[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: dadu
Forum Index » Profile for dadu » Messages posted by dadu
Message
de-aia cel mai bun filtru e o canistra, sau un extern diy, asigura cea mai buna filtrare biologica.
Mai poti da "Supervit Mini Granulat" de la Tropical, sunt niste granule micute de care am luat pentru guppy. Desi nu ma incanta produsele acestei firme, granulele astea sunt apreciate de pesti.
si eu am in grija pui de guppy, le dau fish fix nr. 0, le mai pisez tetraguppy fulgi, tetramin granule, am comandat si astept coletu sera mikropan special pentru puiet. Daca voi gasi azi prin constanta iau si tetramin baby, e mai comod decat sa pisez eu . Ieri am cumparat spirulina capsule, si am desfacut o capsula (500mg) si am bagat praful si cutia cu fish fix dupa ce le-am dat in prealabil si niste pulbere directa sa manance, sa fi vazut apoi numai rhatei verzi dupa ei
ca tot veni vorba de fiabilitate, aquaelul meu l-am folosit din martie 2003 pana in august 2008 non-stop fara niciun fel de probleme, pana am luat unul extern tip canistra. Cand enumeram firme si am avut grija sa omit unele, tot la Hailea ma gandeam, am luat unul de-ala tip cascada recent, nu l-am putut folosi din cauza zgomotului.
personal am avut filtru intern de la Aquael, un Fan2, e ok, dar cu el, ca si cu alte filtre interne banuiesc, nu puteam tine poamceea, ampularis si alti melci pentru ca efectiv "ii prindea" pe toti pe la fantele de admisie apa, cu toate ca am ami dat eu o gramada de gauri in plus la cuva ce acopera buretele, degeaba, din cauza asta ajunsesem sa imi doresc foaqrte mult melcii aia nemernici si acum am ramas cu obsesia . M-am uitat acum prin oferte pe la firme ce fel sunt filtrele interne, inafara de design nu prea am vazut diferente notabile, oricum ar fi sa nu iei vreunu prea ieftin de firma mai entry level, ca s-ar putea sa dai banii degeaba cand vei constata ca e prea zgomotos sau mai stiu eu ce. Un jbl, aquael, tetra, sera, dastea . Un sfat, nu exagera cu debitul filtrului, eu la bazinu de 65-70 litri, ca asa am si eu unu, am avut acel aquael fan 2 de 450l/h si credema ca mereu m-am chinuit cu debitul lui ca era prea mare si imi ravasea plantele prin acvariu. Preferabil e ceva de mare dimensiune dar nu la fel de mare debit, dar din pacate se pare ca e direct proportional una cu alta .
acvariu e mic, ce sa zic, eu sunt fan Hygrophila corymbosa stricta, asa zisul Nucus http://i33.tinypic.com/f4lou9.jpg ; mai poti pune egeria densa, cabomba, valisneria, astea au toate ritm rapid de crestere. Eu personal urasc valisneria aia ca creste prea lunga, trebuie tunsa periodic si arata urat capetele alea unde a fost taiata, lpus ca se inmulteste foarte "incalcit" tragi de una ridici tot solu din acvariu , eu raman la nucus, preferatul meu
2-3 CM deci....

eu citisem in fuga, credeam ca ai sol de 2-3 mm, adica era ok, greseala mea, dar 2-3 cm e mult prea mult, macarea cazuta in sol nu va mai ajunge nimeni la ea si nici un filtru nu o va scoate de acolo, resturile si mancarea vor sta bine mersi in solu ala, ma rog stau ele in orice sol, dar...eu zic sa schimbi solu ala cu unu de 2-3 mm, iti va placea mai mult cum arata, daca vrei si niste pietricele de 2-3 cm nu e problema, le pui razlet sau grupate undeva, tine de gustul tau pentru design. Deci cumperi niste pietris, sar putea sa ajunga chiar o punga de 2,5Kg, daca nu trebe 2, si iei si ceva substrat fertil de la jbl precum Florapol dintre care tie iti trebuie numai jumate, e vreo 12 lei ala, sau aquabasis tot de la jbl. Plantele se vor simti mai bine intr-un sol fertil si in care isi pot prinde radacinile .
eu din comoditatea care ma caracterieaza ti-as zice sa-l lasi asa si sa dai cat mai putina mancare pestilor, si cat mai dese zile de post negru, una la 3 zile sa zicem, schimbi apa la 2 zile cate un PET de 5 litri, filtru sa mearga necontenit si nu-l speli deloc deocamdata. Filmulet pui pe youtube, trebuie sa-ti faci cont, nu e mare smecherie. Daca vrei sa faci acvariu de la zero, nu te risca cu pietris de la materiale de constructii, la acvariul tau care e mic nu intra mult pietris cumparat, deci nu multi bani, dar nu vei avea unde sa ti pestii.
lipsa ciclarii = nu ai nitrati pentru plante, dar sigur ai amoniac "pentru pesti". Daca becu ala e de calitate, ai prea multa lumina pentru 18-20 litri reali, iar intr-un acvariu nou (steril) amenajat, fara ciclare, fara sol fertil, probabil si fara fertilizant la plante, plantele au stagnat "natural" si datorita luminii apar petele maronii adica algele care le va sufoca. Daca vor trece de perioada ciclarii poate o sa-si revina. Eu zic sa schimbi becu ala cu unu de 9W, ceva de calitate si lumina calda, se gasesc cu temepratura de culoare de 2700K, scrie pe ele, iei un Philips sau Osram. Si pe peioada care era obligatorie de ciclare, ma cureti manual (chiar cu degetele) frunzele plantelor. Cumpara de la un petshop daca vinde la bucata pastile de sera floranetteA (microelemente) si sera floreplus (macroelemente) si pui cate un sfert de ambele feluri la radacini, ai grija ca nu poti pune mai mult de o pastila la 20 litri confomr instructiunilor de dozare.
Bogdan. wrote:...conform zicalei cu suntem prea saraci sa ne cumparam lucruri ieftine...


deci cam sti ce filtru iti trebuie. Eu zic sa nu risipesti 40-60 de lei pe acel filtu intern, incropeste-ti un bolborositor ca pe vremuri dintr-un burete cubic, un tub si un furtun, cu putin noroc nu vei cheltui niciun leu, si strange bani pentru o canistra externa, de exemplu un TetraEX600 se potriveste acvariului tau de aprox 65-70 litri.Avantajul care ma intereseaza pe mine fata de cele interne este cantitatea mare de material filtrant, deci o mult mai buna filtrare biologica. Tuburi nu poti pune decat de 45 cm, tuburi de 15W adica, ceea ce nu e rau, la tine ar veni perfect 2 tuburi de 15w, te apropii de 0,5w/l adica poti pune chiar si co2 ulterior, iar cand masa vegetala va fi foarte mare, si numai atunci, vei mai putea pune inca unu. Pietris iti recomand sa cumperi de granulatie 2-4 mm, pietris normal si iei solul fertil de la JBL, e o solutie din cate am inteles buna si destul de ieftin. Poti continua apoi cu fertilizarea de la jbl precum Feropol si Feropol24. Despr epopulare, te hotarasti intai ce pesti vrei sa ti, citesti despre ei tot ce gasesti ca sa fi un om informat astfel vei afla si ce plante le plac si li se potrivesc. Oricum ar fi iti trebuie si ceva plante cu crestere rapida, care sa pape nitratii in exces. Si nu uita de ciclare.
p.s. m-ar mai interesa si ce pretentii de micro si macro elemente are.
Inca din copilarie am avut nucusi, cel putin la ce am eu, le zic ca fiind nucusi. Stiu ca sunt Hygrophila dar prin pozele din cataloage online etc nu vad sa arate ca ale mele si sunt putin nedumerit ce varianta este pana la urma. Plantele mele arata asa :
http://i33.tinypic.com/f4lou9.jpg
http://i36.tinypic.com/30hpus0.jpg
xifo se fac prea mary, la moly femelele la fel cam cresc mult fata de guppy, sfatul meu e ca exista exact ce vrei tu si anume Platy care femelele nu cresc mai mari ca una de guppy, masculii tot as mai mici iar ca colorit sunt de foarte multe feluri, ai ce face cu ei adica .
famke wrote:de fapt nu numai plantele au depunerea aceea maronie ci tot acvariul are aceasta problema.Am citit undeva ca sunt alge maro care se dezvolta la lumina slaba.Am marit luminarea acvariului de la ora 14 la 22 dar tot degeaba.Nu exista nimic "chimic" ce distruge aceste alge?


si daca ai citit asa ceva la ce mai stai pe ganduri, ce e cu programul ala de iluminare man ! faci economie de curent ? pune lumina sa mearga 10-12 ore pe zi, sa simta si palntele alea ceva dupa atata program de 5 ore/zi. Dar pune o poza sau da mai multe detalii ce plante/pesti si cantitatile.
e cam nepractic, daca am de bagat mana in acvariu sa aranjez ceva trebuie sa ridic toate cele de pe acvariu, fara geamurile de la interior s-ar simplifica mult lucrurile, deaia am deschis topicul, sa vad parerea userilor despre acele geamuri.
http://i34.tinypic.com/10dwsbc.jpg
http://i33.tinypic.com/xd8ilt.jpg
sistemul de intaritoare e foarte idiot facut (de mine ) dar asta e.
Becurile economice functioneaza de fix o luna de zile, plantele mergand foarte bine, este un simplu experiment facut pentru ca mi se par mai comod de folosit aceste becuri. In rest plantamin doza zilnica si bomba cu drojdie. Nucusii merg excelent, si ei conteaza cel mai mult pentru mine.
Acum acvariu arata cam asa http://www.acvariu.ro/coppermine/displayimage.php?album=random&cat=10422&pos=-7807
tocmai asta e chestia, ca tare mi-ar place sa nu mai folosesc acele geamuri de la interior , s-ar simplifica astfel multe...
geamul e din bucati pentru a da mancare pestilor si a scoate apa la schimbare partiala fara a ridica tot de pe acvariu, fiind o bucata mare pe toata lungimea din spatele acvariului dar pana la 10 cm de fata, partea din fata pe o latime de 10 cm e din 2 bucati, nu e problema sa cada vreunu in acvariu ca stau pe sistemul de intaritoare, geamul in cauza este de 3mm, mai subtire nu se gaseste si oricum devenea prea fragil. Bucata mare de capac mai are un colt in spate taiat pe unde ies tevile la filtrul extern. Deci sa inteleg ca toata lumea foloseste acele capace interioare...
http://i36.tinypic.com/opmx00.jpg capacul de baza la interior
- capacul principal este din lambriu de pvc cu colant negru la exterior
- GH = 21 grade la robinet, calcarul este nesimtit de mult si rapid
- adevaru e ca nici nu am incercat vreodata iarna dar nici macar vara sa stau fara acele capace interioare, ma gandeam sa-mi impartaseasca din experienta lor in special cei care nu au acele geamuri.
problema cu acel geam este ca fura din lumina si cu cat se murdareste mai tare furtul devine "penal", in plus de asta interventiile la acvariu sunt mai incomode datorita acelui geam care de obicei il am compus din mai mult de o bucata. Pe un alt topic tot aici la incepatori Porcu zicea ceva de acest subiect, fapt ce m-a determinat sa scriu acest topic, el dadea de inteles cuiva sa nu care cumva sa aibe geam intre apa si neoane.
Imi place sa cred ca nu sunt incepator dar aceasta intrebare stiu ca aici se potriveste.
Eu mereu am folosit si capace "interioare" adica geam intre apa si tuburi dar mereu am avut probleme cu ele ca se umpleau de calcar etc. Lipsa lor ma gandesc ca ar duce iarna cand merge incalzitorul la condens direct pe tuburi si capacul principal, iar prelingerile picaturilor ar putea ajunge in afara acvariului, la mine capacul fiind mai lung cu 1 cm in fiecare laterala; dar recunosc ca m-ar avantaja lipsa geamurilor de la interior. Ce sfat imi puteti da, sau o parere, referitor la eliminarea acelor geamuri .
 
Forum Index » Profile for dadu » Messages posted by dadu
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com