[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: sagaeu
Forum Index » Profile for sagaeu » Messages posted by sagaeu
Message
Manometrul pentru presiunea de lucru are maxim 10 Bari, cel al reductorului meu.
Salut,
Electrovalva nu inchidea complet mai iesea o bula la 11sec si am scris celor de la ArtCO2 despre problema si am intrebat si de presiunea din al doilea manometru. Pentru cei cu electrovalve de la ei care au aceast? problema se scoate partea cu firele si dedesubt este o placa prinsa in 2 suruburi, se scoate aia si apoi se scoate valva si se sufla pentru a indeparta praful, la mine a mers iar despre presiunea de lucru mi-a spus ca ar trebui sa fie intre 0,3 si 0,4 MPa adica intre 3 si 4 bari. Acum problema mea e ca desi deschid acel robinet presiune creste si apoi se intoarce la 2 bari..., oricum nu ma deranjeaza.
Am rezolvat-o. 7l - 19.90 lei. S-a uitat inginerul la ea si a spus ca-i buna, mi-a dat indicatiile de folosire si mi-a spus sa dorm linistit.
Mai am o intrebare. La ce presiune sa tin al doilea manometru (presiunea de lucru)?
Multumesc.
Intr-o discutie anterioara mi s-a spus sa am grija sa nu depaseasca 100Bari. Am sa am grija sa nu depaseasca 65
Multumesc inca odata!
Salut,
Mi-au disparut algele din acvariu cu excep?ia BBA care se simte în largul ei si se dezvolta foarte mult. Lemna sp cred ca e cea care m-a ajutat, s-a dezvoltat foarte mult, si cred ca am de 7-8 ori mai multa decât am pus. La un moment dat am tinut si în acvariu într-un cerc facut din furtun de perfuzor, doar ca s-a dezvoltat foarte mult si dedea pe dinafara si imi era frica sa nu infunde gaura care impiedica rearea efectului de sifon si am scos-o si am pus-o înapoi în sump.
BBA continua evolutia cred ca din cauza variatiilor de Ph si CO2.
Ieri mi-a ajuns reductorul/electrovalva/num?r?torul de bule si furtunul pentru CO2, si imediat cum le-am luat am fugit sa încarc butelia de CO2, dar se terminase programul si Luni îl mai gasesc acolo pe domnul de la încarcari, iar la ITO nu se lucreaza în week-end.
Acum mai am cateva întrebari. Reductorul l-am cumparat de la CO2Art si vorbind cu un acvarist din Iasi, si el foloseste CO2 cu butelie pentru prima oara si si-a cumparat si el acelasi tip de reductor, mi-a spus ca a citit ca reductorul nu poate rezista la o presiune mai mare de 65 Bari, desi reductorul are pe primul manometru indicata presiunea pana la 25 MPa (250 Bari), iar pe al doilea pana la 1 MPa.
Aici sunt prezentarile producatorului http://www.co2art.co.uk/store/regulators-solenoids/dual-gauged-co2-regulator-aquarium-home-brew/
Ar trebui sa nu o tin la o presiune mai mare?
Daca mai are cineva acest tip de reductor va rog sa-mi spuneti la ce presiune sa o tin.
Colegul din Iasi mi-a spus ca datorita temperaturii din incapere presiunea a ajuns la 8MPa si totul e in regula. Ar trebui sa-mi fac probleme?
Nu am urmarit timpul. La mine tragea sare odata si imediat facea presiune si împingea sare înapoi de unde plecase si bolborosea si în sticla aceea, apoi cand scade presiunea din sticla cu bicarbonat iar impingea sare de lamaie si se relua procesul. Nu stiu la cat timp. Eu am apasat un pic mai tare pe sticle sa aiba presiune mai mare un pic.
N-am terminat inca studiul...
Am o alta intrebare:
Vreau sa-mi fac un sistem CO2 cu butelie:
Butelie 7,95kg ?
Mai am nevoie de reductor cu 2 manometre si de electrovalva - Daca am acest reductor de presiune cu 2 manometre pe unul din manometre voi avea presiunea din butelie, iar pe celalalt presiunea cu care lucrez, nu? In acest reductor trebuie sa intre si electrovalva, si apoi trebuie sa am robinetul de reglaj fin? Sau exista reductoare cu reglaj fin? Ar trebui sa caut din acestea?
Cand folosesc acest sistem butelia trebuie sa fie deschisa la maxim?
EDIT:
Am uitat sa intreb ceva:
Am gasit un reductor de presiune in PSI si MPA, la conversie am vazut ca 1bar=0,1MPA, as putea sa folosesc acest reductor fara probleme nu?
Multumesc foarte mult.
Acum sunt obosit si as face doar o lectura, dar de maine seara ma apuc de documentare.
Pai asta-i problema, nu stiu la ce concentratie trebuie sa ajung. Imi sugerez sa renunt la micro si macro si sa-l inlocuiesc cu ce?
Am inteles exact din exemplul tau @Lucian. Te rog ajuta-ma sa inteleg care-i treaba cu ppm, mi-a dat si @ioanis un link in care mi-am prins urechile, sau da-mi un link ceva în romana unde sa ma documentez. Sau rog pe cineva care are rabdare sa scrie.
Eu am un acvariu de 58l si sump 22l asta e cantitatea de apa care incape in el. In sump am ~3l de burete JBL fin, ~1l de Perlon, 3l de spartura de lava, 2l de Siporax si 1l de Matrix, pompa impinge ~380l/h, acum pun zilnic 2ml de micro si 2 de macro [FERTILIZANTI(PIPIPLANT)
Pretul pentru fertilizantul micro (indiferent de reteta: TMP la baza sau Plantex CSM+B la baza)X
Dozarea este identica pentru ambii fertilizanti:
- se pune zilnic cate 1 mililitru din fiecare fertilizant pt fiecare 40 litri de apa ai acvariului. De exemplu, la un acvariu de 100 litri se pune zilnic 2,5 ml fertilizant macro si 2.5 ml fertilizant micro (de aici rezulta ca 1 litru de fertilizant din fiecare ajunge aproape un an: 365 zile * 2,5 ml fertilizant = 912,5 ml fertilizant )
Fertilizantii ofertiti sunt urmatorii:
1. Macro fertilizant pentru plante (sau PIPIPLANT, cum este alintat PPS-Pro-ul de catre fanii fertilizantilor DIY)
2. Micro fertilizant pentru plante (sau PIPIPLANT, cum este alintat TMP-ul de catre fanii fertilizantilor DIY) CEEA CE ARE VANZATORUL DESCRIEREA PRODUSULUI]

Lumina Juwel High Lite Day T5 24w k9000 si Juwel High Lite Nature T5 24w k4100 o tin 6 ore ?i 20 min acum si cresc cate 10-15 min pana voi ajunge la 8 ore pe zi este foarte aproape de luciul apei nu am cum sa o ridic sau sa cobor luciul apei.
Plante am 2 Anubias, 7 pui de Rotala alternanthera reineckii, 2 pui de Cryptocoryne x Willisii ‘Lucens', 4 pui de Cryptocoryne Pontederiifolia, si HC Cuba care s-a imprastiat bine prin acvariu.
Sau rog pe cineva s? m? ajute cu un pic de rabdare ce inseamna PPM cum se calculeaza si ce ar trebui sa mai stiu.

Vis-a-vis de presiunea din butelia în principiu ar trebui sa nu treaca de 100 bari si daca a trecut s-o scot pe geam si sa-i dau drumu pana ce presiunea ajunge la 100bari, cred ca presiunea la care rezista o butelie difera de la caz la caz nu? ar trebui sa scrie pe ea sau sa gasesc undeva aceste detalii? Cred ca mai bine ar fi sa o tin pana la maxim 90-95bari.
Exista posibilitatea ca presiunea sa creasca dupa ce butelia a ajuns la temperatura camerei?(ma refer sa creasca dupa o saptamana).
Banui ca lipsa co2-ului cat timp butelia este la incaracat ar trebui sa nu dureze mult pentru a nu creste ph în acvariu nu?
Deci eu ar trebui sa merg cu butelie-regulator-electrovalva cand o incarc iar acasa doar sa conectez furtunul?
Multumesc tuturor pentru explicatii.
Mai am niste intrebari legate de sistemul CO2:
Am citit pe un forum patania unui acvarist caruia i-a sarit valva de siguranta a buteliei si n-as vrea sa am vreo surpriza neplacuta. Eu mi-am cumparat o butelie de 7,5kg, si as vrea sa nu decoleze; ar trebui dupa ce o umplu sa ii mai dau drumu la CO2 sau sa-i spun sa o umple mai putin? Va rog dati-mi niste informatii pe care ar trebui sa le stiu pentru a nu avea surprize, din ce ati intalniv voi sau niste link-uri cu informatii despre folosirea acestor sisteme.
Reductorul il montez eu sau trebuie sa ma duc la cineva autorizat pentru asa ceva?
Testele de la aquili nu se folosesc asa cum scrie in instructiunile in lima romana, si acestea chiar difera de instructiunile originale...
Pe 28 am facut testele corecte, NH3/NH4 - 0, NO2 - 0 (inainte avea o tenta de culoare, acum a ramas incolora); NO3 - ~60mg/l.
Am facut primul schimb de apa si am pus cativa locatari. Ciclarea am facut-o cu un Botia si 2 pui de guppy în acvariu, care au fost pusi dupa ~o saptamana dupa ce i-am dat drumu, nu ma judecati, nici acvariul din care i-am luat nu era ciclat.
Am pus acum 3 zile si 4 red cherry pentru ca doar atat mai aveam, iar ieri am fost la piata si am cumparat inca 10, iar vanzatorul mi-a dat ~20 (Bonus)cu tot cu pui [am doua femele de ~3,5cm, n-am vazut in viata mea red cherry atat de mari si de rosii, pe unde m-am uitat acestia cresc intre 1,5-2cm].
Si treptat am pus si guppy, momentan am 11 guppy printre care 2 sunt foarte mici si 4 femele care inca nu sunt mature (masculii nici nu le baga în seama) si restul sunt maturi.
Deci am în acvariu 11 guppy, un botia de ~6cm si ~25 creveti. Mie sincer mi se pare foarte aglomerat, dar e posibil si pentru ca in ultima luna l-am vazut doar gol.
Credeti ca-i prea multa aglomeratie acolo?
Intre timp, cred ca datorita fluctuatiilor de PH/CO2, mi-au aparut si BBA, asta n-o aveam in colectie, dar celelalte alge bat in retragere, cele verzi care erau pe tevi au disparut, cele brune abia se mai observa, au mai ramas firele subtiri si verzi de pe plante cateva frunze de anubias, si cele brune pe frunzele plantelor si mai ales pe frunzele mai batrane de Cuba.
Acum cred ca o saptamana am scos anubias-ul din acvariu si l-am curatat mecanic cu penseta si de atunci am observat o retragere a algelor.
Intre timp mi-am cumparat o butelie de CO2 de 7,5l, trebuie sa-mi ajunga maine.
Am înteles,
Multumesc
Dar nu pui degeaba robinetul daca se modifica presiunea-n sticle?
La mine aseara sticlele tari ca piatra, si de la atata presiune nu ti se modifica chiar si cu robinet de raglaj fin?
Datorita fluctuatilor de co2 m-am ales cu în început de bba. Voi cum tineti co2 la aceeasi presiune?
Aseara s-a varsat toata sarea de lamaie în bicarbonat, am auzit deodata o reactie mai puternica iar difuzorul dadea foarte multe bule foarte mari, în numaratorul de bule era imposibi sa numeri ceva. Are cineva idee de ce se intampla asa? A sarit furtunul din robinet si am pierdut tot co2-ul
E a doua bomba pe care-o fac si sfarseste la fel ca prima. M-a tinut 7 zile...
Am folosit aceasta valoare sa indic ca apa nu ramane incolora dupa ce pun picaturile de NO2, are o tenta foart, foarte vaga de roz/portocaliu, e mult sub 0,05mg/l, si chiar mult sub 0,01mg/l. Nu este o valoare testata.
Am vazut cum se face, eu nu agitam foarte bine, pe instructiunile in romana iti spune sa le pui în eprubeta, sa pui capacul si sa astepti.
Multumesc frumos pentru lamuriri.
Salut,
Rog pe cineva care foloseste acest test sa-mi spuna cum se face corect testul de NO3, pe instructiuni scrie sa pun o lingurita din reactivul A si 6 picaturi din reactivul B si sa astept 5 min. Daca fac asa reactivul A nu se dezolva si apa nu se coloreaza aproape deloc.
In schimb daca agit usor eprubeta sa se dezolve testul am o culoare in 5min de exemplu 40mg/l, iar daca mai astept 30-60 sec am valoare de ~75mg/l.
Cum se citeste corect acest test?
Conteaza cat reactiv A pun? Adica o lingura cu varf/rasa... etc.?
Acum am NH4 - 0; NO2 - 0,0000001mg/l; NO3 - 5-10mg/l (acvariu e la ciclat).
Salut,
Am o mare problema, ieri am mai completat cu ~2l de apa pentru ca se evaporase... etc.
Astazi am facut testele si nu mai inteleg nimic...
NH3/NH4 - 0mg/l
NO2 - 0,000001mg/l apa are doar o tenta foarte, foarte fina, sincer cred ca e data de culoarea picaturilor si foarte decolorata
NO3 - ~ 0,7mg/l
Ce se intampla?
) inflatia) Ceea ce vrei tu sa spui este ca în urmatorii 2 ani salariul iti va creste atat de mult iar preturile combustibililor, vamale, TVA si toate celelalte vor scade atat de mult în cat 10 lei de astazi ti vor parea un fleac atunci Da Doamne sa fie asa, dar mie mi se pare ca totul va merge invers inca cativa ani... si nu vreau sa continui aceasta discutie din mii de motive.
Ceea ce am spus si am vrut sa se inteleaga aici
sagaeu wrote:ori daca vrei sa ai un diy din diferite motive (investitia initiala/dorinta de a nu cheltui prea multi bani pentru aceasta pasiune etc.) poti sa ramai la o instalatie cu completa diy sau sa achizitionez aceste capace care costa 3-4$ adica 15lei.
este: Decat sa dai 180lei pe aia si inca nustiu cat pe electrovalva si inca 18 lei lunar mai bine-ti iei un sistem cu butelie. Si crede-ma pe cuvand ca inflatia nu o sa influienteze absolut deloc cei 18 lei pe care-i cheltui lunar pe sare de lamaie si bicarbonat.
Deci ca o concluzie (pur si simplu imi exprim parerea proprie), nu cred ca se merita sa dai 100lei sau cat ai spus ca costa acel sistem + electrovalva + 18 lei lunar, si zilnic sa te complici cu presiunea si cu alte chestii intalnite la bomba. Adica daca dai niste bani macar sa fie ceva care sa nu te chinui, iar daca tot te chinui nu se merita sa mai dai bani...
Sper ca m-am facut corect inteles, nu am nimic cu bomba co2 si nici nu butelia, ambele au avantajele lor, doar ca avantajul bombei este costul foarte mic, daca costul nu este foarte mic ci te intinzi cu instalatii de 200-300 de lei, atunci bomba nu mai este rentabila.
Varianta lui oddyutza cea care te costa 2-3$ este una rentabila - e tot doar parerea mea. In plus la sistemele bomba degeaba pui manometru daca nu stii pana la ce presiune iti rezista peturile, garnitura si furtunul. Cantitatea de CO2 o reglezi din robinet cu ajutorul numaratorului de bule, deci manometrul este inutil.
 
Forum Index » Profile for sagaeu » Messages posted by sagaeu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com