Scot la vanzare pompa Ocean Runner OR3500 datorita faptului ca am facut upgrade la ceva mai puternic.
Pompa este in stare perfecta de functionare.
Caracteristici:
- pompa de recirculare sau curent, pentru apa dulce sau sarata
- carcasa captusita, zgomot insesizabil
- rulmenti din ceramica
- capacitate maxima 3500 litri/ora, inaltime 3.3 m
- consum 65 W
Incredibil de interesant acest thread despre LED-uri si lumina in acvaristica.
L-am urmarit din umbra pana acum dar nu ma pot abtine sa nu multumesc autorului pentru materialul de valoare si munca depusa ca sa ni-l arate si noua.
Si o intrebare: pana la urma de unde ai comandat lista de materiale de mai sus?
Am refacut calculul timpului de retentie hidraulica in zona wet&dry pentru o placa cu gauri d=3 mm, caroiaj de 17 x 23 = 391 gauri.
Suprafata totala a acestora va fi 2762.415 mm^2
Debitul teoretic ce trece prin placa va fi Q = 4404.94 litri/ora iar cel real Qr = 2642.96 litri/ora (calculat pentru o inaltime coloana de apa de 10 mm)
Pentru un volum de apa de 25 litri in compartimentul respectiv, retentia ajunge la:
t = (25 l / 2643 l/ora) * 60 min = 0.56 min
ceea ce incepe sa devina o valoare multumitoare.
Daca, in afara ce se intampla in zona wet&dry luam in considerare si cei aprox. 25 litri de material biologic din celelalte 2 compartimente, s-ar putea sa iasa treaba buna cu modificarea asta...
@Dragos: la pompa o sa dau drumul in weekend. Mi-a lipsit elementul de legatura, olandeza PVC de 1 tol jumate catre tevile mele, m-am dat peste cap si am facut rost de el si sambata o sa montez scula.
Corect, chiar si pus la cota 0 gratarul, apa ce se deverseaza va avea acea inaltime data de debitul excedentar, care inaltime va creste debitul preluat de gratar. De aia am calculat la 10 mm inaltime si s-ar putea ca inaltimea asta saa fie chiar mai mare, exact cum spui tu Dragos.
Cei 8500 litri prin wet&dry, ca sa avem un timp de retentie care sa faca eficient sistemul (1-2 minute), ar insemna un volum mult mai mare de materiale filtrante decat imi permite sumpul la ora asta
Complicata situatie...
LE: Cu 10 mm inaltime coloana de apa, debitul real prin placa va fi Q = 4795 l/h iar timpul de retentie pentru 25 litri de apa din compartimentul respectiv va fi 0.31 minute.
Diagrama de pe cutie imi spune ca daca ridic apa la 1 m , pompa imi va da putin peste 9000 litr/ora. Hai sa zicem un 8500, tinand seama de restul de pierderi.
Ca sa scot 8500 litri prin gaurile alea de la trickle va trebui sa muncesc putin... Si tot nu stiu daca voi putea trece tot debitul pe acolo. De aia am zis ca renunt deliberat la lucrul asta si ce nu incape pe jos, dau drumul pe sus si trec totul prin al doilea compartiment biologic.
In primul rand, calculam teoretic debitul ce va circula prin zona (3), cea wet&dry:
Q = S * sqrt(2*g*h)
unde:
S = suprafata gaurilor = pi*r^2 = 3.14*(2mm)^2=12.56 mm^2. Cele 400 de gauri vor avea o suprafata de 5024 mm^2
g = 9.81 m/s^2
h = inaltimea coloanei de apa = 2 mm
debitul real prin zona (3) va fi Qr = k*Q = 0.6 * 3582 l/h = 2149 l/h. Ceea ce ma duce la concluzia ca in zona (4) va ajunge direct un volum de apa destul de important (cam 2/3 din debitul ce vine de sus din display) si care va veni acolo prin deversare direct din zona (3), fara sa mai treaca prin wet&dry.
Buun, acum sa vedem cum e cu retentia hidraulica prin zona respectiva. Consideram ca din cei 50 litri din zona respectiva, 1/3 inseamna apa (16.5 litri) si 2/3 material filtrant (33.5 litri).
Timpul de retentie va fi:
t = (16.5 litri/3582 litri) * 60 min = 0.28 min
Hmmm... chiar daca am facut calculul doar pentru zona wet&dry fara a ma uita la celalalt compartiment de filtrare biologica, pare un timp de retentie cam mic... S-ar putea sa nu ma ajute...
Inainte de a ma apuca sa vad cum e cu incarcarea biologica si necesarul de material filtrant ca s-o rezolv, poate va dati putin cu parerea despre ce-am scris mai sus.
In mod normal, ca sa stopezi cat de cat agresivitatea lor, demasoni ar trebui tinuti in grup de minim 10-12, mai ales ca spatiul la tine este relativ mic.
Daca aduci acolo si Flavus, si el un peste extrem de agresiv, va fi razboi total.
Ca sa-ti faci o idee, eu am 2 masculi de Flavus in 1300 litri si n-ai vrea sa vezi ce iese cand se intalnesc... Nimeni nu se baga intre ei, nici chiar pesti de 3 ori lungimea lor.
Am luat-o de pe ebayul chinezesc, folosesc una la aductia de apa iar asta o am pregatita pentru gura de overflow din sump. Dar in utilizare am constatat ca are si o mica problema: se incalzeste extrem de mult cand e sub tensiune (adica mai tot timpul). Sper sa nu pocneasca vreuna dintre ele cand le bag in productie ca iese dezastru...
@Dragos: multam de expeditie, la dimensiunea aia fac ultimul compartiment mai mic si mai castig ceva centimetri la sump.
Am mai rumegat intre timp ideea cu sumpul si am mai facut o schema.
Ma blocasem la wet&dry care nu putea prelua tot debitul de apa ce venea din display. Ma tot incapatanez sa scot din schema pompa aia ce alimenteaza acum wet&dry si sa las gravitatia sa faca treaba respectiva. Asa ca am rearanjat putin compartimentele.
Flowul e urmatorul:
- (1) - prefiltrare cu ciorapi, 2 buc de 20 cm diametru
- (2) - filtrare mecanica, sa nu car mizerie in zona urmatoare, plus filtrez ce vine din zona de ciorapi pe deasupra in caz ca astia se colmateaza
- (3) - wet&dry, volum cam 45-50 litri de material, gratarul de deasupra va prelua cam 7000 litri la 2-3 mm inaltime coloana de apa. Aici am zis ca ori las apasa urce mai sus ori surplusul il las sa treaca direct pe deasupra in zona 4
- (4) - filtrare biologica, inca vreo 15-17 litri de matrix
Multam Dragos, daca poti sa mi-o trimiti e bine-primit. Doar sa-i dau drumul 1-2 zile sa vad cum face pe acolo prin sump si fac comanda la chinezi ca sa ti-o inapoiez.
Eventual o pot comanda direct pe adresa ta, vorbim asta pe privat.
Multam Dragos!
Bun pontul cu pompa, mai jos sunt caracteristicile de pe site:
Daca merg pe 12.000 litri inlocuiesc cele 2 x 6.500 de acum si o sa consum 85 W in loc de 130 W. Plus caldura degajata va fi mai mica Singurul inconvenient este dimensiunea, vad ca-i destul de "corpolenta" magaoaia, tre' sa vad cum o integrez acolo.
In afara subiectului: am vazut ieri sumpul-geaman cu al meu, cel de la Ovidiu. E curat ca lacrima, zici ca ieri i-a dat drumul. Fara detritus, fara nimic... Tre sa iau si eu o pompa de aia de debit mare...
N-am cum sa scot 10.000 litri pe ora prin zona de wet&dry noua. Cele 600 de gauri de 4 mm din placa aia tip sita de 350 x 500 mm n-au cum sa preia tot debitul de apa. Chiar daca maresc gaurile la 6 mm tot nu iese socoata... Asa ca probabil o sa raman cu wet&dry tot in extrema stanga a sumpului, alimentata de o pompa asa cum e acum si nu mai schimb nimic in zona aia.
Ramane sa vad ce pot face in partea dreapta, zona in care intra apa din display. Trebuie ceva prefiltrare, poate mai reusesc sa adaug niste material filtrant pe undeva, poate reusesc sa fac un compartiment pentru ATS...
Habar n-am.. Ramane tema pentru weekendul asta.
Yep, la orificii mari viteza cu care iese lichidul din gaura nu mai este constanta si se complica calculul (of, integrale... )
Asa ca noi facem orificii mici-mici ca viteza sa fie constanta si sa calculam mai usor...
Profu' meu de fluide cine mai stie pe unde-o mai fi... om bun, painea lui D-zeu si somitate in materie. Avea in jur de 70 de ani prin anii 90 cand am terminat eu Poli asa ca o fi si el departe...
Multam' Lucian, de-ar vedea profesorul meu de fluide ce intrebari pun m-ar blagoslovi rau de tot, noroc ca m-am lasat de inginerie inca de cand am terminat scoala...
La aia ma blocasem, stiam ca sectiunea venei de fluid ce iese din gaura aia are sectiunea mai mica decat aria gaurii, apare un fel de contractie acolo. Acuma nu-i chiar farmacie aici dar o sa fac calculul cu acel 0.6 aplicat la debitul teoretic, ca sa nu fie surprize.
Dar ochiometric, la ce Q am acolo la mine cred ca trebuie sa-mi pregatesc masina de gaurit...
Vand colonie stabila si matura de Cyrtocara Moorii, 8 exemplare mature, 2M+6F, depunatori.
Dimensiunile lor variaza intre 15 cm si 20+ cm pentru masculul dominant. Pestii sunt adusi din import, din 3 surse diferite, pentru a evita riscul consangvinizarii.
Sunt perfecti pentru cine vrea sa inmulteasca aceasta specie, in permanenta grupul are 2-3 femele purtatoare de pui.
Nu-i vand decat impreuna si nu-i voi da decat celor care au conditii optime ca sa-i creasca.
Pestii vor fi ridicati din Timisoara.
Pretul este 500 lei pentru tot grupul.
Aveti mai jos un filmulet de acum cateva luni cu delfinii singuri in bazin.
Al doilea film este facut cu o saptamana in urma, se pot vedea si acolo chiar daca spatiul este putin mai aglomerat.
Alte informatii, pe PM.
Vreau sa calculez daca placa cu gauri care sta pe zona wet&dry a sumpului va putea prelua debitul de apa ce coboara din overflow-ul bazinului.
Datele problemei sunt urmatoarele:
- grosimea placii cu gauri: 3 mm
- placa are 350 x 500 mm si 600 de gauri cu diametru 4 mm
- debitul de care ne legam vine din camera alaturata a sumpului si este cam 10.000 litri/ora
Formula debitului se stie ca este Q = A * v unde (A) este aria unei gauri si (v) viteza de trecere.
Aici, la calculul vitezei, intervin discutii si as vrea sa va cer parerea.
Multam anticipat.
Nu exista o "reteta" pentru asa ceva. Daca respecti cele cateva principii de baza aplicabile in cazul africanilor, bazinul tau va fi unul armonios, care-ti va incanta ochiul. Nu le mai amintesc aici pentru ca au fost deja enumerate de prea multe ori si de tot atat de multe ori combatute, exact ce scria colegul de mai sus.
Daca vrei un punct de plecare in a alege speciile ce le vei tine in acvariu, exista autori care au pus cap la cap compatibilitatea/incompatibilitatea acestor specii, inclusiv in tabele.
Ai mai jos un exemplu: