[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Intrebare  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
luka_crc
Junior member

Joined: 05/02/2017 14:33:38
Messages: 7
IP:
Offline

Buna ziua,am primit cadou de ziua mea urmatoarele:
-acvariu 10 litri
- 1 pachet pietris Fitus
-1 bucata planta artificiala
-1 bucata decoratiune
-solutie Clorocid
-1 mincioc
-1 cutie fulgi Tetramin de 250 ml
-1 termomentru de acvariu
-Bonus,un frumos mascul Betta

Fiind primul meu acvariu,am facut niste research pe net,siteuri romanesti si straine si neavand timp de ciclare am purces la realizarea setupului.Binenteles,acvariu,nisipul si planta spalate bine,apa tratata cu clorocid si lasata la declorinat 24 de ore.Decoratiunea nu am mai pus-o,mi se pare ca incarca inutil acvariul.Precizez ca acvariul nu va fi dotat cu plante naturale,filtru sau incalzitor(apa are 24 de grade conform termometrului).Avand in vedere volumul mic,Bettanul va fi singurul peste ca va locui in acvariu.Intrebarea mea pentru cei care s-ar putea pricepe este daca se mai poate adauga vreo vietate in acvariu tinand cont de volum si de lipsa plantelor naturale?Am citit pe ceva siteuri de afara ca se poate pune 1 melc Pomaceea, ar fi compatibil cu setupul meu?Sau daca ar fi o combinatie benefica,din ce am citit,Pomacee fiind un fel de sanitari in acvariu.Insa daca nu sunt "live plants" nu stiu daca e oportun asa ceva.
Multumesc.

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2017 15:09:10

criss.z
Member
[Avatar]

Joined: 05/08/2016 20:23:28
Messages: 146
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

Buna! Pana se decid colegii cu mult mai multa experienta de pe acest forum sa-ti raspunda, iti voi spune eu cam ce ar fi pentru început!

luka_crc wrote:Precizez ca acvariul nu va fi dotat cu plante naturale,filtru sau incalzitor(apa are 24 de grade conform termometrului).


De ce este atat de ferma atitudinea ta in provinta plantelor naturale? Macar un fir si tot ar ajuta atat pestele, reducand stresul, dar si aspectul acvariului! Scoate planta de plastic de acolo; si cu ea si fara e la fel, in cel mai rau caz, isi mai rupe si pestele coada in ea! La multe pet shop-uri exista plante easy , unele dintre ele neavand nevoie nici de substrat fertil! Mai gandeste-te!Chiar daca oamenilor, in general, le e usor sa creada ca pestii betta nu au nevoie de filtru, nu este asa. Un filtru mic, dat incet, ajuta atat sanatatea pestelui, cat si pe tine! Poti lua un filtru mic (asta daca nu e un acvariu bol) gen Claro 200, care totusi ajuta si costa cam 25 lei! Daca nu ai filtru, la cel mult 2 zile trebuie sa schimbi cam 30-35% din apa! Mie, sincer mi se pare un calvar! Legat de temperatura, betta se simte bine in apa mai calda, de 28-29-30°C! Gasesti incalzitoare de 40 lei!
Toate astea se aplica doar in cazul in care acvariul nu e de tip bol! In acest caz sunt doar cateva variante:
- iei un acvariu cu pereti drepti si scapi pestele de chin
-il duci undeva la pet shop sau il donezi si renunti, pentru ca acvaristica implica dedicare si ceva bani de dat
-lasi pestele acolo si vezi cat traieste in chin (asta daca chiar nu iti pasa de biata vietate)
Totusi te apreciez si bravo ca te-ai informat asa cum ai putut! Nu multi fac asta!
Bafta la decizii si nu te pune niciodata pe tine pe primul plan!

This message was edited 1 time. Last update was at 05/02/2017 16:56:33

criss.z
Member
[Avatar]

Joined: 05/08/2016 20:23:28
Messages: 146
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

Si legat de melcii Pomaceea, este adevarat ca si ei, ca pestii betta, respira aer atmosferic, insa nu este potrivit, proportional vorbind, pentru un acvariu asa mic! Lasa-l pe betta singur!
luka_crc
Junior member

Joined: 05/02/2017 14:33:38
Messages: 7
IP:
Offline

Da,e acvariu,nu bol.Decizia de a tine hardware-ul la un nivel cat se poate de basic am luat-o dupa ce am citit un pic de pe siteurile de afara.Plantele naturale implica neoane,substrat adecvat,fertilizatori,resturi organice mai multe.Am vazut ca unii au plante artificiale si le e bine.Deocamdata,pentru inceput,pe ideea asta vreau sa merg si eu.Tot de acolo am prins ca traiesc fara probleme la 24 de grade(ba era o parere conform careia daca ii tii la o temperatura mai mica,traiesc mai mult).La fel,ca filtrul nu e un must pentru Bettani.Planta artificiala am pus-o pentru ca se spunea acolo,ca le trebuie,totusi,ceva,un obiect macar,pentru a nu fi stresati.Binenteles,lipsa filtrului implica schimburi de apa mai dese si intr-un procent mai mare dar la un acvariu asa mic,nu o sa fie chiar asa greu.Pe parcurs,vad daca mentenanta adecvata o sa fie prea consumatoare de timp.

This message was edited 4 times. Last update was at 05/02/2017 19:35:51

Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Draga Luka,

Am un sfat in cazul tau : documenteaza-te mai bine.

Si Criss.z ti-a sugerat acest lucru in cuprinsul mesajului sau. Vezi ca pe youtoube sunt niste tutoriale interesante chiar pentru aceste "foarte-nano" acvarii. Cu atentie si perseverenta, in 10 litri poti sa faci un paradis. Dar, in nici un caz fara filtrare, substrat, plantare, etc. Chiar si in 10 litri de apa si cu doua-trei animalute, tot trebuie sa dezvolti un micro-biotop si o micro-biocenoza. Intr-un astfel de acvariu eu as pune citiva Boraras si niste creveti, poate 2-3 melcusori, obligatoriu impreuna cu o planta de tip Limnophila sau Pogostemon .... si ar iesi ceva demn de a sta pe noptiera de la capatiiul patului tau. In legatura cu plasticul din acvarii : incearca sa-ti imaginezi cum ar arata aleea din curtea ta sau din fata blocului tau daca ar fi strajuita de tuia din plastic iar teiul din coltul strazii este albastru si miroase a diluant!!! Dar, asta este doar o parere, nu neaparat o critica.

PS. Daca prin sit-urile de "afara" inseamna sit-uri straine, te rog sa ma crezi pe cuvint : pe acest forum gasesti absolut toate informatiile de care ai nevoi. Te rog, nu o lua ca o dojana, este doar o constatare personala, consolidata in scurtul timp de cind sunt activ pe acest forum. Asadar, indrazneste mai mult, nu o sa-ti para rau.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
adrian09
Ultrahigh member
[Avatar]

Joined: 01/09/2016 16:23:02
Messages: 2348
Location: Paris
IP:
Offline

luca, daca iti place cit de cit sa ai un acvariu si un pestisor, acest pestisor devine si este un animalut de companie si e normal ca trebuie tratat ca atare ca sa se simta si el bine nu doar tu...Ca orice animal, ca orice om , are si el nevoie de un minim de conditi in care sa traiasca....Fara filtru, cu toata mentenata pe care crezi tu ca o faci, nu vad sa traiasca mai mult de 2 luni...
La o postare, nu mai stiu unde, unul din colegii nostrii cu experienta,a spus ca, numai cineva cu experienta poate sa intretina o vreme un acvariu fara filtru dar cu siguranta nu va prelungi prea mult aceasta situatie....
Un nano este dificil pentru ca se poate rupe foarte usor echilibrul din el,acel micro-biotop de care spunea colegul iar fara filtru.... nu stiu cim poti avea un echilibru...

Ai grija ce iti doresti ca s-ar putea sa se intimple
[Email]
luka_crc
Junior member

Joined: 05/02/2017 14:33:38
Messages: 7
IP:
Offline

Chiar am citit zilelea astea.Mai mult de pe siteurile de afara pentru ca parerile si informatiile sunt mai multe.Nu am luat decia de a nu pune si filtru de capul meu.Unii,care au avut si au Bettani,spun ca fluxul apei de la filtru e deranjant pentru Betta,care oricum poate trai multumitor si fara cu conditia ca schimburile de apa sa fie mai dese.Si am mai citit opinia unui tip ce are Betta si care spune ca cea mai mare greseala a unui incepator e sa se complice prea mult de la inceput fara a avea experienta lucrurilor la care se inhama.El spunea to keep it simple!Si inclin sa-i dau dreptate.Cel putin pentru inceput nu vreau complicatii,nu vreau aquascaping,nu vreau mai multi pesti sau un acvariu ca la carte.Poate ca nu e neaparat configuratia corecta dar e optiunea cea mai buna pentru mine,momentan.
Ma interesa daca in acest acvariu mic si neplantat as fi putut pune un Pomaceea.Am inteles de la criss ca avand in vedere volumul mai bine nu.O alta chestiune despre care am citit si nu m-am dumirit din cauza parerilor contradictorii este cea a substratului.Cum am spus la inceput,am primit si un pachet cu pietris pe care l-am pus in acvariu.Mai mult pentru ca asa am vazut eu la alte acvarii,nestiind daca are sau nu vreo utilitate pentru configuratia mea.Informandu-ma mai mult am aflat ca unii nu-l recomanda pentru un acvariu asa mic,pentru ca excrementele si resturile de mancare se depun pe fund iar pietrisul ingreuneaza curatarea acvariului.Cu atat mai mult daca e un acvariu neplantat,pietrisul nu e neaparat necesar,spun ei.Altii,argumenteaza ca pietrisul are rolul de a acoperi fundul acvariului si de a nu permte ca Bettanul sa-si vada reflexia pe el si sa se streseze.Si ca pe suprafata pietrisului se pot dezvolta bacterii nitrificatoare benefice calitatii apei.Asa ca ce sa fac,sa scot pietrisul sau sa-l las in acvariu?
RvN
Senior member
[Avatar]

Joined: 26/08/2013 11:50:21
Messages: 1218
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Salut, oricine iti poate confirma dupa ce citeste aceasta postare ca cel mai bun lucru pe care il poti face, raspunzand si la intrebarea ta, este sa scoti pietrisul. Pietrisul, pestele ghinionist si eventual apa, dupa care restul le poti amenaja dupa bunul plac ca oricum nu mai afecteaza pe nimeni. Ma mira ca ai gasit atatea informatii utile pe forumuri straine (mult mai utile decat explicatiile colegilor care au incercat in cea mai buna maniera posibila sa iti arate ca acel keep it simple thing de care spui tu este doar o metoda chinuitoare de a mentine un peste in viata pentru o perioada X, nu de a oferi un loc in care sa se simta si el fericit). Daca ai fi citit macar pe forumul pe care ai pus aceasta intrebare minimul necesar de la cativa oameni care au fost la inceput ca si tine si au fost indrumati si ajutati cu sfaturi de aceasta comunitate, ti-ai fi raspuns singur la orice intrebare pe care ai fi avut de gand sa o pui.
Dar......revenind, nu am scris ca sa iti fac morala (nu am timpul necesar sa imi fac mie dar altora), nu din rautate, am scris doar din respect pentru colegii care si-au luat din timpul lor sa iti ofere cateva informatii utile si pe care nici macar nu le-ai luat in considerare deoarece....quote.Chiar am citit zilelea astea.Mai mult de pe siteurile de afara pentru ca parerile si informatiile sunt mai multe unquote. Pai sunt ferm convins ca tot acolo vei gasi raspuns si la ultima ta intrebare, eventual la tipul care are betta si il tine in vitro intr-o capsula cat pestele de mare si il are toata viata simple end beautiful. Mult succes cu acvariul tau si anticipat condoleante pentru betta.

This message was edited 1 time. Last update was at 06/02/2017 08:30:22


Reef D
Ariath's Reef
Z Pico
Guppy's Lair
Refinement
criss.z
Member
[Avatar]

Joined: 05/08/2016 20:23:28
Messages: 146
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

Din nou, nu imi permit sa "cert" pe nimeni, insa ar trebui,in general, inainte sa decizi sa "chinui"(poate nu) un peste, sa te gandesti ca tu probabil stai intr-un apartament de o mie de ori mai mare ca tine! Eu m-am pus mereu in locul pestelui si m-am întrebat Oare mi-ar placea sa stau toata viata dintr-o camera de 1×1,5×2m, asa doar sa ma pot intoarce? Raspunsul meu a fost NU (poate altora le-ar face placere, nu stiu :lol!
Din punctul meu de vedere, trebuie sa pui intotdeauna fericirea si s?n?tatea animalutelor pe primul plan, uneori facand abstractie de la unele " reguli" g?site pe nu stiu ce site-uri si gandind doar logic si din perspectiva ta! Bafta!
Gege
Senior member

Joined: 10/12/2014 18:25:21
Messages: 566
Location: Constanta
IP:
Offline

Pestii sunt animale din natura nu? unde traieste betta gasesti oare plante din plastic? oare nu gasesti substrat? Scopul fiecarui acvarist este sa creeze un mic colt de natura in care pestii lui sa se simta ok si el sa se simta ok. Daca tot gasesti ajutor pe forum-urile externe de ce te mai obosesti sa mai scri si aici? Cate odata ma gandesc, de ce nu exista niste uriasi care sa faca cu noi ce facem noi cu animalutele, oare atunci voi astia care le chinuiti ati mai avea aceeasi mentalitate? Spor

Niciodata nu e indeajuns in acvaristica
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/48013.page
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

http://www.youtube.com/DefiniteAquascapeTV

Daca urmaresti adresa de mai sus, poti gasi niste idei interesante. Intre timp m-am documentat nitel si iata ce as face eu in locul tau (evident, in limita unui buget minim):

- Lampa LED Aqualighter Nano 4,5w - 140 lei
- Filtru intern Diversa Claro 200 - 24 lei
- Tropica Aqvarium Soil 3 litri - 63 de lei
- Aquadec Stonewood Red - 1 bucata - 22 lei
- Lemn Aquadeco Red Moore Mini - 10-20 cm - 1 bucata - 40 lei
- Anubias Nana Gold - 1 bucata - 26 lei
- Hydrocotyle verticilata - 2 bucati - 20 lei
- Pogostemon Helferi - 2 bucati - 60 lei
- Limnophila Hypuroides - 1 bucata - 20 lei
- Dennerle Carbo Booster - 1 bucata 250 ml - 30 lei
- Boraras Urophtalmoides - 10 bucati - 60 lei
- Red Cherry Shrimp - 10 bucati - 50 lei
- Spiral Horn - 4 bucati - 28 lei

Total 583 lei.

In opinia mea este minimum necesar (ma rog, la vietati mai putem discuta, normal ar fi sa gasesti la bucata, nu la pachet, pentru ca se aglomereaza prea mult) ca sa ai un nano frumos si cu animalute fericite. Limnophila va crea loc de "ascunzatoare" pentru Boraras, crevetii te vor ajuta sa "stapinesti" respindirea algelor in acvariu, melcii te vor feri de anumite alge si vor face ca pererii acvariului si plantele sa fie foarte curate. Plantele sunt de mijloc si de fundal, Anubias se prinde pe lemn, Helferi este foarte frumoasa, verde crud (merge plantata central) iar Hydrocotyle poate fi folosita pentru "strajuirea" lateralelor, dinspre mijloc catre in fata.

Iti sugerez sa recitesti cu mare atentie postarile de mai sus ale colegilor nostri, in special sublinierea responsabilitatii pe care o ai, aceea de a nu chinui un animal nevinovat. Te rog sa ma crezi, iti vorbesc din experienta unui om caruia ia murit efectiv in brate, chinuit indelung, un Labrador de doi ani si doua luni, bolnav de cancer ganglionar. Avind si o educatie biologica solida, chiar stiu ce inseamna stresul si durerea animalelor, dupa unele opinii extreme, chiar si a plantelor.

Rog colegii sa ma corecteze daca am gresit pe undeva.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
luka_crc
Junior member

Joined: 05/02/2017 14:33:38
Messages: 7
IP:
Offline

Multi conationali de-ai nostri se simt datori,niciodata nu am inteles de ce,sa incerce sa aduca ''pacatosul,, pe calea cea dreapta.Sau pe care o considera ei a fi dreapta.Si metoda cea mai simpla e sa-i dea un pic la gioale.Noi romanii suntem maestri la critica si carcoteala,daca s-ar organiza vreun campionat mondial la asa ceva,am fi mereu campioni.E usor sa dai verdicte si sa cataloghezi mai greu este sa te pui in situatia celuilalt si sa-i intelegi punctul de vedere.Sau macar sa i-l respecti.Poate ''pacatosul,, vrea doar niste raspunsuri concrete,lamuriri suplimentare pe temele abordate punctual.E mult mai frumos si corect sa ignoram un subiect daca nu stim,nu vrem,sau ne displace.E ca si cum m-as duce la un strain in casa si as incepe sa-l critic ca de ce are becuri cu filament cand e mai bine,mai in trend sa aiba becuri led.Sper ca s-a inteles ceea ce am vrut sa spun.
Am citit informatia referitoare la betta de aici de pe site si apoi am aruncat un ochi si pe afara.E ceva rau in asta?Nici pe departe as zice eu,cu cat mai multa informatie,cu atat mai multe sanse sa gasesti ce cauti,si sa reusesti in ceea ce-ti propui.Nu cred ca trebuie sa se simta cineva lezat ca oamenii se informeaza din mai multe surse sau ca sunt mai multe modalitati de a tine un acvariu.Fiecare ar trebui lasat sa-si stabileasca singur dorintele si cum le pune in practica.Si nu e vorba doar de cum isi doreste fiecare propriul acvariu ci si de posibilitatile pe care le are la dispozitie.Silviu,probabil ca ai cele mai bune intentii,si-ti multumesc pentru sugestii si informatii insa crede-ma ca dintr-un salariu de 1000 de lei pe luna e greu sa te gandesti la astfel de investitii.Momentan,vreau sa ma descurc cu ce am,adica acvariu,pietris,peste si planta artificiala.
Ma gandeam la un schimb de apa 100% pe saptamana,cu curatare acvariu sub jet de apa.Insa nu stiu daca sa mai tin pietrisul sau sa-l scot?
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

Draga Luka,

Imi cer scuze daca am fost prezumtios. Eu am incercat sa iti ilustrez o solutie minimala pentru ca lucrurile sa fie bune si pentru tine si pentru pestisor si imi sustin in continuare aceste consideratii. Eu am o situatie financiara buna dar stiu ce inseamna "inceputul" pentru ca ma mers "pe burta" multi ani pina am reusit sa ma asez pe un fagas. Asadar, nu mi-o lua in nume de rau.

Cu ce ai tu acolo nu poti sa obtii mare lucru. Asta este realitatea si colegii ti-au spus acelasi lucru. Daca vrei un sfat (de regula nu folosesc acest termen, sfat, dar acum imi permit o exceptie) atunci eu cred ca are trebui sa te incarci cu rabdare, sa amini proiectul ceva timp, eventual sa verifici si in sectiunea donatii (poate alti colegi te pot ajuta) si usor-usor, in timp, sa construiesti ceva frumos si care sa dureze. Pina la urma, iti inteleg nerabdarea de a face ceva, dar si tu trebuie sa intelegi ca nu este suficient sa faci "ceva" si atit. Acvariul, in intregul lui, este un organism viu. Este un SISTEM, nu doar un inotator plutind intre patru pereti. Este un sitem deschis, care transmite energie si informatie permanent celui care este in preajma lui.

Oricum investitia nu o faci toata deodata. Ai acvariul, OK. Pestele poate fi donat si chiar iti recomand sa faci asta (eventual plasat in gazda la cineva de la care il poti recupera, asta daca deja te-ai atasat emotional de el). Apoi incepe sa decorezi si sa utilezi acvariul, ceva azi, ceva luna viitoare, poate mai mult ulterior. Usor-usor proiectul va prinde forma. Trebuie sa ai doar doua lucruri clare in minte : cum trebuie sa arate proiectul in final si care sunt termenele de executie.

Cu alte cuvinte, un proiect SMART.
Succes!

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
RvN
Senior member
[Avatar]

Joined: 26/08/2013 11:50:21
Messages: 1218
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Ca sa intelegi mai bine, eu nu m-am simtit dator cu nimic sa iti scriu ce am spus mai devreme. Pe scurt si pe romaneste nu ai inteles nimic din ce am spus eu si colegii de pe forum si chiar te rog sa nu consideri nimic din ce am zis, oricum am fost inteles gresit dupa replica ta si nu are sens sa continui discutia in nici un sens.Nu am decat sa ii urez pestelui multa sanatate

Era sa uit, un filtru, niste plante si o lumina le poti rezolva si cu mai putin de 100 ron.

Succes cu proiectul tau.

Reef D
Ariath's Reef
Z Pico
Guppy's Lair
Refinement
luka_crc
Junior member

Joined: 05/02/2017 14:33:38
Messages: 7
IP:
Offline

Silviu,ai dreptate in viziunea ta asupra sistemului dintr-un acvariu.Insa pana vor venii si alte echipamente vreau sa ma descurc cum pot.Avand in vedere ca a fost un cadou de ziua mea,nici nu ar fi de bun simt sa nu incerc macar sa fac sa functioneze acest setup dupa posibilitati.Deci punctual,as vrea un raspuns la:
-sa scot sau sa las pietrisul?
-daca e ok sa schimb apa in procent de 100% o data pe saptamana?
criss.z
Member
[Avatar]

Joined: 05/08/2016 20:23:28
Messages: 146
Location: Bucuresti, Dristor
IP:
Offline

O ultima idee pe care as vrea sa ti-o spun si pe care sper sa o intelegi mai bine decat pe celelalte, care nu stiu cat de bine au fost digerate, nu toate site-urile din Romania sau de "afara" pot contine informatii gresite! Am gasit odata pe un site strain ca intr-un acvariu de 54l pot fi tinuti 5-6 carasi, dar orice acvarist cu un minim de cunostinte stie ca un caras necesita de minim 70l de apa. Si pe un site romanesc am gasit ca intr-un acvariu de 65l poti tine o pereche de discusi...informatie strigatoare la cer!
Deci, ai grija ce iei de bun si ce nu! App, uita-te macar de curiozitate pe topic-ul colegei Tonisoru; il gasesti aici la Coltul Încep?torului cu numele de Acvariu 10l...ei i-a iesit ceva frumos!
Bafta tie si pestisorului, amandoi aveti nevoie!
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

hai sa iti spun si parerea mea pentru ca si eu am pornit de la un acvariu de 12l. Este obligatoriu daca vrei un acvariu sa ai in el apa, nisip, plante, lumina si eventual un peste. Ca sa ai un acvariu si nu o balta care va incepe sa miroasa ca naiba in scurt timp, trebuie sa ai si un filtru inter sau extern, pentru tine un extern tip hang on. De ce ai nevoie de un filtru? pentru ca acolo in acvariu e un circuit inchis pe care tu trebuie sa ai grija sa nu se strice. Totul se petrece intr-o schema ciclica iar absenta a 2 elemente din ceea ce ti-am enumerat mai sus duce la o balta urat mirositoare care nu va sustine nici viata plantelor si nici viata eventualului peste. Ca sa te lamuresti mai mult despre ce este vorba te rog sa citesti aici http://www.consolegames.ro/forum/f63-pets/17206-ghid-de-acvaristica-intretinere-acvariu-pesti-plante-si-echipamente/ despre ceea ce inseamna un acvariu si cam ce trebuie sa ai pentru intretinerea lui. Mie mi se pare ca cel care a scris topicul asta a punctat foarte bine ceea ce trebuie sa stie un acvarist incepator si nu numai. Ca sa scurtez: pune nisipul pe care il ai, cauta cateva plante mici care sa nu necesite o lumina speciala( gen anubias). Cauta o lampa de birou cu un bec economic cu lumina de 6500k si minim 4-500 lumeni(daca te orientezi la bec led). Ca filtru cauta un filtru hang on( e un filtru care se agata de geamul acvariului in exterior) dar in care sa poti baga atat medii filtrante biologice cat si mecanice. Dupa ce faci toate astea va incepe ciclarea acvariului care de regula tine 3-4 saptamani. De abia atunci e indicat sa bagi pestele in acvariu. Niciodata nu se schimba toata apa in acvariu 100% pentru ca ea contine elementele necesare vietii, fata de apa de chiuveta care este o apa sterila. Regula unui circuit normal este schimbare saptamanala a 30% din apa, asta dupa ce acvariul a fost schimbat

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

OK! Pentru ca ma senzatia ca sunt mai batrin si mai rabdator, m-am sucit, m-am rassucit, si uite ce mi-a trecut prin cap!.

Presupun ca pietrisul este acesta Fitus - VG Quartz natural auriu 2-3,2 mm. Este tot ce mi-a iesit la cautare pe net, de la Petbazar. Daca asta este, il poti lasa acolo. Este mai putin rau sa il ai decit sa nu ai deloc.

Acuma, am inteles ca nu ai bani pentru echipamente. OK, DAR DE MUNCIT POTI MUNCI, si asta cu perseverenta, altfel singura idee pe care am stors-o in ultima ora de cugetare nu va funactiona.

Ce iti trebuie este : doua vase de cca. 10 litri (doua galeati de plastic), un burete poros (nici prea fin nici prea grosier, atit cit sa poata curge usor apa prin el), un suport pentru burete (cam cum sunt grilele alea din plastic pe cara se scurge trafaletul cu var pentru uniformizarea varului lavabil). Toate sunt ieftine si le gasesti la bazar.

Iata ce trebuie sa faci :

- In fiecare dimineata te trezesti cu jumatate de ora mai devreme decit de obicei.
- Aspiri substratul dar si din apa, aproximativ 20% din volumul de apa (ai grija la miscari, sa nu fie bruste, sa nu stresezi inutil pestele; cu timpul se va invata cu orarul).
- Apa o treci prin buretele asezat pe suportul din plastic deasupra primei galeti de plastic astfel incit toata mizeria sa ramina pe burete si apa sa se scurga limpede
- Apa limpezita o adaugi inapoi in acvariu iar buretele il pui in a doua galeata de plastic plina pe jumatate cu apa (apa curata, fara clor si pe care o sa o schimbi mai rar)

O data pe saptamina, 30% din apa scoasa o inlocuiesti cu apa proaspata, pregatita din timp. Apa din a doua galeata o inlocuiesti ca pe apa din acvariu, cam 30% pe saptamina, pentru a mentine aproximativ acelasi mediu coloidal si bacterian.

In acest fel obtiii .... nici nu stiu cum sa-i spun, un fel de sump manual! Pe burete ar trebui sa se dezvolte o microflora benefica, desi destul de frecvent agresata, iar apa din cel de-al doilea recipient ar trebui sa o intretina. De aceea este esential sa tii buretele submers, in a doua galeata.

Sincer, nu stiu daca o sa functioneze, dar m-am straduit sa gasesc o solutie. Poate alti colegi ne ajuta cu citeva afaturi.

Citeva precizari :
- furtunul nu trebuie sa aiba o sectiune mare (implicit un debit mare) pentru ca volumul de apa extras este mic si ai nevoie de timp sa te plimbi cu furtunul pe substrat, eventual sa "vinezi" alte particule prin apa; daca ai un furtun prea larg, nici nu realizezi cind ti-a fugit 2-3 litri de apa din acvariu.
- pietrisul nu trebuie foarte mult agitat; si acole se poate dezvolta o microflora care sa ne ajute.
- cind pui apa filtrata inapoi in acvariu, recomandabil ar fi sa o vinturi putin, sa o oxigenezi (desi intreaga manevra ar trebui sa fie asigure acest lucru);

Anticipez o intrebare : de ce dimineata? Ei bine, in primul rind pentru ca vreau sa te chinui putin (evident, glumesc) iar in al doilea rind pentru ca pestele va fi activ ziua (deci are nevoie de mai mult oxigen) pe cind noaptea toate functiile fiziologice si metabolice se diminueaza si nu are nevoi atit de mari de oxigen.

Imi cer scuze daca proiectul pare rudimentar, poate mai putem lucra la el, poate mai contribuie cineva,....

Succes.

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
Silviu Man
Aqua Man
[Avatar]

Joined: 10/01/2017 16:02:12
Messages: 6464
Location: Barlad
IP:
Offline

PS. Evident, ar fi o solutie pe termen scurt, pina cind aduni sufisienti bani ca sa iti echipezi corespunzator acvariul. Sper ca intelegi asta ...

Daca as putea cumpara timp ... as fi cel mai sarac om de pe fata Pamintului!

O Gradina Nano - The Worship of the Stones - What Dreams May Come - Un nano ... Literati

In lucru : Wabi Kusa - Dutch Style by Rodo si Silviu
Si una off-forum : Viata grea, de acvarist familist
[Email]
scorpionul
Aquamaster
[Avatar]

Joined: 26/11/2011 22:13:12
Messages: 3090
Location: Bucuresti Drumul Taberei
IP:
Offline

scorpionul wrote:hai sa iti spun si parerea mea pentru ca si eu am pornit de la un acvariu de 12l. Este obligatoriu daca vrei un acvariu sa ai in el apa, nisip, plante, lumina si eventual un peste. Ca sa ai un acvariu si nu o balta care va incepe sa miroasa ca naiba in scurt timp, trebuie sa ai si un filtru intern sau extern, pentru tine un extern tip hang on. De ce ai nevoie de un filtru? pentru ca acolo in acvariu e un circuit inchis pe care tu trebuie sa ai grija sa nu se strice. Totul se petrece intr-o schema ciclica iar absenta a 2 elemente din ceea ce ti-am enumerat mai sus duce la o balta urat mirositoare care nu va sustine nici viata plantelor si nici viata eventualului peste. Ca sa te lamuresti mai mult despre ce este vorba te rog sa citesti aici http://www.consolegames.ro/forum/f63-pets/17206-ghid-de-acvaristica-intretinere-acvariu-pesti-plante-si-echipamente/ despre ceea ce inseamna un acvariu si cam ce trebuie sa ai pentru intretinerea lui. Mie mi se pare ca cel care a scris topicul asta a punctat foarte bine ceea ce trebuie sa stie un acvarist incepator si nu numai. Ca sa scurtez: pune nisipul pe care il ai, cauta cateva plante mici care sa nu necesite o lumina speciala( gen anubias). Cauta o lampa de birou cu un bec economic cu lumina de 6500k si minim 4-500 lumeni(daca te orientezi la bec led). Ca filtru cauta un filtru hang on( e un filtru care se agata de geamul acvariului in exterior) dar in care sa poti baga atat medii filtrante biologice cat si mecanice. Dupa ce faci toate astea va incepe ciclarea acvariului care de regula tine 3-4 saptamani. De abia atunci e indicat sa bagi pestele in acvariu. Niciodata nu se schimba toata apa in acvariu 100% pentru ca ea contine elementele necesare vietii, fata de apa de chiuveta care este o apa sterila. Regula unui circuit normal este schimbare saptamanala a 30% din apa, asta dupa ce acvariul a fost ciclat(mea culpa: nu schimbat)

armonia vietii consta in echilibrul pe care il asiguram
[Yahoo!]
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com