[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Elvis_Iasi
Forum Index » Profile for Elvis_Iasi » Messages posted by Elvis_Iasi
Message
Heavy_Fuels wrote: Da gluma a fost...Uita de sifon ...


De ce ar fi gresit sa pui sifon ? In afara ca dai cam multi bani pe sifonul respectiv, daca nu pui prea mult nu cred ca afecteaza cu ceva pestii.
Acidul carbonic ce se gaseste in sifon, se transforma in CO2 + H2O <=> H2CO3 in functie de presiune (pe langa alti factori).

Parerea me, ca la sifon so foloseste CO2 alimentar si introducem ceva sanatos in acvariu, comparativ cu reactia care produce CO2 din drojdia de zahar, care pe langa CO2 mai adaugati in acvariu : alcool ( poate va intrebati de ce au atat energie pestii si se fugaresc ca disperatii pe acolo), apoi produse secundare precum ORTOFOSFATI care nu pot fi detectatti de testele PO4 si ajuta la cresterea algelor. Se pot oberva acesti produsi secudari atat pe interiorul furtumasului de admisie cat si in culoarea putin albicioasa a apei sau aparitia unor anumite tipuri de alge, daca acvariul este luminat suficient.

Va rog sa ma corectati daca ma insel.


Trippin wrote:Nu trebuie neaaparat sa umplii cu 3/4 sticla de vermorel. Poti sa pui aceeasi cantitate de drojdie, zahar, apa pe care o pui in sticla de 2l .. si asa ai aceasi cantitate de gaz degajata pe care o ai si acum .. iar restul spatiului din recipient poate fi pastrat pentru a stoca gazul pina la 2.5 atmosfere. Iar in cazul sticlei rigide de vermorel poti sa si calculezi exact ce volum de gaz poti sa pastrezi pe un interval de timp ... pentru ca sticla are volum fix (aproximativ) si stii si presiunea de siguranta.

Iar in legatura cu calculul de gaz si presiune pe care il stocheaza balonul nu este de ajuns sa folosesti doar formula aia .. balonul are o deformare elastica pina la punctul de spargere .. deci are un volum variabil .. nu e asa simplu sa calculezi cantitatile si presiunile daca nu stii exact volumele, elasticitatea, si alte variabile din ecuatie.
Si inca ceva .. esti 100% sigur ca peretii balonului au o densitate suficienta cat sa nu piarda CO2 la presiune ? CO2 e cam greu de etansat intr-un circuit .. de aia se si folosesc furtune speciale pentru instalatiile de CO2 .. furtunele normale de aer pierd gazul prin peretii lor.



Vesti bune, tocmai a ajuns comanda de cele cateva zeci de baloane CALITATE HELIU, deci nu pied gaz prin pereti In seara asta incep testele ... revin cu detalii ...
Elvis_Iasi wrote:

Cred ca daca se produc maxim 5 litri de gaz pe zi, daca supapa da durumu la gaz la peste 5 bari e suficient si ideea e buna.
Daca supapa da drumu la gaz la 2 bari, recipientul nu poate stoca decat 1 litru de gaz => ineficient si insuficient !

Sunt sigur ca mai trebuie introdus un parametru in formula si acela e densitatea gazului. SUnt sigur ca rata de compresie nu e aceeasi la aer (N2+O2+ restul sunt sub 1%) , comparativ cu O2 sau CO2.

Ce parere aveti ?



Supapa vermorelului deschide la 40 psi=2,75 bar (un pic mai mult decat pneul unui autoturism-ca sa va faceti o idee). Avand in vedere ca vermorelul are o capacitate totala de 5 litri ,rezulta ca dupa ce punem cultura (3/4 din recipient) o sa ramana un volum disponibil de 1.25litri. Daca facem cultura cu gelatina si avem o reactie mai lenta eu zic ca este suficient... Sa nu uitam ca din aia 5 litri de CO2 pe care ai aproximat ca-i produce cultura mai bagam si in acvariu Ma indoiesc ca sticla de suc sta tocmai la 5 bari presiune (maximul ei de rezistenta) pentru ca daca ar fi asa sunt convins ca lumea ar zugravi mai des Chiar daca presiune urca peste 2.75 bari se deschide supapa si se pierde ceva gaz pana se scade in presiune0.25-0.5 bar dupa care se inchide iar. Eu zic ca cea mai buna metoda de testare e cea experimentala ! Cred ca am sa incerc chestia saptamana viitoare. In definitiv nu sunt atat de interesat cat gaz se pierde sau se stocheaza Ma intereseaza sa am un sistem de siguranta , cum are vermorelul acea supapa, care sa ma lase sa dorm linistit ,pentru ca sincer imi place cum am peretii in casa. D`aia consider ca bomba vermorel e superioara sticlei de suc indiferent de pierderile de gaz (pentru ca nu este asa scump de produs gazul asta acasa) atata vreme cat n-o sa fiu nevoit sa zugravesc casa
P.S.
Nu numai densitatea gazului trebuie introdusa in formula ci si temperatura ambientala pentru ca presiune unui gaz se modifica direct proportional cu temperatura ! Fizica cuantica frate ...cel putin pentru mine care am fost un umanist toata viata ...
Din cate stiu eu pana si Newton a facut cucui pana a vazut cum e treaba cu gravitatia Daca tot ai balonul ala de ce nu-l pui sa vezi ce rezultate da ? Eu o sa fac bomba cu vermorel nu pentru ca vreau sa bag CO2 in apa ci mai ales de dragul experimentului ca prea ne incurcam in ecuatii aici. Deci sa inceapa cheful


Foarte importanta este presiunea. Asta inseamna ca vom avea depozitati pe timpul noptii doar 1,25 L (cat mai e liber) x 1,75 Bar (am scazut presiunea atomosferica care ramane tot timpul in recipient) = 2,18 litri maxim, adica foarte posibil sa fie mai putin decat se produce pe timpul noptii.
Acum daca ne gadim mai bine, presiunea minima nu este 1 Bar ( = presiunea atmosferica) ci este presiunea hidrostatica la 0,5 M adancime care am calculat-o tot ce acest thread, intr-un post anterior.

Uitati ce am zis eu... cred ca ceva e gresit, dar nimeni nu stie ce?!

De exemplu acum in iasi e o presiune atmosferica de 1007.0 mb iar in Bucuresti-Baneasa de 1005.4 mb .
Deci banuiesc ca daca presiunea hidrostatica la 0,5M adancime P = rho x g x h = 1000kg/m^3 x 9,80665 m/s^2 x 0,5 m = 4903.325 kg/s^2 (cred ca am uitat ceva, ca nu stiu ce unitate de masura este, ajutor aici daca este mb?)



m_3 wrote:
Am ramas asa cand am vazut la ce s-a ajuns de la banala bomba cu drojdie.

Eu am doar o intrebare simpla, fara calcule, fara alte cele. Din cate stiam presiunea intr-un recipient (in cazul nostru balonul) creste odata cu volumul gazului introdus. Bun. In ideea in care instalatia ar functiona, desi eu sunt ferm convins ca nu (vezi ce a scris lazarginel), cum o sa asiguri o presiune constanta, respectiv o cantitate de co2 relativ constanta pentru a o introduce in acvariu? Pentru ca in cazul in care cantitatea de co2 introdusa in apa fluctueaza, apar alte soiuri de probleme, dezechilibre si alea alea. Aici intervine reductorul de presiune la butelia de co2. Dar la balon cum faci? Din cate ma gandesc eu, ca blonul ala sa poata fi umflat in el, este necesara o presiune mai mare decat cea la care lucra bomba normal. Eliberand in apa acea presiune mai mare, va duce la o cantitate mai mare de 1 bula 2 pe secunda (aproximativ) cat este necesar. Or fi vreo 3,4,5 poate mai mult. Aici nu inteleg eu cum faci?


Eu sunt ferm convins ca va functiona. Presiunea trebuei sa fie tot timpul mai mare decat limita minima calculata anterior folosind fomrula presiunii hidrostatice, la 0,5M adancome in apa. Eu pun un simplu rubinetel si cand il deschid el da doar putin mai mult gaz atunci cand balonul este umflat fata de atunci cand el e dezumflat. Toul este sa alegi balonul cu grosimea membranei exact cat trebuie, pentru ca prin elasticitatea sa sa asigure o presiune tot timpul mai mare decat cea calculata ca e necesar pentru a pompa la 0,5M adancime. Iar faptul ca in loc sa am 3 -4 bule pe secunda in loc de 2, prea putin ma intereseaza, tocmai pentru ca eu am peste 50 lumeni / litru luminozitate iar dupa 1-2 ore de iluminare CO-ul nu prea se mai gaseste deloc pentru ca toate plantele fac siroaie continue de O2.
Noaptea era problema iar ziua era insuficient cat se producea, deci totul era sa aduc surplusul produs noaptea, sa fie dizolvat ziua.



Acuma daca vei zice ca ii pui un ph-controller, vin si eu si zic: daca investesti o suma considerabila intr-un ph-controller de calitate nu merita sa te zgarcesti tocmai la butelie, care daca o cauti bine, una de la ceva dozator de bere nu depaseste 150 - 200 lei plus un reductor simplut (nu e necesar sa fie foarte precis deoarece ai ph-controller) tot pe acolo. Ai montat instalatia, ii dai drumul si uiti de ea. Daca ma crezi ca eu nu am umblat la a mea din primavara, de cand am pornit noul setup, cu exceptia faptului ca am curatat reactorul de co2 de vreo cateva ori. Nu am ph-controller, merge electrovalva pe o priza programabila, si cu toate astea nici nu stiu ca am instalatie co2 presurizata. Se vad doar efectele in acvariu.


Da, eu iau instalatia de la JBL si costa 24 de milioane. M1003 + electrovalva + electrod . E mai eficient sa dozeze cat e nevoie sa fe perfect constant PH-ul. si sa am alarme pe PH (sper ca nu noaptea pe la 4 dimineata cnad cred ca va cobora pre mult ))

Elvis_Iasi wrote:

Inca un lucru, va rog pe cei care mai stiu fizica din scoala ....
Daca din 5 L se lasa maxim 1L liber in recipient.
Care este compresia gazului CO2, adica ce vreau sa intreb este ce volum de gaz CO2 incape intr-un litru la o anumita presiune.
De ex sa presupunem ca dorim sa avem maxim 5 bari. La 5 bari, cati litri de gaz CO2 sunt la presiune atmosferica ?!
La 5 bari intr-un volum de 1L, incap 2L 3L sau 4L de CO2 ?

Astet un raspuns destept... daca nu il da nimeni fac eu calculele ...



Vad ca nimeni nu da raspunsul ....

Se aplica aceasta lege si in cazul gazului CO2 ?

Boyle’s law states that, at a constant temperature, the volume of a given mass of gas varies inversely with pressure. For two states of pressure (P1, P2) and two corresponding volumes (V1, V2), this is stated mathematically:


If P2 = 2·P1, it follows that V2 = 1/2 V1.


deci daca avem presiunea de 5 bari in sticla, ea inlocuieste un volum de 5 ori mai mare, adica 5 litri de gaz , rezulta 4 litri in plus, stocati pentru a ajunge la presiunea atmosferica.
Cred ca daca se produc maxim 5 litri de gaz pe zi, daca supapa da durumu la gaz la peste 5 bari e suficient si ideea e buna.
Daca supapa da drumu la gaz la 2 bari, recipientul nu poate stoca decat 1 litru de gaz => ineficient si insuficient !

Sunt sigur ca mai trebuie introdus un parametru in formula si acela e densitatea gazului. SUnt sigur ca rata de compresie nu e aceeasi la aer (N2+O2+ restul sunt sub 1%) , comparativ cu O2 sau CO2.

Ce parere aveti ?
Trippin wrote:

Iar in legatura cu pompa de Vermorel .. sau de gradina cum vreti voi sa ii ziceti .. intr-adevar asta poate fi o alternativa ieftina si mult mai avantajoasa din punct de vedere logistic si ar arata si mult mai bine .. pentru ca acum sa fim sincer un acvariu cu niste baloane de volum mare pe linga ele nu cred ca ar arata prea frumos.


Inca un lucru, va rog pe cei care mai stiu fizica din scoala ....
Daca din 5 L se lasa maxim 1L liber in recipient.
Care este compresia gazului CO2, adica ce vreau sa intreb este ce volum de gaz CO2 incape intr-un litru la o anumita presiune.
De ex sa presupunem ca dorim sa avem maxim 5 bari. La 5 bari, cati litri de gaz CO2 sunt la presiune atmosferica ?!
La 5 bari intr-un volum de 1L, incap 2L 3L sau 4L de CO2 ?

Astet un raspuns destept... daca nu il da nimeni fac eu calculele ...
Trippin wrote:

Iar in legatura cu pompa de Vermorel .. sau de gradina cum vreti voi sa ii ziceti .. intr-adevar asta poate fi o alternativa ieftina si mult mai avantajoasa din punct de vedere logistic si ar arata si mult mai bine .. pentru ca acum sa fim sincer un acvariu cu niste baloane de volum mare pe linga ele nu cred ca ar arata prea frumos.


Balonul e deformabil si se pliaza pe oriunde, de ex eu vroiam sa il pun in spate la plasma, sunt cam 20 cm pana al perete si are loc 130 de cm. Balonull se poate extinde pe latime, cu gaseste loc.
Inca odata nu va gaditi ca intr-o noapte se genereaza asa de mult gaz. S-au facut multe calcule pe formuri, nu mai tin mine exact dar la sticla 2L se caculase un volum de 3 litri in 24 de ore.
Deci intre 5 si 10 litri de gaz maxim pe noapte, un volum f mic, cu un balon care are o fata zambitoare pe el sau scrie LA MULTI ANI, nu e chiar asa inestetic, daca intreaba cineva zic ca a ramas de la ziua copilului, dar e balon magic, se dezumfla ziua si se face mare noaptea ... daca nu l-as pune in spate la Plasma ci la vedere ...
Heavy_Fuels wrote: Elvis imi place ca esti ingenios si te gandesti la solutii Daca totusi vrei un sistem CO2 bricolat si safe iata cum as face eu. In primul rand as cumpara o chestie ca in link-ul urmator http://bricoshop.allshops.ro/produs/328617/Pulverizator+Build+X-ELL+Vermorel+Cilindric+din+Plastic+++V%5Bl%5D%3A+5.htmlUn vermorel sau pompa de gradina sau cum vrei tu sa-l numesti. Avantajul dormi linistit pentru ca e dotat cu o supapa de siguranta care previne zugravirea accidentala a peretilor cu drojdie Mai mult! Poti intrerupe aditia de CO2 pe timpul nopti fara grija ca vei pierde gazul (exista posibilitatea sa pierzi ceva gaz numai daca presiunea va deveni atat de mare incat sa deschida supapa de siguranta-insa ma indoiesc ca se va intampla in 10-12ore cat dorm pestii).Un alt avantaj este capasitatea mai mare decat a unei sticcle de suc si deci o durata mai mare de viata a culturii.Eu consider un dizpozitiv CO2 bricolat in modul asta chiar mai safe decat unul de firma pentru ca in definitiv o butelie de CO2 e o bomba si eu n-as tine-o in casa (ganditi-va ce se poate intampla in cazul unui incendiu). Un dezavantaj ar fi ca recipientul trebuie spalat cand se epuizeaza cultura spre deosebire de pet pe care poti sa-l arunci... Eu nu recomand ca peturile si in general orice materiale care pot fi recuperate sa fie aruncate pentru ca trebuie sa ne mai gandim si la conservarea naturii pentru copiii nostri...mai ales noi care cultivam un colt de natura in apartamentele/casele noastre Succes!



Bunisoara ideea cu pulverizatorul, insa pentru mine aduce o serie de dezavantaje:
- nu e transparent sa vad ce se intampla in sticla, daca nivelul spumei a ajuns prea sus, etc
- nu stiu exact presiunea maxima la care poate ajunge continutul, si nu stiu la ce presiune rezita, iar de multe ori chinezariile zic orice sa vanda ceva, dar apoi clientii o cam dau in bara pt ca fie avea o lipitura gresita si s-a crapat imediat recipientul, fie era plasticul intarit si a pocnit din cauza ca a stat la soare ... etc
- neaparat trebuie pus manometru
- nu vreau sa fiu primul care testeaza asa ceva, in sufragerie pe langa plasma, acvariu si copil mic de 1,5 ani
- cand ceva e periculos, nu umbla cu artinazat, mai ales daca ai bani sa iei ceva garantat, astia de la JBL nu se risca sa se trezeasca cu procese si decese, ei verifica sigur totul de 10 ori
- altele

alber wrote:
Elvis_Iasi wrote:singura problema care ar putea sa o aiba setul de la JBE e doar precizia electrodului ph, a senzorului.

De unde stii ca dau erori? Sondele de la JBL sunt destul de bune din cate stiu.
Daca nu ai incredere, poti lua ceva AquaMedic sau Dupla. Aveau la Reef in ultimul timp, poti incerca sa vezi ce si cum. A, si cele de la AquaMedic sunt si ceva mai ieftine decat JBL. Parca


La AquaMedic sistemul complet e mai scump ca la JBL si e varza comparativ cu M1003 (butelie mica, controller antic , tehnologie de 10 ani)
La Dupla nu repa da detalii la sistem, ce contine si ce ar trebui cumparat in plus, nu zice nimic in descrierile alea de la reef. Intra omu si vrea sa vada componentele si nu intelege nuimic, nici poza cu continutul kitului, nici descrierea calumea: are sau nu butelie, de cat e butelie, sistemul mai are nevoie de ce pt a functiona, nimic ... Macar la sisteme de 2000 - 3000 de lei ar putea pune lumea mana sa scrie o descriere calumea si sa faca siteul ala utilizabil. Parerea unui programator ... care s-a saturat de page-next in 30 de pagini pe reef.ro Daca e cineva de acord ca nu e organizat deloc siteul ala si descrieri calumea deloc sa imi zica, e o parere subiectiva ... nu am nimic cu nimeni, dar pur si simplu ma enervez pierzand timpul si incercad sa gasesc ceva ...
lazarginel wrote:Sunt destui din Iasi
Set complet de CO2 Dennerle nu vei gasi
Adica cu Ph controler ,electrovalva butelie ,ceas ,reactor etc .
Eu am Dennerle evolution de luxe ,de vreo 4 ani si este de top
De accea a cistigat in anul 2007 cea mai buna inventie in domeniul acvaristicii
UNDE ...nu in Romania ci in Germania


singura problema care ar putea sa o aiba setul de la JBE e doar precizia electrodului ph, a senzorului.
Stie cineva daca are erori ? Daca nu e precis ? Daca se blocheaza setul de la JBL ?
lazarginel wrote:Sa inteleg, ca esti din IASI?
Atunci trece-ti si locatia in MY profile
Dennerle Ph controler
http://www.aquaristic.net/
http://www.underwater-world.de/catalog/
http://www.aquadiskont.com/
Si alte



Nu prea am gasit setul complet.
Cine mai are Dennerle ?
Din ce am mai auzit e firma serioasa, dar sunt foarte precise citirile ? E mare diferenta fata de JBL M1003 ?
lazarginel wrote:Sa inteleg, ca esti din IASI?
Atunci trece-ti si locatia in MY profile
Dennerle Ph controler
http://www.aquaristic.net/
http://www.underwater-world.de/catalog/
http://www.aquadiskont.com/
Si alte



Multumesc iesenilor pt ajutor ... Mai este si alt iesean acvarist ?
aLLLx wrote:Pentru inlocuirea balonului care este si nesigur si ocupa un spatiu destul de mare se pote folosi un cilindru cu piston, acesta constituind recipientul tampon de stocare a CO2. Schema acestei instalatii o gasiti aici: http://img149.imageshack.us/f/schemastocareco2.png/
Repet, este DOAR O REPREZENTARE SCHEMATICA a instalatiei si nu una detaliata. Nu am cunostinta despre volumul de CO2 produs de bombele de CO2.


NU am piesele pentru instalatie ... plus ca pe la piston exista pierderi si poate sa mai ramana blocat ...
alber wrote:Pai parca in Romanica nu le importa nimeni. Sper sa nu ma insel. Vezi pe situ-ri le afara.


Nu ma stresez.. am vazut ca nu e cine stie ce de capu lui ... Firma o fi buna , dar nu e cine stie ce , si mai am nevoie de o piesa ceva ... costa mult, gasesc greu ... folosesc putini
alber wrote: Ia vezi tu, ca acel Ph controller are electrovalva incorporata din cate stiu eu. Asa ca n-ar mai fi necesar. Dar daca mai cumperi si sonda, nu stiu daca nu cumva te apropii ca pret de o instalatie de la Dennerle. Ia mai studiaza putin


te rog mult de tot daca imi poti da cateva linkuri de unde se poate cumpara instalatia de la Dennerle. Am cautat pe 4 siteuri cu eShop-uri si nimeni nu are asa ceva ?
alber wrote:Nu stiu de ce, dar am impresia ca cineva si-a propus sa ne castreze creierii. Sper sa ma insel.


Nu e adevarat ... mai facem msicare la neuroni daca tot e frig afara, macar ei sa faca un jogging intre ei ... sa plimbe si ei cate ceva de colo colo

E plina lumea asta de oameni la care se intalnesc neuronii aia sa faca si cate o scanteie foarte rar ... totul e sa ne pastram antrenamentul ...


GLumesc si eu ... poate mai starnesc interesu la careva sa vina cu calcule ...
alber wrote:Nu stiu de ce, dar am impresia ca cineva si-a propus sa ne castreze creierii. Sper sa ma insel.
Ia vezi tu, ca acel Ph controller are electrovalva incorporata din cate stiu eu. Asa ca n-ar mai fi necesar. Dar daca mai cumperi si sonda, nu stiu daca nu cumva te apropii ca pret de o instalatie de la Dennerle. Ia mai studiaza putin



instalatie de la Dennerle >>> e la fel de desteapta ? are computer de asta cu ecran ca in StarTreck ? pacat ca nu e cu LCD cu senoor tactil ... sa apas pe ecran ...
am facut unt toal si ma costa:
1) M1003 = 1847
2) PH Electrod v002= 251
3) Electrovalva (e sugur continuta sau nu de pachetul M1003) = 308

TOTAL = 2406
alber wrote:
Elvis_Iasi wrote:in momentul cand se va atinge volumul maxim, adica 1000 de litri, putin probabil chair daca uit si 100 de zile robinetul inchis.

La ce presiune? Stiu ca am mai intrebat, dar 1000 de litri de gaz, pot incapea in mai multe volume, in functie de presiunea la care se afla acel gaz. Adica in functie de cat de comprimat este.



Corect, inca nu am cautat care e rata de compresie a CO2-ului, dar presiunea din balon va fi relativ mica ... deci si compresia la fel, merita studiat subiectul.
De exemplu acum in iasi e o presiune atmosferica de 1007.0 mb iar in Bucuresti-Baneasa de 1005.4 mb .
Deci banuiesc ca daca presiunea hidrostatica la 0,5M adancime P = rho x g x h = 1000kg/m^3 x 9,80665 m/s^2 x 0,5 m = 4903.325 kg/s^2 (cred ca am uitat ceva, ca nu stiu ce unitate de masura este, ajutor aici daca este mb?)
Asta e presiunea noastra .... ce mi-ar trebui un manometru ... il folosesc pe cel de la JBL M1003 ... sa vedem ce presiune va fi in balon la diferirte stadii de umplere...
Ce vreau eu e sa obtin este o presiune mai mare decat presiunea de la baza acvariului de 4903 la toate stadiile de umplere a balonului.

Are cineva un manometru precis la indemana sa faca un test ?





minnardy wrote:
Elvis_Iasi wrote:
minnardy wrote:Eu n-am inteles cum e cu cresterea CO2 noaptea din cauza ca plantele consuma prea mult O2 noaptea...tot citesc si nu inteleg...
Cat desprfe improvizatia descrisa.....ia-ti o butelia cu robinet de ala, o valva anti-retur, un numarator de bule si nu te mai juca cu CO2-ul prin casa.


si plantele respira ca si noi , ziua absorb CO2 si degaja O2 in prezenta radiatiilor de lumina, iar noaptea fac invers ... noroc ca raportul este mai mic noaptea ... pentru ca ele au folosit Carbonul in structura ei, maridu-si frunzele / tulpina ... Procesul e ceva mai complex oricum ... aici sunt doar cateva detalii despre proces : http://en.wikipedia.org/wiki/Photosynthesis


Eu iti multumesc ptr linkul din wikipedia...ti-as da un copy paste cu capitolul de Fotosinteza pe care l-am scris in una din cartile de Biologie scrisa de mine, dar nu are rost aici.
Problema este ca procesul de fotosinteza e unul continuu...consumul de Co2 de catre plante si eliminarea O2 sunt procese continui, alaturi de care apar multe altele....utilizarea C in sinteza de glucide, etc....nu ma repet. Ce vreau eu sa spun este ca tie nu-ti creste CO2 peste noapte din cauza ca plantele ar consuma O2-ul, noaptea. Eu cred ca ai o bomba prea "musculoasa"....adica ai pus prea mult maglavais in sticla aceea....de aia ziceam ca o butelie cu-n numarator de bule e cea mai sigura.



Gata gata. m-am hotarat ... cumpar M1003 de la JBL ... mai trebuei sa adaug si
1) electrod PH
2) electrovalva v002

Altceva ?
Stie cineva daca butelia de 2KG de CO2 de la JBL M1003 vine umpluta cu CO2 complet sau partial ?

Ce parere aveti ? Exista alta varianta mai Avansata tehnologic decat controllerul de la JBL ? eventual cu sonda de KH, desi daca exista legatra stransa intre ph/ co2 /kh nu e necesara.

Apropo, ma bucur ca va pricepeti la bilologie, stiti exact cume cu procesul de fermentatie al drojdiei de bere?
Daca pe langa CO si Alcool vapori mai ajung in acvariu si Ortofosfati care nu pot fi redusi prin PhosEx care este in filtru? Mie cam imi fac probleme anumite tipuri de alge care banuiesc ca prolifereaza tocmai din cauza acestor produsi secundari ?

O alta intrebare, daca binevoiti mai este....
In momentul cand adaug EasyLife FERRO si JBL Ferropol 24, in 30 de min apa se incetoseaza, se face putin albicioasa. Am si Filtru UV pus dupa filtrul extern. Nu cred ca e bacterie. Sigue e o reactie a oxizilor de fier cu CO2 sau subtantele produse de drojdia de bere. Stiti care ar fi cauza albirii apei dupa aditia de Fe ?

Va multumesc mult

lazarginel wrote:Aici nu suntem fizicieni ,matematicienii,etc
Aici suntem PRIETENI si COLEGI de HOBBY
SUNTEM O FAMILIE
Eu zic ca nu vei face nimic semnificativ cu acel balon
1. La un moment dat presiunea din sticla si balon se va egaliza (legea gazelor)
2.Cel mai slab va ceda (balon sau sticla )la un moment dat
3 Ca sa poti folosi gazul din balon i-ti va trebuii o presiune exterioara mai mare decit presiunea interioara din balon pentru ca gazul sa se duca in reactor
Aceasta presiune din Balon va veni in contact cu presiune din Bomba si nu vei avea decit in balon umplut mereu cu co2 dar neutilizabil
Asa ca nu merita



Asa este, e bine ca acvaristii sa se ajute intre ei, sa comunice si sa gaseasca impreuna cele mai bune solutii....

1. La un moment dat presiunea din sticla si balon se va egaliza (legea gazelor)
>>> eu zic ca tot timpul presiunea din balon va fi egala cu cea din sticla, pentru ca singurul robinet va fi dupa aceasta instalatie spre reactorul din acvariu.
2.Cel mai slab va ceda (balon sau sticla )la un moment dat
>>> Da, in momentul cand se va atinge volumul maxim, adica 1000 de litri, putin probabil chair daca uit si 100 de zile robinetul inchis.
3 Ca sa poti folosi gazul din balon i-ti va trebuii o presiune exterioara mai mare decit presiunea interioara din balon pentru ca gazul sa se duca in reactor
>>>Corect, de aceea folosesc un balon de calitate, cu membrana mai groasa, sunt 100% sigur ca daca un balon mic , foarte subtire asigura o presiune suficenta pentru a pompa la o adancime de 1/2 de acvariu 90% din gazul din balon, unul cu membrana groasa de dimensiuni putin mai mari isi va face treaba ....

Versiunea 2, pentru cei care se tem ca va exploda balonul, pot folosi ceva fabricat 100% din latex , foarte incapator si testat, care asigura o presiune de 3 atmosfere fara sa faca BOOM, bineinteles trebuie sa fie de firma, cred ca Du..x sunt cele mai rezistente.

Funny ...



 
Forum Index » Profile for Elvis_Iasi » Messages posted by Elvis_Iasi
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com