[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: sagaeu
Forum Index » Profile for sagaeu » Messages posted by sagaeu
Message
Multumesc foarte mult.
Crezand ca am modificat calitatea apei cu fertilizant, am facut astazi un nou set de analiza obtinand urmatoarele rezultate:
NH4 - 0,01-0,02mg/
NO2 - 0,05mg/l
NO3 - 75 mg/l
GH - 13 dGh
Kh - 10-11 dKh
PH - 8
Ar trebui sa schimb din apa sau sa astept ca si NO2 sa scada pana la 0?
Noi rezultate care ma inspaimanta un pic.
Dupa rezultatul de dimineata al NH4 care fost pe undeva pe la 0,15 am mai facut si teste pentru NO2 si NO3 si surpriza...:
NO2 - a ramas la fel ca acum 2 zile adica 0,05mg/l;
NO3 - ~40mg/l
Ma gandesc sa nu fie vina/datorita fertilizantilor pentru aceste rezultate, dar mi se pare ciudata aceasta evolutie atat de grabita. Totusi au trecut 9 zile de cand i-am dat drumu. Unde am citit trebuia sa am o crestere a NH4, apoi o crestere a NO2 pana la 1,5mg/l timp in care NH4 scade pana la 0, apoi o crestere a NO3 timp in care NO2 scade pana la 0, trebuind astfel ca la sfarsitul procesului de ciclare sa am NH4-0mg/l; NO2-0mg/l, iar NO3 sa-l tin cu schimburi de apa in valori cuprinse intre 5 si 10 mg/l. Faptul ca am sarit peste niste etape ma duce cu gandul la o ciclare incorecta.
Salut, am mai facut astazi un test de NH4 si a iesit o concentratii mai mica decat duminica, atunci stateam in dubii intre care noante de verde sa-l pun, iar acum era galben cu o usoara tenta de verde. Care e problema?
Si nu cumva trebuia sa nu am inca NO3?
„Sprijina filtrarea datorita zonei mari de colonizare, pentru absorbtia bacteriilor poluante. Structura lui speciala sprijina dezvoltarea radacinilor plantelor. Restrictioneaza cresterea algelor prin absorbtia ingrasamantului in exces. Forma rotunjita nu dauneaza pestilor de sol.”, iar pe ambalaj te informeaza ca il poti folosi singur pentru flori. Acum nu mai fac nimic, dar am sa stiu pentru data viitoare. Ar trebui sa scot tot si sa pun iar si nu am de gand sa fac asta.
petrutz2003 wrote:Eu nu inteleg altceva
Manado substrat peste care ai pus roca vulcanica neagra ca strat ....

Adica? Care e partea rea? Daca vrei sa-mi sugerezi JBL AquaBasis nu imi place, iar Manado e prea usor sa-l las singur.
Inca am siteul respectiv si acum o saptamana in topic-ul de Set-up din Atelier DIY & Hardware am spus ca am citit foarte multe variante de ciclare, si presupuneam ca nu toate sunt bune si atunci din plante a iesit un pui de crevete, iar @scorpionul mi-a spus
scorpionul wrote:orice vietate care o ai in acvariu va fi benefica ciclarii. Problema se pune daca vietatea respectiva va rezista ciclarii. Nu stiu ce sa spun in cazul crevetilor daca vor rezista
ceea ce se pupa corect cu metoda pe care m-am hotarat sa o urmez (adica dupa 7 zile de la pornire sa pun intre 1 si 5 pesti in functie de capacitatea bazinului)
Astazi am scos cei 2 Guppy si Anentome Helena, Botia nu s-a lasat prins sub nici o forma. Rog pe cineva sa-mi spuna pe scurt ce ar trebi sa fac in continuare sau macar sa-mi spuneti daca e corect ce am de gand sa fac.
Am sa scot si Botia si am sa las acvariu gol (cu cativa maidanezi pe care incerc sa-i scot). Apoi voi continua sa pun cate un pic de mancare odata la 2 zile, ar trebui ca valorile NH4 sa urce si apoi sa ajunge la 0, apoi valoarea NO2 ar trebui sa urce pana aporoape de limita maxima si apoi sa scada pana la 0 si odata cu acesta sa creasca valoarea NO3 si apoi prin schimburi de apa sa fie tinuta valoarea NO3 sub 50mg/l. Asta e ceea ce trebuie sa fac?
Am pus astazi 2 Guppy, un Botia Macracantha si un Anentome Helena, am citit ca ar ajuta foarte mult la ciclare, si pentru a opri dezvoltarea melcilor maidanezi.
ok, multumesc.
Mi se pare ca pe cioata de vie se formeaza alge verzi, si cred ca si pe Anubias tot o alga e, pentru ca are ca niste firicele scurte si dese pe frunze...
Pai... nu cred ca-i atat de simplu... Daca e asa am 80l de apa si pun zilnic cate 2ppm NO3, 0.2 ppm PO4, 2.66 ppm K, 0.2 ppm Mg. Daca asta e tot am impresia ca radeti de mine...
Am facut acum si testul de NH4 si am 0,25mg/l.
Nu stiu exact ce inseamna ppm, nu mi-e greu sa calculez si daca va ajuta mai mult o pot face fara nici o problema. Google nu ma prea ajuta dar banui ca de exemplu in cazul sulfatului de potasiu care este de 59g/l de fertilizant eu pun 2ml de fertilizant la 80l de apa adica pun (59*2)/1000 adica 0,118. Acesta este ppm? Sau sa impart pentru fiecare litru, adica 0,001475? Ori e corect ce am facut ori o sa radeti de-o sa faceti pe voi.)
Fertilizanti micro si macro
[Fertilizantul PPScontine urmatoarele substante (gramajele sunt pt 1 litru de fertilizant)
- 59 grame sulfat de potasiu (K2SO4)
- 65 grame azotat de potasiu (KNO3)
- 6 grame monofosfat de potasiu (KH2PO4)
- 41 grame sulfat de magneziu (MgSO4)
Fertilizantul micro contine urmatorii micronutrienti: bor, cupru, fier, mangan, molibden si zinc, in urmatoarele concentratii:
Boron 1.06%
Copper 0.23%
Iron 8.2%
Manganese 1.82%
Molybdenum 0.15%
Zinc 1.16% DIN CELE SPUSE DE VANZATOR]

Iar Anubias-ul sunt prinsi de buturuga de vie si de pietre dintr-un alt acvariu, inainte au mai fost mutati de cateva ori si nu au avut nici o problema, cel putin nu am observat, inafara de alge negre care erau in tot acvariul respectiv, si acum mai au acele alge dar nu mai sunt negre ci sunt decolorate si se desprind foarte usor.
Ar trebui sa nu mai aprind lumina de noapte [cele 7 leduri albastre]? Exceptand pH care este mai mare cu 2 unitati totul e in limitele sale de dezvoltare...???
Am observat acum ca Anubias Nana nu mai are aceeasi culoare ci are un verde galbui... Care crede-ti ca e problema? O am de cand avea 6 frunze mici ?i acum are in jur de 30 si am mai scos multi pui din ea si niciodata nu am vazut-o asa. Pun zilnic 2ml de Micro si 2ml de Macro. Restul plantelor o duc foarte bin cel putin aparent, HC Cuba a facut frunze noi si se de cand am dat drumu se tot culca, Rotala alternanthera reineckii s-a facut foarte rosie si fiecare din pui are cate 2 frunze noi mult mai rosii/visinii decat cele dinainte.
Am uitat sa mai intreb ceva. De ce dupa „In rest bine echipat” se termina cu „...”
Lumina de noapte este lumina data de cele 7 led-uri albastre. Lumina de la sump, este lumina data de o banda cu aproximativ 60led-uri cu lumina calda, le-am avut deasupra unui acvariu ~1an si plantele s-au simtit bine cu ele. Le-am pus pentru a trai Lemna sp. in sump.
Eu am avut plante in acvariu mult timp si nu am avut probleme, dar lasam apa la decantat o saptamana, dupa 6luni stclele aveau foarte multa piatra decantata. Duritatea apei se masoara în gH nu?
Si ce ar trebui sa fac pentru a avea o apa mai putin dura?
Salut,
Dupa documentare si dupa discutiile cu colegii acvaristi am reusit duc acest proiect la capat cu bine si i-am dat drumu pe 10 martie.
Acvariu 56l, sump util 22l comunicarea intre cele doua se realizeaza prin tevi PVC-U de 20, gauri initiale de 28mm, dar din cauza conectorilor la bazin am fost nevoit sa le maresc pana la 34mm, situate la ~ 6cm de suprafata acvariului. De la luciul apei pana la buza acvariului am ~2,5cm. https://www.youtube.com/watch?v=J-da7ZlVQyo
· Hardware:
Lumina acvariu: Neon Juwel High Lite Day 24w 438mm K 9000; Juwel High Lite Nature 24w 438mm k4100, 7 leduri albastre
Lumina sump: banda ~60 led-uri lumina calda, provine dintr-o lampa sub care s-au dezvoltat bine plantele timp de ~1an
Pompa: EHEIM Compact 1002 debit 150-1000l/h
Incalzitor: Juwel 100w
4 Coolere cu transformator 1,5-12v
Tripla Energenie EG-PMS - 4 prize programabile si 2 curent continuu
· Software:
Lumina acvariu: 10:00-13:50; 14:00-18:00
Lumina de noapte: 5:00- 10:05; 13:47-14:03; 17:57-1:00
Lumina sump: 10:00-12:00; 12:30-15:00; 15:30-18:00
Coolere: 11:00-11:30; 12:00-13:00; 14:00-15:00; 16:00-17:00; 18:00-18:30
· Acvariu: substrat 1,5l Manado acoperit de 9-10l de roca vulcanica neagra, o buturuga de vie pe care creste Anubias nana si un moss neidentificat [probabil Taxiphyllum sp. 'Spiky'] (scoase dintr-un alt acvariu), o piatra pe care creste Anubias nana si acelasi moss (din acelasi acvariu) si alte 7 pietre pe care nu am nimic, 7 pui de Rotala alternanthera reineckii, un pui de Cryptocoryne x Willisii ‘Lucens', un pui de Cryptocoryne Pontederiifolia, si HC Cuba.
· Sump: Filtrare fizica, apa curge intr-un sac apoi trece prin ~1,5l Perlon si ~3l Burete, deasupra am pus Lemna sp.; Filtrare biologica: 3l de spartura de lava, 2l Siporax si 1l de Matrix, apoi se varsa in camera pompei.
Buletin analiza a apei care a fost pusa la statut cu 2 zile inainte de a o pune in acvariu oferite de furnizorii de apa pentru acea data:
Temperatura 12,5°C
Duritate totala (saruri de Ca ?i Mg) 13,44°Ge
Clor rezidual liber 0,18mg/l
Turbiditate 0,60UNT
Concentratia ionilor de hidrogen (pH) 7,66Unitati pH
Cloruri 20,356mg/l
Amoniu 0,0mg/l
Nitriti 0,0mg/l
Oxidabilitate 1,18mg O2/l
Alcalinitate 3,8ml HCl 0,1 n
Ieri am mi-au ajuns testele de apa si am constata ca nu am test pentru NH4 dar voi pune restul rezultatelor:
NO2 - 0,05mg/l;
GH - 14 dGH;
Kh - 10 dKH;
PH - 8
Si astazi testul indica 10mg/l de NO3 (am agitat un pic pentru a descompune reactivul solid). Testele au fost efectuate cu Aquili Test.
Rog pe cineva sa-mi interpreteze testul. Pe unde m-am documentat am inteles ca ar trebui sa am valoare mai mare a nitritilor si nu ar trebui inca sa am nitrati.
image
https://www.dropbox.com/s/btpdtetniq8a5gt/DSCN2911.JPG
Am descoperit problema, ?eava care ducea apa din acvariu în sump era b?gata în apa din sump ?i nu permitea iezirea aerului din ?eav?, am scos-o din ap? ?i suport? orice debit de ap? acum, am l?sat pompa la maxim aproximativ 30 de minute ?i apa din camera pompei s-a oprit la un anumit nivel ?i a r?mas acolo pe tot parcursul acestor 30 minute, în schimb apa din camera filtr?rii fizice a urcat mai mult. Cred c? mai am o problem? cu sistemul de tur deoarece o bucat? din sistem este pe orizontal? ?i cred c? ?i acolo r?mâne aer. Cred c? am s?
înlocuiesc coatele de 90° de acolo cu coate de 45°. Dar m? gândesc s? ca aerul care se acumuleaz? acolo s? nu încerce s? urce înapoi în acvariu. Ce p?rere ave?i?
Vis-a-vis de treaba cu butoiul oricum ar fi cu cat coloana de apa este mai sus de nivelul tevii cu atat presiunea va fi mai mare ?i cu cat presiunea va fi mai mare cu atat debitul de apa va fi mai mare. Initial partea de recoltarea a apei era mai sus si de cand am coborat-o la nivelul la care sete acum am un alt debit.
Nu am incercat fara mediile de filtrare, acum oricum nu le scot pentru ca am aces foarte greu la ele si ma voi chinui mult. Intre timp teava de deasupra care are gaura pentru a nu se face sifon am intors-o cu gaura spre fata peretelui frontal al acvariului si mi-a crescut debitul substantial, cred ca am sa o fac mai lunga si am sa o las asa pe o parte. Cred ca ideea e ca face efect de sifon si curge mai multa apa iar cand ajunge la nivelul gaurii se distruge efectul si o lasa mai usor.
Ce test de apa imi recomandati?
Da, sunt pline. Ba cu siguranta are alta forta, nu doar gravitatia face treaba. Daca ai un butoi cu robinet si il lasi sa curg? nu o sa aiba acelas debit atunci cand e plin cu atunci cand mai are 20%. Deci conteaz? ?i coloana de apa pe care o are peste nivelul ?evii.
alyenn666 wrote: gandeste-te ca o teava fara gaura la suprafata apei va functiona in full siphon si va goli acvariul intr-un minut..

Dar voi face gaura la suprafa?a apei, am una data cu burghiul de 3 sau 4
alyenn666 wrote:nu cred ca trebuie sa-ti faci griji in legatura cu teava catre sump ci mai degraba cu puterea pompei..
gandeste treaba invers . cu cat urci mai multa apa in acvariu cu atat va cobora mai repede( daca teava are un diametru suficient, calculat astfel incat sa poata sustine cel putin debitul pompei)..astfel apa va fi filtrata suficient de bine...

Asa m-am gandit si eu, am teava cu diametrul de 20, adica in interiorul tevii am diametrul de 17mm, eu am zis ca-i suficient, dar pompa e data aproape de minim si principiul asta nu functioneaza deoarece pompa ramane fara apa... si chiar daca ar avea mai multa apa tot goleste mult mai repede decat curge apa din sump. Ma gandesc sa mai cobor toate coatele de la suprafata apei cativa centimetri si asa voi avea presiune mai mare.
Intre timp am „bricolit” o alta teava in care am dat mult mai putine gauri si totul functioneaza identic.
https://www.dropbox.com/s/5y1t11gfi0sfhdr/Captur?%20de%20ecran%20din%202014.03.10%20la%2018.44.11.png
https://www.dropbox.com/s/o570h5rvteo7ifp/DSCN2898.JPG
 
Forum Index » Profile for sagaeu » Messages posted by sagaeu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com