[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Gabriel
Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Message
Exact ca in melodia cantata de Voltaj - "mi s-a pus pata" pe kit-ul Red Sea Max 250.
Ma intreb daca "ezicsta" cineva care importa asa ceva in RO si la ce pret.
Rotala all the way
Succes. Tine-ne la curent cu multe poze. Numai bine.
In acest caz - topic locked
Atata vreme cat bucatile de sticla cu care se va face compartimentarea vor fi mai inguste decat inaltimea totala a substratului este posibil ca radacinile echinodorusilor sa treaca peste ele oricum.
Pentru ca experimentul sa fie cat de cat exact ar trebui ca acele compartimente sa beneficieze de aceeasi lumina (cele dinspre marginile acvariului nu vor avea aceeasi lumina cu cele dinspre centrul acvariului).
Mai cred ca si o parte din nutrientii specifici fiecarui tip de substrat se vor regasi in apa ceea ce va face si mai dificil de spus care substrat este cel mai bun/rau.
Experimentul mi se pare extrem de interesant insa eu l-as face in acvarii diferite cu acelasi volum, lumina, co2, fertilizare etc. Stiu ca asa ceva este greu de facut acasa insa asa proceda daca as avea la indemana spatiul necesar.
Ok - ai Cladophora. Chestia cu scazutul brusc al pH-ului recunosc ca nu o stiu si nici nu am auzit-o. Daca o incerci sa ne scrii aici rezultatele.
Alga asta e tinuta usor sub control adunand-o frecvent. La mine a disparut total de la sine.
Pe undeva este o neconcordanta.
Cladophora nu se prinde atat de bine - asa cum zici tu - de substrat, cochilii etc. Se desprinde si curata usor. Cu multa rabdare o poti curata aproape complet. Pe de alta parte spui ca "aproape intrecea mossul" - te referi la lungime? Te intreb pt ca BBA nu creste foarte lunga.
Dupa descriere as zice ca este BBA dar asteptam.
Pai, cu riscul de a ma repeta ca un CD uzat , concluzia am tras-o singur (cum altfel :-) ) bazat pe ceea ce ai scris tu. Din pacate nu detin un talent de scriitor asa ca toate posturile mele vor avea acelasi ton.
Nu ma deranjeaza sa fiu contrazis (de fapt nu ma mai deranjeaza multe probabil avand in vedere si varsta de care ma apropii rapid ) alfel as fi pus punct discutiei noastre. Am cautat si eu raspunsuri si o solutie rapida la fel ca si tine (dovada sunt sutele de posturi de aici si de pe forumuri straine). Concluzia este sa incerci sa indeplinesti conditiile necesare unui acvariu PLANTAT sanatos iar apoi "by trial and error" sa vezi ce parametri pot fi modificati ca sa obtii cel mai bun rezultat.
Toate cele bune.
alexnbv wrote:Am scris despre asta, si am avut ceva intrebari, deasemenea si raspunsurile au fost foarte variate. La "Coltul incepatorului" este topicul deschis de mine Setare CO2 - Legatura intre KH/PH/CO2.
"Daca nu stii....intreaba" - este un principiu pe care eu ma bazez, dar cred ca ar trebui sa il aplici si tu innainte sa iti dai cu parerea chiar daca ai mult mai multa experienta decat mine.


Dragule - in primul rand imi este fizic imposibil sa urmaresc tot ce scrie cineva pe acest forum la diferite sectiuni. In al doilea rand se poate ca unii din membri (inclusiv eu) sa nu urmareasca decat anumite sectiuni ce prezinta un interes pentru ei. In al treilea rand - atunci cand ceri sfaturi in legatura cu o problema - este necesar sa dai toate detaliile (ca sa nu spun imperios necesar). Dupa tine - eu ar fi trebuit sa iti urmaresc toate posturile si sa iti raspund cu citat din ele.
In ultimul rand a mentine un acvariu "algae free" este o arta ce se dobandeste mai ales prin practica.
Tu ai citit (nu stiu daca ai si inteles) niste linii generale. Acvariul fiecaruia prezinta particularitati ce il face unic si din cauza asta nu exista o reteta universal valabila. Asa ca, daca as urmari logica ta, aici toti "isi dau cu parerea".

alexnbv wrote:
din moment ce ai venit si ai scris unele lucruri care nu erau adevarate, fara sa intrebi sau sa citesti inainte.

Aici ai deja o problema. Te rog sa scrii ce anume crezi tu ca am scris eu si nu e adevarat. Si te mai rog sa-mi spui ce ar fi trebuit eu sa te intreb sau de ce ar fi trebuit eu sa iti citesc toate posturile din diferite sectiuni in loc ca tu sa dai toate aceste detalii aici, unde ai cerut sfaturi.
Din contra, tu ar fi trebuit sa intrebi sau sa cauti ce au scris unii (excluzandu-ma pe mine) din cei ce au postat raspunsuri in topicul deschis de tine.
In schimb tu raspunzi malitios, cu citate si raspunzi ca si cum deja ai fi trecut prin astfel de probleme de multe ori, ca si cum ai fi aplicat deja ce ai fost sfatuit aici si tot nu a functionat. Cred ca daca intr-adevar ai fi citit, asa cum spui, ai fi vazut posturile depre EI sau PPS pro, ai fi vazut ca fertilizarea macro+micro sunt neaparat necesare cand introduci CO2. Dar, scuze, eu doar "imi dau cu parerea".

alexnbv wrote: am scris sau citit de pe forum innainte de orice miscare.

Chiar daca ai facut asa tot nu este de ajuns. Rezultatul aplicarii sfaturilor de aici va depinde intotdeauna de particularitatile acvariului tau.
alexnbv wrote:
Nu am sa continui cu aceasta dezbatere..nu este constructiva dar sper ca atunci cand se dau sfaturi de genul celui de mai sus @Gabriel..sa se tina cont si de ceea ce s-a scris anterior.


Cred ca tocmai aici e problema ta. Nu cred ca ai citit cu atentie tot ce s-a scris pe aici sau pe alte forumuri despre iluminat, fertilizare, CO2 etc.
Cred ca ai scos mult din context cle scrise de mine.

alexnbv wrote:
raportul de 0.7W/litru este cat de cat ok...avand in vedere ca nu am plante prea pretentioase. Nu cred ca orice acvariu ce are o iluminare de 0.7W/l are alge, cred ca problema este din alta parte.

In primul rand relatia watt/litru este DOAR orientativa. Eu ti-am scris despre T5-uri nu numai pentru ca au "mai multi watt" ci si din alte motive (poti cauta pe forum sau pe internet despre ce vorbesc).
Atata vreme cat nu introduci CO2 si fertilizezi foarte putin, avand in vedere si numarul de pesti din acvariu precum si plantele din el, lumina ta e ok.


alexnbv wrote: cand am introdus CO2 m-am bazat pe testele de KH si pe tabelul PH/KH/CO2

Nu cred ca ai scris asta pana acum - cel putin nu in topicul asta. In prima faza relatia kH/pH este de baza. Mai tarziu o sa-ti dai seama dupa raspunsul plantelor si pestilor care este concentratia optima a CO2 din apa.


alexnbv wrote: Spune-mi te rog ce inseamna "suficient". Din ceea ce am citit pe acest forum am tras singur concluzia ca un raport mai mare de 0.5W/litru poate fi suficient pentru plante in functie de necesitatile lor, iar la ceea ce am eu in acvariu ...cred ca este suficient - ideal este 1W/litru deci sunt in jumatatea superioara.

Cred ca ti-am raspuns mai sus deja. In anumite conditii "suficientul" tau nu mai este suficient.

alexnbvl wrote: Aici cred ca trebuia sa te referi doar la "macro"....cu care am sa fertilizez in curand(dupa ce studiez un pic).

Am scris macro SI micro si am scris "schema de fertilizare". O schema de fertilizare inseamna macro SI micro. Ceea ce faci tu cu Ferropol nu inseamna o schema de fertilizare.
Ce ai tu acolo se cheama fuzz algae.
In prima faza o "echipa' de SAE (siamese algae eater) o vor tine sub control numai ca acvariul tau nu indeplineste niste conditii esentiale.

In primul rand la volumul tau de apa eu as folosi cel putin 4x24w T5 si, cu siguranta, nu Aquarelle.

Apoi nu introduci CO2 in bazin fara sa calculezi concentratia pe care o ai la un anumit pH, fara lumina suficienta si, mai ales, fara sa folosesti o schema de fertilizare (macro si micro) pentru ca plantele vor consuma mai multi nutrienti (mai ales macro) si deficientele unor nutrienti dau loc liber algelor.

Apropo de schema de fertilizare, PPS pro nu mi se pare foarte indicata in cazul tau atata vreme cat nu ai toate testele necesare (nu le enumar) si atata vreme cat nu ai lumina si CO2 in cantitati suficiente.

Nu intrerupe injectia de CO2 pe timpul noptii daca ai suficiente plante in acvariu, ai lumina buna si fertilizezi pentru ca apa va fi oricum saturata de oxigen la sfarsitul perioadei de iluminare. Un pH stabil de-a lungul zilei, prin aditia continua de CO2, este benefic atat pentru plante cat si pentru pesti.

Pauza de iluminat la pranz a fost o teorie dar s-a dovedit lipsita de consistenta. Teoria spunea ca in zonele tropicale ploua in jurul pranzului si prin urmare lumina solara nu mai ajunge la plante in aceasta perioada. Din pacate nu este benefica plantelor si nici nu dauneaza algelor.

M-am tot repetat dar astea sunt ideile de baza
- plante suficiente
- lumina (spectru, intensitate, durata de iluminare)
- CO2
- fertilizare (macro/micro)
- eventual pesti/nevertebrate ce curata algele

Numai bine.
Scuze - scuze atat pentru tine cat si pentru Ginel.

Sa incept cu Ginel. Pentru apa noua ce o pun in acvariu la fiecare schimb nu masor decat kH-ul sa fiu sigur ca e cel dorit. In rest amestec cam 90% apa din osmoza inversa cu 10% apa de la robinet (pentru duritate). Nu cred sa fie probleme cu nitratii sau fosfatii in apa ozmozata.
Proportia RO/apa robinet am mai schimbat-o in timp insa schimb acelasi volum de apa de doi ani.

@Val - am inceput de ieri (luni) sa dozez iar protalon. Cladophora a regresat clar dar nu a disparut. Cred ca din cauza ca am facut o pauza de o saptamana "de frica".
Domnu' maryovs.
Te rog mai intai sa postezi cate ceva despre experienta ta in zona "Despre noi".
Apoi, pentru ca deduc deja din postul tau de mai jos ca nu ai o prea mare experienta, te sfatuiesc sa citesti cu atentie posturile din "Coltul incepatorului" precum si articolele de pe site.
Succes.
Postul tau se muta la "Coltul incepatorului"
Am uitat sa revin cu detalii.
Am verificat toti parametrii apei si au iesit super ok.
Sunt complet debusolat.
Nu poate fi decat o scadere brusca a oxigenului din apa. Dar ce ar fi putut sa o provoace. Mister total.
:-) Val mi-ai luat-o inainte.

Fac pariu ca acvariul este nou.

Am folosit BioFern de la JBL exact la start si exact pentru aceeasi alga si nu a avut efectul scontat.

Efectul paielor de orz asupra algelor a fost descoperit de mult si aplicat in acvariu pentru prima data de Dupla. Problema este ca nu toate produc acel efect algicid chiar daca sunt din exact acleasi loc, pastrate si fermentate in aceleasi conditii. JBL spune ca testeaza toate loturile ca sa fie sigur ca sunt eficiente. Chestie de marketing.

Sfatul meu - Nu le folosi.

Alga aia este o "etapa" necesara in formarea unui acvariu matur. Corecteaza deficientele de nutrienti, lumina si CO2 si or sa dispara de la sine. Daca devine prea invaziva pur si simplu rupe frunzele atacate. Cumpara un "cleaning crew" SAE, creveti etc.
Val wrote:Intotdeauna schimbi 75% din apa? Nu e cam mult chiar si pentru un EI?


Am trecut cu vederea intrebarea ta imi pare rau - da 75% si fac asta de doi ani.
Val - nu pot decat sa-ti multumesc inca o data, nici vorba de injuraturi :-) .

Si eu suspectez un pH swing. Insa planariile care au iesit din substrat si au urcat la suprafata mi se pare cel mai ciudat lucru. Un pH swing este un fenomen brusc (deh l-am experimentat candva in experimentele mele nenumarate) si felul in care aratau pestii imi sugereaza acest lucru.
Insa la kH 4 mi se pare aproape imposibil.
OK. Un update nasol.

Am adaugat dozele corespunzatoare zilelor 6 si 7 conform cu instructiunile.
Ieri seara am schimbat apa si cantitatea de alge adunata a fost mai mica.

Astazi dimineata 90% din pesti morti. Melcii si PLANARIILE erau adunati in partea de sus a acvariului. Pestii morti nu prezentau semne anormale (branhii inflamate, ochi iesiti din orbite, abdomen umflat etc). SAE stateau sprijiniti parca dormeau iar ceilalti (vreo 20 de neoni rosii) nu-si pierdusera nici macar coloritul.

Nu am modificat parametrii apei la schimbul de aseara, nu am curatat filtrul. Ph-ul si temperatura erau in limitele normale (setate de mine). De obicei dupa ce schimb apa las lumina aprinsa pana pe la 22/23:00 si am timp se observ plantele si pestii dar nu am observat nimic anormal.

Suspectez trei lucruri:-
1. pH swing - desi am un kH de 4 si ar fi destul buffer
2. scadere brusca a nivelului de oxigen din apa din cauza Protalonului- dar ma intriga planariile (zeci) ce stateau sus si in plus eu schimb 75% din volumul de apa al acvariului
3. ammonia peak - dar nu am umblat la filtru si avand atat de multa apa schimbata ma indoiesc ca substantele potential periculoase ramase ar fi putut sa creeze un asa dezechilibru.

Am sa fac diseara niste teste la apa cu un test nou de kH, o sa schimb si sonda de pH cu una noua, o sa testez si compusii azotului etc.
 
Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com