bun.
Cateva sfaturi. Cauta un autocolant care sa-ti placa, negru sau daca nu-ti place, ceva nuante de bej, iti garantez ca va arata mult mai bine. De asemenea, asteapta sa inmultesti plantele pe care le ai, apoi incearca sa creezi niste tufe bine definite care sa puna si buturuga in valoare. Acum sunt cam alandala treburile pe acolo .
A, si inca ceva. As acoperi cu Hc toata partea din fata a acvariului, inclusiv in dreapta, retragan putin tufele de Staurogine.


Multumesc pentru sfaturi. In mod cert imi doresc o imbunatatire a layout-ului. Astept sa vad cum se dezvolta plantele si in functie de asta vom face ajustari. Deocamdata am reusit sa obtin plantele dorite, urmeaza sa le pun in valoare.
In privinta autocolantului ma mai gandesc. Ideal era sa-l montez inainte de umplerea acvariului cu apa, puteam sa-l mut si sa am mai mult loc in spate, dar nu am vrut asa ceva. Ideea mea era sa montez un spot de lumina pe peretele din spatele acvariului si sa obtin efectul de adancime. Un autocolant translucid ar fi alta varianta. Incerc totusi sa pun un carton negru pe spatele acvariului sa vad cum da...
banika wrote:Crengile de unde le-ai luat , eu caut de 1 luna de zile ceva asemanator.. dar nimic..

Crengile sunt cumparate de la un petshop din Constanta. Ei spun ca le-au importat din China... Cei drept si eu le-am cautat ceva vreme...
Filmarea si fotografiile sunt facute cu DSLR si obiective Canon.
Substaratul dupa cum am spus mai devreme are la baza produse ADA (Power Sand S, Bacter 100) acoperite 5-10 cm cu pietris negru de la Hombach.
Ca lumina am 4 tuburi T8 de 30w de la JBL (Solar Natur si Solar Tropic) toate cu reflectoare. Timpul de iluminare este de 10 ore/zi, respectiv 8 ore la capacitate maxima.
Fertilizarea este in mare parte Easy Life macro, micro si Easy Carbo. Urmaresc in principal nivelul de NO3 si NO4 pe care mi l-am propus 15 respectiv 1,5 ppm. Mi-am mai propus sa-mi consum si resturile de Trace+ si Iron+ de la Ocean Nutrition, Biobacter si cateva fiole de Biodigest. Injectie CO2 prin controller (cam 2-4 bule/s) si Reactor 1000 de la Aqua-Medic.
Schimburi saptamanale de apa intre 30-50% cu RO si apa de canal. Acum am kH-ul la valoarea 6.
Filtrarea bio se face cu un JBL Cristal Profi e1500 si ulterior am adaugat un Fluval 204 ramas de la alt acvariu.
Dupa un start nu foarte fericit acvariul s-a stabilizat si da semne de prosperitare Sunt fericit ca nu am avut nici o invazie de alge pana acum si sper ca nici de acum inainte. Imi doresc ca plantele sa se dezvolte bine si sa mai am ocazia sa va incant ochiul cu alte imagini.
Substratul este pietris de 2-3mm cumparat de la Hombach cu ceva substrat fertil de la ADA. M-am gandit la fundal pe spate, dar fara fundal da o senzatie mai mare de profunzime.
De o luna jumatate am amenajat un nou acvariu. Zilele astea l-am populat cu pesti asa ca am indraznit sa vi-l prezint. In mod cert sunt multe de facut la capitolul aquascaping, dar este un inceput.
image

image

image

Si un mic film cu Hemigrammus Rhodostomus proaspat achizitionati.

Vand lampa acvariu 4x24w T5 de 60cm. Corpul lampii este din aluminiu, suportii din plastic. Lampa se vinde cu doua tuburi JBL Solar Natur Ultra si doua Solar Tropic Ultra ideale pentru pasionatii de plante. Doua tuburi sunt nefolosite, iar doua au o vechime de 5 luni. Functioneaza excelent! Se vinde datorita unui update.
Pretul este de 470 RON fara taxele de transport.
image
Exista totusi un dezavantaj major a sistemului meu. Daca debitul de alimentare este mai mare de 20l/ora sistemul de scurgere se blocheaza. Crescand debitul pe alimentare va creste si cel pe scurgere marind practic forta cu care apa va fi absorbita din acvariu spre canalizare. In acest caz "T"-ul va permite absortia aerului in instalatia de scurgere ducand in cele din urma la blocarea acesteia.
In concluzie sistemul meu este ok pentru schimbul "la picatura", acolo unde debitele sunt mult sub 20l/ora. Cu un reglaj atent al debitului de alimentare pot realiza si varianta de schimb saptamanal. Momentan schimburile le fac manual urmand ca in cateva zile sa automatizez instalatia (practic doua electrovalve si temporizarea aferenta).
Sper sa reusesc cat de curand sa prezint noul bazin
Daca se aprind ambele capete, iar alimentarea tubului este ok in sensul ca droserul nu are probleme ori cablurile/contactele cred ca neonul tau are un defect si ar trebui schimbat. Personal, la cate neoane am schimbat nu am intalnit o asfel de problema.
Se pare ca am rezolvat oarecum problema. Am incercat cea mai simpla din variante, sa inlocuiesc cotul in forma de "L" cu un "T". Cred ca un diametru mai mare al furtunului de scurgere ajuta.
Am incercat sa fac o schita:
image

@ Humbert Teoria ta este interesanta Am alimentat cu un debit mic si am urmarit nivelul apei in acvariu. Apa in surplus se scurge spre canalizare fara a interveni eu, ceea ce este bine. Ca observatie: bucla ramane in permanenta plina cu apa, iar apa reziduala se prelinge din acvariu pana in bucla. Practic ce se adauga la un capat al buclei curge la celalalt capat, restul furtunului ramanand gol. Tinand cont de observatia asta cred ca problema initiala era legata de volumul de aer ramas intre iesirea din bazin si inceputul buclei. "T"-ul ajuta la egalizare presiunii si astfel apa incepe sa se scurga pana la "sifon", iar de acolo, conform pricipiului vaselor comunicante se scurge in pluviala. Cred ca utilizand un diametru mai mare al furtunului si al gaurii de prea plin ar echilibra presiunile in instalatie si nu ar mai fi nevoie de acel "T". Doar ca eu trebuia sa gasesc o solutie la lipsa mea de experienta
Va voi tine la curent cu evolutia instalatiei, mai ales daca ceva nu va functiona conform asteptarilor.


alber wrote:
Humbert wrote: Si grija mare la evacuarea apei din acvariu. Acolo trebuie sa ai un gratar sau un fel de sorb intors, care sa nu se infunde cu resturi de plante sau cine mai stie ce.


Sigur ca da, am un gratar de jur imprejurul gaurii
As incerca sa inlocuiesc cotul de la iesirea din acvariu cu un "T". Ma tem ca acutualul "T" este prea jos pentru a avea efect. Daca as scoate furtunul din cot apa ar curge nestingerita... Ce parere aveti?
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri.
Sa le luam pe rand... Debitul apei care intra este mai mic ca cel care se scurge (@ mihai_ghe). Diametrul gaurii in bazin este de 10mm, iar diametrul real, cel din interiorul fitingului este undeva la 8mm. Ideea este ca nu vreau sa maresc aceasta gaura din mai multe motive. Furtunul este destul de robust, nu face cute accidentale, iar traseul lui este asemanator cu cel din schita. Inlocuirea lui cu teava (cu acelasi diametru) este inutila dupa parerea mea. Nu exista nici o presiune pe instalatia de scugere a apartamentului, am o gaura de 10mm chiar deasupra intrarii furtunului (prima incercare )
Eu ma gandisem la doua variante de solutionare:
1. Sa renunt la bucla si sa am traseu uniform coborator. Asta prezinta anunite riscuri asa cum a mentionat Calin. Un alt dezavntaj ar fi acela estetic. Va trebui sa fac o noua gaura in perete, ceva mai sus. In plus ma va incomoda la partea de intretinere a bazinului (accesul la filtru, istalatia CO2 samd);
2. Marirea diametrului scurgerii. Daca tinem cont ca nu vreau sa largesc gaura in bazin ramane sa ma leg de scurgerea pluviala cu un furtun (teava) mai groasa. Nu stiu daca asta ar avea efect in cazul in care iesirea din acvariu este la fel de mica. Daca inlocuiesc doar o portiune din furtunul de scurgere? Si care anume, bucla sau distanta de la bazin pana la bucla?
Cei care folosesc sistemul acesta ce diametru au la scurgere? Folositi acea bucla "sifon"?

Astazi am alimentat bazinul cu un debit de cca 1l/min. Dupa ce am amorsat scurgerea totul a desurs foarte bine, chiar daca surplusul de apa se "prelingea" prin furtunul de scurgere. Vreau sa spun ca nu este necesar ca furtunul sa fie plin cu apa pentru ca instalatia sa functioneze. Problema ramana startul. Mama ei de fizica...

1 sau 2?
Am startat de curand un acvariu de 200l la care am dorit sa folosesc un sistem automatizat pentru schimburile periodice de apa. Partea de alimentare este ok, se face prin furtun de 4/6mm din filtrul RO (cu sistem bypass). Pentru prea-plin am gaurit spatele bazinului la nivelul dorit si am folosit un furtun de 10/12mm care intra intr-o scurgere printr-un perete.
Am pornit instalatia si dimineata am descoperit o frumoasa inundatie Am facut putin vaccum pe furtunul de scurgere si surplusul de apa s-a dus unde-i este locul, adica la canal. Am repornit alimentarea si din nou acelasi lucru... nivelul apei creste si creste, fara ca scurgerea sa functioneze. Mi-am imaginat ca ramane aer pe furtun si am improvizat un "T" cu un furtun mai mic pentru aerisire. Am incercat sa scurtez furtunul, sa cobor pe cat posibil bucla inferioara a furtunului de scurgere ("sifonul"), dar rezultatele sunt aceleasi. Surplusul de apa nu ajunge la canal decat cu putin ajutor. Practic sistemul este nefunctional. Cand nivelul apei din acvariu este ok furtunul se goleste de apa, mai putin partea inferioara care ramane cu apa.
Are cineva idee ce se intampla de fapt? Furtunul de scurgere are diametrul prea mic? Vreo solutie practica?

Aceasta este schita instalatiei:
image
In unele imprimante jet exista pompe peristaltice pentru sistemul de curatate a capetelor. Cred ca se poate improviza un dozator
Vand butelie CO2 de 80g.
Butelia este o rezerva pentru cei ce folosesc sistemul de injectie promovat de Aquatic Nature. NU ESTE REINCARCABILA!
Suportul este bonus.
Pretul este de 30 RON la care se adauga transportul.

image
Vand butelie CO2 de 500g marca JBL Proflora, revizie pana in 2014.
Butelia nu este incarcata.
Pret 100 RON.

image
Parca vad ca te lasi de acvarii plantate si te apuci de crescut "animalutze" Ai mana buna!
Incep sa devin invidois
Pare a fi BBA. O poti arde cu EasyCarbo. De obicei apare de la variatiile de CO2. Eu am scapat usor de ea...
Un bazin superb, cu plante rasfatate! Felicitari!
Cat despre fotografii tot respectul Asteptam si altele la fel de reusite.
 
Forum Index » Profile for kristian » Messages posted by kristian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com