[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Medii de filtrare biologica adecvate ,neadecvate, eficiente, ineficiente si modul lor de utilizarea  XML
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Author Message
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

flo77 wrote:Prea tarziu sa editez postul, ma refeream la azotul , nu oxigenul sub forma de gaz.

Stiu, mi-am dat seama la ce te referi. Aici putem fi in dezacord.

In opinia mea, care se bazeaza pe testele controlate efectuate de altii, nu pot fi atinse conditiile necesare pentru efectuarea filtrarii biologice anaerobe (reactie de reducere a NO3 la N2 si N2O) in acelasi filtru si mediu de filtrare in care efectuam filtrarea aeroba.
flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

@ fadds Ai dreptate sa te indoiesti ca poti avea un filtru aerobic s un filtrui anaerobic in acelasi spatiu. Dar eu vorbesc de o filtrare anoxica si nu de una anaerobica. Nu intru in detalii, ar putea fi considerat offtopic.
Poti avea zone aerobe sau anaerobe in cadrul aceluiasi sistem. Nu e ceva de dorit si nu e ceva ce noi avem control , dar gandeste la "pocketurile" anaerobe dintr-un substrat de nisip.
Dar sa revenim la ce putem controla si vrem sa obtinem. Sunt numeroase teorii care descriu acele "biocenosis clarification basket" folosite pentru a crea un filtru anoxic. Ma batea gandul sa incerc asta, dar mi-am zis ca este mai usor sa profit de experienta unei companii care este demult pe piata(daca imi place ceva la Seachem este transparenta mult mai mare in legatura cu produsele lor). Ei pretind ca din cauza propietatilor fizice ale pumice-ului special selectat de ei in filtrele ce contin Matrix se petrec atat procese de nitrificare cat si de denitrificare. Eu am plasat matrixul intr-o zona unde cred ca favorizez procesele de denitrificare(imi place la nebunie flexibilitatea pe care mi-o ofera un sump). In cazul meu am observat o reducere a cantitatii de nitrat intre schimburile de apa. Bineinteles ca poti argumenta ca poate alte conditii au dus la scaderea nitratilor, nu as putea sa elimin aceasta posibilitate 100%. Review-urile in ceea ce priveste Matrix-ul sunt mixte, cine vrea sa-l foloseasca nu are decat sa experimenteze.

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 06/07/2013 01:33:53
Messages: 3441
Location: Prin tara
IP:
Offline

Ardeiutz, ia si citeste de la pag1
Chiar daca nu o sa intelegi nimic, te ajuta sa intelegi pe parcurs. Da, oricare parcurs.

This message was edited 2 times. Last update was at 14/03/2022 18:06:17


Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Mmmmm, m-ati cam ametit. Oricum stau de cca. 1 ora sa recitesc postul asta de la cap la coada. In pricipiu Fadds are dreptate cu eliminarea azotului din sistem prin eliminarea plantelor, dar asta depinde de cit de repede consuma plantele azotul din sistem. In urma cu cca. 2 ani aruncam fara probleme cam o galeata (de 10 litri) de Egeria Densa si Micranthemum umbrosum la fiecare 2-3 saptamini (crescute plutitoare amindoua). Reducind CO2, lumina, fertilizare si mincare la pesti (mult) s-a redus foarte mult si cantitatea de plante care o elimin.

Oricum ramin la filtrarea cu 2 litri de Matrix si 4l de Siporax la un bazin de 180 brut cu mentenanta minima (din lipsa de timp). Povestea cu bureti si plastice nu m-a convins deloc nici macar ca sa o experimentez. Am pregatit 18litri de JBL Proscape Volcano Mineral (nu am mai gasit Volcanit) pentru un filtru de substrat inversat (o sa pompez apa in substrat, nu o sa o extrag).

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Liv wrote:Povestea cu bureti si plastice nu m-a convins deloc nici macar ca sa o experimentez.

Sa inteleg ca te-ai uitat la video-urile cu acvariul meu si ti-au lasat impresia ca am filtrare de kkt?

This message was edited 1 time. Last update was at 14/03/2022 21:45:41

Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Nu. Nu cred ca ai filtrare de kkt. Ai o filtrare adecvata pt. ce pesti ai acolo. Nu am destul timp - asa ca urmaresc doar ce mi se pare interesant pt. ce vreau eu sa fac. Oricum ca sa fii sigur, doar analizele apei la 2-3 zile pe o perioada mai lunga ar putea fi semnificative.

Ca multi altii am inceput si eu cu filtrare prin burete - un JBL E900 plin cu buretii originali cu care a fost livrat filtrul. Filtrarea a fost adevata cit timp am avut doar un mbuna si un pleco (sa pastrez cei 2 pesti a fost conditia cu care a primit ca donatie un cavariu complet). Am donat mbuna unui crescator de africani si pleco cuiva cu un acvariu foarte mare - ajunsese la 27-28cm de la 17-18cm cu hrana adecvata. Filtrarea a fost de asemenea adecvata pt. 20 de RCS si cei 6 pui de ancistrus pe care i-am luat ulterior. Filtrarea a devenit slaba cind au crescut si s-au inmultit. Cind am ajuns la 20-25 de ancistrusi si peste 200-300 RCS a trebuit sa schimb materialele filtrante - am schimbat toti buretii cu Siporax. Dupa 2 deciclari partiale am adaogat un Eheim Ecco Pro 300 umflat cu Matrix si 2 prefiltre de 2 litri.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Liv wrote:Nu. Nu cred ca ai filtrare de kkt. Ai o filtrare adecvata pt. ce pesti ai acolo. Nu am destul timp - asa ca urmaresc doar ce mi se pare interesant pt. ce vreau eu sa fac. Oricum ca sa fii sigur, doar analizele apei la 2-3 zile pe o perioada mai lunga ar putea fi semnificative.

Oricum ma gandesc ca poate nu am fost destul de convingator. De aceea voi face o comanda mare de pesti vara asta, ridicam numarul pe la 90 de sufletele. Vedem ce se intampla dupa.
narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Offline

@ Fadds Nu trebuie sa demonstrezi nimanui nimic, bucura-te de acvariul tau. Si daca ai pune 1000 de pesti in acvariul tau, iar filtrarea cu burete va face fata, crezi ca vei schimba ceva? Vor sta la coada la tine cei care produc diverse materiale filtrante sa isi ceara scuze sau sa ia notite? Este clar ca buretele este un material filtrant, mecanic si biologic. Nu reinventam nimic aici.

Deja, topicul acesta se pierde in contradictii neproductive, ambitii. Noi, acvaristii de zi cu zi, nu suntem nici chimisti, nici nu ne dorim sa devenim. Ne dorim sa avem un colt de natura, sanatos. Pentru asta apelam la firmele care produc de la mancare pana la sticla, tot ce avem nevoie. Pe forum ma astept sa aflu experienta altora cu aceste produse, decizia o iau eu ce folosesc, cern informatia in functie de nivelul meu de intelegere. Asta e, nu putem toti sa fim la fel, nici nu ne dorim.
Sper sa vedem si ceva concluzii pe care sa le inteleaga orice acvarist care citeste acest forum.
Ca exemplu, informatia trebuie sa fie simpla, inteleasa. Dave Chow, zicea intr-un interviu, ca stabilitatea bazinelor le tine din schimburile de apa la 4 zile. Asa procedeaza el, nu a avut probleme cu algele sau pestii. E un punct de vedere, pertinent, pe care il poti sau nu adopta, dar ai ceva clar. Asa imi doresc sa fie si informatia de aici.





[ICQ]
Liv
Ultrahigh member

Joined: 12/11/2015 11:35:12
Messages: 2107
Location: Bucuresti, sector 2, Pantelimon
IP:
Offline

Sint de acord cu Narcis. Si fiindca ai intrebat mai devreme de ceva argumente stiintifice uita-te cit costa o analiza de apa folosind aparatura de analiza serioasa.

Apropo sint citiva pe forumul asta care chiar activeaza in domenii care pot fi legate de acvaristica.

Sa aveti animale sanatoase, plante frumoase si apa limpede.
asasia
Junior member

Joined: 21/02/2022 09:51:19
Messages: 53
Location: Bucuresti, pRahova
IP:
Offline

narcis +1

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2022 13:29:43


Bucuresti.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Eu v-am aratat ca exista alternnative mult mai ieftine si eficiente.

Nu am nimic impotriva ca cineva sa plateasca de 10 ori mai mult pentru acelasi rezultat. Si cand spun "acelasi" sunt foarte generos.

Din pacate inca este prea mult ezoterism deghizat in stiinta in acest hobby. Dar observ deja o schimbare de gandire pe forumurile din strainatate, sunt convins ca si marii producatori vor lua in considerare. Pana la urma ei produc ce vrea lumea sa cumpere.
Uite de exemplu https://store.oase-usa.com/products/oase-hel-x-13-biomedia

https://m.youtube.com/watch?v=B7jJ9o4YVjA

Pana nu incerci nu sti,
Ape limpezi!

This message was edited 2 times. Last update was at 15/03/2022 14:12:37

narcis
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2474
Location: pitesti
IP:
Offline

Multumim ca ne-ai luminat, plm, traiam in bezna si ne-ai adus tu cu picioarele pe pamant, ne mai faci si prosti pe fata. Du-te pe grupurile unde te simti implinit, nu inteleg ce mai vrei de la oamenii de rand, inapoiati. Eu personal m-am saturat de propaganda asta pro plastic.
Eu atat am avut de spus, nu imi trebuie polemici cu persoane care nu ma respecta.

Astept inca de la initiatorul topicului, sa spuna concret ce are de spus,o lungim fara rezultat.
[ICQ]
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1447
Location: Austria
IP:
Offline

Fadds wrote:Eu v-am aratat ca exista alternnative mult mai ieftine si eficiente.

Nu am nimic impotriva ca cineva sa plateasca de 10 ori mai mult pentru acelasi rezultat. Si cand spun "acelasi" sunt foarte generos.

Din pacate inca este prea mult ezoterism deghizat in stiinta in acest hobby. Dar observ deja o schimbare de gandire pe forumurile din strainatate, sunt convins ca si marii producatori vor lua in considerare. Pana la urma ei produc ce vrea lumea sa cumpere.
Uite de exemplu https://store.oase-usa.com/products/oase-hel-x-13-biomedia

https://m.youtube.com/watch?v=B7jJ9o4YVjA

Pana nu incerci nu sti,
Ape limpezi!


Alternativa ieftina probabil ca da ,eficienta nu prea cred. Nu vad cum un plastic ar fi mai eficient ca un mediu filtrant care este si in natura.
Plasticul nu!
Plus daca era asa de eficient de ce faci schimburi asa mari de apa, am citit topicul tau ,si am inpresia ca tu nu ai deloc un bazin stabil complect.
La un schimb de 80 la suta apa nu vad cum se mai pastreaza ceva in coloana de apa. Tu dai mai mereu un refres la acel bazin, plus dezechilibru mai mereu. Asa vad in calitate de incepator.
[Email]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

Samy wrote:
La un schimb de 80 la suta apa nu vad cum se mai pastreaza ceva in coloana de apa. Tu dai mai mereu un refres la acel bazin, plus dezechilibru mai mereu. Asa vad in calitate de incepator.

Nu stiu cum faceti voi, dar eu asa scap de nitrati
Cand vei avea un setup cu asemenea incarcatura biologica vei intelege

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2022 19:21:26

flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

@fadds ce prezinti este un fluidized bed filter, conceptul este destul de vechi, fie ca se foloseste nisip sau media de plastic. Sunt de acord cu tine, este foarte bun mai ales la incarcaturi mari de bioload.
@ narcis nu as fi asa de dur , mai ales daca nu ai incercat. Nu ma pot pronunta asupra pot scrubbers pentru ca nu le-am incercat. Sunt probabil the poor man bioballs. Habar n-am cat spatiu ocupa in comparatie cu bioballs sau cat de eficiente sunt. Daca ptr @ fadds functioneaza , da-i macar crezare pana cand poti dovedi contrariul.
@fadds un fel de offtopic, scuze: sunt de acord cu tine ca in biblia ta sunt multe informatii utile si foarte usor accesibile ptr ca sunt stranse intr-un site. Dar sunt multi acvaristi care pun la indoiala credibilitatea lui Dave Bogert(reddit). As prelucra cu precautie informatiile pe care le ofera

Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1447
Location: Austria
IP:
Offline

Fadds wrote:
Samy wrote:
La un schimb de 80 la suta apa nu vad cum se mai pastreaza ceva in coloana de apa. Tu dai mai mereu un refres la acel bazin, plus dezechilibru mai mereu. Asa vad in calitate de incepator.

Nu stiu cum faceti voi, dar eu asa scap de nitrati
Cand vei avea un setup cu asemenea incarcatura biologica vei intelege

Probabil asa o fi ,si nu inteleg.
Bazinu mic îmi este suprapopulat momentan deoarece Fauna din cel mare lam pus acolo.
Dar tot nu am.nevoie de schimb saptamanal sau sa schimb atata apa. Undeva la 3 saptamani schimb 30 la suta din apa. Acum o sa lungesc timpul deoarece siporaxul mi sa umplut cu bacteri .
[Email]
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

narcis wrote:Eu atat am avut de spus, nu imi trebuie polemici cu persoane care nu ma respecta.

Nici mie.
Fadds
Senior member
[Avatar]

Joined: 28/10/2019 08:21:04
Messages: 698
Location: Brasov
IP:
Offline

flo77 wrote: Dar sunt multi acvaristi care pun la indoiala credibilitatea lui Dave Bogert(reddit). As prelucra cu precautie informatiile pe care le ofera

Pe Reddit? Alea sunt conturi false ale baietilor de la departamentul de marketing Seachem
ce prezinti este un fluidized bed filter, conceptul este destul de vechi, fie ca se foloseste nisip sau media de plastic. Sunt de acord cu tine, este foarte bun mai ales la incarcaturi mari de bioload

Oase recomanda folosirea lor atat in pat fuidizat cat si static. Este adevarat ca in pat fluidizat au eficienta de peste 2 ori mai mare.
[Thumb - Screenshot_20220315-194555.jpg]

This message was edited 2 times. Last update was at 15/03/2022 19:47:01

flo77
Senior member

Joined: 16/02/2009 19:59:52
Messages: 1011
Location: Fish Room
IP:
Offline

@ sammy Poate ar trebui sa lamurim cat de naturale sunt mediile de filtrare. Crezi ca siporaxul, sau ceramic rings sunt mai naturale?Eu nu cred ca la bacterii le pasa daca casa lor este din plastic sau sticla reciclata. Important sa fie cat mai spatioasa, aerisita si sa nu se infunde cu deseuri.
Deasemenea ar trebui sa lamurim si pana unde ne oprim cu ceea ce trebuie sa faca un filtru biologic ptr a fi considerat eficient. In intelesul clasic un filtru biologic transforma amoniacul in nitriti si acestia in nitrati. Cum se elimina nitratii este alta mancare de peste. Poti judeca eficienta unui filtru biologic prin absenta sau prezenta varfurilor de amoniac si nitriti pentru o anumita incarcare biologica, dar nu-l poti judeca dupa cat de des trebuie schimbata apa.
Fiecare ne-am creat modalitatile noastre de a elimina nitratii se pare ca in acest topic s-a tras o linie pana la acest punct.
Explicatia asta este sub forma simplista, am facut referire doar la ciclul azotului.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/03/2022 19:58:42


Nu cumpar, nu vand, nu fac schimb. Nu insista.
Samy
Senior member

Joined: 11/01/2021 10:06:40
Messages: 1447
Location: Austria
IP:
Offline

Multumesc frumos de explicatie.
Foarte bine explicat,incat sa inteleg si eu

[Email]
 
Forum Index » Atelier (DIY) & Hardware
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com