[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
PS De acord, ciclarea va fi mult mai lunga.
... desi pestii ar putea ajuta procesul, poate si toata mincarea din apa?!
Brrr! Nu vreau sa ma mai gindesc, hai sa mergem pe mina lui Ptero.
La coltul glumetilor ...

Ma frate, da proasta apa va dau aia din Paris la robinet
tedy wrote:
-Avand in vedere ca nu ai filtrul ciclat, eu as face schimburi de apa zilnic minim 30%, cu apa declorinata, la temperatura apei din acvariu. Un termometru ar fi util in acest caz pentru a compara temperaturile.[/b][/color]



Am intrat in ceata! Se fac sau nu schimbari de apa in timpul ciclarii acvariului?


Nu este nici o ceata! El are un acvariu neciclat cu pesti in el. Ce a spus colegul este logic : este mai rau sa tii pestii in apa pe perioada ciclarii, cind creste nivelul NO2 si apar fluctuatii mari la alti compusi chimici decit sa le introduci portii frecvente de apa proaspata. In conditii normale, ciclarea se face fara pesti si da, nu se schimba apa. Dar aici avem o situatie inedita si mai ales urgenta. Asadar, singura solutie sa tii pestii in viata este sa le mentii apa in limite cit mai putin toxice si sa te rogi sa se cicleze acvariul intre timp. O aditie de bacterii cred ca ar ajuta.
alexandru.radu0506 wrote:Silviu, ma depaseste, sincer, nu stiu, eu am luat ce credeam ca o sa arate frumos, tocmai de asta intampin toate problemele, uita-te te rog in video si da-mi tu niste idei, ca nu ma pricep deloc...




Of, Radu !!!!!!!!!!!!
Am vazut filmul !!!!!!
Of, of, of ....

Acuma, din cauza ca nu trebuie sa ne pierdem simtul umorului, avind in vedere ca sunt racit bocna si stau de vreo 3 zile numai in fata calculatorului (aici era partea cu gluma, urmeaza partea serioasa) iti voi scie un mesaj mai lung si neplacut.

In primul rind ceea ce ai facut tu acolo nu este un acvariu, este un purgatoriu pentru pesti. Este o camera de tortura. Si te avertizez, sunt citiva colegi care, daca vad filmuletul, te jupoaie de viu.

Un acvariu este de fapt o casa pentru pesti, un biotop in care se dezvolta o biocenoza intre niste limite impuse de egoismul nostru, acela de a avea niste animale de companie intr-un mediu diferit de al nostru. Asta nu inseamna insa ca trebuie sa-i chinuim. Ia vizioneaza si tu filmul pe care singur l-ai facut. Nu te frapeaza nimic? Nu ti se pare ca toti pestii inoata in toate directiile, agitati, cautind o zona de liniste pe care nu o gasesc niciunde? ca sa nu mai vorbim de specii, compatibilitate, teritorialitate, etc. Si tot ca sa nu mai vorbim de chestiile alea oribile, din plastic ...

Un coleg a scris undeva si imi permit sa-l citez aproximativ : "unde in natura pestii convietuiesc cu plasticul?" Intr-un acvariu iti trebuie plante, roci, crengi, ... asta este ceea ce vad pestii in libertate cind "deschid ochii" si ies din icre. Nu plastic.

Lasind deoparte ciclarea acvariului (care trebuia sa fie pasul 0) trebuie sa te hotarasti ce fel de pesti vei pastra. Si aici sunt citeva reguli. Daca vrei un acvariu plantat (natural) uita de carasi. Daca vrei scalari este OK cu un acvariu plantat, dar uita de alte specii la fel de agresive, s.a.m.d.

Dupa ce te decizi, treci la curatenie.

Pasul 1. Donezi ce ai in plus si te limitezi la 2-3 specii compatibile, nu mai mult (dar nu carasi cu scalari sau cu alte nu stiu ce). Elimini toate chestiile alea din plastic (banuiesc ca te-au costat ceva, un "ceva" din care iti luai citeva plante foarte frumoase si un substrat decent). Citeste citeva topic-uri despre acvariile plantate si pestii compatibili ca sa te documentezi bine.

Pasul 2. Iti cumperi un filtru extern si il echipezi cu medii de filtrare. Presupunind ca pina atunci, urmind sfaturile de mai sus ale colegilor, acvariul se cicleaza, mergi in paralele cu cele doua filtre cam 2 saptamini, apoi ramii numai cu cel extern. Intre timp scapi si de piatra de apa.

Pasul 3. Usor si cu grija schimbi substratul actual cu unul universal in care poti planta diverse plante. Pe substart adaugi niste pietre, ceva radacini sau crengi. Ca sa schimbi substratul, folosesti un aspirator sau pur si simplu un furtun mai larg. Substratul nou, bine clatit cu apa, il adaugi treptat, punindu-l in pungi subtiri de plastic pe care, dupa ce il asezi in diferite zone, o spargi usor, astfel incit continutul sa "curga" usor afara.

Pasul 4. Iti cumperi plante "easy" de fundal, de mijloc si citeva de prim plan. Le plantezi si apoi astepti sa le vezi cum cresc, sa te bucuri de culoarea si forma lor.

Sunt mai multe de spus dar, in esenta, de la un pas la altul, poti sa ne ceri sfatul si iti garantez ca vei primi solutii foarte bune de la colegi.

Eu unul, asa as proceda. Cu putin noroc, revii in lumea noastra.

Bafta!

Silviu Man wrote:
alexandru.radu0506 wrote:Multumesc mult, pesti sa zicem ar fi undeva la 30, apa de izvor e ok la temperatura camerei? Si ai dreptate, nu stiam care e treaba cu ciclarea. Vreau sa incerc sa ii salvez, si vreau sa reusesc. Apa am schimbat-o la doua zile, cam jumatate din cantitatea totala. Scalarii sunt destul de mici, adica nu stiu ce sa zic, crezi ca ar mai fi alte incompatibilitati intre ei, gen sa fie mancati de cei negri, par ca is in coflict cu cei portocalii, nu carasul, cei mijlocii, am un libaj, destul de prost, dar sper sa ma intelegi. Multumesc pentru sfaturi, clar voi face schimbari!


Ai si carasi?!
Cool!


Acuma fara gluma : 30 de pesti, poate de talie mare, intr-un acvariu de 180 litri cred ca este dincolo de limita.
Totusi, din curiozitate, de specii ai?
alexandru.radu0506 wrote:Multumesc mult, pesti sa zicem ar fi undeva la 30, apa de izvor e ok la temperatura camerei? Si ai dreptate, nu stiam care e treaba cu ciclarea. Vreau sa incerc sa ii salvez, si vreau sa reusesc. Apa am schimbat-o la doua zile, cam jumatate din cantitatea totala. Scalarii sunt destul de mici, adica nu stiu ce sa zic, crezi ca ar mai fi alte incompatibilitati intre ei, gen sa fie mancati de cei negri, par ca is in coflict cu cei portocalii, nu carasul, cei mijlocii, am un libaj, destul de prost, dar sper sa ma intelegi. Multumesc pentru sfaturi, clar voi face schimbari!


Ai si carasi?!
Cool!
Am avut scalari cu neoni si cred ca deja stii cine a a fost "last fish standing". Scalarii au nevoie de volum mare de apa, se aplica o regula asemanatare cu cea pentru carasi sau discus. Daca le limitezi spatiul de innot ... cu atit mai rau.
Mada ionut wrote:Mie mi i s a colorat galbena apa dupa ce am facut testul! Presupun ca asta e valoarea ! No 2? Sau astept un raspuns din ce vad pe test mai mic de 0.3 !
Asta inseamna ca e ok?


Liv a fost foarte clar : 0 (zero).
Fara negocieri! Negocierile se poarta la pH, duritate, poate si la NO3.
Vezi ca am avut dreptate?

Nu stiu, poate ne spune Liv. Ar merge?
Daca da, imi iau si eu un saculet cu Egeria si gata...
PS Cred ca este evident ca trebuie sa stii ce parametrii are apa si cam unde trebuie sa ajungi.
... cu conditia sa nu ai fluctuatii mari ai parametrilor apei de retea.
Uite o solutie la care ma gindeam si eu :

Instalatie de Osmoza Inversa Aquili 190 l/zi

Costa cam 300 de lei.

Nu trebuie sa adaugi nu stiu ce substante dupa aceea, amesteci apa de osmoza,
in proportii corespunzatoare, cu apa de la retea, ca sa obtii parametrii optimi.
adrian09 wrote:
Liv wrote:Are prin unul din topice parca 50 la apa de retea.

Adrian ce ar fi sa incerci ceva pina faci rost de osmozor? Cauta 2-3 fire de Elodea Canadiana (sau Egeria Densa) si pune-le intr-o plasa de plastic legata de marginea acvariului intr-un loc luminat. Nu au nevoie de lumina intensa, fertilizare sau CO2. Ar trebui sa consume din nitrati, genereaza oxigen si le maninca si carasii:

http://aquariumtidings.com/live-plants-for-goldfish-aquariums/

De fapt ar trebui protejate sa nu fie mincate de carasi.

Sa ma corecteze cineva daca gresesc.

E exact principiul folosit la refugiul pentru macroalge in acvariile marine care sint folosite pentru reducerea nitratilor.




da am sa o fac... sa vad unde gasesc .. daca gasesc aici la pet ..cumpar... dar daca nu, sa vad daca gasesc pe amazon...
Mesrsi pentru sfat
de osmozor... nu stiu ce sa zic...nu stiu daca merita investitia...pe linga ca e foarte scump,v-a trebui sa fac aditii cu minerale si nu stiu daca voi reusi sa refac proprietatile apei cit de cit.Parca nu m-ar tenta sa folosescsubstante...si asa in afara de Biotopol si aditie de bacterii nu am folosit nimic...nici pentru plante ...din cite am citit despre anubias,nu au nevoie de fertilizare


Vezi ca Liv se refera la o solutie temporara dar care poate deveni permanenta, pina la o instalatie de osmoza. Daca nu esti hotarit pentru o astfel de investitie, mai bine nu incerca solutii temporare care vor deveni permanente.
Iliescu Mihai Ulmis wrote:Ca sa ii prinzi, pune o plasa mare in apa, pune mancare in ea, lasa-i vreo 30 de minute sa prinda incredere si cand nu sunt atenti ori ridici plasa din apa brusc, ori vii cu o alta plasa mare peste ea si ii prinzi in capcana.
Altfel , poti sa restartezi acvariul .

LE: daca vrei curatare si afanare substrat , cumpara cativa melanoides tuberculatum. Cory nu iti curata substratul, doar amusineaza dupa resturi de mancare (pe care le papa dc le gasesc), restul mizeriei e ridicata in masa apei si transportata catre in-urile filtrelor.
Din cauza lor crevetii vor fi stresati.


M-am gindit si eu la melcii de substrat. Din cit am citit, nu au treaba cu radacinile plantelor. Cind aveam un acvariu cu carasi, aveam cam 8 si faceau o treaba buna.
Cred ca este o idee mai buna : melci de substrat si citiva Oto in plus. Multumesc!
Cea mai logica explicatie este aceea ca "primesti" ceva de la retea. Dar, lasind deoparte spuma, NO3 pare a fi o problema. Colegii, nu e prea sus?
Buna!

Ma gindesc sa pasesc si eu in rindul acvaristilor seriosi si sa-mi cumpar un sistem de CO2 cu butelie reincarcabila
Am cautat pe net si nu am gasit centru de reincarcare decit undeva, la iesirea din Bacau catre Roman.

Am doua intrebari :

1. Ce sistem ar fi recomandabil pentru un acvariu de 100 litri util ?
2. Exista vreun centru de reincarcare butelii mai apropiat de Barlad? Stie cineva ceva?

Ismaile, multumim!
dan.pavelescu wrote:Sincer, n-am procedat

Defaceam skimmerul deasupra acvariului, pe intaritoarea "H".
De acolo invitam crevetii sa se care la locul lor in apa si cam asta era tot


Revin pe subiectul acesta. Azi am curatat pentru a doua oara skimmer-ul si nu am mai gasit creveti in el. Nici melci.
Incep sa cred ca legarea skimmer-ului la priza programabila pentru lumina este o solutie buna ca sa
evitam "adunarea" crevetilor. Merge pe lumina, sta pe intuneric. Si atunci cind sta probabil ca crevetii revin in apa.
Nu am observat o reducere a eficientei skimmer-ului, aduna tot ce prinde la suprafata iar biofilmul a disparut cu desavirsire;
la suprafata, apa e "oglinda".

Poate foloseste cuiva aceasta observatie.
Foarte bine. Si la mine ploua de rupe si mai bate si vintul. smilie
Cum bine spunea un coleg, bacteriile se fixeaza nu numai in filtru ci si in substrat. Cred ca ar fi benefica aditionarea de bacterii in apa daca vrei sa grabesti ciclarea. Daca nu, atunci rabdare si tutun!
... dar asta s-ar putea traduce prin relatia sectiune/presiune/debit.
Ca sa nu mai vorbim ca reducerea la jumatate, din robinet, nu genereaza semne ca ar fi o reducere evident in fluxul de apa din acvariu.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com