[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebare  XML
Forum Index » Plante de acvariu
Author Message
freddy
Junior member

IP:

Salutare,
Mi-am luat de curind un acvariu de 40l si l-am plantat cu ceva plante. Din pacate, au inceput sa arate foarte rau....

Intrebarea mea (incepator ce sa-i faci?) este ce trebuie sa fac? ce-mi lipseste sau ce trebuia sa adaug?

multumesc anticipat ptr raspunsuri...

poza
image
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Problema este ca acvariul nu este ciclat, cel putin asta am dedus din:
Mi-am luat de curind un acvariu de 40l

Asteapta ca acesta sa se cicleze si apoi plantele isi vor reveni. Pana atunci da mai multe detalii despre acvariu si citeste pe forum/internet despre ciclul azotului, nutrienti pentru plante( lichizi si solizi), lumina si co2.

Ps. poti grabi ciclarea ori storcand in buretele filtrului tau un alt buretele filtrului de la un acvariu ciclat (poate ai vreun forumist prin preajma), sau cumperi de la magazin solutii speciale. In ultimul caz verifica eticheta... daca nu scrie pe ea "bacterii denitrificatoare" nu cumpara. Mie au vrut sa imi vanda aquatan pe post de solutie cu bacterii

...
[Yahoo!] [MSN]
freddy
Junior member

IP:

De curind inseamna aprox 1 luna.

Filtrul folosit este un aqua clear http://elmersaquarium.com/h112aquaclears.htm modelul pentru 20 galoane.

Lumina 13W, lumina alba. Nu stiu marca neonului deoarece a venit la pachet cu acvariul.
incalzitor 50w.

Plante.... zau daca stiu, un anubias nana, cea din imagine care cred ca este un echinodorus (corectati-ma daca nu este asa) si inca vreo doua care nu stiu inca cu ce se maninca.

Pesti, la gramada deocamdata : 1platy, 1 gurami si doi golden fish de care vreau sa scap. Vreau sa-l populez insa cu 6 neoni + vreo 3 platy si gourami daca traieste.

Apropos, ce plante credeti ca ar mai merge acolo?

image

image
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

IP:

Pentru inceput iti trebuie plante cu crestere rapida, cum ar fi Elodeea, de ex. Nu arata spectaculos, dar in comparatie cu Anubias - planta cu crestere lenta, e de preferat. Si tine cont ca Anubias se prinde pe o buturuga sau pe o piatra necalcaroasa cu guta, nu se ingroapa in substrat.

Nu imi dau seama prea bine ce substrat ai, dar cel mai bine ar fi sa folosesti nisip din constructii, spalat bine. Pietrisul acela pare cam mare.

Pestii - in 40l merg doar 6 neoni si atit. Acvariul este prea mic pt gurami. Iar daca vrei ca plantele tale sa arate bine, da carasii cit mai repede pt ca au obiceiul sa scurme prin substrat, scot plantele si le distrug frunzele.

Ia-o de la capat cu rabdare, cicleaza acvariul ca "la carte" , nu te grabi sa pui pestii, citeste articolele despre plante si alege cu grija si vei avea un colt de natura super.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Din imaginea din primul post iti pot spune ca plantelor tale le lipsesc in primul rand macronutrientii N si K.
Insa inainte de a aduga vreun nutrient trebuie sa corectezi mai multe lucruri in acvariu.

In primul rand carasii si plantele naturale (subliniez naturale) nu pot exista in acelasi acvariu asa cum Dolly ti-a spus.

Apoi substratul imi pare a fi marmura maruntita sau cel putin cu un procent mare de CaCO3 in el ceea ce nu este bine decat pentru cateva plante. Granulatia lui este neobisnuit de mare pentru a permite plantelor sa se ancoreze in susbtrat prin radacini.

Daca doresti plante - fie ele si cele mai putin pretentioase - va trebui sa corectezi aceste "probleme". Este doar decizia ta.

Dupa aceea poti face urmatorii pasi in cresterea plantelor.
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Salut,
Pietrisul de culoare alba nu este bun pentru un acvariu pentru ca iti provoaca fluctuatii de temperatura, granulatia este mare si oricum daca vrei sa ai plante trebuie sa ai cam 3 degete de substrat, nu un firicel.

Lumina 13W. Pai tu nu ai probleme sa vezi in acvariu, dar plantele pentru a-si putea trage nutrientii din apa au nevoie de lumina mai puternica (ideal 1W/Litru) si Co2, pentru a putea face fotosinteza.

Am vazut carasi de 20 cm, asa ca faci bine ca scapi de ei.
Te asigur ca te vei simtii mult mai bine si vei fi mult mai incantat de acvariul tau daca il vei face sa semene cu zona de unde provin pestii tai, incearca sa le creezi un mediu cat mai natural si similar cu cel de unde provin.

Succes,

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

fipilica wrote:Ps. poti grabi ciclarea ori storcand in buretele filtrului tau un alt buretele filtrului de la un acvariu ciclat (poate ai vreun forumist prin preajma)...
N-as recomanda asta. Te poti trezi cu o alga care la acvariul de origine este tinuta sub control, insa cand se regaseste in acvariul tau neciclat, cu dezechilibre chimice mari (poate inclusiv nutritionale), sa izbucneasca!

filipica wrote:... sau cumperi de la magazin solutii speciale. In ultimul caz verifica eticheta... daca nu scrie pe ea "bacterii denitrificatoare" nu cumpara. Mie au vrut sa imi vanda aquatan pe post de solutie cu bacterii
Asa da!

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
fipilica
Senior member
[Avatar]

IP:

Anubias wrote:
fipilica wrote:Ps. poti grabi ciclarea ori storcand in buretele filtrului tau un alt buretele filtrului de la un acvariu ciclat (poate ai vreun forumist prin preajma)...
N-as recomanda asta. Te poti trezi cu o alga care la acvariul de origine este tinuta sub control, insa cand se regaseste in acvariul tau neciclat, cu dezechilibre chimice mari (poate inclusiv nutritionale), sa izbucneasca!

Ma indoiesc ca filtrul biologic reprezinta "casa pentru alge"... mai ales la un acvariu stabilizat si bine ciclat.

...
[Yahoo!] [MSN]
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

scarabeul1984 wrote:Salut,
Pietrisul de culoare alba nu este bun pentru un acvariu pentru ca iti provoaca fluctuatii de temperatura
.

Poti argumenta afirmatia te rog.
Multumesc.
Gabriel
<'))))<
[Avatar]

IP:

Gabriel wrote:Apoi substratul imi pare a fi marmura maruntita

Nu am fost atent la prima poza, cea dinspre partea de sus a acvariului.
De aceea rectific - are foarte multe pietre de culoare alba ceea ce poate indica continut mare de calciu.

Insa mentin afirmatia cu granulatia prea mare.
freddy
Junior member

IP:

Acuma nu dati cu paru. Dar pe aici prin Canada cam asa ceva se poarta, substrat cu aceasta granulatie. Bineinteles ca exista si altceva dar inclusiv vanzatorii recomanda asta. Cam toate acvariile expuse si sunt zeci de exponate intr-un magazin, sunt aproape la fel. Bineinteles nu generalizez.

Cit despre substrat, nu este firicel, este asezat a.i. sa dea senzatia de profunzime. Un deget in fata si vreo 3-4 in spate (pentru ancorarea plantelor). Asa se recomanda aici . Oricum cred ca asta este o regula general valabila.

Lumina, 13 W . Regula aici este 1-3W/ galon. La mine este 13W/10galoane. Nu mai am ce sa-i fac deoarece este standard. Nu se poate umbla la ea.

Oricum, eu sunt la inceputuri cu acvaristica asa ca o indrumare este binevenita. Plec si de la particularitatile mele...acvariu mic ... nu am cum sa impac si capra si varza.

Asta este asa ca sa imi fac mina ptr un acvariu mare de citeva sute de litri si marin daca se poate. Astea marine sunt bestiale. Si cu toate amenajarile.... ufff o nebunie.

Dar apropos, pina la urma ce ar putea avea plantele mele? Doar nutrienti? Sa ma duc sa cumpar asa ceva? Eu doar am fertilizat cu minerale pina acum, fier, magneziu, etc.

Multam de raspunsuri.
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

freddy wrote:Acuma nu dati cu paru.
N-ai frica

freddy wrote:Dar pe aici prin Canada cam asa ceva se poarta, substrat cu aceasta granulatie. Bineinteles ca exista si altceva dar inclusiv vanzatorii recomanda asta. Cam toate acvariile expuse si sunt zeci de exponate intr-un magazin, sunt aproape la fel.
O granulatie de 1-3 mm e buna . Daca ai granulatie mai mare nu prea poti folosi substrat fertil.

freddy wrote:Un deget in fata si vreo 3-4 in spate (pentru ancorarea plantelor). Asa se recomanda aici . Oricum cred ca asta este o regula general valabila.
3-4 cm in fata si vreo 5 cm in spate e mai aproape de realitate .

freddy wrote:Lumina, 13 W . Regula aici este 1-3W/ galon. La mine este 13W/10galoane. Nu mai am ce sa-i fac deoarece este standard. Nu se poate umbla la ea.
Esti cam la limita de jos a iluminatului si nu-s convins ca tubu' respectiv e prea bun pentru plante. Chiar nu scrie nimic pe el?

freddy wrote:Dar apropos, pina la urma ce ar putea avea plantele mele? Doar nutrienti?
Detaliaza cum ai fertilizat ca n-ai fost prea precis.
Dupa parerea mea lumina e prea slaba (cantitativ cu siguranta, probabil si calitativ).

Poze: smilie ... Poze cu plante
Anubias
Senior member
[Avatar]

IP:

fipilica wrote:Ma indoiesc ca filtrul biologic reprezinta "casa pentru alge"... mai ales la un acvariu stabilizat si bine ciclat.
N-am zis ca e "casa pentru alge". Dar vrei sa-mi spui ca nu poate exista nici o alga in filtru? Nu trebuie sa bagi in acvariu un kil de alge ca sa te umpli... ajung cateva celule si daca n-ai acvariul echilibrat, dumnezeu cu mila... :-)

Sa aveti apa cristal in acvariu!
Galeria mea
freddy
Junior member

IP:

freddy wrote:Dar pe aici prin Canada cam asa ceva se poarta, substrat cu aceasta granulatie. Bineinteles ca exista si altceva dar inclusiv vanzatorii recomanda asta. Cam toate acvariile expuse si sunt zeci de exponate intr-un magazin, sunt aproape la fel.
O granulatie de 1-3 mm e buna . Daca ai granulatie mai mare nu prea poti folosi substrat fertil.

freddy wrote:Un deget in fata si vreo 3-4 in spate (pentru ancorarea plantelor). Asa se recomanda aici . Oricum cred ca asta este o regula general valabila.
3-4 cm in fata si vreo 5 cm in spate e mai aproape de realitate .

freddy wrote:Lumina, 13 W . Regula aici este 1-3W/ galon. La mine este 13W/10galoane. Nu mai am ce sa-i fac deoarece este standard. Nu se poate umbla la ea.
Esti cam la limita de jos a iluminatului si nu-s convins ca tubu' respectiv e prea bun pentru plante. Chiar nu scrie nimic pe el?

freddy wrote:Dar apropos, pina la urma ce ar putea avea plantele mele? Doar nutrienti?
Detaliaza cum ai fertilizat ca n-ai fost prea precis.
Dupa parerea mea lumina e prea slaba (cantitativ cu siguranta, probabil si calitativ).

Lumina. Pe tub nu scrie nimic decit ca este de 13W. Si ca este facut in CHINA. Ca mai toate lucrurile de aici de altfel.

Fertilizare. Aici sunt niste produse
http://www.hagen.com/usa/aquatic/product.cfm?CAT=1&SUBCAT=121&PROD_ID=01076710020101 de genul asta. Asa ceva am pus. O capsula la 7 zile . asta este totul.

Am lamurit lucrurile?
scarabeul1984
Member
[Avatar]

IP:

Gabriel wrote:
scarabeul1984 wrote:Salut,
Pietrisul de culoare alba nu este bun pentru un acvariu pentru ca iti provoaca fluctuatii de temperatura
.

Poti argumenta afirmatia te rog.
Multumesc.

Am citit mai demult ca pietrisul de culoare alba reflecta lumina si respinge si caldura. Nu este recomandat nici pentru culoarea pestilor. Cel mai recomandat este substratul de culoare inchisa, care atrage caldura si in felul asta ajuta si radacinile plantelor.
Nu mai stiu exact ce mai zicea daca o sa gasesc articolul respectiv o sa pun un link.

Watch where you're stepping : Thoughts are present .
[Yahoo!]
canadezu
Member
[Avatar]

IP:

Hi freddy,

Aici este ce am facut eu cu un 10g in British Columbia.

Succes,

Dan
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

freddy wrote:Lumina. Pe tub nu scrie nimic decit ca este de 13W. Si ca este facut in CHINA.
Asta imi sugereaza ca problema acvariului e lumina.

freddy wrote:Asa ceva am pus. O capsula la 7 zile . asta este totul.
Daca l-ai folosit conform indicatiilor, probabil ca nu fertilizarea e vinovata.

freddy
Junior member

IP:

Acum vad ca situatia s-a gravat... in sensul ca mai toate plantele au inceput fenomenul acela de innegrire. Ce este nou ca unul din carasi prezinta acelasi fenomen. S-a innegrit si el. Pare vioi ... o fi vreo bacterie si noi tot o dam cu lumina?
Porcu
Faraonu'
[Avatar]

IP:

freddy wrote:o fi vreo bacterie si noi tot o dam cu lumina?
Nu cunosc nici o boala care sa se manifeste prin inegrirea plantelor si a pestilor.

dan_p67
Member

IP:

Cea mai inteleapta cheltuiala ar fi sa-ti iei niste teste de apa.
Si in ordinea urgentei ti-ar trebui test de:
- nitriti
- nitrati
- fier
- fosfati
- ph
- kh
- gh
am uitat vreunu?
asa...dupa poze...desi baietii au fost amabili ,e greu sa dai un sfat.

si parerea mea,de hobbist,este ca ai nitriti ca la balamuc acolo.De fapt pana la urma cam toate se leaga...si chiar daca ar fi ciclat ai scapat de nitriti si dai peste nitrati,daca n-ai lumina cum trebe nu consuma plantele nitratii dar si lor le mai trbuie si microelemente si orice e in exces duce la alge .Nu stiu cum e la altii dar mie mi-e imposibil fara testele astea de apa,precise,imprecise...asta e ...pe mine ma ajuta.
[Yahoo!]

Forum Index » Plante de acvariu
Go to: