[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: betta
Forum Index » Profile for betta » Messages posted by betta
Message
ce procent de co2 contine si sa ma apuc sa fac niste calcule, in functie de cata apa minerala o sa manance, sa ma lamuresc daca se merita sa dam atatia bani pe apa minerala si sa nu ne cumparam butelii de co2 cu nr de bule si tot ce mai scrieti voi p-aci


Eu zic sa te apuci sa calculezi cata apa minerala o sa manance iar dupa ce termini sa vii sa intrebi de unde sa-ti iei butelie de CO2 si ce mai scriem noi p'aici...

In rest... e valabil ce au spus antevorbitorii...
Intr-un timp aveau la ZooCenter pe bd. Take Ionescu vis-a-vis de Politie.
lazarginel wrote: Cu turba sunt mari probleme

Care sunt aceste probleme? Le cunosti din experienta proprie?
lazarginel wrote: , daca turba nu este in parametri optimi poti sa o arunci

Care sunt acesti "parametri optimi"?
lazarginel wrote: ,sunt si" turbe bune" pentru acvarii pe forum ai sa gasesti detalii

In general, daca esti documentat intr-o problema si acel aspect nu rasare la tot pasul e bine sa dai un link.
lazarginel wrote:dar cei de afara nu mai folosesc de mult timp turba de nici un fel

Oare chiar toti?
lazarginel wrote: s - a inteles ??
Ce anume?

Turba are si dezavantaje precum: faptul ca in cazul interventiei in bazin, in mod inevitabil o parte din turba iese din substrat oricat de "elegant" ai umbla si faptul ca in timp se compacteaza si astfel impiedica aerisirea adecvata a substratului. In plus, valoarea nutritiva a turbei poate fi pusa la indoiala comparativ cu alti fertilizanti. Dar asta depinde si de speciile de plante prezente in bazin.
Aici este insa vorba despre tablete "incorsetate" intr-o plasa fina si nu de un strat intins pe toata suprafata fundului bazinului.

Un articol interesant legat de substrat: http://home.infinet.net/teban/substrat.htm
Soft-ul se livreaza la cerere... prin mail... dupa cum scrie si in revista. Eu, pentru a vedea daca sunt seriosi cei de la Conex El. l-am solicitat si l-am primit. Daca nu il primesti contacteaza-ma!
Nu stiu dar am sa intreb ca firma pentru care lucrez folosea multa sticla de la Oglinda. Cred ca mai buna (si mai scumpa) e sticla de la Lipoplast.
Din cate am auzit acu' se taie "computerizat". Si mai sunt firme de termopane in Timisoara care cica au scule meseriase (nu le-am vazut ca fusei la sediu comercial nu la fabrica) numai ca din cate stiu e imposibil sa ajungi la ei (valoarea adaugata e mult mai mare intr-un termopan decat daca taie pentru unii ca noi).
Skyppy wrote:...nu ca sunt prost, doar las uneori impresia: in tabelul sus mentionat FS= ?, ce inseamna ?

Eu unul nu cred ca exista prosti... doar oameni "comozi" (including myself ;) )
Factor de Siguranta=Safety Factor (adimensional)
Vrei pareri sau solutii?
Ia citeste si vezi de descarca fisierul Excel de aici: http://www.acvariu.ro/coppermine/albums/userpics/11092/Calcule%20acvariu.xls

Daca vrei o parere (bazata pe ce zice articolul http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=1203 ... de 10mm merge!)
Poate gasesti o firma care realizeaza firme luminoase din tuburi cu descarcare ("neoane") si cei de acolo pot sa-ti dea tub "la metru" si chiar mai mult... sa ti-l "indoaie" dupa nevoi ;)

P.S. Din tuburi fluorescente "recuperate" nu stiu ce-o sa-ti iasa din motivele pomenite de ante-postatori.
N.B. Nu este cu rautate Alexandre... ci numai pentru exactitate...

Multumesc!

[url=http://wikisource.org/wiki/Autor:Ien%C4%83chi%C5%A3%C4%83_V%C4%83c%C4%83rescu]Într-o grădină
Intr-o grădină
Lâng-o tulpină
Zarii o floare, ca o lumină;
S-o tai, se strică,
S-o las, mi-e frică,
Că vine altul si mi-o radică.

Testament literar

Urmaşilor mei Văcăreşti !
Las vouă moştenire:
Creşterea limbei româneşti
Şi-a Patriei cinstire. [/url]

Ca tot e vorba de plante... cine avea vorba ceea cu "Mare-i Gradina Ta..." ;)
Rugamintea, complet lipsita de rautate (si cine va citi cele 999 de posturi ale mele se va convinge) este de a va citi posturile inainte de a "le da drumul"... pentru ca o problema bine pusa e pe jumatate rezolvata sau... cum ar fi spus chiar Ienachita Vacarescu la 1787: Observatii cu bagari de seama asupra regulilor si a oranduielilor... (gramaticii romanesti -pentru exactitate ;) )
Si in cazul acesta cum putem noi sa te ajutam?
"Am o floare/Bine-mi pare/Floarea o sa creasca mare" si " S-o rup mi-e mila/S-o las mi-e frica/Vine altu' si mi-o ridica".
La mesaj nu poti atasa direct un fisier imagine. Poti sa o depui insa la Galerie si apoi sa indici link-ul catre ea (si chiar sa o cuprinzi in post).
In rationamentul meu anterior (care rationament ?) exista o mare greseala pe care nimeni nu a sesizat-o (din bun simt oare? ;) )
Anume, scaderea temperaturii apei prin montarea de ventilatoare in capacul acvariului functioneaza.
Evaporarea apei are loc prin aport de caldura. Caldura este destula dar... concentratia de vapori de apa la temperatura data (a ambientului) nu poate depasi o anumita valoare maxima. Vaporii aflati in aceasta stare se numesc vapori saturanti. Presiunea partiala a vaporilor aflati in stare de saturatie se numeste presiune maxima a vaporilor saturanti. Ca urmare, (in spatiul relativ inchis al capacului) se stabileste un echilibru dinamic (numarul de molecule de apa care trec in stare de vapori=numarul de molecule care trec in stare lichida-raportat la unitatea de timp, evident) iar temperatura apei ramane aceiasi (Qcedat=Qabsorbit). Daca insa "rupem" acest echilibru prin inlaturarea fortata a vaporilor, presiunea partiala a vaporilor saturanti scade si un numar mai mare de molecule de apa pot trece astfel in stare de vapori. Pentru a realiza acest proces, moleculele absorb caldura (caldura de vaporizare) deci temperatura apei din bazin scade.
QED

Scuzati dara tupeul de a posta aici folosindu-ma de "prerogativele" puterii.
N.B. Horea pomenise dealtfel despre acest proces aici insa, cred eu, ca nu atat de explicit.
Am citit tot pe aici ca ar putea fii de la prea multa aerare. Asa sa fie?


Si care ar cam fi postul/posturile respectiv(e)? (Ca sa stim si noi ce se preteaza la RasTunsFrezat din putzul gandirii acvaristice)

N.B. Ai fost intrebat cu privire la PH-ul apei din acvariu... iar eu adaug o intrebare privind frecventa schimbarilor de apa si proportia acestora, temperatura, plantele din bazin (plastic vs. natural) si alte detalii pe care le consideri tu necesare...
@serban1992:
Of, of... shi mai, mai... cum vine iarna asigura-te ca ai incalzitor adecvat si/sau functional!
Guppy nu au nevoie neaparat de 25 de grade pentru supravietuire. Se descurca intre 18 si 28 de grade fara probleme (desi e drept ca prefera 23-24C). Ba, din experienta, pot sa-ti spun ca pentru perioade scurte, temperatura poate trece si de 30 de grade. Mai mult, exemplarele pe care le ai/le vei achizitiona provin cu siguranta dintr-un lung sir de generatii aclimatizate pe plaiuri mioritice.
Deci uita de chiller si gandeste-te la heater (unul de 75W e numai bun).
Pai citeste si despre numaratorul de bule ca geme netu' de solutii...
Poti folosi o instalatie de CO2 si la bazinul de 30l pe care il ai insa eu m-as concentra urgent spre un bazin mai mare (de 60-70l minim). In fond, nu merita efortul... cate plante poti avea intr-unul asa mic? iar stabilitatea unui bazin mic e critica si cred ca poti avea surprize nelacute si demoralizatoare.
@almost all: Atentie la offtopic!!!
@Sorinel: Daca e sa aleg intre manualul de fizica de a X-a si spusele tale, fara suparare, da' am sa-l cred pe primul . (Termodinamica)
@BLeed: Ai grija sa nu te omoare de tot (Fizica). Si atentie la limbaj! E posibil ca lichidul din acele rezerve/baterii pentru gentile frigorifice sa nu fie chiar apa si sa aiba o alta caldura specifica/capacitate calorica. In acest caz, datele problemei se schimba oarecum.
@fr0ggy: Daca vei considera masa de aer ca fiind un termostat (d.p.d.v. al fizicii de-a X-a) stratul izolator aplicat pe 3-4 fete ale acvariului nu ajuta la nimic (eventual doar durata la care temperatura apei ajunge aceiasi ca cea a mediului va creste putin-deoarece scade suprafata de transfer a caldurii...). Iarna insa problema se schimba daca e vorba de izolarea unui perete a acvariului de peretele rece al locuintei... deh, iarna nu-i ca vara (citat din putul gandirii)
P.S. Vesti bune are meteorologul de serviciu da' pentru cei care taman au plecat la mare ...
si totusi care este remediul


In primul rand nu te descuraja! Se mai intampla . Dropsy nu prea are leac. Din cate am citit (si nu putin) vindecarile sunt sporadice si nu pot fi puse in nici un caz pe seama unui tratament anume.
Daca vei cauta pe forumul vechi vei si/sau prin alte locuri ai sa afli ca "dincolo" (de ocean, la propriu) exista un medicament numit Maracin I si II. Varianta II e recomandata si pentru dropsy iar substanta activa e un antibiotic denumit Minocycline si care la noi nu se foloseste pentru uz uman ("dincolo" da) vezi http://www.aquariumguys.com/maracynii1.html
Unii recomanda si tetraciclina sau chiar eritromicina. Deci vezi ca incercari sunt multe, rezultate confirmate insa... smilie
ca vad ca pe forumul asta cand ceri un ajutor unii mai EXPERIMENTATI NU STIU DECAT SA FACA MISTO

Pai asa e ei, acvaristii mai experimentati, mai jmecheri si crede-ma ca si eu sunt luat peste picior uneori (chiar daca nu de cei care's admini p'aici ;) ) da' tac precum pestele si bag la cutiutza ca nu-s zgarciti la sfaturi .

Inca o data, nu te descuraja si nu/ti fa procese de constiinta in situatia asta. Nu uita de apa care trebuie sa fie in permanenta curata pentru a prevenii pe cat posibil infectiile bacteriene interne.
La ce iti trebuie substratul de pietris?
Acvariul si filtrul e suficient sa le "dezinfectezi" cu apa f. calda dupa ce le freci cu sare.
Eu as pune in apa si putina sare neiodata si/sau albastru de metil (nu ca ar ajuta neaparat dar nu strica impiedicand proliferarea)
De ce ai ales Mycopur si nu Bactopur? Infectia poate fi bacteriana (columnaris) si nu micotica deci un fungicid nu prea ajuta. Deasemenea cresterea temperaturii (daca e vorba de columnaris) nu ajuta ci din contra...
Vezi :
http://freshaquarium.about.com/cs/disease/p/columnaris.htm
http://www.bettacentral.com/disease.htm
http://www.bettatalk.com/betta_diseases.htm
articolul lui Leo http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=483
Postul tau este la limita offtopicului. Te rog eventual sa-l editezi prin explicitarea celor enuntate.
Oare nu in toata acvaristica e vorba de "ceva bani in plus". Si inca nu putini Din pacate, foarte multi (inclusiv subsemnatul) suntem acvaristi de duminica smilie . Intotdeauna e nevoie de un bazin mai mare, o instalatie de filtrare de capacitate mai mare si mai performanta, de iluminat si de CO2 ce sa mai spunem... La socoteala se adauga cele necesare controlului parametrilor apei iar restul sunt nimicuri (oare?)... hrana, factura de curent, apa, abonamentul la Net , medicamente, fertilizanti... si poate in primul rand timpul (dedicat cu consecventa :!.
Daca vei studia insa topicurile de care pomeneam vei observa ca nu e vorba de cine stie ce sume in plus (raportat la restul cheltuielilor). Trebuie numai vointa si determinare (pe langa un amplasament convenabil langa o sursa de apa curenta) ca sa nu ne ciuruim cutiile de chibrite precum un svaitzer (ca tot pomeneam mai sus de el )
Avantajele se pare insa ca sunt incomparabile (corvoada galetilor/bidoanelor, vorbele consoartei legate de popularea cu recipiente a baii, stabilizarea parametrilor apei din acvariu s.a.)
Nu, nu e nici o problema... mai ales ca aceea gaura nu vine data jos -unde presiunea e mult mai mare... e o simpla gaura de preaplin.
Sticla e oricum un material amorf... tocmai d'aia e casanta... o gaura nu modifica proprietatile ei cu nimic (ca si gaura la svaitzer) decat daca... da' restu' e teorie pura... si oricum crapa la gaurire... nu dupa aceea.
Nu stiu de ce m-ai citat dar e evident ca trebuie gaurit acvariul....
Topicuri relevante:
schimabt apa fara galeata?
Gauritul geamului
Am gaurit acvariul plin!
Vreau sa imi gauresc acvariul

Si mai sunt si altele, interesante dar poate nu atat de relevante la subiectul de aici.
Imagini cu carote diamantate (Ytron):
http://oldforum.acvariu.ro/modules.php?set_albumName=Technical-Stuff&id=Carota_diamantata_13mm&op=modload&name=gallery&file=index&include=view_photo.php
http://oldforum.acvariu.ro/modules.php?set_albumName=Technical-Stuff&id=Carota_diamantata_13mm&op=modload&name=gallery&file=index&include=view_photo.php
 
Forum Index » Profile for betta » Messages posted by betta
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com