[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 20 L, Apa murdara!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

Buna ziua. Am un acvariu de 20 de L, in care sunt maxim 16-17 L, un filtru intern Claro 200, un incalzitor cu termostat, o planta Anubius care sta pe un lemn, substrat cu granulatie mica, de 3-4 cm ca inaltime, si inauntru un Betta, 2 Guppy, 2 sanitari si un Cat fish. Problema sta in felul urmator:
Am ciclat apa inainte de a introduce pestii in acvariu, 2 saptamani a durat ciclarea ( Mentionez ca am actionat in baza informatiilor furnizate de catre cei de la Petshop, de la cum sa ciclez apa pana achizitia tuturor produselor!!!, pentru ca eu sunt 0 in acvaristica), si apa a fost foarte limpede dupa ciclare.(Ciclarea a fost realizata acum 2 luni, deci pestii traiesc bine mersi in acvariu )Initial a fost doar Betta + 3 sanitari, dupa am adaugat 2 guppy. I-am lasat saptamana aceasta in grija unei persoane, care a pus mult exagerat de multa mancare in acvariu, si cand am ajuns acasa m-am trezit cu acvariul plin de jeg, substratul plin de mancare ranceda pe deasupra, practic era ca apa din Dunare, abia vedeam pestii in ea. Pentru ca era 2 noaptea, am schimbat 4 litri de apa, am pus AquaTan, am scos buretele din filtru, l-am spalat(pentru ca nu aveam rezerva) si l-am pus inapoi, setand fluxul de apa la maxim. Pestii erau destul de vai mama lor, Betta are coada si coama rasfirate, am inteles ca ar fi de la o oarecare "depresie" din cauza apei, restul nu au nimic vizibil, decat ca erau foarte lenti. Dimineata am observat apa limpede, cu o usoara tenta de verde-maro, si faptul ca mancarea ranceda cam disparuse de pe substrat.Nu -am hranit deloc in ziua urmatoare, adica ieri, doar azi le-am dat foarte putina mancare. Am fost la petshop de unde am cumparat un furtun cu chestie de-aia de curatat substratul, si am curatat doar 30-40% din substrat, deoarece deja scosesem 4 litri din 16, si acum am vrut sa ma incadrez in 2 litri de apa. Substratul nu parea atat de murdar, am facut intocmai cum mi s-a aratat la petshop, si am inlocuit apa scoasa. Acum apa e incontinuare aceeasi culoare, se mai vede ca sunt reziduuri prin apa, dar momentan nu stiu ce sa fac.
Va rog sa ma ajutati cu sfaturi, chiar sunt intr-un oarecare impas.
In paralel cu acest acvariu mai am un Bol de 1.5 litri cred, in care am un Betta. Bineinteles ca si pe el era sa il scap mortaciune, doar ca nefiind acvariu mare, am aruncat substratul, l-am izolat intr un pahar cu apa plata, am curatat cu un burete curat bolul pe dinauntru doar cu apa, i-am pus apa plata, am pus AquaTan, si l-am bagat la loc in bol.
Si bineinteles daca aveti sfaturi pentru a inbunatati acest acvariu, va rog sa mi le comunicati.
Va multumesc tare mult!
Astept pareri, aveti atasate poze cu acvariul, dupa ce am reusit sa il "stabilizez cat de cat"
[Thumb - Acvariu 1.JPG]

This message was edited 3 times. Last update was at 21/04/2017 01:30:43

[WWW]
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

sir1andrew wrote:
Astept pareri, aveti atasate poze cu acvariul, dupa ce am reusit sa il "stabilizez cat de cat"

Asta este poza comparativa cu apa din bolul cu Betta
[Thumb - Acvariu Comparativ.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 21/04/2017 01:34:50

[WWW]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 25/02/2017 17:58:04
Messages: 480
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salutare
Este foarte posibil ca apa sa se fi maronit de la buturuga. Atat timp cat faceai schimburi de apa in mod regulat, eliminai taninul. Acum s-a acumulat. Daca este de la tanin, va disparea, odata cu reluarea schimburilor de apa.
narcis
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2535
Location: pitesti
IP:
Offline

Nu vreau sa te superi, dar chestia aia care o numesti tu filtru, e de mantuiala. Daca cei de la petshop te-au indrumat sa cumperi pietrisul ala colorat, iar nu e ok. In punga aia de sub incalzitor, ai ceva material filtrant, e poros? Si de ce sta in punga? Cum ai spalat buretele de la filtru, la robinet? Apa maro este de la tanin, nu dauneaza, tine-te de schimburi normale de apa. Personal iti recomand sa lasi cumparaturile deocamdata, uita-i pe cei de la petshop. Citeste despre filtare, ciclare, ai destula informatie aici la coltul incepatorului, sunt o serie de articole care te vor ajuta pe viitor. Intreaba orice cand ai nelamuriri, vom incerca sa te sfatuim de fiecare data, stii tu, un om informat...
Cat despre bol, poate te impiedici si-l spargi sau iti scapa din greseala la gunoi.
[ICQ]
BettaChuck
Member

Joined: 21/08/2012 10:05:28
Messages: 139
Location: Timisoara
IP:
Offline

Si eu sper sa te scapi din greseala bolul ala si sa se sparga. Niciun peste n-are ce cauta intr-un litru de apa.

Mi se pare ca ai foarte multi pesti acolo mai ales avand in vedere ce filtru ai(filtrele interne sunt cam inutile). 2 vivipari(guppy) care fac multa mizerie, un Betta si 3 sanitari(2 par a fi cory al treilea sper sa nu fie ancistrus). 6 pesti in 16 l de apa+ un filtru slab par a fi o explicatie buna pentru apa murdara.

Ce as face eu in locul tau:

-as gasi alta intrebuintare pentru bol
-as pune betta din bol in acvariu de 16-17 l cu un filtru HOB micut sau un filtru burete si ceva plante si o ascunzatoare
-as lua un acvariu de 30-40 l pentru restul pestilor + un filtru nou mai bun decat ce ai acum

SAU

-as gasi alta intrebuintare pentru bol
-as pune betta intr-un acvariu de 13-15 l(sunt foarte ieftine) cu un filtru mic cu plante si poate o pestera
-as renunta la o parte din pestii din acvariu de 16l si as lua un filtru mai bun
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 25/02/2017 17:58:04
Messages: 480
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Doar pentru ancitrus iti trebuie cca 60-80 l apa. Ajunge cam la 12 cm lungime. Banuiesc ca asta nu ti-au spus cei de la petshop

Sunt unii de la petshopuri de i-as
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

Va multumesc pentru sfaturi. O sa va raspund pe rand sa va faceti o idee.
1. Lemnul l-am introdus ieri, dupa ce l-am fiert si l am racit, apa era asa dinaintea lemnului.
2. Habar nu aveam ca acel filtru nu este bun, mie mi s-a parut ca isi face treaba. Da, buretele l-am spalat cu apa de la robinet, si l-am bagat inapoi. (am citit ulterior ca nu e cea mai inteleapta idee, pentru ca sunt niste microorganisme benefice care se dezvolta acolo)
3. Am in vedere achizitionarea unui acvariu de 40-50L in care sa mut pestii actuali, iar Betta din bol il voi pune in acesta, luand eventual si o grota sa se ascunda. Nu am cumparat nicio planta si nicio grota/ascunzatoare pentru ca mi s-a zis ca isi poate rupe coada lovindu-se de materiale dure. Mi-am dat seama ca il chinui tinandu-l intr-un bol. Dar niic cei de la petshop n-au zis "ia-i ma acvariu, nu il lasa in bol ca in desenul animat Viata cu Louie. Eu l-am luat impreuna cu strictul necesar si nu m-am documentat. Greseala mea...
4. Pana in momentul in care persoana respectiva nu a pus exagerat de multa mancare, v-am spus, era strat de mancare pe fundul acvariului cand am ajuns acasa, apa era CRISTALINA! )) Adica daca in 2 luni de zile apa a ramas la fel ca in prima zi, pentru ca si eu eram atent cu schimburile de apa si alimentatia, eu m-am gandit ca nu fac nimic rau, accesoriile isi fac treaba asa cum scrie pe cutie, viata e frumoasa. Nu mi-am pus alte intrebari. Va rog sa imi recomandati filtru pentru acest acvariu.
5. Acea punguta da, are rol de filtrare, mi s-a zis sa pun asa punguta in apa si sa o soct dupa 5-6 saptamani. Nu ca ar trebui sa scot bilutele din punga.

Orice sfaturi, va rog, m-ar ajuta foarte mult. Eu ma apuc sa citesc forumul, dar sper sa nu ma incurc in prea multa informatie
Va multumesc ca mi-ati acordat putin din timpul dvs sa imi raspundeti la nelamuriri.
O zi frumoasa!
[WWW]
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

Daca puteti sa imi recomandati produse, filtre, oxigenatoare, accesorii, va rog sa imi scrieti exact ce considerati ca mi-ar trebui.
Eu dupa ce m-am mai documentat , am vrut sa cumpar un filtru biologic si chimic, dar dupa ce am vorbit la petshop mi au spus ca e prea mic acvariu si risc sa iau toate chimicalele/bacteriile bune din apa. Drept urmare am ramas la aceasta filtrare mecanica pe care ati observat-o dvs. Am intrebat de filtre de carbon,dar din nou mi s-a spus ca nu am nevoie ca nush ce distruge carbonul si acvariul este din nou prea mic. Pentru planta pe care o am, folosesc Carbon Lichid, pun in acvariu 1mL pe zi, cum scrie pe flacon. Pe parcurus ce imi amintesc toate detaliile si istoria acvariului, o sa le insirui aici, sa va faceti o idee cat mai detaliata.
P.S. Daca da cineva meditatii in acvaristica, vin primul! ))) Va multumesc!
[WWW]
narcis
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2535
Location: pitesti
IP:
Offline

Dupa cum ti-am mai zis, lasa cumparaturile o perioada. Stabileste cam ce vrei, ce buget, citeste, abia dupa discutam de cumparaturi. Primul pas este sa faci schimburi dese si mici de apa ( zilnic sau la 2 zile ). M-ai facut curios, ce punga este aia si ce contine.
[ICQ]
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

narcis wrote:Dupa cum ti-am mai zis, lasa cumparaturile o perioada. Stabileste cam ce vrei, ce buget, citeste, abia dupa discutam de cumparaturi. Primul pas este sa faci schimburi dese si mici de apa ( zilnic sau la 2 zile ). M-ai facut curios, ce punga este aia si ce contine.

Este Sera Siporax Mini. Stiu ca trebuie sa las cumparaturile dar mi-e foarte mila de pesti pentru ca oricat de mici ar fi nu trebuiesc chinuiti.
Schimburi mici si dese. 2L/ 2 zile ar fi ok? Nu distrug biotopul pestilor? Daca tot fac schimbul de apa ar trebui sa curat si nisipul? si practic cu nisipul curatat sa se faca si schimbul de apa?

This message was edited 2 times. Last update was at 21/04/2017 13:41:25

[WWW]
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 566
Location: Constanta
IP:
Offline

1. schimba substratul ala, cu unul negru de preferat (unde ai vazut tu culorile alea in natura?)
2. Sacul ala minisiporax trebuie sa stea in filtru, nu afara, daca crezi ca poti sa il bagi in filtru existent bine, daca nu, cumparati un filtru hang-on, in care poti baga material filtrant.
3. Ca sa numai chinuiesti betta-ul si ceilalti pesti, ii donez, ori ii duci la cineva care ar fi dispus sa ii tina pana iti iei acvariu mai mare.
4. Cum a zis si colegul, cati bani ai? numai un filtru extern decent costa 300+ RON, asta daca vrei acvariu mai mare, daca ramai la asta de acum, un filtru hang-on, umplut cu siporax ar fi ok, dar nu indeajuns.
5. Mai bine vorbesti aici decat cu aia de la petshop.
6. Cand ti-ai facut bugetul, atunci mai vorbim.

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
narcis
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2535
Location: pitesti
IP:
Offline

Nisipul il aspiri saptamanal, nu e nevoie zilnic, doar daca ar fi un bazin fara substrat si ai aspira zilnic mizeria . Nu destabilizezi nimic, schimba linistit apa, cu apa care a stat 1 zi sau o poti pune si proaspata daca ai un conditioner bun.
Tot nu inteleg, gandeste si tu: ai un mediu de filtrare intr-o punga de plastic, inchisa, care nu are treaba cu bazinul. Cu ce te ajuta? Poti improviza imediat cu costuri extrem de reduse, un minifiltru cu minisiporaxul acela. Pui minisiporaxul intr-un bidonas de plastic, de 0,5 sau mai mic, lasi filtul ala al tau mai jos, iesirea de la filtrul tau sa intre in fundul bidonasului iar prin capac faci evacuarea apei catre suprafata, astfel incat sa valuiasca putin suprafata. Te poti folosi de soricei de plastic pentru a fixa bidonasul de filtru, sau orice varianta gasesti fara metale. Asta, ca o solutie de criza, pana te hotarasti ce vrei. Spor la bricolat.
[ICQ]
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

narcis wrote:
Tot nu inteleg, gandeste si tu: ai un mediu de filtrare intr-o punga de plastic, inchisa, care nu are treaba cu bazinul.

Siporaxul este intr o plasa , practic a luat contact cu apa. De aici m am gandit eu ca daca il pun in apa din cauza curentilor facuti de filtru punguta sta linisitita si filtreaza mizeria... Dar daca asa mi a zis omul sa il pun acolo, eu pe cine sa cred?)
Ma scuzati pt tampeniile pe care le debitez dar chiar nu am avut pe cine intreba... Multumesc!
[WWW]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

sir1andrew wrote:
narcis wrote:
Tot nu inteleg, gandeste si tu: ai un mediu de filtrare intr-o punga de plastic, inchisa, care nu are treaba cu bazinul.

Siporaxul este intr o plasa , practic a luat contact cu apa. De aici m am gandit eu ca daca il pun in apa din cauza curentilor facuti de filtru punguta sta linisitita si filtreaza mizeria... Dar daca asa mi a zis omul sa il pun acolo, eu pe cine sa cred?)
Ma scuzati pt tampeniile pe care le debitez dar chiar nu am avut pe cine intreba... Multumesc!


Siporaxul, ca orice mediu de filtrare biologica, are o structura poroasa, cu o multitudine de canalicule si micro-alveole care ii maresc suprafata de contact cu apa si creeaza suportul fizic pentru microflora acvatica. Insa, pentru ca in acele spatii minuscule sa se fixeze si sa dezvolte o microflora benefica, ai nevoie de un flux de apa mai activ decit curentii din acvariu. In plus, daca mediul filtrant este inchis intr-o incinta (canistra, corp filtru, ce o fi) acolo se concentreaza populatia bacteriana pentru simplul motiv ca acolo li se creeaza conditiile optime pentru fixare, dezvoltare si inmultire. Asadar, siporaxul trebuie amplasat in corpul unui filtru prin care trece un flux de apa, care sa hraneasca si sa intretina colonia bacteriana.

PS "Omul" care ti-a spus asta era un simplu vinzator, probabil nu a detinut si ingrijit in viata lui nici un acvariu, ti-a dat cea mai facila solutie si ti-a luat banii. Produsul este OK (siporax este in topul recomandarilor pentru medii de filtrare biologica, alaturi de Matrix si altele) insa recomandarea a fost de doi bani. Data viitoare te rog sa-mi asculti sfatul si sa intrebi pe forum. Dupa ce primesti sfaturile pertinente, mai stai o zi, le recitesti si apoi iei o decizie. Cam asta ar fi ruta optima pe care am parcurs-o si eu.

This message was edited 2 times. Last update was at 21/04/2017 16:32:04


Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Aquatica
Member
[Avatar]

Joined: 04/12/2016 18:37:35
Messages: 102
Location: Iasi
IP:
Offline

Te inteleg ca esti dezorientat si nu stii de cine sa asculti. Eu am doar 4 luni de cand am reusit sa fac sa nu-mi moara niciun peste, deci tot incepatoare mi-s.
Iti spun insa cateva lucruri si apoi judeca tu:

1. Oamenii care iti vand tie pestisori sau lucruri pentru acvariu nu au, de cele mai multe ori, ei insisi un acvariu acasa, deci nema experienta! Data viitoare cand mai mergi la un astfel de magazin, intreaba vanzatorul daca are acvariu si te lamuresti.

2. Vanzatorii sunt pusi acolo ca sa vanda, nu ca sa se gandeasca la complexitatea vietii din acvariu. In plus, ei trebuie sa aiba cunostinte minime doar, si din alte domenii, pentru ca vand si pasari, iepuri, porcusori de guineea, caini etc. Cat timp stau la casa de marcat sau ingrijesc de toate vietuitoarele din magazin sau eticheteaza echipamente si accesorii, cat timp crezi ca acorda vietii de acvariu. Nu de putine ori am vazut si la ei pestisori morti sau alge, cochilii goale de melci, plante vai de capul lor. Magazinul lor e ca si casa ta. Aspectul vietii pe care o gazduiesc spune ceva despre cei care au grija de ea. Priveste cu atentie bazinele lor si vei intelege. Nu sunt ei mogulii acvaristicii, clar.

3. Cele mai bune sfaturi le poti obtine de la oamenii care au trecut prin niste chestii. Gandeste-te ca tu intr-o saptamana te confrunti cu atatea si afli atatea lucruri despre pesti si bacterii, plante si altele. Cate poate invata omul intr-un an, doi de experienta directa cu acvariul de acasa? Colegii de pe forumul prezent au ani de experienta.

4. Daca tii la pestisorii tai, vrei sa le oferi cele mai bune conditii, asa e? Acvaristica e chestie de chimie (concluzia mea). Daca nu te pricepi, asculta sfaturile celorlalti pana inveti tu. Citeste, e multa informatie peste tot pe Google, urmareste videoclipuri pe Youtube, invata ce conditii trebuie sa ai pentru plante, pentru pesti, citeste despre substrat si apoi te vei simti mai linistit cu ce decizii vei lua. Urmareste si acvariile colegilor de aici, la sectiunea Jurnale si vei vedea ca ai de la cine sa ceri sfaturi sau idei.

5. Acvaristica necesita muuuulta rabdare! Daca nu creste o frunzulita pe zi nu e gaura in cer. Totusi trebuie sa stii ca Anubias e o planta care creste greu, cam o frunzulita pe saptamana. Coreleaza plantele pe care le iei cu inaltimea pe care o pot atinge si inaltimea acvariului tau. E de preferat sa ai si plante cu crestere rapida (asta am invatat-o si eu recent).

6. Acvaristica e un hobby care papa bani. Daca pornesti pe drumul asta, e bine sa stii ce te asteapta. Scurtaturile sau deciziile proaste te costa. Dar e si un domeniu oarecum terapeutic, cu satisfactii. Eu stiu sigur ca nu mai scap

Deci, in speranta ca nu te-am speriat (departe de mine acest gand) si ca nu mi-o vei lua in nume de rau, accepta si sfatul meu: asculta-i pe cei care-ti raspund aici, daca vrei sa ai un acvariu frumos cu care sa te mandresti. Si nu te speria daca te mai cearta, o fac parinteste. Cand vei fi pe drumul cel bun te vor lauda, te asigur.
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

Va multumesc pentru sfaturi. De asta sunt aici, pentru ca incepuse sa nu-mi miroasa a bine deciziile pe care le luam in urma consultarilor repetate cu petshop-ul. Pe principiul mergi la 3 doctori sa iti puna ( sper) acelasi diagnostic, am inceput si eu sa caut si am vazut ca multe informatii nu se pupau cu ce cautam eu. De asta am ajuns pe forum, sa invat din experiente personale. E clar ca nu e cearta, iar tot ce imi spuneti, imi spuneti de bine. Citesc tot cu atentie si incep sa asimilez informatie, recitesc comentarii de 2-3 ori, si ma bucur de fiecare data cand o persoana isi gaseste timp sa ma ajute si pe mine. SUnt constient ca implica bani si timp, dar asta nu conteaza cat timp sunt multumit de ce fac.
Va multumesc ca ma ajutati!
[WWW]
sir1andrew
Junior member

Joined: 21/04/2017 00:01:28
Messages: 30
Location: Brasov
IP:
Offline

narcis wrote:Poti improviza imediat cu costuri extrem de reduse, un minifiltru cu minisiporaxul acela. Pui minisiporaxul intr-un bidonas de plastic, de 0,5 sau mai mic, lasi filtul ala al tau mai jos, iesirea de la filtrul tau sa intre in fundul bidonasului iar prin capac faci evacuarea apei catre suprafata, astfel incat sa valuiasca putin suprafata. Te poti folosi de soricei de plastic pentru a fixa bidonasul de filtru, sau orice varianta gasesti fara metale. Asta, ca o solutie de criza, pana te hotarasti ce vrei. Spor la bricolat.

Nu am putut sa atasez poze in PM, drept urmare las aici schema supersimplificata referitor la bricolajul pt filtru.
[Thumb - IMG_6107.jpg]

[WWW]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Aquatica wrote:Te inteleg ca esti dezorientat si nu stii de cine sa asculti. Eu am doar 4 luni de cand am reusit sa fac sa nu-mi moara niciun peste, deci tot incepatoare mi-s.
Iti spun insa cateva lucruri si apoi judeca tu:

1. Oamenii care iti vand tie pestisori sau lucruri pentru acvariu nu au, de cele mai multe ori, ei insisi un acvariu acasa, deci nema experienta! Data viitoare cand mai mergi la un astfel de magazin, intreaba vanzatorul daca are acvariu si te lamuresti.

2. Vanzatorii sunt pusi acolo ca sa vanda, nu ca sa se gandeasca la complexitatea vietii din acvariu. In plus, ei trebuie sa aiba cunostinte minime doar, si din alte domenii, pentru ca vand si pasari, iepuri, porcusori de guineea, caini etc. Cat timp stau la casa de marcat sau ingrijesc de toate vietuitoarele din magazin sau eticheteaza echipamente si accesorii, cat timp crezi ca acorda vietii de acvariu. Nu de putine ori am vazut si la ei pestisori morti sau alge, cochilii goale de melci, plante vai de capul lor. Magazinul lor e ca si casa ta. Aspectul vietii pe care o gazduiesc spune ceva despre cei care au grija de ea. Priveste cu atentie bazinele lor si vei intelege. Nu sunt ei mogulii acvaristicii, clar.

3. Cele mai bune sfaturi le poti obtine de la oamenii care au trecut prin niste chestii. Gandeste-te ca tu intr-o saptamana te confrunti cu atatea si afli atatea lucruri despre pesti si bacterii, plante si altele. Cate poate invata omul intr-un an, doi de experienta directa cu acvariul de acasa? Colegii de pe forumul prezent au ani de experienta.

4. Daca tii la pestisorii tai, vrei sa le oferi cele mai bune conditii, asa e? Acvaristica e chestie de chimie (concluzia mea). Daca nu te pricepi, asculta sfaturile celorlalti pana inveti tu. Citeste, e multa informatie peste tot pe Google, urmareste videoclipuri pe Youtube, invata ce conditii trebuie sa ai pentru plante, pentru pesti, citeste despre substrat si apoi te vei simti mai linistit cu ce decizii vei lua. Urmareste si acvariile colegilor de aici, la sectiunea Jurnale si vei vedea ca ai de la cine sa ceri sfaturi sau idei.

5. Acvaristica necesita muuuulta rabdare! Daca nu creste o frunzulita pe zi nu e gaura in cer. Totusi trebuie sa stii ca Anubias e o planta care creste greu, cam o frunzulita pe saptamana. Coreleaza plantele pe care le iei cu inaltimea pe care o pot atinge si inaltimea acvariului tau. E de preferat sa ai si plante cu crestere rapida (asta am invatat-o si eu recent).

6. Acvaristica e un hobby care papa bani. Daca pornesti pe drumul asta, e bine sa stii ce te asteapta. Scurtaturile sau deciziile proaste te costa. Dar e si un domeniu oarecum terapeutic, cu satisfactii. Eu stiu sigur ca nu mai scap

Deci, in speranta ca nu te-am speriat (departe de mine acest gand) si ca nu mi-o vei lua in nume de rau, accepta si sfatul meu: asculta-i pe cei care-ti raspund aici, daca vrei sa ai un acvariu frumos cu care sa te mandresti. Si nu te speria daca te mai cearta, o fac parinteste. Cand vei fi pe drumul cel bun te vor lauda, te asigur.


+1

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Rundas
Membru de baza
[Avatar]

Joined: 25/02/2017 17:58:04
Messages: 480
Location: Bucuresti
IP:
Offline

narcis wrote:Nisipul il aspiri saptamanal, nu e nevoie zilnic, doar daca ar fi un bazin fara substrat si ai aspira zilnic mizeria . Nu destabilizezi nimic, schimba linistit apa, cu apa care a stat 1 zi sau o poti pune si proaspata daca ai un conditioner bun.
Tot nu inteleg, gandeste si tu: ai un mediu de filtrare intr-o punga de plastic, inchisa, care nu are treaba cu bazinul. Cu ce te ajuta? Poti improviza imediat cu costuri extrem de reduse, un minifiltru cu minisiporaxul acela. Pui minisiporaxul intr-un bidonas de plastic, de 0,5 sau mai mic, lasi filtul ala al tau mai jos, iesirea de la filtrul tau sa intre in fundul bidonasului iar prin capac faci evacuarea apei catre suprafata, astfel incat sa valuiasca putin suprafata. Te poti folosi de soricei de plastic pentru a fixa bidonasul de filtru, sau orice varianta gasesti fara metale. Asta, ca o solutie de criza, pana te hotarasti ce vrei. Spor la bricolat.


Ce sa se mai complice. Parerea mea este sa scoata buretele, pune siporaxul, iar deasupra lui din buretele respectiv taie o bucata de vreun cm grosime care sa fie inaintea pompei.
narcis
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 04/11/2011 22:32:48
Messages: 2535
Location: pitesti
IP:
Offline

Ideea e urmatoarea: in buretele acela mai sunt bacterii, nu va lua ciclarea de la 0, va avea si filtrare mecanica, volum mai mare pentru filtrarea biologica.
E ok, ai Inteles cum trebuie facut, spor la bricolat. Poti cola eventual sticla dc te deranjeaza culoarea ei, solutia asta fiind una provizorie.
[ICQ]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com