Message |
|
 S-a rezolvat, a venit nenea electricianul ( asa cum a promis ) si mi-a spus ca nu o sa fie nicio problema cu montarea neoanelor in capac. Mi-a dat lista cu cele pe care trebuie sa le cumpar si acum plec dupa ele. Dupa ce le am il sun si vine sa ma "rezolve"
Acum as avea nevoie de niste sugestii in legatura cu desfacerea acelui compartiment care este lipit cu muuuult silicon si nu numai pe margine ci pe toata latimea geamului. Cu ce as putea sa desfac acel silicon?
|
 |
|
Am mai luat un Aqua-Glo, tot de la Hagen....m-am "stors", dar acum chiar ca trebuie sa fac pauza de la investitii  ...asadar vor fi 2 tuburi T8 Power-Glo + Aqua-Glo, plus ca trebuie sa mai cumpar si restul componentelor pentru instalatie....
Intre timp am reusit sa dau si de electrician si mi-a promis ca maine dimineata vine sa vada despre ce e vorba.
Compartimentul respectiv este pe latura lunga din spatele bazinului. M-am gandit sa il desfac, insa astept sa vad si parerea electricianului...Dpdv al capacului nu cred ca ar fi probleme cu greutatea, pentru ca pe capac ar veni prinse decat cele doua neoane care nu cred ca au mai mult de 50 de grame fiecare...plus chestiile alea de la capete ( sunt habarnist in electro-tehnica, nu stiu cum se numesc  ) insa o problema care s-ar putea ivi si de care mi-am dat seama acum ar fi ca plasticul/PVC-ul respectiv sa nu aiba de suferit din pricina caldurii degajate de cele 2 neoane...  Ce credeti?
Si inca o intrebare, am vazut pareri si pro si contra folosirii staniolului pe post de reflector...ma intreb ce as putea folosi si ca protectie anti-caldura si ca reflector pentru marirea eficacitatii neoanelor?. Am vazut pe net ceva suporturi gen cele de la lampile suspendate, dar si alea costa niste bani pe care nu prea ii mai am....
|
 |
|
Ziua buna tuturor!
Sunt pe ultimii metri pentru a da drumul noului setup, dar, din pacate, acum depind de nenea electricianul care trebuie sa-mi faca instalatia de iluminare, si nu reusesc sa mai dau de el ( dar o sa-l sun pana imi raspunde...  ).
Asadar, componentele noului setup sunt:
- Acvariu home made 60 l cu capac Home made ( facut de mine aseara din lambriu PVC )
- Filtru FLUVAL 2Plus
- Incalzitor Tetratec
- Un singur neon T8 Power-GLO de la Hagen ( @Porcu: am cautat Sera Plant la toate Pet Shop-urile pe care le stiam si nu am gasit niciunde ), momentan, din cauza crizei....insa vreau sa vb cu electricianul sa-mi faca instalatia pentru 2 neoane, cand mai strang bani de inca unul, decat sa il pot atasa. : Sper sa nu fie nicio problema cu montarea celor doua neoane pe capacul respectiv.
- Substrat AquaBasis de la JBL, un sac de 5 l, care am vazut ca este recomandat pentru un acvariu de 100 de l, deci o sa pun doar ceva mai mult de jumatate din el
- Vreo 10-12 Kg de pietris 2-3 mm, "selectat" de mine din nisip de dunare...initial am vazut ca se mai gasea cate o spartura mica de scoica prin el, asa ca dupa ce am ales vreo 3 ore tot ce am gasit scoici, l-am pus 2 zile in otet, pe care l-am schimbat de vreo 3 ori. Dupa astea doua zile s-a topit orice ramasita de scoica ( am facut un experiment, am pus o scoica de aprox 1 cm intr-un pahar de otet, si in 48 de ore nu a mai ramas absolut nimic din ea, s-a dizolvat complet...asa ca sper sa nu am probleme cu pietrisul din punctul asta de vedere ).
- 2 radacini de vita de vie pe care le-am luat de la sat si pe care le-am fiert in vreo 5 ape cate 45 de min. Am vazut ca deja nu se mai ridica la suprafata dar inca se mai coloreaza apa. O sa le tin in apa pana cand o sa ii dau drumul acvariului, deci are timp taninul sa iasa din ele.
Sper ca pana la sfarsitul saptamanii sa il pot pune la ciclat
PS: Acvariul are un compartiment din geam in partea din spate destinat unui neon. Ce ma sfatuiti, sa il desfac si sa montez ambele neoane pe capac sau sa pun un neon in compartimentul respectiv si unul sa il montez pe capac?
PS2: Scuze pentru calitatea pozelor ( sunt facute cu telefonul )
|
 |
|
Multumiri Domnu' Faraon ca m-ai linistit in legatura cu Fluvalu'  aveam ceva emotii cum ca s-ar putea sa nu fi facut chiar cea mai buna alegere....daca zici ca o sa ma tina 10 ani....  eu m-am uitat si la garantia lor, toate celelalte aveau 2 ani garantie, la asta am primit 3 ani
Adica una bucata Sera Sera Plant Color 18W / T8 / 60 cm in locul celor 2 bucati de 15 W? Nu sunt prea putini? adica ...decat 18W la 60 de litri? Sau unul de 18 W+ unul de 15W? Am vazut pe aici ca se recomanda 0.5-1W pe litru... ( poate n-am inteles eu bine indicatia ta ) In plus, vad ca Sera plant-ul are 60 cm lungime, ori tot acvariul meu are 60 lungime...deci nu as putea sa pun mai mult de unul ( in diagonala ) cele de 15W au 44 cm...
Pt incalzitor?...Vreo idee ceva? De cati W sa fie pt a-l putea folosi si la cantitati mai mari de apa?
|
 |
|
ups....  , imi cer scuze pentru poza atasata, abia dupa ce i-am dat "submit" mesajului am vazut ca avea si o reclama a site-ului......mii de scuze, nu am vrut sa fac niciun fel de reclama, rog un moderator sa scoata poza daca ea va fi considerata raclama ( as sterge eu poza dar nu reusesc.....  )
|
 |
|
Pasi mici dar siguri...
1) Am ramas la varianta cu capacul din lambriu PVC, e usor, rezistent, ieftin si destul de sigur. O sa vad daca gasesc sa cumpar decat o "bucata" de 4 metri ( cam atat imi trebuie pentru acvariul meu ) de 10 cm latime (am vazut ca sunt la bax de 10 bucati...).
2) Am vb cu un nene electrician sa-mi faca instalatia electrica, insa e plecat si ajunge inapoi abia peste vreo 1-2 saptamani...  Ma gandeam la 2 neoane T8 15W de la HAGEN, un Aqua Glo si un Flora Glo...avand in vedere ca acvariul are 60 L cred ca e suficient momentan. Ce parere aveti?
3) Aseara am luat filtrul  am zis ca la componentele importante sa nu ma zgarcesc  , dupa ce am studiat putin pe net si am vazut ca sunt printre cele mai laudate, m-am hotarat  si am achizitionat un FLUVAL 2Plus. Aveam de ales intre Fluvalul asta (110 lei) si un Aquael FAN1 ( 50 de lei )....insa Aquaelul nu mi-a inspirat foarte multa incredere, nu mi-a parut ca ar face fata la fel de bine, m-i s-a parut destul de micut, buretele filtrant la fel....plus ca....asta e nemtesc  ( made in Italy....dar macar firma e nemteasca  ) . Inca odata intreb, ce parere aveti ? ( Sper sa fi facut alegerea cea mai buna, avand in vedere ca asta a costat dublu fata de aquael-ul ala....  )
4) Zilele urmatoare o sa merg sa iau si un incalzitor. Ce "scula" mi-ati recomanda , avand in vedere ca e posibil intr-un viitor nu foarte indepartat, sa revin, totusi, la proiectul amanat....deci as vrea sa fie unul care sa poata fi folosit si la un bazin mai mare ( imi face un prieten mobilierul de dimensiuni 120 L x 60 l x 80 h - deci e posibil ca urmatorul acvariu - cand o fi el sa fie - sa aiba chiar dimensiunile astea - 120 L x 60 l x ...h  ), dar care sa nu fie un pericol pentru pesti momentan.....adica sa-i fiarba in asa fel incat sa fiu nevoit sa mai adaug doar putina sare si piper pentru gust  Am inteles ca incalzitorul trebuie sa fie ales in functie de numarul de litri ( 1W / 1L )....e adevarat? Eu, acum, am incalzitor de 50W la o capacitate neta de 26 de litri de apa, si , pana acum nu am avut absolut nicio problema cu el.
A, si o intrebare legata de amplasarea incalzitorului : Acesta se scufunda total sau se lasa afara partea superioara, cea in care se afla "potentiometrul" ala si pe unde iese cablul de alimentare? ( am avut o discutie contradictorie cu o cunostinta, eu stiam ca se scufunda total, el zicea ca nu.....si am zis ca o sa intreb si persoane mai avizate ...  ).
|
 |
|
@m_3: ok, nicio problema, o sa-i scot din alimentatie, oricum, asa cum spuneam , nici pestii nu se prea omoara dupa ei. Fulgii pe care ii am acum sunt ceva de la Tetra , insa dupa ce termin stocul, o sa trec pe Hikari.
Atunci care ar putea fi cauza aparitiei in acvariu a acelui viermisor? Si in caz ca nu-s planarii ( care, din ce a spus si kmol si din ce am mai citit si eu ar fi inofensive ) cum scap de el/ei?
|
 |
|
Daca ar fi planarie cum ar trebui sa procedez? Dar daca ar fi viermi intestinali? As putea sa le dau ceva "preventiv" pentru viermi intestinali( in caz ca nu e planarie)?
|
 |
|
ai pm
|
 |
|
kmol, a fost primul lucru pe care l-am cautat pe google dupa ce m-am uitat la search....sincer, nu prea m-i se pare a fi planarie, dar nu sunt foarte sigur pentru ca este foarte foarte mic...  , cum spuneam, maxim 2 mm si mai subtire decat un fir (subtire  ) de par....imi e destul de greu sa-mi dau seama, ori pozele cu planarii pe care le-am vazut pe net nu arata tocmai asa....lipitorile alea sunt mai "grase" si ceva mai mari.....
PS: acum s-a mai si ascuns, prin substrat probabil, si nu mai reusesc sa dau de el....dar o sa incerc sa ma mai uit dupa el
|
 |
|
Se pare ca la intervale de aprox o luna dau de cate o problema...  ...si va solicit inca odata ajutorul.
De vreo 2 zile am vazut un corrydoras ca este mai apatic si chiar daca e albino a inceput sa se albeasca de tot...ca si cum ar fi facut o anemie serioasa si era foarte palid...am tot sperat ca o sa se insanatoseasca, ba mai mult, azi dimineata l-am vazut ceva mai vioi si credeam ca si-a revenit insa acum, cand am ajuns acasa l-am gasit inert pe fundul bazinului....  dupa vreo 10 minute in care am incercat sa gasesc o explicatie, uitandu-ma in acvariu, am vazut in masa apei un mic viermisor(vreo 2 milimetri lungime), alb, foarte subtire care se zvarcolea pe langa geam....(imi pare rau ca nu pot sa pun o poza , e foarte mic si nu dispun de tehnologie suficient de buna pentru a face focus pe el....). Sincer, ma indoiesc ca ar fi singurul din apa...
Credeti ca el/ei ar putea fi cauza mortii corrydorasului meu? Sa fie oare paraziti intestinali, iar pe asta sa-l fi eliminat vreun peste? La un moment dat spunea Alber ca in cazul unor paraziti intestinali pestii au kk alb-transparent, ori la pestii mei nu am observat lucrul asta...
Ca si mancare, pe langa fulgii "clasici", mai alternez in ultima vreme ( cred ca le-am dat doar de vreo 3 ori in doua saptamani, pentru ca am vazut ca nu se prea "obosesc" sa vina la masa cand le dau ) cu niste daphnia uscate..... sa fie oare acei purici cauza aparitiei viermilor? Sa-i scot total din alimentatie?
In rest nu am schimbat nimic la acvariu ( nimic nou introdus in ultima luna in afara de acele daphnii), mancare o singura data pe zi dimineata...schimbul de apa saptamanal...
Am cautat la "search", dar nu am gasit nimic care sa ma ajute....
Ce tratament credeti ca ar fi necesar pentru a scapa de acesti "intrusi"?
|
 |
|
m-i s-a intamplat mie, a durat cam vreo 3 saptamani- o luna (cred, nu mai stiu exact ), insa n-am avut pui de la "acea" mascul(a)  . Din cate am citit pe net sunt sterili acei masculi transformati...
|
 |
|
@kmol : Multumesc, am gasit ceva site-uri cu indicatii de construire a unor capace din lambriu PVC...in principiu am vazut ca nu e mare greutate la confectionarea capacului, insa nu gasesc nimic in legatura cu montarea neoanelor in acel capac....am gasit tot pe un site de acvaristica (nu stiu daca e permis sa pun un link spre site-ul respectiv aici pe forum) un articol in care spune "mura'n gura" cum se construieste capacul dar despre montarea instalatiei de iluminat.....n-am gasit nimic....si nici nu sunt vreun electrician care sa stie sa le faca singur....
Ce ziceti, 2 neoane sunt suficiente pt 60L? Cam cat ar trebui sa fie de "mari"?( la putere ma refer ), ce credeti ca mi-ar trebui mie, si cam cat ar trebui sa fie distanta optima dintre neoane si luciul apei, pentru un bun mers al lucrurilor? ( in functie de acea distanta o sa construiesc si capacul dupa articolul pe care l-am gasit...)
|
 |
|
Ehe....dupa vreo doua saptamani in care nu am mai scris nimic in topicul asta....si in care am trecut prin cateva evenimente ( chiar si un accident de masina)....era cat pe ce sa abandonez proiectul cu acvariul nou datorita cheltiuelilor neprevazute( vezi accidentul de masina, minor dar costisitor...)  , o prietena a venit cu o solutie de compromis, temporara, si m-a facut doar sa aman proiectul si nu sa-l abandonez....si m-a convins facandu-mi cadou un acvariu vechi, pe care il depozitase ea si uitase de el.....
Bazinul este home made, destul de vechi ( cativa ani ) si are nevoie de cateva modificari, pe care v-as ruga sa ma ajutati/sfatuiti sa le fac
Acvariul arata asa ( scuze pt calitatea pozelor....sunt facute cu telefonul  , nu mai am acumulatori ca la aparat si nu am rabdare acum sa stau sa se incarce).
"Canalul" care se vede in prima poza este destinat unui neon care cica ar fi suficient.....  ....oare?!
Banda aceea neagra, este lipita tocmai pentru a masca acel canal, canal care ia cam 15 litri de apa din capacitatea acvariului....
Capacul ar trebui sa fie din 2 bucati....insa acum este spart si este practic format din 4...
Acum, ce modificari as vrea eu sa fac:
1) As vrea sa dezlipesc acel canal (nu cred ca o sa am probleme cu dezlipitul siliconului ) si sa desfac acea banda lata, neagra, iar in felul asta as putea sa transform acvariul dintr-unul de 46 de litri net, intr-unul de 60 l net....eu cred ca este o diferenta simtitoare...
2) Avand in vedere ca , capacul arata in halul asta o sa fiu nevoit sa fac eu unul in care sa instalez macar 2 neoane....aici am extrem de mare nevoie de ajutor:
a) din ce material as putea sa confectionez capacul?
b) cum pot sa prin neoanele in capacul respectiv ( aici m-ar ajuta niste schite ceva...)
c) ce fel de neoane as putea sa folosesc si pe la ce pret s-ar ridica toata insalatia+capac? ( amintiti-va ca sunt "chel", dar tot vreau sa "inving sistemul"  si sa ma bucur de un acvariu mai mare decat "maternitatea" pe care o am acum  )
|
 |
|
Salut si bine ai venit !
Am si eu o nelamurire, poate nu am inteles eu bine.....tu in 8 litri ai 10 pesti?!?!
|
 |
|
gengiskhan wrote:Incearca sa faci o poza cat de clara poti ca sa vedem exact despre ce e vorba.
Momentan, e singurul sfat pe care pot sa ti-l dau, din pacate...
Nu pot sa atasez poze...nu am net datorita defectiunilor la echipamentele celor de la Rds, care de o saptamana nu vor sa le remedieze chiar amenintati cu OPC...asa ca ma conectez de pe tel, care nu e tocmai Iphone...si nu-mi permite sa fac f multe pe net, mai ales sa atasez poze.
Citeam acum prospectul de la JBL Furanol si am vazut ca este recomandat in caz de "piele zimtata"...Avand in vedere ca si gupanezul meu are simptomul asta credeti ca as avea succes cu el? si inca ceva, ar trebui sa-i fac o baie separata doar lui sau ar fi indicat sa pun in tot acvariul pt a omora toate "ganganiile" de pe acolo?(am vazut ca furanolul are prostul obicei de a decicla acvariile...)
|
 |
|
Nimeni?  Nimic?
Haideti, va rog cu un sfat, o idee ceva...Singur, pestele nu da semne de revenire...din contra, coada parca e intr-o stare din ce in ce mai rea ( parca se desface fasii fasii, iar in partea teeminala , mai ales in partea inferioara e...."roasa". M-am gandit initial la finrot, dar nu au fost fluctuatii mari de temperatura sau mai stiu eu ce altceva ar fi putut declansa asta....Datorita solzilor "zburliti" mai ales pe spate si pe burta, m-am gandit la hidropizie, dar nu are burta umflata...De mancat nu mananca nimic de miercuri dimineata si stattot cocosat....Ce mi-at recomanda ca tratament? Vreau sa opresc afectiunea din fasa, fara sa-I afecteze si pe ceilalti....Singura chestie la care m-as duce cu gandul ca si cauza, ar fi cei 2 pomacea achizitionati sapt trecuta...dar cum raul este deja facut, acum nu pot decat sa incerc sa tratez....
|
 |
|
nu cred ca l-a ciufulit nimeni, pestii sunt in aceiasi componenta de aprox. 2 luni si nu am avut nicio problema...
locatari noi sunt cei 2 pomacea, pe care i-am luat insa acum o saptamana, pt. ca geamurile incepusera sa capete o tenta verzuie. Dupa vreo 2 zile geamurile erau deja aproape curate, semn ca micutii melcisori si-au facut treaba...ma gandesc ca daca erau cei 2 pomacea problema, simptomele ar fi aparut mai rapid, nu la o sapt si ceva...
|
 |
|
coxanelu wrote:iti spun eu rapid fara sa-ti dau vreun sfat ca trebuie sa dai mai multe detalii despre acvariu...
detaliile le stiu cei mai vechi:acvariu de 26 l,10 pesti(1 guppy, 3 xipho, 4 neoni, 2 corry) + 2 pomaceea, plantat corespunzator...( stiu ca e micut, insa sunt in cursul achizitionarii unui bazin de 120 l....si pana atunci...
kmol wrote:Apa cat de calda a fost zilele astea ? Nu cumva l-a "ciufulit" cineva ? Ai mai adus un nou locatar ?
apa nu a depasit niciodata 25.5 grade, marti cand am schimbat apa a scazut temperatura la 25 dupa schimbare, iar acum are undeva la 23.5 grade avand in vedere ca a mai scazut si temperatura din mediu...Apa, cum spuneam, nu a depasit niciodata 25-26 de grade(nici chiar in zilile alea caniculare) avand in vedere ca stau la et 1 iar in camera respectiva soarele ajunge doar cateva ore la rasarit, apartamentul fiind destul de racoros...
|
 |
|
Va salut cu respect!
De ieri am observat niste probleme la singurul mascul de guppy pe care il am in acvariu si anume : nu mananca nimic, parca s-a "cocosat" are coada usor franjurata, tine aripioara dorsala stransa, el care era cel mai tantos din acvariu si etala totul foarte frumos, pe deasupra, parca are solzii usor "infoiati"(burta nu este umflata), si parca nici nu mai inoata asa de natural cum o facea inainte...Din pacate nu pot sa pun poze cu el pt ca intru de pe telefon si imi permite sa fac prea multe si nici teste de apa nu pot face momentan  , schimbul de apa l-am facut marti si de regula il fac odata la 5-6 zile. Ceilalti locatari nu prezinta niciun semn insa as vrea sa rezolv problema pana sa apara ceva simptome la vreunul din ei si fara sa pierd masculul care e cel mai vechi locatar... Orice sfat e binevenit daca ma ajuta la rezolvarea problemei cat mai urgent.
Multumesc
|
 |
|
|
|