Message |
|
2 plicuri de gelatina, 3 cani cu apa, 1.5 cani cu zahar, mestecat des la foc mic, luata de pe foc inainte sa dea in clocot....
Ok, o sa o las in frigider peste noapte si sper sa fie in regul maine, daca nu, merg si iau alta gelatina....insa care ar trebui sa fie consistenta? nu cea de....jeleu?
|
 |
|
Insa e posibil sa am o problema cu...gelatina, care nu s-a prea gelificat.....am folosit intocmai reteta lui Dalles, gelatina am luat-o de pe foc pe la ora 17, insa pana acum are o consistenta putin mai groasa decat uleiul....N-am stat eu foarte mult in bucatarie, dar aveam impresia ca trebuie sa se "inchege" mai mult....sau ma insel si asta este consistenta care trebuie....sau avea ceva gelatina cumparata ( era in termenul de garantie, dar...mai stii?! )
O lamurire daca se poate, va rog....
|
 |
|
Am inteles kmol si alber, mersi mult de completare, o sa dau jos "robinetul" ala
|
 |
|
si daca "iese" la un debit mai mare cum il pot regla?
|
 |
|
Ma poate ajuta cineva cu niste setari la un Canon PowerShot S3IS, va rog?
Sunt sigur ca aparatul e capabil de niste fotografii mult mai profi decat ce reusesc eu sa fac cu el...Pana acum am reusit sa fac poze cat de cat mai acatarii doar peisaje sau la distanta, insa cand vine vorba despre obiecte apropiate, prim-planuri....nu reusesc sa ma descurc. Incerc de cateva zile sa fac niste poze unor creveti care au ajuns de curand la mine in acvariu, insa nu reusesc nimic, toate fotografiile sunt blurate si clar se vede decat planul secund....si nu cred ca fie problema cu focalizarea lui la prim-plan ci de necunostinta mea in cauza...
Multumesc anticipat !
O seara frumoasa !
|
 |
|
Mersi.
Gelatina e deja la rece, astept sa se.....intareasca
|
 |
|
am lipit furtunele de capace cu picatura iar "racordajul" furtun (care vine din bomba) - trusa de perfuzie este facut foarte ....fortat ( daca pot spune asa...am bagat "acul" acela gros care intra in punga/sticla de perfuzie fortat in furtunul de la pompa...A intrat foarte greu, sper sa nu fie probleme...
Pe langa etanseizare ma intereseaza mai mult daca mai trebuie ceva sau nu la instalatie.... 
|
 |
|
HumanFace wrote:Macar de la numaratorul de bule sa scoti eticheta. Poze cu bolbositorul de bule o sa postez cat de curand, sa se incarce acumulatorii si sa-l gasesc  .
Cand spui numaratorul de bule, te referi la cea de a doua sticla? Cea de 0.5 l? Aia nu e pe post de numarator de bule ci pe post de decantator. Ca numarator de bule si ca robinet am folosit o furtunul si "robinetul" de la o trusa perfuzoare ( se vede in poza )
La ce "boborositor de bule" te referi?
|
 |
|
Pt. cei care au bombe: mai e nevoie de ceva la "instalatia" mea?
Multumesc!
(Sper ca nu se considera reclama eticheta sticlelor, insa nu am dat-o jos pt ca mi-e groaza de lipiciul ala....)
|
 |
|
o sa verific toata instalatia pt a observa eventualele scapari inainte de a monta bomba
|
 |
|
Dolly wrote:Esti sigur ca vrei sa apelezi la tot felul de improvizatii? Nu zic ca unele nu sunt bune, dar daca nu stii exact ce si cum faci...Si apoi, chiar cutie de scobitori in acvariu?  Iar daca tu vrei sa folosesti plante covor, cum o maschezi? 
Nu tin neaparat sa apelez la tot felul de improvizatii, insa, cum spuneam, ma gandeam ca niste filtrare biologica nu strica, si cum altfel sa o rezolv intr-un volum de apa atat de mic?
Ai vreo idee in legatura cu distanta dintre bomba si acvariu? Crezi ca e vreo problema daca e atat de mare?
Tocmai am terminat de mesterit sticlele
|
 |
|
@alber : Nu te contrazic ca difuzorul e solutia ideala , insa momentan, ca sa-i parafrazezpe cei de la Partizan (parca) : " (N-)am cu ce, ma, (n-)am cu ce ! "  , asa ca momentan va fi nevoie sa ma descurc ...home made...
Acum ma apuc de mesterit la bomba, so...wish me luck ( sper sa nu umplu peretii de drojdie...)
Intrebare : E vreo problema daca ascund sticlele in mobilierul pe care este asezat acvariul, codoiul fiind obligat in felul asta sa urce vreo 70-80 de cm pana sa ajunga in acvariu ? In toate pozele pozele pe care le-am vazut cu bombe, acestea erau asezate chiar langa acvariu, dar nu arata deloc bine asezate acolo...
@HumanFace : crezi ca ma poti ajuta cu o poza a mini-bolborositorului facut de tine din cutia de scobitori? Totusi, ma gandesc ca nu ar strica daca as avea si ceva filtrare biologica in compartimentul ala, chiar daca o sa schimb apa zilnic...
Legat de temperatura din acel compartiment, aseara, dupa ce a stat plin toata ziua, in "bataia" caldurii tubului de neon, temperatura era aceeasi ca in acvariul mare, probabil nu este diferenta datorita transferului termic foarte bun intre cele doua compartimente  , deci am rezolvat-o si cu incalzirea si cu miscarea apei pe lungime  , asa ca, indata ce o sa imi iau o pompa cu 2 iesiri si o sa mesteresc minibolborositorul respectiv, o sa-l fac numai bun de locuit  .
Pana o sa reusesc sa fac rost de alte plante, in celalalt bazin am cateva fire de Hemianthus Callitrichoides, o sa il folosesc pe ala....Ce ziceti?
|
 |
|
@alber : In legatura cu circulatia apei, am pus o piatra de aer la jumatatea compartimentului si se formeaza curenti pe toata lungimea ;). Mai am si o perdea de aer de vreo 40 sau 60 cm, si as putea sa o folosesc pe aia. Daca se formeaza curenti cu o piatra mica de aer, ma gandesc ca daca folosesc acea perdea de aer, in partea din spate a compartimentului nu ar trebui sa mai am probleme ( decat cu estetica )....cu toate ca una s-ar putea ivi  .....si anume stropii rezultati din spargerea bulelor de aer, care ar putea ajunge pe tub...
|
 |
|
Ca si "instalatie CO2", de la sticla pana in acvariu, pe post numarator de bule si chiar si valva antiretur se poate folosi o trusa perfuzoare medicala? (parca am vazut undeva pe forum o solutie in genul asta insa acum nu mai dau de ea...). Ca difuzor am vazut mai multe posturi cu filtre de tigara. Va rog corectati-ma daca gresesc, sa nu fac vreo prostie...
Ca si pret, o trusa perfuzoare costa 5 lei iar daca iei componentele profi( numarator de bule =30 de lei, difuzor = 40 lei, reactor = 40-50  ...De banii astia imi iau teste....  )...
|
 |
|
Dolly wrote:Mai bine il lasi asa. Daca te-ai gindit sa tii puii acolo si ii dai ceva gauri, s-ar putea sa ai o maaareee surpriza. 
Surpriza de care vorbesti sa fie oare faptul ca puiii ar putea "migra" spre acvariul mare in caz ca vor avea ocazia? Ei as....crezi ca ar avea ei tupeul asta?
In mod cert nu o sa ma apuc sa-l gauresc
|
 |
|
@Trippin : Tocmai datorita faptului ca nu am reusit sa dezlipesc nici macar juma de cm din lipitura de silicon a ramas acel compartiment "in picioare". Am folosit 2 lame ( intregi ) de cutter si singurul rezultat a fost ca au inceput sa sara aschii de sticla din compartimentul in cauza, moment in care m-am lasat pagubas pt. ca riscam sa sparg si acvariul mare...
|
 |
|
Am inteles acum. Mersi pentru lamuriri, e adevarat ca asta nu o mai luasem in calcul. O sa incerc maine dimineata un experiment sa vad cum evolueaza lucrurile. Va tin la curent.
|
 |
|
HumanFace wrote:Despre acel compartiment: Cam cati litri are? Ca daca are mai putin de 10 eu nu as pune bomba de codoi.
Are aprox. 4.5-5 l
Nu m-am referit la compartimentul asta cand am zis de codoi, nici nu mi-a trecut prin cap sa bag in el codoiul, insa ma gandeam ca fiind tubul de iesire in bazinul mare, poate mai "scapam" cate o bula doua din cand in cand si in asta micu'
HumanFace wrote: sau un mini bolbositor homemade(cum am facut eu unul dintr-o cutie de scobitori,  , daca te intereseaza o sa pun poze);)
Ar fi interesant de vazut niste poze
alber wrote:Cu toate astea, o posibila intretinere ar putea fi facuta cu schimburi zilnice de apa, cu apa din acvariu. Desigur, atentie la socurile de Ph, daca in acvariu vei introduce CO2
M-am gandit ca s-ar putea sa fie ceva probleme cu privire la lungimea spatiului, si da, am luat in calcul si varianta cu schimburi zilnice de apa. Pt monitorizarea CO2-ului si ph-ului, pt ca, asa cum spuneam, as vrea sa incerc o bomba zilele astea am de gand sa cumpar Test CO2 ph Permanent de la JBL.
alber wrote:Alta problema o vad in temperatura. Tocmai pentru ca volumul de apa este foarte mic acolo, iar tubul foarte aproape, cred ca vei avea o temperatura a apei cu mult peste asteptari. Poti face o incercare "la rece". Umple compartimentul ala cu apa si apoi urmareste temperatura timp de cateva zile.
O sa incerc chiar de maine dimineata sa vad cum se prezinta temperatura. Cand spui "tubul" te referi la incalzitor si pozitia lui? Momentan este pozitionat fix langa acel compartiment, insa il pot aseza langa latura din fata a acvariului si atunci nu cred ca vor mai fi probleme din cauza asta.
|
 |
|
O fi ea "metoda saracului", dar e cea mai "sanatoasa"! Gandeste-te ca pestii respectivi poate nu au nimic, iar tu le bagi pe gat niste medicamente....E ca si la oameni, cand fac cate o cura de antibiotice "preventiv", iar cand au intradevar nevoie de acele antibiotice, descopera ca germenii pe care ii "detin" si de care ar trebui sa scape cu acele antibiotice au rezistenta tocmai la antibioticele alea....cam asta e ideea
|
 |
|
Dolly wrote:Pai daca nu spusesi de la inceput ca vrei sa faci un nano din compartimentul respectiv, eu de unde sa ghicesc? Sau ai spus si n-am vazut?  Daca e asa, scuze.
Nu e asa, adica n-am spus, scuze, my bad...  ideea mi-a venit azi in timp ce ma holbam la compartimentul ala si ma gandeam la ideea prietenului meu....dupa care m-am uitat pe net si am vazut cateva nano-uri frumoase foc....acum...nu stiu daca am eu priceperea artistica sa fac un lucru la fel de reusit....
Apropo, imi puteti spune cum se numeste planta din fata din poza asta? Am dat peste ea cand ma uitam dupa Eleocharis parvula, Eleocharisul e in stanga spate, dar in fata ce e?
Dolly wrote:Pentru radacina de vita-de-vie - baga niste melci pomaceea si o rezolva ei. Numai vezi ca au prostul obicei sa mai plece la plimbare din acvariu, daca acesta nu e acoperit.
Mersi de pont  Am vreo 3 pomaceea in bazinul mic ( 2 imensi si unul mic), o sa "arunc" unul din cei mari sa-si faca de cap 
|
 |
|