sTTTk wrote:Domnu Cristi te astept cu un ceai de la plafar sa sarbatorim venirea ta :-), cu siguranta o sa ai de facut o multime de vizite si intalniri.
Daca va fi si diuretic, cu atat mai bine
Intr adevar, "agenda" pare a fi destul de incarcata Abia astept sa va vad pe toti si pe ai vostri pestani!
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Oameni buni, "foiletonu' " asta s-a prafuit rau de tot in aste 3 luni de cand am disparut din peisaj !
E vremea sa i facem un "upgrade" ..
In primul rand, va spun : "Bine v-am regasit tuturor !".
Am stat 2 luni departe de africanii mei insa, in Romania am compensat acest neajuns prin intalnirile "ciclidofile" pe care le am "organizat" cu prietenii apropiati ( intalniri despre care vom vorbi intr un topic dedicat putin mai incolo).
O sa incerc un mic rezumat al acestei "perioade-lipsa" , ca o continuare fireasca a povestii..
Cum bine stiti, cu mult inainte de jumatatea lui iulie, am fost in focuri cu pregatirile pentru marea "descalecare" in Romania
Daca veneam cu mana goala , nu erau probleme dar mi am luat "angajamentul" de a aduce in tara cateva "kilograme" de peste african "proaspat" si uite asa mi am complicat existenta in mod voluntar
Insa totul e bine cand se termina cu bine! A meritat din plin tot efortul ! Sunt bucuros ca am reusit sa aduc in tara cateva specii de malawieni , unele , zic eu,"new-entry"-uri "absolute" ( Eclectochromis Lobochilus hertae, Abactochromis labrosus, Taeniolethrinops furcicauda, Gephyrochromis lawsii , Tropheops mauve yellow ), altele care au patruns cu putin in urma in spatiul mioritic ( Placidochromis phenochilus Mdoka si Gisseli, Placidochromis Jalo Jalo Reef) - specii care au ajuns in acvariile unor persoane dragi mie, care le apreciaza la justa valoare.
Asadar , sambata 13 iulie ,dimineata la orele 4.00, reuseam sa ma pun in miscare dupa 11 ore pierdute in operatiunea "ambalarea" ( un "cosmar") ..In aceeasi sambata, la orele 22.00 eram la Timisoara unde am avut de lasat niste pestani si cu aceasta ocazie, am vazut pe viu acvariul colegului Ovidiu ..
Si de aici , a inceput chinul celor 500km de drumuri "romanesti" pana la destinatia finala - Bucharest "City of Hope"..5 ore , adica de la miezul noptii pana la orele 5 dimineata duminica 14 iulie, am suferit pe drumul ce leaga Timisoara de Deva ca sa ajung la Sibiu ( doar 250km)unde aveam sa onorez o alta "comanda". Infernal a fost..Am facut o pauza de aproape 2 ore la Sibiu in incercarea de a mi reveni.
In sfarsit , duminica ora 10 , rupt de nesomn si oboseala, eram la Auchan Militari unde ma astepta maestrul Pomi , primul venit la intalnire, cu "covoru' rosu " preparat Dupa dansul a aparut si domnul Gabi si Bobi &Co.
Am scapat de "incarcatura" pretioasa ..Am facut cativa romani fericiti
Bilantul expeditiei : la pierderi : o punga cu puiuti de Placidochromis phenochilus Mdoka si o femela de Ps.saulosi - in rest, toate exemplarele mari care au calatorit in "acvariul"ambulant de 140L cu pompe pe baterii ,plus ceilalti puiuti , au ajuns cu bine la destinatii.
Cam asta a fost cu drumul catre Romania..
Au urmat 2 luni de Romanik - mi s a luat repede ce i drept - am savurat din plin momentele in care am fost alaturi de cei cu care impartasesc aceeasi pasiune iar acest lucru ma face sa vad partea plina a paharului atunci cand vine vorba de vizita prelungita din Romania.
Vineri 13 septembrie , imi luam zborul pe drumul de intoarcere catre Peninsula - incarcat cu pesti si cadouri* (farmaceutice pt pestani)mai ceva decat la venire ( grazie mille Emil, Gabi, Bob). Seara eram la Timisoara unde am avut placerea sa l cunosc pe domnul Adi Radu si sa i vad capodopera "live". Nu m a lasat sa mi continui drumul cum planuisem, asa ca am prins 3 ore de somn . Sambata 14 septembrie la pranz eram in Budapesta iar apoi la 11 seara acasa in Italia.
La fix 1 saptamana dupa , am participat la Congresul XXI al Asociatiei Italiane a Ciclidofililor care s a tinut la Pisa.Am multe foto si de la acest eveniment - poate voi reusi sa deschid un topic separat in care sa tratam subiectul.
In principiu, abia acum ot spune ca m am linistit. Asta explica oarecum si absenta mea de pe aici.
Acvariul in tot acest rastimp , a ramas pe mana sotiei . S a descurcat admirabil cu ei. A facut si 2 schimburi de apa . Nicio pierdere.
Revenind la subiectul principal, acvariul se prezinta bine. A suferit cateva modificari ale populatiei. Au aparut si cateva noutati.
Am facut un filmulet zilele astea. Va las sa l urmariti:
- Un trio di Fossorochromis rostratus ..in amintirea vremurilor trecute ..care s au si reprodus in acest interval scurt..
..si ritualul de imperechere :
- un grup de 4 -1M/3F de Eclectochromis Lobochilus Hertae- chiar daca nu este chiar o noutate propriu zisa - practic au inlocuit "involuntar" perechea care a plecat in RO si care s a facut o frumusete..ceva in genul:
si ei au depus rapid:
Cam astea ar fi noutatile aici. Mai am cateva specii interesante in "stock" insa acestea sunt cazate in "fish room"ul din garaj, pe care poate voi reusi sa vi l prezint intr un topic aparte.
Incheiem "scurta" interventie , cu cateva imagini in care subiectii va sunt familiari..doar ca au mai crescut un pic ..
Masculul "burlac" de Lichnochromis acuticeps - nici acum nu am reusit sa i fac rost de o femela- am avut o promisiune de la cineva la Congres, trebuia sa vina cu ea,insa imi spune ca a uitat sa o pescuiasca din acvariu
Mdoka WhiteLips:
Gisseli -mascul tanar:
si..ar mai fi muulte..dar va crut de data asta.
Ma bucur ca v am regasit si ca am reusit sa aduc oarecum la zi evenimentele..
Pe curand!
Cristian
This message was edited 1 time. Last update was at 13/10/2013 02:42:34
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
viulian wrote:Ca de la acvarist pasionat la acvarist pasionat: esti nebun! (am ramas socat ca ai mers cu acvariu cu baterii in portbagaj).
Felicitari pentru tot ce faci
Multumesc mult Iulian!
Nu cred ca am inventat eu mersul pe bici
Am apelat la solutia asta pentru ca alta mai buna nu exista. Ca sa transporti pesti mari, de 20-25cm, este o adevarata provocare. Varianta cu punga de plastic la cei peste 15cm nu prea tine. Ajungi cu ei ciorba la destinatie dupa 2-3 zile de calatorie.
Nu mi amintesc bine daca am mai postat aceste poze insa o fac pt Iulian macar sa si faca o idee de ceea ce inseamna un box de plastic (deci n a fost un acvariu propriu zis) imens de 140L, captusit cu zeci de metri de folie neagra si saci de plastic, bucati de polistiren.
Sotia incapea lejer inauntru
Si astea sunt ustensilele profi pt transport : 2 pompe pe baterii, pietre de aer ecc
M am dotat cu baterii Duracell care au costat o avere pe langa pompele in sine insa una peste alta , merita pe deplin investitia.
Cutia asta de 140L imi ocupa jumatate din portbagaj - a fost umpluta aproape pana in buza - La granita , li s a parut ceva suspect baietilor masina era cu botul spre cer ca un avion gata de decolare..insa era tarziu..ei erau obositi si plictisiti ..M au intrebat: "dar ce cari acolo dom'le?" .." Eee, sefule , ca tot romanu'..d'ale gurii pt familie , neamuri"..si dus am fost
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Cristi ce pot sa spun, nu am cuvinte....
Poze , filmulete superbe si acvariu si pestani la fel.
Buccochromis nototaenia -un pestan care arata fain dar care cred ca inca nu a aratat tot in aceste poze, probabil mai are de acomodat cu noul bazin.
Fossorochromis rostratus - stiuca asta era pacat sa nu reapara in actualul bazin. Superb si vad ca in rut a facut ordine, parca sunt singuri in acvariu.
Eclectochromis Lobochilus Hertae- un peste cu niste noante foarte faine.
Lichnochromis acuticeps(stiuca buzata cum ii spun eu) este preferatul meu din pestii mari pe care ii ai. A doua poza e criminala. Pacat ca nu i-ai facut rost si lui de o fetita. Ca si poza 3 de altfel, super.
Mdoka white lips- albastrul acesta hiancit cred ca nu il mai are nici un peste asa de pronuntat.
Gisseli -o mica balena turcoaz.
Ce sa-ti pun un regal cromatic......cred ca stii prea bine.
Asa ca te astept cu continuarea si cu ce mi-ai promis. Stii tu la ce ma refer.
Buccochromisii , intr adevar, sunt inca puiandri ( de 15cm) si inca erau in primele zile de dupa ce au ajuns la mine.Mai au ceva strada de facut pana sa arate cam asa, adica cam ca taticul lor:
Fossorochromis rostratus cum bine ai observat , a facut ordine in acvariu. Masculul este foarte activ - curteaza neincetat femelele- a sapat o ditamai gaura in centrul plajei de nisip si tot incearca sa ademeneasca fetitele acolo.
In aceeasi perioada cu depunerea lui Fossie, masculul de Hertae a ales sa depuna si dansul.
Contrar a ceea ce imi imaginam in sensul ca ar fi o specie mai timida , masculul de Hertae i a tinut piept masculului de Fosso fara niciun fel de problema.
Imi pare rau ca nu am reusit sa fac un filmulet cu dansul de intimidare dintre cei doi. Femelele de Fosso se ascunsesera exact in spatele masculului de Hertae, iar Fosso iti dai seama ca turbase.
S au "impins" virtual timp de cateva minute insa nu a avut loc niciun fel de atingere intre ei - nici unul dintre ei nu a avut curajul sa depaseasca bariera imaginara impusa parca de comun acord.
Zilele astea voi avea si pui de Hertae.
Cu Lichno nu am avut noroc..Nici el nu a avut..poate la anul..
Un sfarsit de saptamana minunat!
Ciao,
Cristian
This message was edited 5 times. Last update was at 19/10/2013 04:12:24
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Buccochromisii sunt super, parca sunt niste Lethrinopsi uriasi.
Pacat ca nu ai apucat sa faci un filmulet cu Fosso si Hertae, dar cred ca vor mai fi momente.
Spor cu puii de Hertae,este o reusita.
Inca astept materialul promis.
This message was edited 1 time. Last update was at 19/10/2013 06:04:56
Saptamana trecuta am zis sa le fac o "variatiune" in program! NLS in culcare si -n sculare, devine monoton oricat de bun ar fi
Asa ca , profitand de "vizita" sotiei "al mercato di pesce " din Rimini ( o hala imensa in care gasesti tot ce vrei si ce nu vrei in materie de "pesce" proaspat , congelat nu prea agreeaza - la astia , termenul de "pesce" nu se refera strict la pesti - tot ce le ofera marea , se numeste "pesce" : crustacee-raci, creveti, crabi, moluste - scoici, melci, sepii, calamari, caracatite ), am rugat-o sa cumpere si cativa creveti pentru "copii".
A trecut aproape un an de cand ma jucam cu ei ascunzandu-le bucatile de creveti in nisip - nu stiu daca va mai amintiti acele filmulete :
Reteta simpla : cateva bucati de creveti proaspeti, cateva scoici, o sepie, un catel de usturoi - totul in blender - rezultat : o pasta "apetisanta"
Am portionat cantitatea respectiva in ideea de a le administra cate putin de 2 ori pe saptamana.
In acea zi , le am dat ceva resturi din acea pasta asa "de control" , in ideea ca sa ma "joc" cu ei ziua urmatoare.
Mi am clatit mana in acvariu si ..brusc , s a petrecut un fapt incredibil!
Masculul de Taeniolethrinops furcicauda si cel de Placidochromis phenochilus Mdoka ( indivizi pe care ii puteti identifica in filmuletul de mai sus, pe atunci puiandri)s-au indreptat catre zona in care anul trecut le ascunsesem crevetii si au inceput sa sape cu inversunare!
Am ramas uimiti..surprinsi!
Explicatia : Africanii nostri au "memorie"!!!- si au "amintit" ca in acea zona gasisera acea hrana al carui miros(gust) era asemanator cu ceea ce le dadusem eu acum. Imi pare rau ca nu am fost pe faza ca sa imortalizez momentul.
Cert e ca ziua urmatoare m-am delectat cu spectacolul oferit de "echipa de foraje" asa cum o facusem si in trecut, insa acum , la un cu totul alt nivel. Sa vezi gigantii de 18-20cm plonjand in nisip acompaniati indeaproape de "profitorii" Blue Followers (si nu numai)este o nebunie!!!
Pe langa spectacolul oferit, imi place sa observ indeaproape comportamentul alimentar specific, diferentele fiind date de morfologia si "specializarile" fiecarei specii in parte.
De exemplu, desi este posesorul unei mandibule extrem de pronuntate , domnul Lichnochromis acuticeps ( la fel si Abcatochromisul labrosus) nu este facut pentru a fora in nisip. Acel "bot" alungit il ajuta sa extraga din crevase vietatile mici cu care se hraneste in natura.
Extrem de interesant este faptul ca la acest festin , Eclectochromisul Hertae nu a dorit sa participe. A preferat sa culeaga ramasitele de la distanta.
Asadar ..avem filmuletul cu "Frenesia alimentare- Reloaded" :
FINE PRIMA PARTE
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Un alt fapt interesant..
Stim ca Taeniolethrinopsul furcicauda si Fossorochromisul rostratus sunt 2 specii de "sand - siftter", asa-numitele specii-gazda specializate in foraje la mare adancime. Taeniolethrinopsul , fara doar si poate , dupa mine este maestrul absolut in acest domeniu. Ma asteptam sa l vad la treaba si pe masculul de Fosso insa in acea zi a tinut sa ma surprinda tocmai prin faptul ca a refuzat sa "lucreze" la adancime precum confratele sau- "gusta" nisipul exact ca toti ceilalti.(dovada o aveti in acel filmulet - au fost 13 min de inregistrare originala - am lasat doar 7- in care nu o sa l vedeti cu capul adanc infipt in nisip)
Insa, la a 2a administrare , situatia s a schimbat. Mi a aratat ca stie si ca poate
Urmariti setul de poze facute cu aceasta ocazie:
Nebunie totala - claie peste gramada , "ninsoare" de nisip , agitatie:
Blue Followers & Giant host species - lait-motivul acestui "spectacol":
FINE SECONDA PARTE
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
In asteptarea unui ajutor specializat - sub o "ninsoare"de nisip :
Si ajutorul veni:
Daca se intelege ceva ..
In pozitie de atac:
Finalizarea:
Si Fosso stie:
Cam atat pentru azi..
Tot incerc sa fiu mai concis ca sa nu va mai obosesc cu fiecare interventie de a mea insa fir-ar sa fie daca imi iese!
Daca va "plicti" prostiile mele, sa mi spuneti, da?!
Am spart mega-postarea , dupa cum ati observat, tocmai pentru a va "indulci" "suferinta"
A presto,
Cris
This message was edited 1 time. Last update was at 04/11/2013 21:15:21
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Extraordinara chestia asta cu memoria... mai ales ca vorbim de o perioada mare de timp. Super tare.
Filmarea si bineinteles pestanii sunt superbi. Fotografiile sunt frumoase, dar adevarata frumusete a pestilor o vezi in film, miscandu-se si "socializand"
„Singurele lucruri care se intampla rapid intr-un acvariu sunt cele rele. Lucrurile bine facute se observa in timp si necesita rabdare, rabdare, rabdare...”
Lucian wrote:Extraordinara chestia asta cu memoria... mai ales ca vorbim de o perioada mare de timp. Super tare.
Filmarea si bineinteles pestanii sunt superbi. Fotografiile sunt frumoase, dar adevarata frumusete a pestilor o vezi in film, miscandu-se si "socializand"
Multumesc mult Lucian! Filmuletul face cat 10.000 de foto, asta e clar! unde mai pui ca fotografiile mele nu sunt tocmai reusite -
Referitor la faza cu "memoria"..
Sotia inca mai trebaluia in bucatarie in timp ce eu imi clateam mainile murdare de creveti in apa. Am facut o atenta si cum spuneam, am ramas blocati amandoi. S a petrecut instantaneu. Dupa ce mi am retras mana ,cei doi s au indreptat direct catre zona de nisip si au inceput sa sape ca si cum acolo ar fi fost ceva. Reactia lor a fost clar conditionata de acele ramasite de crevete iar explicatia nu putea fi alta decat aceea ca : si au "amintit" !
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Mai, esti modest. Cel putin decat mine faci mai bine poze.
Un adevarat spectacol acolo, felicitari pentru poze si filmulete.
Interesant ca pestanii si-au adus aminte de locul de hranire , foarte interesant.
Astept inca materialul promis. Iar despre plictiseala incearca sa ma plictisesti in fiecare zi asa.
Nu v am uitat Doar ca nu am gasit timpul necesar ca sa mentin la zi jurnalul acestui acvariu. Promit ca voi incerca sa fac un rezumat al acestei perioade lipsa pana la sfarsitul acestui an ..
Pana atunci insa ,doresc sa urez colegilor forumisti, prietenilor mei , tuturor pasionatilor ,
CRACIUN BINECUVANTAT CU BUCURIE SI LINISTE IN SUFLETE ALATURI DE CEI DRAGI !!!
Sarbatori fericite si un An Nou cu speranta ca va fi mai bun ca cel ce ramane in urma!!!
Pestani sanatosi si frumosi sa aveti si acvaristica placuta in continuare!
Numai bine,
Cris & Co.
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
iti doresc tie si sotiei multa sanatate, fericire si un 2014 cu impliniri!
De abia azi, am reusit sa intru si eu pe site, duoa o lunn concediu in Romania.
Nu pot comenta acest splenid jurnal decat cu, mereu ramin cu gura cascata . Vis a vis de transportul cu pesti din romanica spre casa ta, ce sa zic, stiu ca esti un mare nebun dar m-ai lasat fara cuvinte.
Cineva , acolo , nu ne a uitat Buona sera , Arhitectule!
Imi cer scuze pentru absenta indelungata "motivata" de o serie de schimbari majore in viata personala care au venit odata cu Noul An..schimbari care au afectat si "viata" acestui acvariu (inca nu vreau sa va dau detalii- vom discuta pe acest subiect mai incolo, daca ma voi simti ok ).
Am ramas mult in urma cu "povestirea" . O sa incerc o "retrospectiva" fara prea multa "vorbarie" .
Am foarte multe poze bunicele si cateva filmulete facute cu ceva timp in urma ( pe la inceputul anului) pe care as vrea sa vi le prezint.
Cam asa se prezenta situatia pe 1 ianuarie 2014 ( un filmulet lung ..deci vizionare placuta) :
Cateva profiluri de specie:
Eclectochromis lobochilus Hertae:
Aceasta poza a fost selectata in Italia pentru calendarul AIC 2014 iar in tara s-a bucurat de aprecierea juriului in cadrul unui concurs organizat la sfarsitul anului trecut .
Consoartele dumnealui:
Un filmulet cu o eliberare "naturala" a puilor de Hertae in acvariu: [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=MGx0UpfU0zM[youtube]
Placidochromis phenochilus Mdoka:
Taeniolethrinops furcicauda Liuli :
Fossorochromis rostratus: in activitatea de forare a substratului:
Cei doi mari sifonatori:
..si un Blue Follower:
Lichnochromis acuticeps:
Masculul "burlac":
Si 4 puiuti de Lichno veniti din Germania , dupa indelungi asteptari:
Un Lethrinops Albus Kande Island cu apucaturi de Mbuna
Pradatorii pur sange : Buccochromis nototaenia :
Tropheops Mauve Yellow Magunga..3 masculi tineri din prima ponta :
Incheiem cu un ultim filmulet facut tot in ianuarie ...
Enjoy!
Sa ne auzim cu bine!
Cris
This message was edited 2 times. Last update was at 13/04/2014 20:52:29
"Acvariul nu este nimic mai mult decât un colt de natura plin de viata. Este o lume în continua miscare, care ne ofera posibilitatea de a cunoaste, observa si studia secretele unei lumi ascunse si fascinante.
Cei care iubesc natura, iubesc mai intai viata, apoi pe sine."
Cand am vazut stiuca aia buzat, m-am speriat. Nu intelegeam ce cauta fratimiu la tine in acvariu. Apropo, de cand am inceput sa urmaresc jurnalul tau si al lui adiradu, am devenit fan malawi.
In cateva catre in ultimul filmulet, se poate citi "The end of a journey" ?
Damn man, sper sa se rezolve problemele si sa apara altceva in loc. Poate ca de data asta sa nu mai ghicim ce e cu motzurile ascunse si la ce folosesc ?