Author |
Message |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 20:51:30
![[Up]](/forum/templates/default/images/icon_up.gif)
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Asta e acvariul de care ziceam:
PS: Filmuletul de pe youtube nu e despre increderea in sine ci despre perseverenta si un exemplu perfect de solutie care intretine problema
Asta e despre incredere in sine
This message was edited 1 time. Last update was at 24/05/2010 20:53:35
|
|
 |
sece4u20
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 21:07:27
|
sece4u20
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/205c3608ecb984c1f5f5d2f52c934428.jpg)
IP:
|
este destul de ok acvariul. acum doar sa ne spui ce ai hotarat ca sa stim ce sa iti zicem. oricum ideea lui fyshyman nu este rea si in cazul tau este cea mai plauzibila deoarece cei 20 de neoni nu fac atat de multa mizerie si fiind la inceput nu vei atat de multa bataie de cap.
app: carasii aurii ( aia rosii care ii ai tu) pot ajunge si la 500-700 g unul. si o sa ai treaba cu ei deoarece fac si multa mizerie. deci pana acum eu te-as indruma spre sfatul lui fishyman. spor la treaba
|
mesaj pentru europa si nu numai |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 21:30:54
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Pana acum am hotarat asa:
- Alt acvariu dar sa vad ce oferte am in raport dimensiune - pret. Eu as vrea un acvariu mai lunguietz dar daca gasesc altceva acceptabil modific ideea ca landscape din ala se poate faci si in alta forma.
- M-am hotarat in privinta "gazonului" - Eleocharis parvula
- Cu filtru inca nu stiu... ma gandesc la mascarea lui daca e intern cu niste plante inalte sau achizitionarea unui filtru extern pt maxim 100L
- pesti mici ca sa nu fie mizerie. Desi parca as vrea macar un black moor ca arata ca un Mops cu ochii aia. In rest, nu am pretentii la pesti care vor apa calda, jacuzzi, lumina numa dupa anumite ore, de o anumita temperatura de culoare etc.
Ce nu am hotarat:
- Culoarea rocilor (inca oscilez intre negru si caramiziu deschis)
- plantele de fundal sau chiar plante pe buturuga (daca pun buturuga)
- poate nu fac acvariu cu capac si o sa incorporez in mobila niste neoane. Din cate am observat pisica nu e pasionata de pestii mei... e prea fitzoasa sa bage labutza in apa rece.
- In general chestii care tin de forma acvariului si ce gasesc prima data.
- Si cred ca mai sunt si altele dar inca nu am ajuns la ele.
|
|
 |
fishyman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 21:39:35
|
fishyman
Membru de baza
IP:
|
Este ok acvariul acela, merita un arcu recurve.
ekosekthor wrote:In rest, nu am pretentii la pesti care vor apa calda, jacuzzi, lumina numa dupa anumite ore, de o anumita temperatura de culoare etc.
Pestii au necesitatile lor, care ori le oferi, ori renunti la ei. Pentru ei apa adaptata, lumina si temperatura este vitala.
P.S. filmuletul tau mi-a adus aminte de poporul Na'vi...
|
acvariul meu |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 21:46:12
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Da, dar voi ganditi asa (presupun ca asa ganditi).
Vreau pestii aia. Ce conditii trebuie sa le ofer?
Eu gandesc asa:
Vreau peisaju(mediul) asta... ce pesti pot sa traiasca in in el?
De-aia pt mine e mai greu sa ma hotarasc pentru ca reebuie sa o iau si invers.
PS: Nu stiu in ce sens ti-a adus aminte filmuletul meu de Na'vi da sper ca in sensul bun nu ceva de genu "e film pentru strumfi"
|
|
 |
alber
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 22:04:40
|
alber
Moderator
![[Avatar]](/forum/images/avatar/f11bec1411101c743f64df596773d0b2.jpg)
IP:
|
ekosekthor wrote:Eu gandesc asa:
Vreau peisaju(mediul) asta... ce pesti pot sa traiasca in in el?
In cazul asta uita de pesti. Cel putin de cei pe care ii ai acum. La un asemenea peisaj se cadreaza pestii de talie mica, neoni, rasbora heteromorfa, si multi altii. Aici vei gasi cateva specii de pesti care "merg" intr-un asemenea acvariu.
Ce trebuie sa retii: intr-un acvariu nature (ai citit ceva din aquajournal?) accentul se pune pe amenajarea acvariului, nu pe pesti. Pestii sunt acolo ca acvariul acela sa fie un acvariu. Imaginea creata este importanta.
Pestii mari, sau in numar mare, nu vor face decat sa strice imaginea, si sa influenteze negativ parametrii apei, ducand la dezechilibrarea bazinului si distrugerea imginii create.
ekosekthor wrote:Da, dar voi ganditi asa (presupun ca asa ganditi).
Vreau pestii aia. Ce conditii trebuie sa le ofer?
Aici nu prea inteleg ce vrei sa zici, dar incerc sa-ti raspund.
Daca te referi la carasi, raspunsul l-ai primit de la ReBella. Bazin de 100 de litri, fara alti pesti (care ar putea fi inghitti de carasi) apa cat mai curata, in principiu fara plante (fiind mici poti incerca ceva Anubias)
This message was edited 1 time. Last update was at 24/05/2010 22:04:55
|
"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 22:34:09
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Aici nu prea inteleg ce vrei sa zici, dar incerc sa-ti raspund.
Presupunerea mea (care e posibil sa fie gresita) era ca spre deosebire de mine, majoritatea oamenilor care vor acvarii vor anumiti pesti si apoi isi bat capul cum sa creeze conditiile optime pentru acei pesti. Adica: pesti - acvariu - plante - etc
La mine e: - plante - pietre - acvariu - pesti etc...
Legat de pesti... eu nu m-am grabit sa iau pesti ci m-am trezit cu astia pe cap si habar n-aveam de carasii astia ca pot sa creasca asa de mari si fac multa mizerie. Nu vreau pesti mari dar vreau sa fie si pesti pentru ca ei ofera ochiului senzatia unui peisaj in care se afla si forme de viatza active. Deci chiar daca acvariile alea sunt facute mai mult pentru plante si mai putin pentru pesti pentru ca pot deregla ecosistemul, eu vreau sa gasesc un compromis.
Pestii mari, sau in numar mare, nu vor face decat sa strice imaginea, si sa influenteze negativ parametrii apei, ducand la dezechilibrarea bazinului si distrugerea imginii create.
Nu vreau pesti mari. Eu abia azi am aflat ca popularea acvariului se calculeaza in functie de marimea pestilor la maturitate. Eu bineinteles ca nu m-am gandit si nu aveam de unde sa stiu ca ceea ce am primit sunt pui... ma gandeam ca asa e specia lor
Eu tot citesc putin cate putin dar asa s-a nimerit acum sa fiu impartit in acvariul mic care a ajuns la mine fara sa vreau si acvariul pe care mi-l doresc si urma sa ma documentez incet si sigur despre el. Din cauza acvariului mic trebuie sa ma informez rapid si despre pesti, si despre plante si despre filtre, si despre apa, si despre lumina, si despre sol, si despre mancare, si despre ciclare, si despre intretinerea lui, si despre temperatura... Nici macar nu stiu in ce ordine sa le iau
Edit: Sincer, nici nu mai stiu cum sa le dau de mancare. Unu zice "le dai cat poti prinde cu 2 degete", altu spune "le dai pana se satura", intr-o aprte citesc sa le dau de mancare dimineata, in alta de 3 ori pe zi...
This message was edited 1 time. Last update was at 24/05/2010 22:47:02
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 23:21:21
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
Cealalta planta pe care o ai cred ca este Hydrocotyle leucocephala : http://www.aqua.org.il/aquadex/images/album/HYDROCOTYLE%20LEUCOCEPHALA.jpg Merge plantata si ea.
Acvariul pe care il ai acum pastreaza-l, este perfect pentru creveti : http://livingaquatic.com/images/buy-red-cerry-shrimp-neocaridina-denticulata-sinensis.jpg sau pentru un peste betta : http://www.google.ro/images?hl=ro&source=imghp&q=betta+fish&gbv=2&aq=f&aqi=g1&aql=&oq=&gs_rfai=
Papica da-le de 2 ori pe zi si doar cat iei intre 2 degete, adica foarte putin.
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
sece4u20
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/05/2010 23:25:53
|
sece4u20
Member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/205c3608ecb984c1f5f5d2f52c934428.jpg)
IP:
|
de mancare le dai cat poate ei sa manance in aproximativ 2 minute. deci foarte putine pentru ca daca nu este mancata ajunge pe fundul apei se descompune si rezulta elemente chimice nocive pentru pestii tai. ai grija la carasi cu mancarea tip fulgi!!! lor le place si vegetalele, iei cateva boabe de mazare le fierbi le decozesti si le dai sa manance insa tot putin. mazarea este recomandata cam odata la doua rtei zile. deci cu mancarea mai putin.
|
mesaj pentru europa si nu numai |
|
 |
fishyman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2010 21:18:16
|
fishyman
Membru de baza
IP:
|
Cum inaintezi cu proiectul? Sper ca nu te-am descurajat.
|
acvariul meu |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2010 21:33:34
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Pai... momentan ma documentez despre filtre. Sunt curios daca se poate face un filtru extern dintr-un filtru intern. Apoi in loc de un furtun gros prin care sa sufle apa filtrata sa folosesc 4 furtune mai mici pentru fiecare colt (poate o fi mai eficient). Dar momentan sunt doar in faza de documentatie. Am facut rost de 2 seturi de furtune de perfuzii cu tot cu mecanismele necesare - opritor pe furtun si inca o chestie ca o eprubeta de plastic cu capac.. poate o sa-mi foloseasca la ceva.
Am mai citi si vorbit cu ReBella si m-a cam descurajat ideea ca trebuie sa pun tot aranjamentul (plante, nisip, pietris si pietre mari) de-odata si apoi incep ciclarea... eu credeam ca se poate cand am chef. ASta probabil va mai intarzia proiectul pana ma informez si redresez bugetul
In rest monitorizez ciclarea acvariului mic, le dau de mancare la pesti si le urmaresc comportamentul chiar daca nu il inteleg. Cred ca s-au mai obisnuit pestii pentru ca is mai vioi acum si umbla mai mult si pe toate nivelele acvariului. Sper ca e de bine.
Edit: De descurajat nu m-ai descurajat. Dar mi-ai dat de gandit daca intr-adevar pot ca incepator sa intretin un asemenea acvariu pretentios... Asa ca trebuie sa-mi masor competentele ca nu vreau sa fac o greseala si sa-mi para rau dup-aia.
This message was edited 1 time. Last update was at 25/05/2010 21:37:53
|
|
 |
fishyman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2010 22:02:59
|
fishyman
Membru de baza
IP:
|
Nu pot sa inchipui cum vrei sa faci filtru extern dint-unul intern. Daca reusesti ceva sa ne zici si noua. Daca reusesti sa faci rost de tevi de sticla pentru filtrul exterior nici ca s-ar observa in acvariu. Furtunul de perfuzie cu opritor si mai ales daca are si orificiul pentru picurare va fi perfect pentru un bubble-counter. Din epubeta de plastic poate faci un difuzor sau reactor de CO2. Acvaristica nu este hobbyul cel mai scump, pacat ca cam 70% trebuie sa platesti la inceput. Fiecare dintre noi a fost incepator cand s-a apucat de primul proiect, nu este asa de complicat cat pare. Atata timp cat intrebi, vei fii indrumat oricat de stupid par intrebarile tale tie sau unora de pe acest forum.
|
acvariul meu |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2010 22:10:09
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Eu ma gandeamc a filtru intern vine si cu o pompa de apa. Astfel as fi putut "cumva" sa conectez acea pompa de apasa traga apa din acvariu intr-un recipient (unde sa fie pus filtrul intern cu buretii) apoi sa o trimita in acvariu.
Daca reusesti sa faci rost de tevi de sticla pentru filtrul exterior nici ca s-ar observa in acvariu.
Am luat in calcul si asta . Am vazut la niste acvarii si erau estetice.
Furtunul de perfuzie cu opritor si mai ales daca are si orificiul pentru picurare va fi perfect pentru un bubble-counter. Din epubeta de plastic poate faci un difuzor sau reactor de CO2.
Are are. Ma gandeam eu ca sunt utile la ceva si de-aia am si facut "comanda"
|
|
 |
fishyman
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2010 22:22:29
|
fishyman
Membru de baza
IP:
|
ekosekthor wrote:Eu ma gandeamc ca filtru intern vine si cu o pompa de apa. Astfel as fi putut "cumva" sa conectez acea pompa de apa sa traga apa din acvariu intr-un recipient (unde sa fie pus filtrul intern cu buretii) apoi sa o trimita in acvariu.
A, tu vrei sa faci un filtru "old school". Asta trebuie sa le asezi astfel ca sa fie nivelul apei pe aceeasi inaltime celui din acvariu, deci trebuie sa pui cumva langa acvariu. Nu cred ca estetic arata bine. Un filtru extern pentru un acvariu de 60L are capacitatea de a filtra apa undeva la 300L/h. Un aspect care merita pus la socoteala, plus ca pe langa filtrarea mecanica are si filtrare biologica, niste sertare speciale unde cresc bacteriile benefice acvariului tau. Si daca amplasezi corespunzator, din pozitia privitorului o sa se vada doar furtunul de sorb, adica una bucata teava.
This message was edited 1 time. Last update was at 25/05/2010 22:23:28
|
acvariul meu |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 25/05/2010 22:33:15
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Asta trebuie sa le asezi astfel ca sa fie nivelul apei pe aceeasi inaltime celui din acvariu, deci trebuie sa pui cumva langa acvariu.
Ma gandeam ca il pot amplasa chiar mai sus de acvariu. Pompa sa traga apa sa umple recipientul si mai departe sa se descurce gravitatia.
Nu cred ca estetic arata bine.
Se gasesc metode de mascare... nu cred ca ar fi o problema asta.
plus ca pe langa filtrarea mecanica are si filtrare biologica, niste sertare speciale unde cresc bacteriile benefice acvariului tau
Care e filtrarea mecanica si care e cea biologica? Filtru intern nu le face pe amandoua?
|
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/06/2010 13:28:36
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Update:
Mi-au supravietuit pestii asa ca proiectul continua.
1. Carasii i-am dat... murdarisera foarte mult acvariul si cand am vazut un caras cu o creanga in fund am zis ca e prea mult
2. Acvariul de care ziceam in primul post urmeaza sa-l confectionez singur. Sticla de 6mm si silicon... la silicon mai trebuie sa ma informez.
3. Momentan am confectionat un filtru extern improvizat dintr-o pompa de fantana de camera, tuburile de perfuzie si un borcan. Experimentul l-am facut mai mult pentru a vedea daca sunt in stare sa-mi fac filtrul extern singur si daca pot controla/egaliza debitul de apa la intrare si iesire din filtru. Borcanul nu l-am facut etans, dar urmatorul filtru asa va fi. Nu vreau filtru intern ca arata ca pixu. Mai bine il fac eu si il maschez langa acvariu. Problema e ca nu stiu de cati l/h sa fie pompa... 600? 300?
4. Am inceput sa caut pietre pentru decor. Am gasit una, a trecut testul cu otetul si urmeaza sa fie pusa in acvariul nou ca piatra delimitatoare de nivel. Adica arata bine ca "perete".
5. Am melci in acvariu si nu stiu ce sa fac cu ei... Presupun ca au aparut din cauza algelor... care au aparut probabil din cauza ca le-am dat eu prea multa mancare la pesti ca sa nu fiu cu constiinta incarcata.
Intrebarile sunt:
5.1. Ce fac cu melcii? Ii tin? Imi iau melc asasin? Ii las asa si cumpar un dwarf puffer? (care imi place by the way..)
Nu stiu ce specie de melci sunt pentru ca-s mici si transparenti, da presupun ca nu-s exotici
5.2. Am alge... ce dragut. Oarecum era de asteptat la experienta pe care o am. Ce sa iau pentru alge? Pesti, melci sau red cherry shrimp?
|
|
 |
ReBella
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/06/2010 15:47:32
|
ReBella
Ultrahigh member
![[Avatar]](/forum/images/avatar/d010396ca8abf6ead8cacc2c2f2f26c7.jpg)
IP:
|
1. Perfect
2. Silicon poti folosi Bison Glass, special pentru acvarii
3. Depinde cati litri va avea acvariul, cati pesti vei tine in el ai de care, etc. Mergi pe o pompa mai mare...300l/h e mult prea putin.
4. Piatra aia arata SUPER, chiar imi place foarte mult! Nu stiu cum ai tu de gand sa o pui in acvariu insa pare mare si foarte grea, ai grija sa nu atingi cu ea fundul acvariului sau unul dintre pereti pentru ca ai mari sanse sa ramai fara acvariu. De asemenea asigura-te ca acvariul va fi pus pe o mobila rezistenta si sub acvariu pune o coala de polistiren de 2 cm...sper sa tine fundul acvariului(sa nu fie prea grea piatra aceea).
5. Ti-am mai spus...ignora melcii aceia. Majoritatea dintre noi ii avem si sunt BENEFICI ecosistemului daca nu sunt exagerat de multi. Manca din mancarea ascunsa prin pietris, frunzele moarte, pestii care mor, etc. Sunt un fel de sanitari ai acvariului. Si NU, nu apar din cauza algelor ci pentru ca ai adus plante cu oua de melci in acvariu sau pietre,etc.
Pune o poza cu algele sa le identificam intai, apoi cauti pe google dupa numele lor si afli cauzele aparitiei lor si cum pot fi combatute. Nu exista acvariu 100% fara alge...in schimb exista acvarii in care sunt asa putine alge incat nu se vad si nu au cum deranja.
|
Until you find someone worth dying for, you never really live. |
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 21/06/2010 17:04:54
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
2. Ok, am notat.
3. Ma gandeam pana in 100L. Cati pesti si de care inca nu stiu. O sa merg in continuare pe varianta cory si pe masura ce am tot mai putine de facut, mai voi gandi si la pesti... poate niste creveti.. nu stiu. Faza cu pestii este in felul urmator: Pe unde am fost sa caut pesti si accesorii de acvaristica, am vazut cam aceleasi specii de pesti  . Nimic special... Chiar daca ar fi vorba de niste pesti greu de intretinut si scumpi, nu am vazut asa ceva. Deci alegerea pestilor depinde si de locul de unde ii pot achizitiona. Poate ca mai trebuie sa caut magazine prin Timisoara pana gasesc ceva mai interesant.
Legat de pompa, cred ca voi merge pe varianta de 600l/h. Diferenta de pret intre cea de 300 si cea de 600 nu este asa de mare, si pana la urma debit mai mic pot face la o pompa mai mare, dar invers nu cred.
4. Piatra nu e foarte mare. Are 17cm lungime 9 latime si 5.5 inaltime. Greutatea nu trece de 1.5 kg.
5. Melcii aia nu stiu ce mancare prefera dar tot pe sticla stau. Cand devin acei melci daunatori?
Algele de fapt nu sunt alge. M-am uitat acum mai bine si au inceput sa dispara. Incepuse acvariul sa se murdareasca si erau depuneri pe sticla. Dar se pare ca de cand am pus filtrul improvizat au inceput sa dispara.
Am uitat sa mai mentionez ca plantele se dezvolta ok. Cea de suprafata se lungeste si se vad deja cateva frunze noi si altele mai mici care urmeaza sa apara in continuare.
|
|
 |
Just4M3
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2010 13:47:55
|
Just4M3
Member
IP:
|
putin off topic : cum se numeste melodia din filmuletul postat de tine pe youtube?
Mersi
|
|
 |
ekosekthor
![[Post New]](/forum/templates/default/images/icon_minipost_new.gif) 24/06/2010 17:15:18
|
ekosekthor
Junior member
IP:
|
Low Fidelity Allstars - Battleflag
|
|
 |
|