Message |
|
mariusa wrote:Dar ma intreb: Acceptam monopolul impus de Asia? In fine, nu n-il inpune nimeni, singuri o facem. Chiar cantitatea bate calitatea?
bineinteles ca da, tocmai ti-am raspuns in post-ul de mai sus
|
 |
|
mariusha ai uitat ceva, parerea noastra , a clientilor, a beneficiarilor ( la urma urmei shi eu sunt un client) nu conteaza mai decloc, interesul tuturor comerciantilor este sa cat mai ieftin shi sa dea cat mai scump nu?logic, pe comerciant nu il intereseaza de unde ia atata timp cat el il vinde shi scoate banii, nul intereseaza ce i se intampla clientului, nu se gandeste la binele clientului ci doar la banii clientului. asta se stie decand lumea, dar exista insa anumiti comercianti care imping nesimtirea la max. eu din nefericire am " intrat in lumea asta a lor" shi pot sa iti spun ca nu am crezut ca un om poate sa fie atat de nepasator fata de semenii lui, (sper ca fraza asta nu suna a biserica), deci nu intereseaza pe nimeni ce se intampla cu pesti respectivi dupa vanzare, asta e situatia , nu se va schimba, accepto pt. ca nu este alta solutie.
|
 |
|
mariusha, aici nu sunt de acord cu tine, de ce sa ne chinuim noi sa producem daca stim clar ca nu avem cum sai facem la un pret mai mic decat asiaticii. Tie ti-ar place sa te duci in magazin shi sa vezi un balon "Romanesc 100%" cu 20 Ron? nu mai bine il iei pe astalalt cu 8 ron? shi asiaticu shi romanescu ar avea aceeasi "parametri", diferenta ar fi ca unul romanesc ar trai mai mult la un incepator. Decfi cantareste avantajele shi dezavantajele shi vezi ce iasa. Rezultatul e " cam asiatic". Acum dupa ceea ce am spus probabil ca voi fi criticat ca incurajej importul, dar nu este asa, ci pur shi simplu sunt realist shi cunosc problemele care apar.
|
 |
|
binenteles ca imi convine varianta lui chitron, in acelasi fel procedez shi eu cand aduc pesti, diferenta este ca ma duc eu dupa ei, dar la fel de bine pot sa in pungile spediale de transport shi fara supraveghere, eu am acceptat sa ii trimiti in "bidonul tau special " pt. ca banuiam ca nu ai pungi de genu asta, shi eu fac rost de ele foarte greu pt. ca nu stiu unde se fabrica,deci poti urma pasii lui chitron, dar sa imi spui cu 2 zile inainte pe ce tren ii pui , daca ii trimiti direct sau prin bucuresti.
|
 |
|
chitron are perfecta dreptate, nu sunt sterili asatai poveste de copii, dupa cum am spus mai sus am avut pui dar nr lor este atat de mic incat probabil daca ar fi sa inmultesc pt. en-gros ar trebuii sa dau cu 15 ron bucata, asta insemnand ca la bucata ar fi poate 25 ron bucata, deci este o problema pur comerciala, nu stiu cum fac cei de dincolo de reusesc sai faca la pretul asta , dar ce mai conteaza, cel mai rau lucru in toata chestia asta este bineinteles problema cu aclimatizarea dupa cum zice shi mariusa, dar nici aici nu se va schimba ceva, din pacate.
|
 |
|
cati litri de apa are recipientul? shi cati litri de aer mai raman?
|
 |
|
pai nati reusit sa inmultiti pt. ca nu sunt buni pt asa ceva astia de import, eu am molly balon de cel putin 3 ani shi din 30-40 de pui miau iesit 2-4 pui balon, shi din pui astia aceiasi a fost situatia cand au puiat shi ei la randul lor. Interesul meu este sa vand cat mai multi nu? dar daca vrei pt. reproducere nu iti recomand, eu consider ca nu merita sa arunci milioanele pe asa ceva, invata din greselile altora, pt ca daca crescatorii mari nu prea au reusit mare lucru cu ei shi le convine sai importe, inseamna ca stiu de ce.
|
 |
|
sincer sa fiu curieratul are mult mai multa grija de pachet decat posta, pe astia din urma chiar ii doaren cot arunca cu ele de zici car fi de fier. deci in cele din urma cred ca tot curierul ar fi mai de folos, oricum pesti trebuiesc bagati intr-o punga speciala de transport shi daca le ia 2 zile pana aici va trebui sa aiba cel putin 5 litri de apa shi tot pe atata aer. Dar oricum e cam riscant daca stau bine sa ma gandesc.................
|
 |
|
eu am molly balon la 8 Ron/buc la bucata sau la 5 ron/buc en-gros, dar vara vand numai en-gros, mai ales pt. Bucuresti, pt. ca altfel nu se merita transportul nici pt. mine nici pt respectivul. Sunt molly de import pt. ca in tara deocamdata nam cunoscut nici un crescator care sa le inmulteasca.
|
 |
|
Care ar fi bacteriile care provoaca ciuperci ?
sporii ciupercilor shi alte bacteri printre care shi pe alea bune asta fiind una din cauzele schimbarilor zilnice de apa, dar aici nu e cazul pt. ca e vorba de o galeata cu plante care sta max 2 zile. Bicarbonatul vindeca grishul, ceatza, negreala de pe cap, puful, cum? nu stiu exact care ar fi explicatia, pur shi simplu se intampla asa.
|
 |
|
pai tocmai pt ca e prea grea, de aia nam vrut sa dau prea multe detali, ca sa nu fie tentanta, asa mai bine le dau o parte din sfaturi , shi anume cele care se potrivesc la acv cu filtre etc.
|
 |
|
schimb zilnic 20-25% din apa dimineata( pt. ca atunci incep pesti digestia din nou), o lingurita de sare la 10l shi pastrez permanent concentratia. Nu folosesc filtre deoarece este mult prea costisitor la 18 acvarii, ele trebuiesc inlocuite in fiecare luna( masele filtrante), in acelasi timp filtrul este locul unde isi fac "cuib bolile", daca nu exista filtre boala " nu are unde sa stea" decat in excrementele de pe fundul acv. shi cum schimb in fiecare zi nu mai exista pericolul imbolnavirii din cauza pestilor adusi din alte parti. dar exista shi dezavantaje, e foarte greu sa mentii echilibrul , neavand filtre, plante, testere de apa etc. Ar fi multe de povestit despre metoda asta, dar pt. asta cred ca va trebui sa fac un topic nou, in care sa pot explica mai amanuntit, ca sa nu existe pericolul "prost intelegerii" astfel respectivul care o incearca putand sa puna in pericol sanatatea acv. De acea nam o ferit informatii complete celor care folosesc filtre, plante etc.
|
 |
|
in apa da , omoara toti paraziti shi bacterile care provoaca ciuperci, o explicatie amanuntita nu pot sa iti dau pt. ca nu stiu exact ce reactii chimice se intampla , nu ma interesat partea acesta de chimie, folosesc de mult bicarbonatul, majoritatea acvaristilor din judet il folosesc, functioneaza metoda , nu are efecte secundare neplacute daca nu se exagereaza cu dozajul.
|
 |
|
pai e simplu. Cand cumperi plante noi inainte sa le bagi in acvariu le pui intr-o galeata cu apa (10l) shi bagi un varf de cutit de bicarbonat de sodiu, le pui la lumina shi le lasi maxim 2 zile, spoi le scoti shi le bagi in acvariu
|
 |
|
tine plantele in bicarbonat de sodiu vreo 2 zile shi numai ai probleme
|
 |
|
daca acvariul tau are 50 l atunci schiba 8 l zilnic, shi numai folosi apa statuta din bidoane sau sticle sau etc., apa direct de la robinet rece combinata cu calda( asta numai in cazul completarii, daca schimbi mai mult de atat trebuie statuta shi aerata), in mod normal acesta metoda e cea mai buna, toti crescatorii o folosim, dar depinde shi de oras, pana acum am auzit ca doar apa din aiud jud cluj nu este buna pt metoda asta. Mare atentie cand bagi sare in acvariu pt. completare daca apa miroase foarte tare a clor nu baga sarea decat a zi, pt ca sarea va reactiona cu surplusu de clor shi se vor forma niste bule mici pe pesti, care ii omoara in maxim 24-30 ore. In felul acesta poti sa eviti necazurile de genul cum ai patit tu. Eu nici nu folosesc filtre, sau plante pt. echilibru nimic, doar pesti, apa, difuzorul de aer.
|
 |
|
alti doritori nam mai gasit, dar poate or mai fi aici pe site, oricum daca e ok pt. tine poti sa imi trimiti numai aia 10 printr-un curier, nu prin posta, ca pe distante mari posta e shi mai scumpa shi ajunge aici intr-o saptamana cum am mai patit de altfel.
|
 |
|
pe mine m-ar interesa 10 bucati dar la pret de en-gros ceea ce inseamna maxim 5 ron, daca vrei...............
|
 |
|
icrele alea sunt deja varza dupa atatea zile , dar pe viitor , ia o bucata de polistiren lipeste cu silicon o bucata de colant de acv. pe una din fetele bucatzii de polistiren, colantul sa fie pe toata suprafata fetei bucatzii de polistiren, shi pune-o cu partea cu colantul in jos, in apa, cand ai vazut icre pe ea scoate totzi reproducatorii baga albastru de metil shi pune o piatra de aer pe fundul acv. chiar sub bucata de polistiren.
|
 |
|
daca tu esti de acord, pt. mine e ok.
|
 |
|