Gabi C wrote:Legat de poza Bogdan eu zic ca nu are rost sa stresezi nici un fotograf.Ti-a iesit foarte bine .
Multumesc Gabi! , dar altfel arata cand faci poza cu un aparat profesional stii tu prea bine.
bluemonk wrote:
Chiar ma intrebam cum ai apa asa de clara doar cu Matrix - Purigenul e de vina.
Sarea RSCP face KH-ul mare, cam 11-12 dupa cum zice RS, anecdotic am auzit si 14; chiar daca schimbi doar 16% clar ai un spike de alcalinitate si neavand sump coralii sigur il simt cum pui apa noua in bazin. Dar dupa cum vad in poza , se simt bine. Eu zilele astea incerc o varianta de schimb de apa care sa economiseasca sare si apa de osmoza - am facut un bazin separat pentru apa de schimb, doar cu filtrare - un skimmer intern, filtrare chimica cu carbon, phosguard si purigen si filtrare biologica cu matrix din bazinul cu vietuitoare. Apa o schimb practic intre bazine iar apa proaspat facuta pun doar in bazinul de schimb, mai rar si o cantitate mai mica. In felul asta vreau sa minimizez variatiile de parametri si sa economisesc sare si apa de osmoza , cu pretul unui mic consum de energie electrica si putin material filtrant.
Apa o aveam foarte curata si inainte de Purigen, am pus foarte de curand 100 ml de Purignen sa vad daca e vreo diferenta si chiar nu vad sa fie vreuna sesizabila/notabila, poate trebuie pus mai mult. Isi face treaba foarte bine filtrarea biologica si mentenanta saptamanala.
Schimb 20% , care reprezinta 16 litri la volumul meu de apa daca bine stiu am 80 de litri de apa.
Am facut testul de alkalinitate dupa schimbul de apa si nu creste mai sus de 8.2 , asta in conditiile in care inainte de schimb e undeva la 7.4-7.7 de cele mai multe ori, asa ca nu cred ca e un soc prea mare ca altfel as vedea pe corali, zic Ai mei nu proteseaza deloc, ba chiar se hidrateaza mai bine dupa schimb.
Pare interesant experimentul tau, sunt curios daca o sa fii multumit de el si ce beneficii va aduce pe termnen lung.(evident excluzand econimia de apa si sare)
Filtrul extern plin cu Matrix si mai nou cu ceva Purigen in el, face fata foarte bine, plus mai am peste 12 Kg de piatra vie in bazin.
Exact, schimbul de apa tine loc de aditii si da, daca parametrii apei sunt "out off the charts" poate crea unele probleme. Eu fololesc sarea Red Sea Coral Pro, cantaresc necesarul de sare folosind un cantar electronic. De fiecare data schimb 16 litri de apa, 38.1 g x 16 = 610 g (609.6 g) de sare pe care o amestesc in apa care a fost incalzita in prealabil la 25-26 de grade cat am si in bazin. Nici macar nu mai masor sa vad salinitatea cu densiometrul din dotare, refractometru nu am si nici nu am nevoie momentan, dar da poate nu e o decizie prea inteleapta , insa mi-o asum senin!
Am patit o singura data sa am Alkalinitatea scazuta undeva pe la 6.5, tind sa cred ca in urma unui schimb de apa s-a intamplat asta, probabil nu am tinut bine sarea sau naiba stie, ca nu pot neaparat sa trag o concluzie. Cert e ca am vazut o anomalie la coralii mei , Zoas se alungeau ca si cum ar avea nevoie de mai multa lumina (nu era cazul) , Gorgonia facea ceva mazga maronie, alti corali nu se hidratau foarte bine si atunci am descis sa fac niste teste (NO3, Alk, Ca ca altle nu am ) si am observat ca am alkalinitatea scazuta. Am remediat problema folosind produsul de la Red Sea Reef Foundation B KH/Alkalinity si totul a revenit la normal in 2-3 zile. De atunci testez o data sau de 2 ori pe spatamna alkalinitatea sa fiu sigur ca sunt in parametri si dozez Red Sea Reef Foundation B KH/Alkalinity cand e cazul.
Eu consider ca schimburile de apa sunt esentiale (in cazul meu este evident asta), dar sustin asta in general indiferent de bazin desi am vazut ca parerile sunt impartite.Nu vreau sa intru in detalii sau polemici, fiecare are perspectiva si experienta lui, eu ma bucur ca in sfarsit pot sa ma bazez din ce in ce mai mult pe a mea, iar rezultatele se vad. Fiind un acvariu mic imi permit atat financiar cat si ca timp sa fac schimburile saptamanale de apa.
Toata lumea ofera acelasi sfat, sa fii constant in ceea ce faci/sa mentii o constanta , ori asta incerc sa fac si eu iar pana acum cred mi-a iesit!
bluemonk wrote:Felicitari, arata foarte bine si poza e pe masura. Lumina e setata asa doar pt poza sau asa il tii? Cum tii sticla atat de curata, eu nu vad o pata de coralina, la fel si pe pompa de valuri. Ai putea sa dai niste detalii - parametrii, mentenanta, etc?
Multumesc!
Da lumina a fost setata asa pentru poza, am pus lampa ALL ON dar nici programul meu nu difera cu mult, in sensul in care mie imi place lumina alba si incerc sa am cat mai mult alb posibil fara sa ranesc/irit coralii.
Parametrii apei: singurul test pe care il fac mai des este cel de Alkalinitate care e undeva intre 7.4 -7.7, incerc sa o duc spre 8 dar fara pompa de dozare imi este cam dificil (probabil la un moment dat o sa aplez la una), Calciu ultima data era intre 420-440, Magneziu nu prea testez spre deloc, iar NO3 ultima data era nedetectabil si cu siguranta asa a ramas.
Acvariul meu este foarte curatel!
Avand deja o experinta de la acvariile plantate sunt obisnuit sa fac mententana saptamanal. Astfel saptamnal schimb 20% din apa, curat sticla si aspir substratul temeinic. Nu am avut probleme absolut niciodata cu algele, singurul inconveninet este acel praf fin ce se mai face pe geamuri dar nu exagerat,pe care il indepartez o data pe saptamana cu un razuitor cu magnet pentru ca imi place sa am mereu sticla curata! si se mai face fooarte putina ciano din cand in cand atunci cand am tendinta sa exagerez cu mancarea dar dozez putin NO3O4-X si dispare imediat.
A trebuit sa ii ingropi in nisip sau doar i-ai pus pe acolo ?
Ii hranesti cu ceva ?
Multam.
Da cum sa fie bai?!, cu drag raspund.
Unul l-am bagat in piatra, piatra avea o gara ce se potrivea manusa pentru el. Iar al doilea capat ce s-a rupt pentru ca inca misca, l-am ingropat putin in nisip langa o piatra lasandu-i capatul de unde s-a ruput afara. Ei oricum isi fac un tub mai lung si se ancoreaza, dar ideea e sa aiba o baza stabila de unde sa porneasca si sa nu-i poarte curentul prin acvariu.
La inceput le-am dat putin Reef-roids de la PolypLab, dar nu stiu daca mancau ceva, asa ca am renuntat sa fac asta. Probabil atunci cand harnesc coralii targetat cu Reef-roids se hranesc si ei cu ce pluteste prin masa apei, cu siguranta filtreaza ei ceva ca altfel nu ar creste asa frumos.
zamolxes wrote:Ai 2 viermi penati acolo ? Arata super.
Daca da, ce specii sunt ? culoare ?
Salut , da sunt 2 viermi penati.
Specia din ce stiu eu este Sabellastarte indica : https://www.nevertebrate.ro/viermi-sabellid-sabellastarte-indica-10850 , i am de la Nevertebrete.
Ca si colorit seamna cu cei din poza de mai jos, ai mei au si ceva irizatii de mov. Cel care are lumina mai puternica e mai deschis la culoare fata de cel care sta mai la "umbra" .Viermii sunt la fel pentru ca de fapt am avut unul singur si din greseala l-am rupt cand am vrut sa-l mut , iar din bucata ramasa s-a transformat celalat.
Foarte fain arata!
Astazi mi-a ajuns si mie Sarcophyton. Vreau sa-l pun undeva in partea de sus a acvariului , oare daca are lumina puternica sunt sanse sa nu se inalte?, pentru ca are la dispozitie o coloana de apa de aprox. 10cm .