alexandru.radu0506 wrote:Silviu, ma depaseste, sincer, nu stiu, eu am luat ce credeam ca o sa arate frumos, tocmai de asta intampin toate problemele, uita-te te rog in video si da-mi tu niste idei, ca nu ma pricep deloc...
Of, Radu !!!!!!!!!!!!
Am vazut filmul !!!!!!
Of, of, of ....
Acuma, din cauza ca nu trebuie sa ne pierdem simtul umorului, avind in vedere ca sunt racit bocna si stau de vreo 3 zile numai in fata calculatorului (aici era partea cu gluma, urmeaza partea serioasa) iti voi scie un mesaj mai lung si neplacut.
In primul rind ceea ce ai facut tu acolo nu este un acvariu, este un purgatoriu pentru pesti. Este o camera de tortura. Si te avertizez, sunt citiva colegi care, daca vad filmuletul, te jupoaie de viu.
Un acvariu este de fapt o casa pentru pesti, un biotop in care se dezvolta o biocenoza intre niste limite impuse de egoismul nostru, acela de a avea niste animale de companie intr-un mediu diferit de al nostru. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa-i chinuim. Ia vizioneaza si tu filmul pe care singur l-ai facut. Nu te frapeaza nimic? Nu ti se pare ca toti pestii inoata in toate directiile, agitati, cautind o zona de liniste pe care nu o gasesc niciunde? ca sa nu mai vorbim de specii, compatibilitate, teritorialitate, etc. Si tot ca sa nu mai vorbim de chestiile alea oribile, din plastic ...
Un coleg a scris undeva si imi permit sa-l citez aproximativ : "unde in natura pestii convietuiesc cu plasticul?" Intr-un acvariu iti trebuie plante, roci, crengi, ... asta este ceea ce vad pestii in libertate cind "deschid ochii" si ies din icre. Nu plastic.
Lasind deoparte ciclarea acvariului (care trebuia sa fie pasul 0) trebuie sa te hotarasti ce fel de pesti vei pastra. Si aici sunt citeva reguli. Daca vrei un acvariu plantat (natural) uita de carasi. Daca vrei scalari este OK cu un acvariu plantat, dar uita de alte specii la fel de agresive, s.a.m.d.
Dupa ce te decizi, treci la curatenie.
Pasul 1. Donezi ce ai in plus si te limitezi la 2-3 specii compatibile, nu mai mult (dar nu carasi cu scalari sau cu alte nu stiu ce). Elimini toate chestiile alea din plastic (banuiesc ca te-au costat ceva, un "ceva" din care iti luai citeva plante foarte frumoase si un substrat decent). Citeste citeva topic-uri despre acvariile plantate si pestii compatibili ca sa te documentezi bine.
Pasul 2. Iti cumperi un filtru extern si il echipezi cu medii de filtrare. Presupunind ca pina atunci, urmind sfaturile de mai sus ale colegilor, acvariul se cicleaza, mergi in paralele cu cele doua filtre cam 2 saptamini, apoi ramii numai cu cel extern. Intre timp scapi si de piatra de apa.
Pasul 3. Usor si cu grija schimbi substratul actual cu unul universal in care poti planta diverse plante. Pe substart adaugi niste pietre, ceva radacini sau crengi. Ca sa schimbi substratul, folosesti un aspirator sau pur si simplu un furtun mai larg. Substratul nou, bine clatit cu apa, il adaugi treptat, punindu-l in pungi subtiri de plastic pe care, dupa ce il asezi in diferite zone, o spargi usor, astfel incit continutul sa "curga" usor afara.
Pasul 4. Iti cumperi plante "easy" de fundal, de mijloc si citeva de prim plan. Le plantezi si apoi astepti sa le vezi cum cresc, sa te bucuri de culoarea si forma lor.
Sunt mai multe de spus dar, in esenta, de la un pas la altul, poti sa ne ceri sfatul si iti garantez ca vei primi solutii foarte bune de la colegi.
Eu unul, asa as proceda. Cu putin noroc, revii in lumea noastra.
Bafta!