[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
M-am trezit cu pesti... si nu am toate informatiile necesare  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
ekosekthor
Junior member

IP:

Daca tot nu se supara nimeni pe lucrurile stupide spuse de incepatori, cred ca locul meu este momentan aici

Povestea este lunga, intrebarile stupide sunt multe si situatia este in halul urmator:

De cateva zile am tot zis ca vreau un acvariu. Nu am spus de care ci doar cum sa arate. Atasez poze.

image
image
image

Scopul acvariului?
- Vreau acvariu pentru efect terapeutic. Sunt psiholog si in curand vreau sa-mi deschid cabinet. In cabinet vreau sa am un acvariu asemanator cu cele de mai sus. Ideea este de a reda imaginea unui peisaj (deci nu vreau aglomeratie cu tot felul de plante si bullshit-uri de pietricele colorate care sa fie acolo puse la intamplare). La pesti nu m-am gandit momentan pentru ca pestii sunt mai putin importanti (deci va dati seama cam ce informatii stapanesc in domeniul acesta).

Am apucat sa ma interesez in mare cam ce trebuie sa fac sa-l intretin si ce accesorii trebuie sa cumpar dar sunt mai confuz ca inainte.

Colac peste pupaza m-am trezit azi cu un acvariu de 15l, o punga de ceva care pute (presupun ca e mancare) si 2 sanitari urati cu spaima pe care eu i-am identificat ca fiind:
Corydoras Albino
image

Evident ca nu am apucat sa fac ciclarea acvariului (pentru ca i-am primit azi si pentru ca nu am nici filtre nici pompa nici solutii) si pe fund am pus pietre (ceea ce pare a fi o greseala pt ca am citit ca albinosii mei obsesivi-compulsivi au obiceiul de a sapa in nisip si isi pot rupe mustatile in pietrele puse de mine)... sper sa nu moara pana maine sau mai rau, sa mai primesc si alti pesti pt ca n-am unde sa-i cazez. Apa din acvariu am luat-o de la pompa deoarece nu am solutii de declorificare - am procedat bine? pot continua sa bag apa de la pompa fara sa am nevoie de solutii? Pestii i-am bagat in apa dupa ce apa de la pompa a ajuns aproape de 22 de grade si i-am introdus treptat in acvariu (adica prima data punga lasata ina apa din acvariu ca sa se regleze temperatura si dup-aia am bagat cate putin din apa de acvariu in punguta cu care au venit in dotare).

Acum vin intrebarile:

1. Vreau acvariu mai mare dar nu stiu cati litri de apa intra in dimensiunile pe care le vreau eu (poza). Cum se calculeaza cati litri intra acolo? Volumul stiu ca este aria bazei*inaltimea/2 dar....
image

2. Pietrele pe care le am acum o sa le arunc... dar vreau sa iau pietre mai mari care arata ca niste stanci. Stiti cumva de unde pot face rost de astfel de pietre? Stau in Timisoara, si Timisul este aproape... dar nu stiu daca o sa gasesc acolo. Aveti idee unde sa gasesc astfel de pietre prin apropierea localitatii? Exclus pet shop-uri sau alte magazine unde ar trebui sa dau bani pe niste bolovani. Apoi, inainte sa introduc bolovanii in acvariu, trebuie sa le mai fac ceva inafara de a-i spala? ma refer la tratament sau altceva care poate fi important dar usor de ignorat.

3. Nisipul. Vreau si zone cu nisip in acvariu dar vreau nisip alb. Stiu ca pentru plante trebuie pietris de 3-4mm dar in rest ce nisip sa iau si unde gasesc alb? Imi trecea prin minte la un moment dat sa iau o bucatica de marmura si sa o sparc in bucatele mai mici apoi sa le pisez pana rezultatul final va fi o pulbere fina. Merge asa? Nu conteaza ca as avea de lucru la sfaramat bucatica.. ma intereseaza daca este ok pentru pesti si micul ecosistem acea marmura sfaramata. Ok, daca nu se poate, pot sa iau nisip din Timis si sa-l pun in acvariu? Daca nu, de ce? Si daca nu, cum sa procedez?

4. Pompa. Cand eram in generala aveam un coleg care avea acvariu si in el avea doar o pompa de apa care facea bule. Din cate am inteles asta e pentru oxigen. Daca trebuie sa iau o pompa din asta, raportata la marimea acvariului pe care il vreau, unde trebuie pozitionat furtunu ala? La unii am vazut ca e la suptafata apei orientat pe orizontala si la altii pe la jumatatea peretelui cu gura orientata in jos. Si astfel eu ma gandeam... Daca gauresc o piatra (sa zicem ca reusesc fara sa o crap) apoi sa fac niste gaurele mai mici in piatra aia ca sa iasa aerul pe-acolo mai obtin acelasi rezultat? Vreau ca sa arate bine dar ma gandesc si la functionarea ei... deci, isi mai face treaba la fel de eficient sau ii scade performanta?

4. Filtre. Sunt necesare neaparat? Problema e urmatoarea.
Din cate am vazut is destul depatratoase si urate (adica se vede ca nu-si au locul acolo si sunt elemente artificiale) dar se pot masca cu niste plante. Alte filtre se pot pune in exterior dar sunt prea scumpe. Exista un compromis? Ce varianta ieftina si estetica as mai avea?

5. Ph-ul. Ph-ul din acvariu este de 6.5 (masurat cu hartie dintr-o trusa de chimie) ... asa, si ce fac cu el? Ph-ul ramane neschimbat? In functie de ph-ul asta mai tarziu aleg pestii si plantele?

6. Lumina/capac - Am apucat sa citesc despre lumina ca neoanele ar fi cele mai indicate pentru ca nu degaja caldura si au alta temperatura de culoare. Aha... dar daca fac un softbox cu lumina de la bec de 12v are ceva? Sa ziceam ca nu caldura ar fi problema din moment ce va fi un softbox cu interior de foaie de aluminiu si o panza alba pentru dispersia luminii poate dauna intr-un anumit fel pestilor sau plantelor?

Multumesc anticpat.

This message was edited 2 times. Last update was at 23/05/2010 20:17:21

sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

1. capacitatea acvariul tau este de 45 L brut, fara cei 3 cm de deasupra sunt 40 de L.
2. cu pietrele este un pic de munca. ar fi indicat sa cauti pietre speciale pentru acvariu si sa nu fie calcaroase. in loc de pietre poti pune si 2-3 buturugi sau una mai mare. dar treaba este ca nu stim ce acvariu vrei sa iti faci de ciclide , de africane ,de ce anume specii de pesti ai dori sa faci acvariul ?? pietrele daca sunt luate din natura trebuie fierte macar o data sau de doua ori si sa fie bine curatate si neaparat sa nu fie calcaroase ( testul cu otet-torni o picatura pe piatra si daca scoate bule ca apa oxigenata pe rana inseamna ca este calcaroase si nu este recomandata numai la acvarii de ciclide.
3. pana spargi tu marmura sa o faci de o anumita granulatie te lasi pagubas. este in hornbach sau baumax pietris cuartos de diferite granulatii, alb, cu 20 ron 25 kg. mai mult decat suficient pentru acvariul tau. daca iei pietris din rau trebuie cernut pana obtii o anumita granulatie, 2-3 mm, fiert bine si spalat pana apa ramane limpede. deci e mai usor sa iei un sac de 25 kg din depozit la 20 ron.
4 pompa este un accesoriu de care te poti lipsi. mai toti acvaristii incep sa renunte la ele. nu au aproape nimic benefic si nu ele produc oxigen ci valurirea suprafetei apei produsa de bule. deci nu este nici practic nici recomandat.
5 filtrul . se poate alege unul exterior sau unul interior in functie de capacitatea acvariului. 45 de L merge un fitru intern de maxim 400 L/h http://www.petcity.ro/index.php?act=viewProd&productId=1448
sunt si filtre interne de dimensiuni mici care isi fac foarte bine treaba si se pot masca usor de cateva plante.
6 masurand numai ph nu poti stii multe lucruri, mai trebuie masurate si alte elemente pentru asta trebuie citit ciclarea acvariiilor , ciclul azotului http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=%2Fgeneralitati, si citeste si aceste notiuni de introducere http://www.acvariu.ro/articole/-/asset_publisher/5zvJ/content/ghidul-incepatorului?redirect=%2Farticole.
7 acvariul trebuie sa beneficieze de anumita lumina in functie de plante sau de speciile de pesti pe care doresti sa le detii. se folosesc neoane pentru ca ele sunt recomandate, si sunt neoane pentru anumite tipuri de lumina( spectrul luminos ). lumina de 12 v este ca si cand nu ar fi.

sfatul meu este sa te apuci sa citesti pe forum cat de cat. aici vei gasi toate informatiile.

ps: daca vrei un acvariu ca cele postate mai sus trebuie sa bagi ceva bani in el. acelea sunt facute de profesionisti si costa destul de mult unul ca acela si in plus ca incepator nu o sa reusesti din start asa ceva trebuie multa munca si migala si mai ales informatie.
corrry aceeia sunt foarte frumosi nu stiu de ce nu iti plac, si in plus isi fac si treaba foarte bine. oricum apucate si citeste si vei descoperi mai multe inainte sa te apuci de treaba.

This message was edited 2 times. Last update was at 23/05/2010 20:33:46

mesaj pentru europa si nu numai
ekosekthor
Junior member

IP:

2.

in loc de pietre poti pune si 2-3 buturugi sau una mai mare.

Am si niste buturugi si cand le-am bagat in apa au inceput sa pluteasca la fel ca polistirenu. Urmeaza sa caut niste radacini mai solide sau sa ma documentez cum sa le fixez.

dar treaba este ca nu stim ce acvariu vrei sa iti faci de ciclide , de africane ,de ce anume specii de pesti ai dori sa faci acvariul ?

Dupa cum ziceam, pestii nu sunt importanti . Vreau asa:
- apa dulce
- sa fie rezistenti. adica sa nu fie prea pretentiosi avand nevoie de un mediu dificil de creat
- Sa nu fie introvertiti si sa stea ascunsi dupa plante sau sa se plimbe doar cand e stins becu. Mai simplu zis, vreau sa se plimbe si sa umble in grupuri
- pesti mici ca sa dea impresia ca acvariul este mare si daca se plimba deasupra peisajului sa semene cu un card de pasari
- sa fie cat de cat colorati. Neoni sau alte specii... oricum mai interesannti decat ciudatii astia de sanitari pe care ii am
Deci prima data vreau sa creez mediul apoi sa vad ce pesti pot sa traiasca acolo si care se incadreaza cerintelor de mai sus.

3. Bun... o sa caut maine prin praktiker, interhome, diego etc... sa vad ce gasesc.

7. Ca si cum nu ar fi = ?
Te referi la intensitate/putere sau ca acvariul nu va fi luminat peste tot si uniform?

Later edit: De citit, citesc, dar m-am trezit azi cu pestii acasa si trebuie sa grabesc procesul de informare... altfel aveam acvariu peste 1 luna cand eram pregatit si informat corect.

This message was edited 1 time. Last update was at 23/05/2010 21:00:33

sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

2. ai buturugi?? din ce specie de arbore sunt ?? sa nu cumva sa fie rasinoase sunt total contraindicate. cumpara mopani din pet shop sau daca ai radacini din vita de vie fierbele bine macar de 2-3 ori prima fierbere este recomandata sa se faca si cu o lingura de sare. apoi le pui intr-un vas sa stea acoperite de apa, daca nu stau la fund pui ceva pe ele si le lasi pana la 4-5 zile cu schimburi de apa la 12 ore de exemplu.

pestii: la 40 L ai tai ai putea sa bagi cativa neoni ( sunt pesti de card) si 3-4 coridoras ( sunt din familia sanitarilor si sunt buni in orice acvariu, curata mancarea ramasa pe substrat). acum trebuie sa ai grija si cu suprapopularea.

si la praktiker cred ca gasesti pietris, vezi ca este alb , alb -murdar si ca marime este ca bobul de orez. il gasesti la sectiunea de gradinarit. . daca ai fi precizat de unde esti am fi stiut la ce magazin sa te trimitem.

pentru a iti da seama cum sta treaba cu lumina citeste acest articol. http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/6858.page#57951

ekosekthor
Junior member

IP:

NU stiu din ce arbore sunt, dar am renuntat la ele cand am vazut ca plutesc. Si dupa ce am citit ce ai scris, cred ca am facut bine. O sa caut ceva cioturi de vita de vie si o sa le fierb asa cum ai zis.

daca ai fi precizat de unde esti am fi stiut la ce magazin sa te trimitem.

am precizat

Pietrele pe care le am acum o sa le arunc... dar vreau sa iau pietre mai mari care arata ca niste stanci. Stiti cumva de unde pot face rost de astfel de pietre? Stau in Timisoara, si Timisul este aproape... dar nu stiu daca o sa gasesc acolo.
sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

treceti locatia la profile ca nu o sa stea nimeni sa iti tot citeasca primul post sa vada de unde esti. si acolo la timisoare sunt destule depozite si magazine. insa sfatul meu prietenesc este sa citesti tot ceea ce te intereseaza si despre pesti si despre plante, lumina si mai ales citeste acele articole cu ciclarea ,si sfaturile pentru incepatori. daca ai ceva nelamuriri nu ezita sa folosesti butonul ''search'' .
si ca pietre sunt folosite roci vulcanice, si multe altele dar sunt prea obosit sa imi aduc aminte de denumire lor.

ekosekthor
Junior member

IP:

Citesc cat pot dar n-am cum sa asimilez atata informatie intr-un timp atat de scurt. Citeam eu si mai mult si foloseam functia search mai eficient dar sunt contra timp pentru ca nu planuiam sa am azi acvariu si pesti pana nu stiu cum sa-i intretin. Si pe langa toate astea, inca sunt prea confuz ca sa stiu macar ce sa caut

Multumesc pentru sfaturi.
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ekosekthor wrote:vreau sa am un acvariu asemanator cu cele de mai sus

Imi place ca esti ambitios, multi dintre noi ar vrea sa aiba acvarii ca cele de mai sus
Acvariile de mai sus au in jur de 300 - 400 litri si , asa cum spunea si sece4u20 sunt facute de profesionisti, si costa multi bani ( cred ca nu gresesc daca estimez ca depasesc mia de euro )
ekosekthor wrote: Alte filtre se pot pune in exterior dar sunt prea scumpe

Pai ai vazut in acvariile de mai sus filtre?
In mod cert acelea au filtre externe , dar au fost scoase in momentul fotografierii conductele ...
Trebuie sa te hotarasti ce vrei, in functie de bugetul pe care esti dispus sa il secatuiesti cu investitia asta ... ca sa nu mai spunem ca intrun cabinet de psiholog se preteaza ceva profi...
Apa de la chiuveta NU este buna pentru pesti, trebuie declorificata, operatie care nu necesita substante, ci rabdare, adica o pui intr-o galeata si o lasi 24 de ore (clorul se evapora singur ) dupa care, poti sa o pui linistit la pesti. Si lasa-i pe bietii de cory ca or sa re ajute tare mult la ciclarea acvariului...

nimeni nu s-a nascut invatat, dar multi au murit prosti
[Email] [Yahoo!]
providra18
Member
[Avatar]

IP:

Imi cer scuze ca nu sunt la subiect ca sa nu deschid alt topic pentru o singura intrebare.Am in acvariu molly, guppy, xipho,zebre si ancistrusi. De guppy stiu ca fata pestii vii pentru ca am avut o femela si am pui de la ea.Toti pestii pe care ii am nasc puii vii? Deoarece am vazut in acvariu, ca niste bule de apa, dar totusi nu sunt bule. Am dat un search pe google si am vazut ca zebrele depun ceva asemanator; nasc si ele pui vii? Inca 1 data mii de scuze pentru off topic

This message was edited 1 time. Last update was at 23/05/2010 22:27:21

[Email] [Yahoo!]
sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

providra18 wrote:Imi cer scuze ca nu sunt la subiect ca sa nu deschid alt topic pentru o singura intrebare.Am in acvariu molly, guppy, xipho,zebre si ancistrusi. De guppy stiu ca fata pestii vii pentru ca am avut o femela si am pui de la ea.Toti pestii pe care ii am nasc puii vii? Deoarece am vazut in acvariu, ca niste bule de apa, dar totusi nu sunt bule. Am dat un search pe google si am vazut ca zebrele depun ceva asemanator; nasc si ele pui vii? Inca 1 data mii de scuze pentru off topic

zebrele si ancistrusi depun icre, restul sunt vivipari ( nasc pui vii)

@ popey ce zici de o mie de euro ??? atat cred ca costa doar substratul si ,si asa mi se pare putin. daca mai adaugi un zero parca te mai apropii cat de cat. chiar sunt curios cati bani este bagat intr-un acvariu din acela?? cunoaste cineva ??

daca ai doar cei doi corry sa stii ca sunt destul de rezistenti. deci inca nu intra in panica. citeste cu calm tot ceea ce trebuie pentru a nu aveam probleme ulterioare. dupa ce citesti cat de cat,deschizi un jurnal ca sa te putem ajuta cat de cat '' in timp real''. spor la citit

This message was edited 1 time. Last update was at 23/05/2010 22:33:46

ekosekthor
Junior member

IP:

Trebuie sa te hotarasti ce vrei, in functie de bugetul pe care esti dispus sa il secatuiesti cu investitia asta

Pai inca nu stiu exact ce vreau... dar o iau treptat si vreau ca rezultatul sa semene cu ce am postat mai sus.

Si lasa-i pe bietii de cory ca or sa re ajute tare mult la ciclarea acvariului...

Eu ii las in pace chiar daca nu-s frumosi si se uita urat la mine cand ii pozez...
image image

Apropo, cum sa prcedez maine cand aduc nisipul si il pun in acvariu? Daca scot o parte din apa apoi o bag la loc are ceva? s Momentan acvariul e plin de pietre
sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

scoate acum 15 litri de apa de la robinet intr-un vas cu gura larga ( galeata , oala care sa fie spalata , NU FOLOSI DETERGENT LA SPALAREA RECIPIENTULUI , clateste cu apa si pune apa la declorinat. adica o lasi un timp ca sa se elimine clorul din ea. ideal ar fi 24 de ore dar daca nu cat mai mult timp. maine scoti pesti din acvariul pe care il ai si ii pui intr-un vas. scoti pietrele si adaugi pietrisul dupa ce a fost spalat in prealabil pana apa este curata. pui un strat cam de 4 cm in fata si 6 cm in spate. asa in panta pentru a scoate in evidenta si spatele acvariului. apoi normal se lasa la ciclat ( sper ca ai citit ) insa din cauza ca deja ai pestii ,ii bagi in acvariu si faci schimburi de apa zilnice sau la doua zile cam 15-20 % din apa totala a acvariului ( apa lasata la delocrinat).

ekosekthor
Junior member

IP:

scoate acum 15 litri de apa de la robinet intr-un vas cu gura larga ( galeata , oala care sa fie spalata , NU FOLOSI DETERGENT LA SPALAREA RECIPIENTULUI , clateste cu apa si pune apa la declorinat. adica o lasi un timp ca sa se elimine clorul din ea. ideal ar fi 24 de ore dar daca nu cat mai mult timp.

Done. Intrebare: Totusi, apa de la pompa nu e buna? Ca aia e forata si nu are clor... Si astfel as scapa si eu de munca asta cu declorinarea :-"

This message was edited 2 times. Last update was at 23/05/2010 22:47:16

sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

vezi tu apa de la pompa poate contine si alte impuritati pe care clorul le omoara. nu stiu ce sa zic de apa de la pompa insa nu as baga mana in foc pentru ea. acum cum crezi si tu.

popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

ekosekthor wrote:totusi, apa de la pompa nu e buna? Ca aia e forata si nu are clor... Si astfel as scapa si eu de munca asta cu declorinarea :-"

Teoretic ar fi buna, dar oricum trebuie sa o lasi sa ajunga la temperatura camerei in care ai acvariul si eventual sa se sedimenteze eventualele impuritati pe care le-ar putea contine. NU o incalzi la ragaz, in niciun caz sa nu o fierbi. Daca ai posibilitatea de niste teste inainte de ate increde in ea, ar fi super , ph, kh, dh . Dar gandeste-te si la asta: de ce baga clor in apa ? pentru a distruge anumite bacterii care ar fi daunatoare . Ori tu daca o iei direct din pamant, nu poti sti ce are.....

This message was edited 2 times. Last update was at 23/05/2010 22:54:12

[Email] [Yahoo!]
popey
Membru de baza
[Avatar]

IP:

uite ca am postat odata cu sece4u20 si suntem de aceeasi parere .

[Email] [Yahoo!]
ekosekthor
Junior member

IP:

Bun. Maine ma duc sa iau nisip/pietris, poate gasesc si o buturuga, caut si niste pietre, iau o planta de suprafata pt oxigen... si sa vedem ce iese si cum o sa arate acvariul asta mic pana ma apuc de ala mare.
sece4u20
Member
[Avatar]

IP:

deci mai bine iei 15 litri de apa de la robinet si o lasi pana maine. oricum pana mergi sa iei pietrisul pana bei o bere, pana te intorci pana te mai invarti se acumuleaza undeva la 12 ore ,deci cat de cat apa sa declorinat . si cu cat e mai mare gura vasului cu atat declorinarea este mai intensa. dar vezi si unde pui vasul sa nu se puna praf sau sa cada alte impuritati in ea. si daca nu te uiti la 25 de lei poti sa iei si un mic filtru. este maxim maximorum 25 de lei unul. nu conteaza de care este numai sa fie mic. sau daca nu gasesti filtru poti sa iei o pompa de aer ,un metru de furtun si o piatra bolborositoare pana il faci pe cel mare. insa sa nu mai iei pesti.sub nici o forma

This message was edited 1 time. Last update was at 23/05/2010 23:05:03

providra18
Member
[Avatar]

IP:

Am vazut ca vorbiti in legatura cu apa. Eu o tin intr-o galeata de 10L. Pun in apa si solutie Tetra - aqua safe. Cred ca nu e nici o problema. Schimb apa cam la 3-4 zile. Observ cam de fiecare data ca in vasul in care am apa, iar la suprafata ei se formeaza ca o panza. Nu stiu ce e aia. Apare asa la apa statuta? De fiecare data dupa ce am schimbat apa, pun iarasi apa la statut.
[Email] [Yahoo!]
alber
Moderator
[Avatar]

IP:

Buuuun. Sa vedem.
Apa de la pompa ar putea avea duritate mare, lucru nedorit intr-un acvariu plantat.
Daca vrei un acvariu ca cele din imagine, si care sa dureze cat de cat, renunta la ideea de pietris si alte bazaconii. Un substrat fertil acoperit cu un sol dedicat iti este necesar si fertilizare in masa apei. De asemenea, lumina trebuie cu grija aleasa, iar aditia de CO2 este obligatorie.
Despre principiile care stau la baza realizarii unui astfel de acvariu, despre cum sa-l concepi, intretii si multe altele, vei citi pe Aquajournal.ro Este situl oficial ADA, tradus in limba romana. Te vei lamuri complet asupra acestui mod de realizare a acvariului, "Nature Aquarium"
Altele: renunta la marmura. Chiar daca o gasesti pisata, este calcaroasa si iti va creste nedorit de mult duritatea apei, chiar si fara CO2.
La acel acvariu iti trebuie un filtru extern, pacientii tai nu vor fi incantati de o cutie neagra prinsa pe laterala acvariului
Daca mai imi sare ceva in ochi...

This message was edited 1 time. Last update was at 24/05/2010 10:44:22

"e usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune" - Mihai Eminescu
[Email] [Yahoo!]

Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to: