[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Acvariu 20 L, Apa murdara!  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

Cu scuze colegiale ... ma omoara substratul ala!
Legat de filtru, acela nu va fi suficient pentru 60 de litri. Mai bine il tii in nano si iti iei unul ca lumea pentru 60-ul viitor.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
sir1andrew
Junior member

IP:

Silviu Man wrote:Cu scuze colegiale ... ma omoara substratul ala!
Legat de filtru, acela nu va fi suficient pentru 60 de litri. Mai bine il tii in nano si iti iei unul ca lumea pentru 60-ul viitor.

Chiar vreau sa il schimb dar ce fac cu pestii, ce fac cu apa ciclata? Mi se pare bataie de cap foarte mare. L-as schimba acum fara discutii, doar ca nu-mi dau seama cum as putea sa o fac. O idee este sa strang toata apa in bidoane de 10 l, pestii in niste boluri, schimb totul repede, repun apa, si ii bag inapoi. Doar ca mi e frica sa nu dea ortul popii. Plus ca Doamna e gravida, sa nu ii fac vre-un rau...
[WWW]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

IP:

In primul rind, nu apa este ciclata ci substratul si mai cu seama filtrul (prima lectie pe care am primit-o si eu .... de la stiu eu cine, nu spun nume ).
Asadar, daca scoti mai multa apa nu se intimpla nimic. Dar nu are rost sa chinui pestisorii.

Poti incerca urmatorul lucru : INAINTE sa schimbi apa, impingi usor substratul spre fundal, cu mina. Apoi, noul substrat, bine spalat si clatit, il adaugi cu o ceasca sau un pahar mai mic, in mici gramajoare. Cu grija, il intinzi apoi, cit sa acopere opera de arta abstracta pe care o ai acum (scuza-ma, nu m-am putut abtine). Din partea din fata, pe latura acvariului, golesti tot. Am facut o operatiune asemanatoare la un acvariu si a mers. Cind adaugi noul substrat, il pui intr-un pahar plin ochi, il acoperi cu palma, il lasi sa ia apa, apoi il rastorni de la mica inaltime. Gramajoarele de substrat nou le intinzi in final, cu mina. Apoi scoti jumatate de apa, cu un furtun cu care poti si absoarbe eventualele impuritati mai mari. Peste doua zile curati filtrul si mai schimbi putina apa. In acest fel pastrezi actualul substrat, ca si el contine bacterii benefice, si adaugi un nou substrat. Iti recomand ca noul substrat sa fie ceva universal, care sa nu aiba nevoie de substrat fertil sub el, in caz ca te hotarasti sa mai plantezi ceva prin acvariu.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Gege
Senior member

IP:

Nu inteleg de ce nu ti-ai cumparat filtru HangOn. Avea si skimmer surface, ocupa loc in afara acvariului in spate, in acvariu era doar in-ul. Te-ai complicat tare cu acel imens EHEIM, daca nu ne asculti deloc si faci cum te taie capul. Se vede f urat , parerea mea. Cum Doamana e gravida odata, o sa fie gravida si a doua, sunt guppy, astia fac pui dupa pui, ce o sa faci cu ei? Lasa natura sa isi vada de treaba, care ramane bine care nu, nu, fara maternitate. Crezi ca mie mi-a facut placere odata sa curat tot acvariul de 60L la 3 dimineata cand am venit din oras? Curatat substrat, decor tot, erau toti pestii cu gurile pe afara, numai tin minte exact cauza! Asta ca tot vorbesti ca e prea mare bataie de cap . Daca esti in hobby-ul asta, fii pana la capat si cum trebuie. Salut

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
sir1andrew
Junior member

IP:

Revin dupa cateva luni de absenta. Zilele trecute mi-am luat inima in dinti si am schimbat substratul. Am scos pestii in niste pahare cu apa, apa am pus-o in bidoane, am scos substratul, l-am inlocuit, am spalat acvariul, am pus apa inapoi in acvariu, am schimbat internele la filtru pentru ca era plin de mizerie si nu filtra nimic, apa incepuse sa se schimbe la culoare si sa devina tulbure, am mai plantat o planta (ceva cu Erectus ) ) si am adaugat usor usor pestii. Cei doi beta traiesc fara nicio problema unul langa celalalt, nu fugaresc pestii, nu se fugaresc intre ei, se ascund in plante si sub filtru, toata lumea e fericita. Urmeaza sa iau o lampa si un filtru hang-on, pentru ca aveti dreptate, Eheim-ul e urat si ocupa enorm spatiu. Eu as mai planta una-doua plante, pentru ca arata tare frumos. Am pus si un fundal, pe care l-am lipit cu lipici special. Las poza sa vorbeasca de la sine.
Am mai adaugat 4 neoni minusculi - nu ma injurati prea tare

O intrebare. Daca acest Eheim nu face fata la un acvariu de 60L, si totusi e atat de mare si ocupa atat de mult spatiu comparativ cu un filtru hang-on, de ce se produc astfel de filtre? Care eeste rolul lor? De ce le cumpara lumea?

Sugestii si reclamatii va rog!

Va multumesc!
[Thumb - IMG_7351.JPG]

This message was edited 1 time. Last update was at 14/07/2017 16:53:16

[WWW]
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

sir1andrew wrote:

O intrebare. Daca acest Eheim nu face fata la un acvariu de 60L, si totusi e atat de mare si ocupa atat de mult spatiu comparativ cu un filtru hang-on, de ce se produc astfel de filtre? Care eeste rolul lor? De ce le cumpara lumea?

Ideea e simpla. Marea majoritate a oamenilor fac primul pas in acvaristica dupa indicatiile care le primesc din magazinele de profil(sau dupa cum cred ei de cuviinta), care au de cele mai multe ori persoane care nu au nici o treaba cu acvaristica in timpul liber(nu sunt pasionati). Apare asa numinutul fenomen "ciorba", perioada in care acvaristul incepator ( in urma sfaturilor eronate primite in magazin), ajunge acasa cu un acvariu de cele mai multe ori sub 50 L(sau un bol de 2 L), cu ciorba in sine, care consta in o multine de pesti de diferite specii, de cele mai multe ori necompatibile(ca si parametri ai apei, comportament, etc), cu echipamente ineficiente sau care devin ineficiente in timp (pestii care apuca mai si cresc, fac pui indeosebi viviparii) si atunci apar problemele.

Se produc pt. ca in anumite imprejurari isi fac treaba bine, dar orice acvarist cu experienta te va sfatui sa optezi pentru un o filtrare cat mai buna.
Rolul lor este clar si anume filtrarea apei, dar teoria nu este una cu practica, asadar in timp iti vei da singur seama ce importanta are o filtrare buna.
Le cumpara pt. ca nu sunt bine informati sau obtin informatii gresite de la mai sus numitii angajati de la pet shot.

Sa nu ma intelegi gresit, pentru anumite acvarii(nano in deosebi ), aceste filtre sunt ok, desi ( si aici ma repet) orice acvarist experimentat iti va recomanda ceva mai bun, gen un filtru extern ( sunt si pentru nano asemenea filtre). Cu cat este mai mare un acvariu cu atat este mai usor de intretinut. Prin asta ma refer la faptul ca este mai usor de stabilizat, ecosistemul fiind mai stabil, dar e mai mult de munca (fizica) si necesita un buget mai mare.

Arata mult mai bine acvariul tau, felicitari! Nu mai baga si alti pesti. Legat de cei doi betta, nu stiu sincer ce sa zic. Din experienta mea cu ei, nu iti recomand sa ti mai mult de un exemplar intr-un acvariu. Posibil sa se inteleaga bine pana la un punct, ca pe urma situatia sa devina critica. Nu le place sa aiba un curent puternic in acvariu, fiind mai lenesi din fire.

Seris venit usus ab annis.
[Yahoo!] [MSN]
sir1andrew
Junior member

IP:

O perioada am tinut un beta in acvariu si pe al doilea in acelasi acvariu, doar ca era intr o maternitate. Iar acum nu ma au treaba unul cu celalalt. Parca ar fi frati. Deobicei unul sta sub o frunza de Anubias, iar celalalt sta agatat in frunzele de PogostemonErectus.
Nu voiam sa mai adaug alti pesti, doar ca neonii astia sunt mititei.
Urmeaza sa iau un filtru extern hang-on.
Credeti ca as mai putea sa adaug vegetatie?
[WWW]
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Plante naturale poti oricand sa mai adaugi, doar sa fi atent sa nu iti arunci banii de pomana. Mergi pe plante putin pretentionase pana te prinzi care-i treaba cu ele. Daca tot iti plac pestii betta poti sa le pui cateva plante de suprafata sa ii stimulezi sa isi faca cuib, chiar daca nu ai intentia sa ii inmultesti, macar ii starnesti un pic.

This message was edited 1 time. Last update was at 15/07/2017 15:20:00

[Yahoo!] [MSN]
sclau89
Member
[Avatar]

IP:

Pushkatu are dreptate,in plus ai putea pune niste moss,nu are pretentii mari de lumina sau fertilizare, dar la faptul ca ai doi betta impreuna..... e un dezastru pe cale sa se intample, nimic mai mult. Eu as fi primul incantat sa tin 2 masculi adulti impreuna, te asigur.
Mai poti pune anubias nana petite, e o varianta cu frunze mai mici decat ai tu,la mine zona cu el(pus pe creanga) a fost preferata de ambii betta pe care i-am avut(nu in acelasi timp)
sir1andrew
Junior member

IP:

Pushkatu wrote: Daca tot iti plac pestii betta poti sa le pui cateva plante de suprafata sa ii stimulezi sa isi faca cuib, chiar daca nu ai intentia sa ii inmultesti, macar ii starnesti un pic.

Din pacate sunt doi masculi... dar cine stie cum ii inmultesc)
[WWW]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

nu mai speriati omul,nu ar fi prima data cand 2 sau mai multi betta ar fi in acelasi acvariu.aveam un negustor acum vreo 10 ani in piata ce venea cu betta si alti pesti. ii crestea de mici impreuna si ii tinea in acvarii suprapopulate si acasa.daca totul merge bine,eu zic sa lase asa si sa nu ii stimuleze de imperechere,atunci chiar ar fi o catastrofa. Plus de asta,suntem multi ce am vazut mai multi de 2 betta in acelasi acvariu. daca e sa se ia la cearta,nu se vor ucide in 3 minute,plus ca vor da semne inainte. De i data ce vezi infoieli serioase intre ei,atunci sa iti faxi griji. nu le baga femele sau plante de suprafata ca atunci risti maxim.

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]
Pushkatu
Senior member
[Avatar]

IP:

Al meu betta doarme in mai sus mentionatele plante de suprafata. Ii recomand acest gen de plante sa stimuleze pestii sa se comporte cat mai natural. Nu e vorba de speriat pe nimeni. Pestii de la vanzator stateau temporar la el, ei fiind pana la urma marfa tipului. Daca ala ii tinea in acvarii suprapopulate trebuie dat ca exemplu? Sa fim seriosi! La un acvarist cu experienta mai merg compromisuri, compenseaza prin faptul ca e meserias in ce face, dar parerea mea e ca nu e bine sa recomanzi unei persoane fara prea multa experienta lucruri de genul. De ce sa tratezi cand poti sa previ? Betta sunt pesti solitari, agitatia dintr-un acvariu comunitar e un factor de stres pt. ei. Oricum fiecare procedeaza cum considera de cuviinta pana la urma.

[Yahoo!] [MSN]
ocean
Aquamaster
[Avatar]

IP:

paradoxx wrote:nu mai speriati omul,nu ar fi prima data cand 2 sau mai multi betta ar fi in acelasi acvariu.aveam un negustor acum vreo 10 ani in piata ce venea cu betta si alti pesti. ii crestea de mici impreuna si ii tinea in acvarii suprapopulate

Vezi ca nu e totuna sa tii cateva zeci de betta-e ca la cichlide se disipeaza agresivitatea din cauza numarului mare, crescuti impreuna sau doi trei, masculii se vor termina unul pe celalalt

This message was edited 1 time. Last update was at 15/07/2017 19:43:54

[Email]
paradoxx
Aquamaster
[Avatar]

IP:

eu eram doar fericit ca se inteleg 2 betta,lucru foarte rar intalnit

Sunt Mandru ca sunt SUMA DEFECTELOR MELE 1488
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: