[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: AtoM
Forum Index » Profile for AtoM » Messages posted by AtoM
Message
cipx32 wrote:exista un CD "SERA The CD for your desired aquarium", care pe langa sfaturile referitoare la amenajare si intretinere, mai ofera si vreo 1000 variante de amenajare creativa a acvariului.


poti sa ne spui si de unde se poate cumpara?...si cam ce pret are?
mersi
MARELE ALB wrote:Probabil ca pH-u' de 9 e vinovat. Pina nu vei afla exact duritatea, nu stim nimic exact. Doar presupunem.


Problema e grava rau. Dupa 7 zile de functionare bazinul meu a devenit o mlastina. Cand am ajuns acasa toti peretii bazinului erau acoperiti de niste pete mari de culoare maroniu-gelatinos....iar plantele erau acoperite de un strat negru verzui (cele care au mai ramas).

Dezamagit , a trecut la operatiuniea de refacere a intregului ecosistem. Am scos tot, am spalat... (fiecare frunzulitza a platelor ramase - vad ca au revenit la forma si culoarea originala - nu credeam ca mai este posibil), nisipul , pietrisul...si am refacut tot aranjamentul de la inceput (iar, o jumatate de zi de munca).

Problema este ca APA are din nou PH=9. Am pus in filtru, turba de filtrare (am vazut ca e special pt Fluval), in apa am pus PH/KH Minus de la Tetra plus doua pastile de Bactozim pt a ajuta la formarea coloniilor de bacterii. Dupa 1 zi si jumatate de la "innoire" apa are tot un aspect tulbure (nu ma ingirjoreaza asa tare deocamdata) si are TOT PH=9 (asta ma nemultumeste). Am facut si testul de duritate (cel cu picatura de la Tetra - care, sincer ,mi se pare cam ciudat pt ca este "f relativ, sau subiectiv" din punctul meu de vedere) si dupa spusele si indicatiile lor, apa ar avea o duritate de 17 grade (aici nu sunt sigur si am nevoie de ajutor. Pe test sunt specificate 2 variabile:

QH - care schimba culoarea din ROSU in VERDE
KH - care schimba culoarea din ALBASTRU in GALBEN)

Acum ,mie testul, dupa 17 picaturi, mi-a indicat variabila QH - culoarea apei s-a schimbat din rosu in verde.

Daca imi puteti spune ceva in acest sens...niste lamuriri.

Oricum maine am sa cumpar niste apa distilata si sa o inlocuiesc. Sper sa ii dau de cap pt ca altfel cred ca o iau razna.

PS: O intrebare IDIOATA : Nu am pus pesti in acvariu din dorinta de a nu-i ucide. Ar schimba situatia (s-ar regla ceva in chimismul apei) prezenta pestilor?

Astept "incurajari". Mersi.
Horea wrote:

Off topic ( oare ?!?)
Nu am avut deloc intentia sa te supar......

On topic ( sau asa cred eu)
Apa distilata se presupune a avea 0 saruri…


..mersi pt detalii si pt lectia de moralitate....si ca o precizare....sunt "SUDIST" "get beget" ...si ca majoritatea nu prea agreez caterinca gratuita (cel putin asa o percepusem eu prima data - acum , asta e lipsa de comunicare)...

Cat despre solutii ieftine sau scumpe - nu sunt vreun Padishah ori ministru sau cine stie ce alta personalitate putred de bogata, ci pur si simplu alerg dupa "timp". mersi oricum...alegerea imi va apartine.

paulc wrote:Acu' ma bag si eu in seama ca musca in ciorba: in ce zona a Bucurestiului este apa asa de dura? Este apa de robinet? Ma mir ca e asa dura.


Acvariul nu este in Bucuresti, este in Alexandria - in Bucuresti imi desfasor "afacerile" si acolo ajung cam la 3 zile. Tocmai de asta tot sustin ca timpul este destul de pretios pt mine. Asta e - se pare ca am ales un hobby "pretentios" ca sa zic asa , dar acum nu mai pot da inapoi, "m-a prins" . Acolo apa de la robinet are PH-ul asta =9.

Nu stiu, zilele astea am sa cumpar un alt test pt ph si am sa mai incerc odata.

Oricum pot sa spun ca astazi cand am plecat de acolo plantele mele nu se simteau f bine. Au inceput sa aiba un aspect "gelatinos" (unele dintre ele), iar unele se inegresc.


paulc wrote:
Daca vinovata e apa de la robinet si ai o masina, exista mai multe izvoare in Bucuresti cu apa potabila si poti lua de acolo.


Daca apa de izvor este o solutie, atunci asta nu e o problema. In zona sunt destule izvoare si e f simplu sa fac schimbul.
Cam ce pret are o instalatie de CO2?
Mersi
g.g wrote:
Cam asta ar fi in linii mari. Dupa cum se vede nu e o mare filozofie.


..acelasi lucru il pot spune si eu....SE POATE SI ASA....simplu si concret..

.... MERSI ...
Dolly wrote:Si sa nu opresti nici o clipa filtrul.Bafta!



..Chestia cu filtrul am retinut-o de prima data cand am intrebat aici.

Au "urlat" toti la mine
Spuneam mai sus ca am luat niste pastile "Bactozim" si ca efectul lor nu prea se vedea in prima faza. Tin sa mentionez , pt cei interesati si care nu stiau, ca intr-adevar au efect. La momentul acesta apa a capatat un aspect "aproape" cristalin, efect mentionat ca fiind produs si de pastilele in cauza; deci, momentan din punctul meu de vedere a meritat investitia.

Dolly, am retinut sfatul tau in leg cu ciclarea apei, dar totusi fac o ultima incercare: - chiar vreau , daca se poate sa obtin si eu un raspuns la urmatoarele 2 chestiuni:

1. pentru regalrea PH:
- am citit ca turba fiarta si filtrata dupa care introdusa in filtrul acvariului ar putea creste aciditatea apei si astfel sa aduc valoarea PH cat mai aproape de val neutra. Este adevarat? Merita incercat? E o solutie testata?Merge?
Sau exista in magazin vreo "solutie" care adaugata in apa sa scada PH-ul? Chiar trebuie sa fac ceva pentru ca platele o iau razna. Oricum pestii nu ii pun pana nu "reglez" apa.

2. pentru duritate - cineva mai sus mi-a zis de fierb apa? eu am citit pareri pro si contra? La acvariul meu de 130L de apa , daca fierb 50-60L de apa, se poate schimba duritatea intregului sistem? Este recomandat sa fierb apa?
Sau ce solutie "rapida" exista ( in afara de apa de ploaie - nu am de unde sa iau. Apa de izvor e buna?) Sau apa distilata ramane singura optiune?

Mersi
razvan wrote:stai linistit, nu-ti inchide nimeni postul, esti un un incepator extrem de civilizat si de receptiv, fata de altii, si-mi pare rau ca tonul l-ai perceput ca ironic si nu ca un ton de relativa gluma .. de discutie amicala si nu ca intree 2 oameni incruntati. ai dreptate ca uneori mai citesc si pe ffw, si-mi mai scapa unele detalii , dar din nou te rog .. nu te supara, si "noi" suntem oameni, si mai gresim


...nu ma pot supara pt niste chestii scrise aici...numai ca nu voiam sa fac nota discordanta ...in topic...

..mersi pt detalii..
Dolly wrote:

Acum sa stii ca nu toti membrii acestui forum sunt "savanti". Marea majoritate sunt doar pasionati. Si cu toate acestea gasesc timp sa se informeze si sa mai citeasca cite ceva... Ca asa inveti.


..nici nu am zis ca toti sunt "maniaci" ci numai ca unii dintre ei au un ciudat mod de a oferii cele mai ambigue raspunsuri ( nu stiu de ce - pur si simplu doar din placerea de a posta sau , ma gandesc eu, pur si simplu merg pe ideea ca " ce fraiere..eu imi pierd timpul sa citesc ...ca sa iti fac tie rezumatul"... oricum....nu mai conteaza...

..Din cate am vazut de la tine am obtinut cele mai clare raspunsuri pana acum.. Spune-mi te rog daca poti:

1. Pt regalrea PH:
- am citit ca turba fiarta si filtrata dupa care introdusa in filtrul acvariului ar putea creste aciditatea apei si astfel sa aduc valoarea PH cat mai aproape de val neutra. Este adevarat? Merita incercat? E o solutie testata?Merge?
Sau exista in magazin vreo "solutie" care adaugata in apa sa scada PH-ul? Chiar trebuie sa fac ceva pt ca platele o iau razna. Oricum pestii nu ii pun pana nu "reglez" apa.

2. Pt duritate - cineva mai sus mi-a zis de fierb apa? eu am citit pareri pro si contra? La acvariul meu de 130L de apa , daca fierb 50-60L de apa, se poate schimba duritatea intregului sistem? Este recomandat sa fierb apa?
Sau ce solutie "rapida" exista ( in afara de apa de ploaie - nu am de unde sa iau. Apa de izvor e buna?) Sau apa distilata ramane singura optiune?

Mersi.
Hai ca incepe sa imi placa topicul asta. Vad ca am deschis o rana mai veche cu CRITICILE MELE, si vad ca izul de ironie tot continua. Pai daca e asa sa ii dam inainte.

In primul rand chiar va multumesc sincer pt ca incercati sa ma "luminati", dar vad ca unii dintre noi sunt la ora de glume.


razvan wrote:hai sa incerc sa fac putintica lumina, asa, pe mintea si intelesul incepatorului ..

< ....si care e la ciclat de 5 zile. .....>
hmm sa se cicleze in 5 zile.. mira-mas ciclarea se face in aproximativ o luna ;)


..hai sa iti zic eu ce nu ai inteles tu....: "la ciclat" = procedeu in derulare, nu definitivat ( e chestie de semantica, stiu - asta e , unii "fraieri" din astia ca noi , mai citesc si altele si nu sar asa repejor la gatul neajutoratilor. Misto zambetul ala...da' cam rece acum ,nu?


razvan wrote:
< Apa extrem de dura
- Dupa ce a stat 3 sapt la decantat am introdus apa in bazin, iar in primele 3 zile de functionare s-a depus calcar,violent, pe toti peretii bazinului. In fiecare zii ii curat si sper sa fie mai putin - dar cred ca aberez - el oricum o sa fie prezent.
2. Ph-ul apei este incredibil de mare - ph=9.
3. Apa are un aspect tulbure - albicios. >

esti sigur ca e calcar, pot fi foarte bine saruri , sau "mizerie", prin decantare nu se elimina calcarul, iar aspectul albicios - laptos poate fi de la infuzori( care ar fi avut foarte bune conditii de dezvoltare in alea 3 saptamani de decantare )



..aici iti dau 100% dreptate chiar daca nu stiu sigur daca e asa. Unde nu stiu nu ma contrazic, cel putin pana nu "CITESC" mai mult.
Tocmai de aceea apelasem la PARERI certificate. Tu crezi ca cineva care stie toate chestiile astea cu siguranta, mai intra aici sa va "deranjeze"? Inca o data: Mai revizuie definitia unui FORUM (sincer si fara suparare).



razvan wrote:
< exista vreo modalitate de a verifica duritatea apei? cum? cu ce solutii sau "aparatura"? Se poate controla, modifica duritatea apei? cum? solutii?>

da! cu solutiile de care spunea MA. sunt efectiv (alesandra storcescu) SOLUT, si nu se toarna in acvariu, ci se ia apa din acvariu si se face determinarea intr-un pahar din plastic furnizat de "kit". a,

din postul asta (primul al tau) zic eu ca ti s-a raspuns destul de concret la celelalte intrebari, continuam..




..mistourile cu OBOSITOR sunt Copyrighted. Referitor la "solutii". "Please, please, please" citeste cu atentie ce scrie omu' cand intreaba ceva: Nu am sustinut niciodata ca as fi turnat "solutie lichida de test" direct in acvariu. Macar instructiunile de folosire am invatat sa le citesc (uimitor, stiu). Imi pare rau daca ai stat de vb numai cu persoane care nu pot face macar atat lucru inainte sa urle la voi.


razvan wrote:
<...cu "schimbarea la picatura" m-ai bagat mai rau in ceata...daca mai era cazul...poti sa fii mai explicit? .. >

desigur, iata in ce consta:

se face un sistem prin care sa curga apa in acvariu cu un debit extrem de mic (la picatura ;) ) si in acelas timp se da si posibilitatea apei "in exces" sa fie eliminata, printr-un prea plin. aportul de apa proaspata fiind extrem de mic, nu mai este necesara lasarea apei la decantat si alte "alea" fiind relativ de ajuns doar o filtrare. vezi ce s-a discutat aici



..aici mersi pt detalii. Intr-adevar cred ca e util , dar nu stiu cat e de estetic. Oricum , mersi..hotararea imi va apartine.


razvan wrote:
spui ca ai apa foarte dura... si ce te deranjaza? ..daca vrei o masinarie electronica.. trebuie sa bagi adinc mana in buzunar, aprox 150 - 200 E sau $ dar pentru un incepator nu-i vad rostul ...pina una alta, zici ca n-ai nici un peste .. axeaza-te pe ciclide africane, iti vor fi recunoscatoare, e apa lor preferata, iar cu plantele , stai linistit, nu le plac, dar nu le plac in asa hal, ca le fac zdrente cum le prind in teritoriul lor. daca vrei titusi plante, daca o sa bagi bioxid ( mult hulitul, chiar si de mine) o sa-ti scada ..



...am spus cred ca am apa dura..insa stiu aproape sigur (in functie de cat de precis e testul) ca ph-ul este incredibil de mare.
..la ciclide nu ma bag pt ca am spus ca vreau un acvariu plantat...prefer vegetatia in defavoarea deshertului. ...nu sunt sigur ca avem aceleasi optiuni..
..asadar raman la vivipari (cei mai indicati pt noi "saracii", "incepatorii")...asadar...din cate spuneti VOI pe aici ...duritatea apei este o problema.

razvan wrote:
..daca vrei o masinarie electronica.. trebuie sa bagi adinc mana in buzunar, aprox 150 - 200 E sau $ dar pentru un incepator nu-i vad rostul ...


..aici gresesti...daca e bun pt cineva care vrea sa aiba un acvariu "k la carte" si care se preocupa de climatul interior...atunci E BUN si pt incepatori...cat despre finante...ai fii uimit sa vezi cati bani sunt dispusi sa cheltuie unii incepatori pt hobby-ul lor.... (legat de chestia asta am mai vazut ca a-ti mai ucis pe cineva intr-un alt topic - parca "miruna". Ce-i drept fata era un pic "atipica" acvaristicii, nu prea avea preocupari constructive ci mai degraba legate de "look", iar aici sunt de acord cu criticile. Insa modul vostru e total ciudat. Sau poate asa e pe forumul asta.)



razvan wrote:
trebuie sa intelegi un lucru.. (fapt experimentat pe pielea mea in decursul scurtei mele activitati acvaristice) pina nu te dai cu capul de pereti macar o data, nu inveti acvaristica, si ce-i mai nasol e ca o faci pe pielea saracilor pesti.
este bine cum ai inceput, acvariul se va limpezi in citeva zile, daca fluvalul functioneaza din plin , ss-ar putea ca albeata aia sa fie si din nisip, spalat mai putin temeinic ( cum si trebuie de fapt;) ) sunt situatii si situatii, eu pna una alta merg pe presupuneri si gindindu-ma la greselile pe care, nestiind si neavind forumul la indemana, le-am facut si eu ..


...tocmai asta am incercat chiar dinainte de a-mi procura bazinul. Am intrat pe net, am citit pe forumul asta de am albit..am ascultat parerile, sfaturile voastre...si inca apelez la diverse opinii dupa cum vezi...tocmai in ideea de a nu distruge viata animalelor si de a avea un hobby placut nu un calvar...si totusi vad ca au aparut niste probleme care..sunt sigur ca ar avea o "oarecum" simpla rezolvare...daca ar fii persoane mai putin ironice si mai mult interesate in a ajuta.


razvan wrote:
ouch!!! dar ai ceva plante !!!!!


..nu stiu daca sunt CEVA, dar stiu ca am cautat pana le-am gasit...sau nu am cautat unde trebuie..nu stiu...ideea e ca nu as vrea sa le pierd...cel putin unele dintre ele...

Acum dupa toate ironiile astea ...urmeaza finalul...post inchis ..sau si mai frumos .. USER DELETED.
Asta e...bafta...si mai usor cu caterinca unde nu e nevoie.


...in rest...KEEP IN TOUCH
clio wrote:eu ma chinui de 20 de ani sa dezleg tainele acvaristicei, care inseamna deopotriva chimie, biologie si restul stiintelor inrudite, si-mi pare ca esti putin cam nerabdator.
tocmai in a citi si invata intr-una consta marea frumusete a acestui hobby, care demult a trecut pragul catre stiinta.
RABDARE SI LECTURA


bafta mare..si mult succes...eu chiar nu vreau sa ajung savant. Dupa cum am spus Acvariul (pt ca nu pot spune acvaristica - ar fii prea mult din partea mea) este unul dintre hobby-uri si ii pot dedica un timp rezonabil, dar cam atat. Mai am si alte activitati. Oricum mersi IAR pt sfatul "CITESTE SI INVATA" si cu ocazia asta vreau sa inchid subiectul ca deja e redundant. Eu am spus ce am avut de spus....si cam atat.


Dolly wrote:Consulta site-ul www.tropica.com. Acolo gasesti informatii despre plante si poze cu acestea. Iti va fi mult mai usor sa le identifici. Iti trebuie insa rabdare. De data asta chiar trebuie sa citesti, daca vrei sa stii cam ce ai prin acvariu. :-)
Succes!


Mersi pt link. Uite cam ce am eu in acvariu, si ce "sufera" la momentul asta:

2 x Alternanthera reineckii "roseafolia" (ciudat - una e OK, dar una are funzulitzele aplecate, si mai ales varful)

2 x Cryptocoryne Becketti ( ele sufera cel mai tare - frunzele se ingalbenesc si cad; iar cele ramase incep sa se perforeze)

2 x Echinodorus bleheri (marginile frunzelor sunt "uscate")

3 x Hygrophila corymbosa (frunze perforate, si margini cu aspect galben-uscat)

1 x Anubias Barteri (nu are nimic - - si culmea am inteles ca e destul de pretentioasa)

3 x Echinodorus Subalatus (frunze negre, f f f arse)

3 x Aponogeton boivenianus (frunze perforate cu un aspect albicios)

Sper ca am fost destul de detaliat. Mersi
MARELE ALB wrote:Testere se gasesc in PetShopuri mai rasarite. La pH-u' ala presupun ca apa ara o duritate uriasa.


In care PetShopuri rasarite? Pt ca eu am fost la Animax Turda si ei mi-au dat testul PH cu solutia lichida.
..Intr-adevar in bazin nu cred ca mai e apa acum.....mai degraba "otrava"...si chiar as vrea sa schimb situatia..pt ca au inceput sa moara si plantele.


horea wrote:
1. Adaos de apa de ploaie ( ca tot a plouat si parca nu mai vrea sa se opreasca ploaia... De obicei, are si un pH mai scazut decat cel din acvariul tau, iar odata cu duritatea, ajungi si la un pH mai bun)
2. Adaos de apa distilata ( efect identic, chiar mai bun decat apa de ploaie, dar daca trebuie sa o cumperi... , e mai scump)
3. Fierberea apei urmata de decantarea ei ( aici ar fi urmat vreo doua lectii de chimie , carbonati, bicarbonati, descompuneri termice, solubilitatea sarurilor, si zau ca ar mai fi ...)


OK...apa de ploaie..nu am acum chiar daca in tara sunt superinundatii.
Apa distilata as putea sa o iau in calcul....dar ce cantitate..sau ce procentaj. Am 130 L de lichid in bazin.
Sau pur si simplu scot din apa din bazin si completez cu cea distilata dupa care fac testul de PH pana ajunge la valori acceptabile?

Cu FIERBEREA am o mare dilema. Asa um ziceti voi tot timpul "pune ochiul si citeste" am vazut pe forum ca NU PREA E INDICAT sa fierbi apa...ca fierberea ar distruge microclimatul. ACUM care e VARIANTA cea buna? SE FIERBE APA inainte de a o pune in bazin SAU NU?

Oricum mersi pt sfaturi .....iar in continuare o sa imi spun si eu o parere OFF TOPIC despre o anumita practica de pe FORUMUL acesta:


MARELE ALB wrote:La intrebarile tale gasesti raspunsuri pe forum daca ai rabdare sa rasfoiesti.


horea wrote:Pe mine, daca vrei , poti sa ma ignori, dar asculta ce ti-a spus MA , cum tot mai ai timp destul pana la ziua H , da-i printre topicuri si . Cinci minute de citit te pot scuti de mai mult de cinci ore de munca grea si nedorita.


horea...CAUTA TU IN SEARCH pe forum :"apa dura", "duritatea apei", "dedurizare" si alte "keywords- uri" si spune-mi si mie cate posturi gasesti si daca cele 5 minute iti ajung sa obtii un raspuns...ca sa nu mai zic de search pe net.

...de obicei nu ignor nici un sfat de la voi ...dar se intampla ca uneori sa nu pot pune in aplicare anumite sfaturi din considerente de timp sau diverse alte motive.

Dupa cum am spus - am facut acvariul ca pe un HOBBY nu ca pe o pasiune, un mod de viata, sau o afacere cum se intampla cu unii de pe aici (nu ca ar fii ceva rau in asta), si nu imi pot dedica tot timpul meu liber in a-mi supraveghea acvariul si a face teste si ajustari in evolutia lui. Stiu ca acum o sa imi sariti in cap si o sa ziceti " lasa-te si lasa-ne frate daca nu ai chef de acvaristica" si tocmai asta vreau eu sa subliniez aici.

Am vazut pe forumul acesta o atitudine destul de tensionata din partea MAI MARILOR sau a VETERANILOR forumului fata de incepatori care intr-un fel sau altul cauta rezolvari pe cat posibil rapide la problemele aparute, iar daca omul insista sa primeasca niste raspunsuri concrete atunci postul lui este blocat sau cine stie ce alte "amenzi" i se mai aplica.

De exemplu de cand am gasit forumul l-am tot rasfoit si am vazut diverse topicuri legate de problemele incepatorilor si de cum se seteaza un acvariu bineinteles. In majoritatea topicurilor exista cateva persoane care incearca sa puncteze niste raspunsuri simple si concrete asa cum majoritatea incepatorilor cer. ( Am remarcat indeosebi pe Razvan - CARAPICIUL SEF, Dolly si MARELE ALB - desi, ultimul la postul asta nu prea m-a "luminat")

In rest toata lumea te trimite sa CITESTI.

Ideea de a sta si a rasfoii forumul si netul mi-a venit si mie si am tot citit.

Dar din cate stiu eu un FORUM pt asta e creat: K niste oameni cu experienta si care au niste raspunsuri la varii probleme sa le impartaseasca si amaratilor care abia se initiaza in activitatea respectiva.

Aici treaba sta altfel. Pui 5 intrebari dupa care vine cineva care iti da un raspuns concret la una dintre ele si dupa aceea vin alti 10 si te pun sa citesti cine, ce, pe unde - despre celelalte 4.

Acum probabil ca ADMIN imi va zice ca e problema de spatiu si de aceea se prefera a nu se repeta anumite raspunsuri. Crede-ma ca la cate reply-uri am vazut - cu "du-te si cites-te ma si tu ca noi nu stam sa ne rupem degetele pt tine", cel putin jumatate daca dateau raspunsuri exacte era o realizare. Dar, asa...."amaratul" intreaba si iar intreaba..si tot asa pana ce in mod inevitabil postul este blocat sau inchis.

Oricum ideea finala e ca : NU NE MAI TRIMITETI FRATILOR SA CITIM ATAT. DACA PUTETI DA UN RASPUNS SIMPLU SI TOTAL DEZINTERESAT, FACETI-O, DACA NU , LASATI-I PE ALTII CARE POT. IDEEA CU CITITUL SI RASFOITUL NU TINE "5 MINUTE" CUM ZICEA CINEVA.
Dupa cum spuneam mai sus - sunt oameni care fac "acvaristica" , ca si hobby nu ca un mod viata....si nu isi pot petrece tot timpul pe net sau prin carti. Daca pot obtine un raspuns de la voi - BINE , daca nu - asta e, timp irosit.

STIU CA AM SUPARAT , ENERVAT MULTE PERSOANE SI IMI ASUM TOT CE AM SPUS.
SCUZE DACA TONUL A FOST PREA ACID DAR STIU CA PE UN FORUM SUNT ACCEPTATE TOATE REMARCILE (CRITICI SAU LAUDE).
razvan wrote:

pentru plante, a mai faina solutie de crestere, este apa "curgatoare" (schimbarea la picatura), lumina cu spectru preponderent favorabil cresterii plantelor, si ultimul in lista dar primul ca importanta, bioxidul de carbon (chiar si ala cirpacit din sticla de plastic cu zahar si drojdie, pentru inceput)


...cu "schimbarea la picatura" m-ai bagat mai rau in ceata...daca mai era cazul...poti sa fii mai explicit? ..
..lumina...am zis...am niste TLD 830..si sunt achizitionate in urma sfaturilor primite tot de la unii dintre voi.
..cu bioxidul de carbon ...e cam problematic...stiu , am citit sute de reply-uri despre plante si toti zic ca daca vrei un acvariu plantat trebuie neaparat o instalatie CO2. ..Dupa cum am spus..momentan ajunge cu investitiile...vreau doar sa stiu daca platele se pot dezvolta, sau daca au de suferit fara instal de CO2.

..de exemplu in dimineata asta am observat ca deja resimt "neplacerea" de a "supravietui" in "otrava" din bazinul meu...unele dintre ele si-au pierdut niste frunze care s-au ingalbenit, alte au frunzele negre sau in curs de .. de parca ar fii arse...
..alte simptome..majoritatea au frunzele "piscate, perforate" si clar nu erau asa cand le-am luat...iar unele au marginile frunzelor galbene si in curs de uscare....

CE AR TREBUII SA FAC URGENT?...CHIAR IMI PARE RAU PT ELE...ABIA LE-AM GASIT
Rookie!!
Tin la viata pestilor si nu vreau sa ii torturez.

Am setat un acvariu de cca 150L (130L apa efectiv) cu un filtru Fluval 3 Plus, si care e la ciclat de 5 zile.

-3 neoane TLD 830 (3x18W - stiu ca sunt insuficiente dar nu am gasit de 36W - 90cm - pur si simplu nu sunt in bucuresti)
- plante, destul de multicele, dar nu stiu sa va spun speciile acum si ar dura prea mult sa stau sa le caut pe net si sa le enumar. Data viitoare am sa stiu sigur.

- fara pesti momentan


Probleme:

1. Apa extrem de dura
- Dupa ce a stat 3 sapt la decantat am introdus apa in bazin, iar in primele 3 zile de functionare s-a depus calcar,violent, pe toti peretii bazinului. In fiecare zii ii curat si sper sa fie mai putin - dar cred ca aberez - el oricum o sa fie prezent.

2. Ph-ul apei este incredibil de mare - ph=9.

3. Apa are un aspect tulbure - albicios.


Intrebari:

1. exista vreo modalitate de a verifica duritatea apei? cum? cu ce solutii sau "aparatura"? Se poate controla, modifica duritatea apei? cum? solutii?

Va rog nu cu lectii de chimie pt ca e plin forum de astea. Daca ma puteti ajuta cu raspunsuri simple si la obiect.


2. Cum se poate modifica ph-ul apei (asta stiu sigur ca se poate , dar cum)? solutii?
exista vreo modalitate "MAI EXACTA" de verificare a ph-ului decat solutiile acelea de pe piata...(pui cateva picaturi in apa dupa care urmaresti corespondenta cu bara de culori - Asta am folosit eu)?

3."Sarea in apa" - am citit pareri pro si contra despre " a pune cateva linguri de sare" in bazin. Sunt aberatii sau chiar se practica? Daca daca, ce fel de sare ( stiu ca nu iodata) , si in ce cantitati si cand anume trebuie pusa?

4. "Bactozim" - pastile pe care le-am introdus in acvariu cand am inceput ciclarea apei. Ei zic ca in cateva zile isi arata efectul - claritatea apei. EU NU L-AM SESIZAT. Sunt bune de ceva?
Exista alte solutii, metode pt a avea o apa cristalina?

5. Pt plante sunt necesare solutii de crestere? Afecteaza solutiile respective chimia apei? Provoaca aparitia algelor?

Cam astea ar fii intrebarile la care as dorii niste raspunsuri exacte inainte sa pun pestii in acvariu. Mersi anticipat.
...am vazut tot ce se poate numii suport de neoane "nespecifice" acvaristicii....
..sincer, Jhonny, chiar sunt prea "brutale" pt a fii puse pe un acvariu...mersi inca odata pt staruinta ta in a-mi proteja fondurile dar chiar nu am gasit nimic care sa fie cat de cat estetic..

BLeeD wrote:> johnny6600 - poate ca suportul pe care vrea sa-l cumpere Atom, e facut special pentru acvaristica...are si reflector inclus...protectie la umezeala etc.
> Atom...are? :d


...lampa are intr-adevar oglinda de reflexie , dar nu stiu daca are si protectie la umezeala..e posibil sa aiba din moment ce este prezenta intr-un magazin de accesorii, iar vanzatorul mi-a spus ca este speciala pt acvarii...

...oricum si la asta trebuie sa renunt pt ca am fost sa o cumpar si am aflat cu stupoare ca are niste dimensiuni cam atipice (are 84 cm lungine - nici 90 nici 60)..si am inteles ca numai unele dintre tuburi se potrivesc...

..am gasit, in schimb niste chestii misto...despre care mai citisem pe forum dar nu le vazusem pe nicaieri...am gasit niste drosere faine, care au ca sistem de prindere a tubului - 2 capacele; sunt si misto si sunt si usor de pozitionat in orice mod si pe orice latura a acvariului. Pe langa asta sunt si super ok la bani = 3 suporturi cu toata instalatia aferenta ma duc undeva la 1.100.00 (11 lei , ieftin nu )...

..problema este intr-adevar cu TLD 830 , Osram Flora, sau Philips Aquarelle. Nu prea se gasesc din cele de 90 de cm. Aveti idee unde as putea gasii asa ceva, ca am cautat tot , sau aproape tot Bucurestiul.
..am nevoie de indrumari cat se poate de repede...vreau sa imi termin acvariul weekend-ul asta ( sau sa il fac praf )

Kata..daca mai ai TLD -urile alea da-mi si mie un pret la ele, pe prv.
..Mersi
pooops wrote:Ca idee, eu pe acvariul de 150l din sticla de 10 pe care mi l-am facut, cu totul (sticla, silicon, pesti, iluminat, filtru, etc...) m-a costat 3 milioane; eu zic ca, decat sa dai banii astia pe suportul ala, mai bine iti iei un filtru bun.


..esti un fericit ..de fapt suntem romani , ce sa mai!! (lucruri multe cu bani putini )...Mersi mult pt detalii..
.oricum dupa cum am zis ...mi-am propus un buget de 6-7 mil pt acvariul asta. sper sa ma incadrez si cu tuburi si cu lampa, pesti, plante, filtru si ce mai e pe acolo.. La filtru am hotarat deja..momentan Fluval 3 Plus.

Tuburi, in mod cert TLD 830 (2 buc) iar acum sa vad al treilea..se pare ca o sa renunt la Aqua Glo si o sa aleg intre Aquarelle si Fluora.
..cu algele voi vedea..daca or sa apara am sa strig pe aici dupa ajutor...momentan am sa tin cont de sfaturile voastre si de ce am lecturat pe aici.

sa vedem ce iese..in weekend-ul asta il pun la punct..si cred ca saptamana viitoare imi pun si pestii in el..nu mai pot astepta mai mult de o sapt..nu mai am rabdare (oricum unii zic sa pui pestii dupa 2-3 sapt de la instalarea acvariului, altii zic ..ca dupa 2 ore - fiind vorba de vivipari - poti sa ii "sacrifici"; eu am sa fiu undeva pe la mijloc - 1 saptamana)

...comin' back soon...
johnny6600 wrote:Ca sa tii si plante in acvariul ala iti trebuie minim 100 de wati iar cele mai recomandate pentru treaba asta sunt Philips TLD 830 si Philips Aquarelle.E aberant sa dai atatia bani pe o lampa cu 3 becuri.


..sincer sa fiu si mie mi se cam pare aberant sa dau atatia bani pe o lampa ( care nu e nici mai mult nici mai putin decat un suport cosmetizat)...
...dar...tot la fel de sincer sunt cand spun ca da bine pe un acvariu asa cum il am eu...am vazut unul identic chiar la ei. Si tinand cont ca un capac cu suport cu tot pt acvariul meu, prevazut cu o lampa cu 2 tuburi de 60cm, costa la ei 4.800.000 cred ca totusi am sa imi achizitionez lampa. Stiu Jhonny ca simplii suporti de neone sunt mai ieftini si nu mi-ar fii foarte greu sa ii adaptez; totusi aspectul estetic are "ceva greutate" in alegerea mea.
..asa ca o sa raman la suportul cu 3 tuburi si am sa folosesc in mod cert 2 TLD 830 (asta daca gasesc la 90cm - la BricoStore aveau de 90cm ? )..iar pt al 3 tub am sa vad - ori Aquarelle ori Aqua Glo.
De Osram nu stiu ce sa zic! Are randament?
Mersi pt detalii
pooops wrote:Este un articol despre iluminat si neoane pe vechiul forum. Ii zice "Despre tuburi fluorescetne" scris de Leonard Costian.


Am citit articolul. Bun si cuprinzator ca si multe altele de asemenea. Dupa acum am spus am citit o groaza de articole de gen dar aveam nevoie de o confirmare.

pooops wrote: Eu unul prefer tuburile specializate Hagen (seria glo) care sunt cam scumpe. Ca sa-ti faci idee am dat 260.000 pe un tub aqua glo de 18w, pe care l-am pus in combnatie cu doua tuburi standard de la philips. Nu iti recomand sa faci asta fiindca la trei zile tebuie sa sterg de alge peretii acvariului.


De ales o sa aleg tuburile de 30W in mod cert. Si de asemenea cert or sa fie in numar de 3.
Acum combinatia ma intereseaza - pun si philips si aqua glo..sau numai un singur brand?
tu de la care dintre ele ai facut alge? philips sau aqua?

mersi...
..nu stiu daca exista o lista cu PETSHOP-urile de prin Bucuresti sau din tara..ce-i drept eu nu am gasit-o (daca exista spune-ti-mi si mie unde e). Si cum sunt incepator in ale acvaristicii... pot sa citesc eu mult si bine materiale si posturi depre viata animalutzelor si intretinerea lor daca nu avem de unde sa procuram cele necesare.
Asa ca singura solutie ( dupa ce am intrebat in stanga si in dreapta in posturile mele anterioare) - cum spuneam - singura solutie care mi-a venit in gand a fost sa creez unul special numai pt problema asta.

Asa ca pentru toti cei avizati sau care au idee si bunavointa - va rog impartasiti-ne si noua, "avansatilor", cateva adrese si numere de telefon ale petshop-urilor din Bucuresti si din tara.

Sper ca aceasta lista (daca se va face una) sa ajute pe viitor si altor pasionati.

Eu stiu doar 2 petshop-uri cat de cat demne de a fii mentionate (ce-i drept in Bucuresti) dar nu stiu cat de ieftine sau scumpe sunt (tocmai de aceea ar fii bune mai multe variante):


ANIMAX 1
tel : 224.53.44
Adresa : Bd. Turda nr. 117-119, sector 1
Bucuresti
Romania


ANIMAX 2
Carrefour Orhidea (nu stiu adresa exacta)

PS: Nu e publicitate, dar atat stiu. Astept variante.
Salutare Acva-Masterilor

HELP!! Incepator la apa!! Aruncati colacul!!!

...ma tot chinui de 10 zile sa aflu cat mai mutle detalii despre accesorii si ce inseamna sa utilezi un acvariu "k la carte" pt ca m-a lovit asa dintr-o data pasiunea pt animalutze frumos colorate
...Am tot citit si postat pe forum diverse "dileme de incepator" astfel incat mi-am facut o parere si am achizitionat deja din accesorii..
..la ora asta detin:
- bazin 200 litri (100L x 40l x 50h) - din sticla de 8
- filtru Fluval 3 Plus
- pompa Hagen Optima Air Pump
- incalzitor Hagen Thermal Compact 200W

Urmatorul pas ar fii sistemul de iluminat. Tocmai de aceea postez aici pt ca am citit mii de pareri pro si contra diverselor branduri, astfel incat imi este f greu sa ma decid care ar fii potrivita pt acvariul meu (INCA O DATA - SUNT INCEPATOR).
Am gasit o lampa (la Animax- e singurul petshop pe care il stiu in Bucuresti - asta va fii un alt post legat de Petshopuri) - cum spuneam - o lampa cu 3 tuburi- la 80cm lungime si despre care vanzatorul mi-a spus ca ar fii suficienta pt ce vreau eu (ar fii cazul - la 2.800.000 cat cer ei pe ea). da-ti-mi voi variante mai ieftine sau mai bune in banii astia, daca stiti.

Acum, din cate am citit stiu sigur ca vreau o lumina care sa ajute la cresterea plantelor. Vreau sa imi fac un acvariu destul de "plantat" ca sa zic asa - dar nu chiar "olandez". Iar ca pesti --pt inceput - viviparii - toata lumea ii recomanda pt incepatori. Oricum acvariul va fii de pesti nu de plante - asta ca sa fiu sigur ca imi puteti da un raspuns concret.

Dilema este urmatoarea:
- Ce tuburi sa folosesc pt lampa respectiva?
sau
- Este suficienta lampa pt volumul acvariului? se gasesc tuburi performante la lungimea de 80cm?
- Philips TLD 830 se gasesc la dimensiunea de 80cm sau au o dimens standard? Care tuburi sunt mai bune Philips sau Gama GLO? sau ce brand imi recomandati ? (cu toate ca Philips e cam tatal, mama luminii)

Chiar sunt in "ceata" si daca ma puteti ajuta cu ceva detalii ar fi super ok.

Hit me, gentle!!! :hammer:
Mersi pt detalii...se vede ca nu va e indiferenta viata bietelor animalute ..
g.g wrote:Sa obtii 0,5-0,75W / litru. Lungimea tuburilor depinde de lungimea bazinului. 2 pentru plante, 1 pentru pesti, 1 day light. Gama Glo, Sera


Am vazut niste contradictii pe forum legat de capitolul lumina. Uni zic sa folosesti Philips TLD830, altii tuburile din gama glo. Ce-i drept de Sera nu am vazut nimic, nici de bine nici de rau. Voi ce ziceti. Pana la urma sa raman la GLO, cu toate ca philips e cam parintele luminii? Oricum m-am hotarat la o lampa cu 3 tuburi - 2 pt plante si 1 pt pesti. Asa am vazut si pe net.


g.g wrote:
AtoM wrote:9. Si nu in utimul rand - BACKGROUND 3D - locatie, shop unde gasesc sa cumpar.


Gata de cumparat sunt cele de Juwel, imita scoarta de copac, au culoare neagra. Un background foarte decent este un autocolant albastru, care da profunzime acvariului. Un alt background poti sa-l confectionezi singur, materiale (informatii) sunt destule pe net si chiar si aici pe forum.

Toate astea le gasesti in orice petshop care se respecta.


Background-urile de la Juwel le-am vazut la Animax si nu prea m-au impresionat. Aveau o singura culoare ( un cenusiu spre negru chiar). se poate schimba culoarea la ele? se pot vopsii? exista o vopsea speciala?
sunt singurele care se gasesc la noi?

Cat despre petshop-urile respecatate!!! care sunt acelea oameni buni? ca in afara de Animax ( de pe Turda si din Carrefour) eu nu mai stiu niciunul. Da-ti-mi si mie niste nume si adrese daca stiti. Nu e prea placut sa nu ai de ales. Am auzit de unul pe la IOR dar habar nu am unde e. pe unde mai stiti altele, in Bucuresti vorbind?
Araldq wrote:Ca sa primesti pentur inceput ceva infosrmatii, citeste articolele postate aici
apoi, unde ai nelamuriri mai folosesti si butonul de search pe acest forum si daca nu apar chestiuni care sa te lamureasca incerci si vechiul forum si daca vrei lamuriri si mai exacte pui intrebari la diferite sectiuni.
Bine ai venit intre noi si multe succese si impliniri! Inceputul este bun...


Dupa cum am spus si in posturile anterioare..de citit am tot citit pe net si chiar literatura de specialitate...de cautat de asemenea...am gasit cred... majoritatea forumurilor...si am am tot ciiiiittiiitt si cautat lamuriri exacte...in ideea ca as gasii ceva punctat...
Intr-adevar, informatii sunt de toate felurile si pt majoritatea problemelor...dar imi vor fii utile atunci cand voi avea deja acvariul si microclimatul stabilit..
pana atunci insa..chiar nu se pot da niste raspunsuri exacte ( asa cum am cerut) la problemele din posturile de mai sus?
Mi-e greu sa cred ca printre toti "masterii" de aici nu se gaseste cineva care sa puncteze niste raspunsuri la intrebarile mele...si astfel sa ma apuc si eu sa imi utilez odata bazinul...
Mai am 1 saptamana de alergat dupa treburi si cred ca daca in tot acest rastimp nu gasesc niste raspunsuri exacte ....am sa incep aventura de 1 singur...dar in mod cert o sa se lase cu pierderi de "vieti pestesti"
Oricum , mersi pt incurajari...sunt bune si astea la ceva.
 
Forum Index » Profile for AtoM » Messages posted by AtoM
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com