Message |
|
Salut,
A plantat cineva cryptocoryne pe lava stone? Sunt curios cum ii merge, daca evolueaza bine. Am plantat acum 3 saptamani doua bucati, una in substrat si alta fixata cu ata pe piatra. Ambele au dat deja frunze noi. Cea de pe lava stone a avut un start diferit, i s-au topit radacinile initiale, dar au aparut firicele noi; si a pierdut o frunza, dar bate acum alta. Probabil a avut un stres de adaptare. Voi ati experimentat asa ceva?
Atasez si poze, cu planta legata alaturi de o anubias careia ii merge foarte bine.
|
 |
|
Nu e Diatoma? Le curata melcii si pestii.
|
 |
|
Frumos arata, da. Si anubias si cryptocoryne ce bine arata. Cum ai reusit cu althernantera? La mine nu a rezistat prea bine.
|
 |
|
Si plantele mai papa din nitrati, de asta e bine sa fie cat mai multe si sanatoase. Plante easy, de preferat.
|
 |
|
M-am uitat mai atent la poze, acvariul arata foarte bine. Plante sanatoase, apa curata, nu cred ca sunt probleme de chimie, daca zici ca si testele ies ok. Eu as mai adauga in partea stanga (dupa cum se vede in poza cu tot acvariul) o piatra mai marisoara de care sa legi anubias si poate sa mai plantezi pe langa ea. Sunt o idee cam multi pesti in acvariu, dar cu o vegetatie bogata se poate pastra un echilibru chimic bun. Moly se alearga intre ei daca sunt de acelasi sex, posibil ca cel alergat sa fie stresat din cauza asta. In film se vede alergatura. Si eu am si la fel se comporta, dar inca nu am avut probleme cu ei.
|
 |
|
Molly saracul e cam varza, cel mai probabil o sa moara. Incearca sa lasi apa macar 12 ore intr-un vas inainte sa faci schimbul. Poti sa cumperi in butoias de plastic de 10 litri special pentru asta. Eu nu am incredere totala in solutiile alea. Eu las apa la declorinat de seara pana dimineata, dupa care pun solutii de tratare: aqua safe si bacterii.
|
 |
|
E mai greu daca nu imposibil sa pui acum substrat sub pietris. Dar poti sa ingropi radacinile plantelor in pietris. In timp, in acel pietris se aduna gunoi biologic, care se transforma in ingrsamant, iar plantele isi iau de acolo ce le trebuie. Cred ca trebuie sa adaugi si fertilizant, mai ales la inceput, va ajuta plantele sa-si dezvolte radacinile. In timp, se creaza un biotop si acvariul intra intr-o oarecare inertie. Plantele naturale sunt vitale, nu au doar rol estetic. Lumea noastra nu e creata din plastic, plasticul e un intrus nenorocit, da acvariului viata, nu doar culoare.
|
 |
|
Pune apa pana la 1 cm de buza acvariului, da-le mai multa apa proaspata. Rezista comoda, da-o-n mama ma-sii ca nu e de carton.
Si ai rabdare sa se cicleze ca lumea mediul. Mai citeste inca o data ghidul ala de pe forum, sigur o sa percepi altfel decat la prima lectura.
|
 |
|
E un filmulet pe nevertebrate cu filtrul asta, omul de acolo spune ca nu cedeaza garniturile daca le strangi bine. Si mai spune ca el nu baga perlonul ala alb, pentru ca trebuie schimbat des si asta presupune sa tot umbli la capacul filtrului, care are o garnitura si pe care e bine sa nu o tot desfaci. De aia zic, citeste si informeaza-te si singur.
|
 |
|
Teoretic da, daca se fute izolatia, cel mai bine le scoti din priza cat umbli acolo, ca nu se intampla nimic. E genul de eveniment care se intampla o data in viata, dupa care gata. Mai bine respecti ce scrie pe toate instruc?iunile. Cite?te-le, nu-ti fie lene.
|
 |
|
In acvaristica mai exista si obsesia asta cu apa crystal clear. Eu nu cred ca in raurile din America de Sud sau Asia, de unde provin majoritatea speciilor de pesti, apa este curata luna. Cel mai important e sa fie in parametri buni. Vizual, pentru ochii nostri, da, conteaza sa fie curata, dar pentru pesti si plante nu cred ca e atat de important.
|
 |
|
Si inca o chestie, citeste postarile din rubrica Acvariu plantat, mai ales pe cele vechi, cand lumea era mai relaxata. Inveti multe de acolo. Eu sunt incepator si poate nu foarte in masura sa dau sfaturi, dar am reusit sa echilibrez un acvariu mic si foarte low profile. Secretul e plante cat mai multe si schimburi de apa la 4-5 zile, lucruri care costa foarte putin.
|
 |
|
Poti sa incepi cu Anubias, e o planta frumoasa si rezistenta. O scoti din ghivechi, cureti cat mai bine radacinile de buretelul ala mizerabil si o plantezi. Fie in substrat, dar nu ii ingropi rizomii, fie o legi cu ata de cusut de pietre sau lemne. Scoti piatra, fixezi planta de ea asfel incat radacinile sa fie cat mai rasfirate si o legi nu foarte strans, dar totusi ferm. Sa stea fixata cand o bagi in apa si intervine legea unui grec batran de tot pe numele lui Arhimede. In timp, radacinile se vor fixa pe piatra si se vor alungi pe langa piatra pana in substrat. Ata sa fie cat mai apropiata de culoarea pietrei, normal. Exista si un adeziv special, eu personal nu sunt mare fan asa ceva.
|
 |
|
Eu am filtrul cel mai prost din lume, in capacul acvariului. Initial a venit doar cu vata in el, am pus eu ulterior siporax mini sub vata. Si i-am astupat gura de aer, ca facea curent prea mare. Am adaugat o pompa de aer in schimb. Pot sa zic ca acvariul e curat, pestii sanatosi, toate testele ies bine. Initial nu era asa, dar siporax mini bagat sub perlon a facut minuni. Am pus o poza cu filtrul meu super high tech.
|
 |
|
Eu nu inteleg, de ce sa bagi apa oxigenata in acvariu? Ai lipsit de la orele de chimie?
|
 |
|
|
 |
|
Anubias e o planta foarte putin pretentioasa. Frunza de deasupra frunzei afectate pare tanara, de ce zici ca nu a dat nici o frunza noua? Mai las-o sa se adapteze mai bine pana da ea de nutrienti si incepe sa faca rizomi de nu stii cum sa scapi de ei. Rizomii trebuie sa nu fie ingropati in substrat, atata tot. In pietris e ok sa-i ingropi, dar nu in substrat.
|
 |
|
Pai maine e planificat schimb de apa. Ma enervez si ma duc la Giurgiu sa cer la careva 10 l de apa de la robinet.
|
 |
|
Si chiar ma pregateam sa bag vreo 10 litri de Evian
|
 |
|
In cazurile astea, apa plata imbuteliata e ok?
|
 |
|