[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
Sincer sa fiu nu cunosc canistra Tetratec dar daca este dotata ca majoritatea canistrelor nu inteleg de ce nu reduci debitul, scoti spray barul si-l cureti?
Daca nu ai pesti de dimensiuni mici, creveti sau daca nu urmaresti sa inmultesti pesti in acvariu eu zic sa nu pui nici o restrictie la sorb, lasa canistra sa faca si filtrarea mecanica.
Cand cureti canistra nu o curata temeinic, media doar clateste-o putin in apa pe care ai scos-o in prealabil din acvariu, arunca apa veche din canistra(cu melci cu tot) si in 10-15 min esti gata cu filtrul.
Daca dispui de bani si spatiu poti instala un prefiltru(poate fi si un filtru canistra pasiv pe care il pui in serie cu canistra principala) care sa faca doar filtrarea mecanica. Cand nu mai ai debit suficient by-passezi prefiltrul si-l cureti fara a deranja filtrul biologic din canistra principala.
Da' eu tot la varianta cu curatarea spray-barului as ramane.
Sau poate Ludwigia repens Xarcuata aka Narrow leaf Ludwigia.
http://www.aquahobby.com/garden/e_Ludwigia_Narrow.php
Cred ca si in link-ul pus de Rebella este tot L.repens x arcuata caci frunzele imi par mai ascutite decat la L.repens
Multumesc de raspunsuri. Am scos si alt doilea monstru, ubn Echinodorus ozelot, o sa pun poze.
@ Mitica Am melci, n-am ancistrusi. Radacinile nu cred ca au putrezit ci pur si simplu s-au atrofiat(un fel de use it or loose it). Temperatura ridicata nu cred sa fie cauza. In acvariul ala am intotdeauna 29-30 C si Blyxa a mers de minune, s-a inmultit, avea radacini frumoase, pana la un moment dat cand a inceput sa plece.
@ BogdanHojbota multumesc de link. Nu cred ca o sa ma complic cu fertilizarea in substrat, cred ca o sa-l schimb in curand.
@alber Cam la fel ma gandesc si eu. Concurenta la nutrientii din substrat a fost prea mare, blyxa a gasit tot ce-i trebuie in coloana de apa si cum radacinile nu prea foloseau la nimic s-au atrofiat si plantele au inceput sa plece.
Am pus cateva din Blyxele rebele intr-un acvariu cu substrat homemade Miracle Gro, lava rock pisata, Turface Proleague, fertilizant de flori 5-5-5(contine azot insolubil in apa) si acoperit cu Seachem Flourite negru si radacinile si-au revenit.
Ginele,
Din cate stiu eu KH2PO4 reactioneata cu fierul sau agentul chelator(banuiesc ca cu fierul si formeaza fosfat de fier, dar nu-s sigur) si formeaza un precipitat care se dizolva greu sau deloc in apa. Asta-I nasol cand faci fertilizare in coloana caci ai nevoie de substante imediat. Nu stiu daca este vreo problema in cazul fertilizarii in substrat unde vrei ca substantele sa stea cat mai mult, dar ramane de cercetat.
Eu nu am vazut bilute cu gelatina asa ca vin cu o intrebare prosteasca: vrei sa folosesti gelatina alimentara sa inchegi substantele sau un alt tip special?
Multumesc de raspunsuri. Plantele cre s-au dezradacinat le-am pus intr-un acvariu separat pentru refacere.
Nu stiu daca ai citit asta,poate te ajuta cu ceva. Tipii astia folosesc PMDD si un fel de argila.
http://www.plantguild.com/spotfertilization_kit.html
Argila am gasit-o online
http://www.aquariumplants.com/ProductDetails.asp?ProductCode=FERT1338&Click=13666
Eu folosesc prafuri(KNO3, KHPO4, K2SO4, CaCl2, MgSO4x7H2O, CSM+B ptr micronutrienti) doar ptr fertilizare in coloana. Cantitatile le-am calculat singur folosind concentratiile sugerate de Tom Barr & Greg Watson si apeland la tabelul lui Mendeleev. Ma batea gandul sa fac si fertilizare in substrat cu bilute dar sunt cam greu de urnit si in plus acum sunt prins in niste experimente cu Miracle Gro si alte ingrasaminte organice .
Componenta unor substraturi ca Eco-complete sau Flourite sunt publice(din pacate ele nu contin NPK), trebuie sa caut linkurile si daca intereseaza pe cineva le pun pe forum.
Sunt convins ca in privinta concentratiilor de nitrat, fosfat , potasiu, microelemente apropiate de valorile Powersandului si Aquasoilului poti primi sugestii pe PM de la alti colegi.
Mult succes si daca am timp sa mai fac ceva sapaturi pe net referitor la concentratii te tin la curent.
Monstrul
image
si o blyxa asteptand sa plece
image
Nu, plantele se dezradacineaza si plutesc la suprafata apei. Radacinile nu sunt putrezite,sunt foarte mici(la unele plante as spune inexistente).
Adancimea minima a substratului este cam 4 cm.
Prafurile le dizolv in apa de osmoza si folosesc metoda EI(un fel de EI defapt, caci de la o vreme sunt destul de ocupat si schimb apa numai la 2 saptamani, se cam aduna nutrienti dar daca nu fac alge...).
Caracteristicle apei nu le-am dat din 2 motive:
-trebuia sa fac schimb de apa, dar fiind prins in valtoarea sarbatorilor nu am apucat s-o fac. Am un dezechilibru nitrat-fosfat dar nu vad ca asta sa fie cauza problemelor cu Blyxa
-al doilea motiv este putin cam egoist, n-as fi vrut sa influentez eventualele raspunsuri.
Deci:
-nitrati: 25ppm
-fosfati: 1ppm
-KH: 3
-GH;7
-ph:6.4
De la o vreme incoace covorul de Blyxa japonica a luat-o razna si a inceput sa urce la suprafata apei. Plantele care au ajuns la suprafata apei au radacini firave sau deloc. In acvariu(300l) sunt si doua tufe imense de Echinodorus-una amazonicus si una ozelot(la asta i-a mers f bine ieri i-am taiat vreo cinci pui), niste Echinodorus vesuvius, Anubias, Cryptocoryne wendtii. Ieri am scos din acvariu un monstru de vreo 1.4 m de "dwarf" lily(Nymphaea stellata cred).
Aveti vreo idee care sa fie cauza, vi s-a intamplat si voua asa ceva?
Sa fie vorba de o epuizare a substratului(o combinatie Fluorite si Eco-complete)sau pur si simplu radacinile monstrilor amintiti mai sus sa fi inhibat dezvoltarea radacinilor Blyxei? Am aditie de CO2, fertilizare cu prafuri(KNO3,KHPO4,K2SO4, CSM+B).
Poate te ajuta cu ceva:
http://www.barrreport.com/showthread.php/2817-Non-CO2-methods
http://www.aquariumplantsandsupplies.com/blog/aquarium-tips/low-light-and-low-tech-tank-easy-to-maintain-planted-tank/
http://www.aquariumplantsandsupplies.com/blog/aquarium-tips/low-light-and-low-tech-tank-easy-to-maintain-planted-tank/
RexHunt wrote:sunt de curand tatic

Felicitari!Sa-ti traiasca copilul!
In general orice planta care are nevoie de lumina putina. Pe langa ce ti-a zis @alber as adauga Java Fern(normal, windelov sau narrow leal-preferata mea) orice moss, Bolbitis heudelotii. Acvariul este destul de mare ai putea sa incerci si ceva Echinodorusi. Eu unul as fi foarte atent la cata lumina si fertilizanti bag. CO2 este un factor limitativ nu m-as hazarda sa bag prea multi fertilizanti si sa am mai mult de .5W/l( eventual foloseste metoda EI daca nu ti-e greu sa schimbi atata apa saptamanal). Este foarte posibil sa ai probleme cu BBA. Eu as tine pesti care consuma cu placere algele, eventual creveti, neritine.
Daca acvariul n-ar fi fost atat de mare ai fi putut folosi Easycarbo sau Seachem Excel(la 240l te va costa ceva sa dozezi aceste substante).
Eu tin plantele astea intr-n acvariu de 40L, fara CO2 dar dozez Excel cam 3-4 ml/saptamana. Ca fauna acum am doar ceva CRS.
danc wrote:600-800 lei pentru un ph controller e putin ? nu chiar toti sunt snobi

Eu cred ca te-ai grabit cand ai citit ce s-a postat. Faela dorea ceva cu care sa masoare ph, nu sa-l controleze. La pretul unui tester electronic(sau monitor) s-a referit @porcu
Si oricum pe ebay pretul controllerelor de pH(CO2) este mult mai mic.
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=ph+controller&_sacat=0&_trksid=p3286.m270.l1311&_stpos=&_sop=15&gbr=1&_odkw=ph+tester&_osacat=0
Cat despre pretul unui tester portabil ce sa mai zic(daca cumperi mai multe o sa-ti reduci si costul ptr shipping). Si este mai precis, mai rapid si mai usor de folosit decat testerele clorate
http://shop.ebay.com/i.html?_trkparms=65%253A12%257C66%253A2%257C39%253A1%257C72%253A2608&_nkw=ph+monitor&_sticky=1&_trksid=p3286.c0.m14&_sop=15&_sc=1
Si ca fapt divers, controllerul meu Milwaukee SMS122 e facut in Romania.
Adule atata dedicatie ca la tine eu n-am mai vazut. Si eu am stat sa pescuiesc primele serii de pui, dar sa stai sa pescuiesti icrele si sa le separi de parinti...
Am crescut pui si separat si impreuna cu parintii. Parerea mea sincera este sa lasi natura sa-si urmeze cursul si sa lasi icrele si puii in acvariul cu parintii. Este foarte posibil ca adultii sa mai infulece niste pui mai slabi , dar asta se numeste selectie naturala. Daca sunt prinsi in jocurile sexuale, adultii nu sunt prea interesati de mancare. Daca conditiile din acvariul tau sunt favorabile vei avea destui pui. Cand puii vor devenii adulti, separa alte perechi intr-un alt acvariu. Ideal ar fi sa aduci specimene noi si sa-i combini cu ai tai pentru a evita interbreeding-ul. felicitari si mult succes in continuare.
adu wrote:pai cu 1,4 este, da la dracii astia trebuie timp de expunere nu gluma

Pai daca unui profesionist ii ies astfel de poze, cred ca nu merita sa-mi smulg parul si sa ma dau cu capul de pereti ca nu pot sa trag si eu niste poze cat de cat decente. Ce sa mai spun despre o poza de grup...
adu wrote:si din cand in cand iese si femela care e fugarita)

Degeaba e fugarita, ca inca nu e coapta(cand e apta de reproducere, deasupra orificiului anal va avea o pata neagra,iti da senzatia ca face kk)
Scuze ptr prescurtari, UGF inseamna Undergravel Filter. Este o placa de plastic cu niste crapaturi si niste tuburi. Peste placa se pune substratul. In tuburi se pune o piatra ptr aer sau in cazul nostru sorbul de la canistra. Dar cred ca cel mai simplu si mai edificator(in caz ca nu sti deja cum functioneaza) ar fi sa cauti pe google.
Din pacate ptr tine acvariul este setat deja si sa pui placa de la UGF este o bataie prea mare de cap. Dar daca vrei sa refaci candva setupul sau vrei sa faci alt acvariu merita incercata varianta asta.
Daca tuburile sunt mai inalte decat coloana de apa nu exista pericolul ca puii de creveti sau de pesti sa fie absorbiti de filtru. Va trebui sa fi atent ce granulatie are substratul pentru ca sa nu treaca prin crapaturile placii. Daca vrei sa ai plante cu radacini adanci tine UGF numai pe jumate de acvariu si in cealalta planteaza plantele. In schimb poti tine plante care se ataseaza pe lemn sau pietre(anubias, fern, moss).
adu wrote:Cred ca a murit si l-au mancat crevetii

Depinde de cati creveti ai(si cat de flamanzi is) si cat de mare era CPD este foarte posibil sa-l fi devorat(mie mi s-a intamplat). Dar macar scheletul trebuia sa-l vezi. Filtrul l-ai verificat? In treacat fie spus eu la creveti ti-as recomanda fie burete bolborisitor, fie canistra+UGF(merge brici la nano, mai ales daca o sa cresti plante la care nu trebuiesc ingropate radacinile) sau amandoua(daca ai acvarii mari).
Avand in vedere ca crevetii sunt sanatosi nu cred ca apa(calitatea ei) sa fie de vina. Cum ai facut adaptarea treptat nu cred ca un soc de pH sau termic sa fie cauza unui eventual deces.
Sunt si eu curios cat de mari sunt CPD si cum ai dedus ca ai 4 masculi si o femela(o poza ar fi edificatoare, stiu ca este greu-eu intai l-as boscorodi pe ala care mi-ar cere-o). CPD care mi-au murit mie au avut simptome de dropsy, nu cumva ca cel care este dat disparut sa fi fost mai umflat si din cauza asta ai spus ca este femela?
Felicitari @aquafm, ai descris foarte bine parametrii apei, modul de hranire, inmultire etc.
Eu as spune ca Microrasbora galaxy sau cu voia voastra Celestial Pearl Danio(CPD) este un peste pe care nu as ezita sa-l recomand incepatorilor. Este un peste mai mult decat atractiv si nepretentios la calitatea apei. Reproducerea este foarte simpla atata timp cat apa este putin alcalina(nu prea am avut succes la pH sub 7.2) si acvariul are moss din belsug. Cresterea puilor este simpla, nici macar nu e neaparat nevoie sa fie indepartati din acvariul parintilor. De real folos sunt plantele plutitoare sau moss sau riccia crescute plutitor. Puii stau in straturile superioare ale apei si acolo gasesc adapost si hrana din belsug.
Merci Rebella. Imi este greu sa inteleg aceasta lipsa de transparenta. Daca cumpar substrat Eco-complete sau Seachem Flourite nu este nici un secret sa stiu ce nutrienti contin. As fi vrut sa fac o comparatie intre ce se gaseste pe piata europeana si cea din State.
As avea si eu o intrebare, stie cineva ce contine JBL Florapol?
Asa nu se mai poate. Eu te reclam la politia animalelor ca ai fiert crevetica inainte de a-i face poze ca prea e ireal rosul ala. Si nu te-ai multumit sa postezi poza, a-i mai pus-o si la avatar.
Felicitari pentru acvariu si poze!
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com