[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Silviu Man
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Message
kirucd wrote:Cred ca avantajul major pentru plante, asa cum este si pentru corali, este o lumina dimmabila,
cu un program in care lumina sa creasca de la 0 pina la un maxim, sa ramana acolo pentru 2-3 ore,
apoi sa scada la 0 pina la sfarsitul programului de iluminare.


Si cum faci asta? Banuiesc ca este un dispozitiv automat care regleaza intensitatea luminii...
Mama, da e saracie mare in Vaslui ... inclusiv de informatie!
Reproduc raspunsul la aceeasi intrebare de pe alt topic dat de un coleg cu experienta : " nu ai acvariu de apa dulce? ce sa caute sarea in el?".

Probabail cu exceptia scopului curativ (am inteles ca se recomnada si la gris, concomitent cu cresterea temperaturii pentru citeva zile) sarea nu are ce cauta in apa dulce. Pentru profilaxie sunt alte solutii.
In urma cu 20 de ani, toti vinzatorii de pesti recomandau o lingurita de sare la 60 de litri de apa ca fiind benefica in profilaxia unor boli. Nu mentioneau si efectele negative asupra plantelor. Ca sa nu mai vorbim de cit de saraca era oferta de conditioneri pentru apa.
Salut!

Am citit multe topicuri in care apare subiectul programului de lumina dar mai cu seama a programului cu pauza de lumina.
Am citit despre duratele programelor de lumina (de la 6 la 12 ore, desi parerea cea mai des intilnita facea referire la 10 ore/zi).
Am citit de asemenea despre pauza din timpul programului, de 2-3-4 ore, descrisa ca fiind benefica in evitarea dezvoltarii algelor.
Am citit despre perioada din zi cind trebuie incadrat programul de lumina tinind cont de momentul rasaritului, respectiv apusului soarelui.
Am citit despre sisteme care simuleaza rasaritul si amurgul, descris ca fiind benefic pentru pesti pentru ca reproduce cu fidelitate ritmul circadian.

Va propun o discutie care sa lamureasca mai bine doua aspecte : lungimea programului de lumina si pauza de lumina din program.

In prezent eu am un program de 11 ore pe zi, cu o pauza de 3 ore (intre 11.30 si 14.30). Este suficient, este prea lung, ...?

Eu am senzatia ca fac o greseala : dupa o noapte intreaga, lumina se aprinde la 8.00 apoi se stinge la 11.30. Se aprinde din nou la 14.30 si se stinge la 22.00
(conform unui articol citit care imparte programul in 1/3 + 2/3 din program).

Totusi, nu ar fi mai bine ca prima parte a programului sa fie mai lunga (2/3) dat fiind faptul ca urmeaza unei perioade lungi de intuneric (noaptea) si dupa numai 3 ore
si jumatate, se stinge din nou?

Mentionez ca acvariul este ferit bine de lumina solara si, daca mai este si innourat afara, in pauza de lumina abia se vede interiorul. Acvariul este bine plantat dar mai cu seama cu plante
easy si medium.

Si albastru inchis pune frumos in valoare verdele plantelor. Eu am procedat altfel dar tinind cont ca acvariul are si suport de plastic si capac. Am cumparat doua folii adezive : una neagra si una albastru inchis. Ambele le-am lipit pe o placa de polistiren foarte subtire (din cele care se pun sub parchetul laminat) pe care am decupat-o apoi exact la dimensiunea peretelui acvariului. Prinsa in suportul de plastic pe latura de jos si de capacul acvariului, se ataseaza perfect pe peretele acvariului. Astfel, o luna am fundal negru, o luna fundal albastru, fara sa ma complic cu lipirea lui.
Arata bine. Imi permit o singura observatie : pentru anubiasul de pe stinci, eu l-as fi atasat intii pe niste pietre mai mici si pe acestea le-as fi atasat de suportul mare. In felul acesta le puteai aranja in pozitii mai naturale si puteau fi mutate, la nevoie. Dar, asta este doar o idee...

Cum merge Hydrocotyla?
De acord cu colegul. Nimic nu se compara cu un filtru extern, nici macar 2-3 filtre interne, dedicate. Daca "sefa" se teme de inundatii iar tie chiar iti trebuie un filtru extern, ai solutia unui compromis : Dennerle Scapers Flow. Se "atirna" pe unul din peretii acvariului, nu are furtune, are reglarea pipei de la intrare in doua planuri si, mai recent, are si skimmer incorporat (dupa cum spunea un coleg pe alt topic) si are si burete de prefiltrare pentru a evita absorbtia crevetilor. Mai bine nu se poate (in situatia data)!
Arata foarte bine.
Incearca sa pui un poster pe fundal. La plantele pe care le ai/vei avea, cred ca merge culoarea neagra.
adrian09 wrote:as adauga ceva la ce a s[pus Silviu
... daca tot inlocuiesti plantele, pentru ca ai carasi,deocamdata sa cumperi doar anubias si ceva java mos...pe astea nu prea le maninca carasii si sunt plante izy...cu celalte plante ...s-ar putea sa ai surproza sa le gasesti plutind sau sa nu le mai gasesti


Adrian, eu cred ca am fost clar in expunerea de mai sus. Spuneam ca, daca renunta la carasi atunci poate sa planteze acvariul cu plante mai variate. Daca vrea sa pastreze carasii, atunci solutiile de plantare sunt diferite. Am o mare rugaminte : hai sa discutam despre problema lui si despre posibilele solutii, nu sa ne raspundem unii altora. Este clar ca acest nou coleg nu cunoaste detalii depre populare, plante, intretinere, etc. Daca tot a intrat aici sa ne ceara ajutorul, hai sa il ajutam.
[quote=criss.z]Daca nu ai inca toate numele pestilor din acvariu, eu, in acel filmulet, vad asa:
-vreo 3 carasi aurii voalati (enormi-astia pleaca primii )
-1 scalar mai mare si 1-2 mai mici (ai putea sa tii 1-2, daca ai vrea neap?rat)
-multi black molly, femele si masculi (pe astia mai bine ii dai, ca fac multi pui si nu asta iti trebuie tie acum)
-platy parca cu putin firot pe codita
-vreo 2 femele+mascul betta
-vreo doi xipho
-1-2 guppy superbi, dar cu coditele cam "franjurate"
Cauta-i dupa denumiri le google ca sa inveti cum arata-numesc fiecare, ca nu po?i face acvaristica fara sa stii macar pestii de baza.

Acum, in afara de carasei, plantele si decorurile de plastic si substratul acele inutil care trebuie sa plece imediat, poti face asa:
-poti pastra, sa zicem, scalarii (nu stiu exact cati sunt, daca 2 mai mici, aia) preferabil fara alti pesti, ei arata mai singuri
-poti pastra cativa dintre vivipari (adica guppy, molly, xipho, platy) ciorba (adic? cate 2-3 din fiecare) sau 2, maxim 3 (de exemplu guppy si platy)
-poti pastra pestele betta, mascul + femela/femele (si, si doar pentru ca ai acvariu mare si ele ar avea teoretic unde sa se ascunda, iar el pare destul de pasnic in filmulet) si, eventual, CATIVA molly/ xipho/platy, fara guppy ca nu prea sunt compatibile speciile
-alta varianta, complet diferita de celelate, pe care nu stiu daca o sa o accepti, dar eu totusi iti zic, sa-i donezi/vinzi pe toti sau sa mai ramai de exemplu cu masculii de guppy, sa incepi altfel, avand un acvariu relativ mare, poti lua niste corydoras/ neoni/ ember tetra/ rummynose/ fantomite/zebre/ microrasbora galaxy/ endleri/ kuhli/ ancistrusi/ rasbora/ creveti etc, dar asta doar dupa stabilizarea acvariului
• dar, urgent inlocuieste plantele alea de plastic cu unele naturale; de obicei, la pet shop-uri, este mentionat gradul de dificultate al plantelor. Ia-ti plante EASY, fara cine stie ce cerinte, pe parcurs vei putea incerca si alte plante! Fa cumva un miracol si adauda niste substrat nutritiv sub nisip, este esential pentru plante! Si nu uita de schimburile zilnice de apa NU de la robinet!
Acum, pana la urma, alegerile iti apartin![/quote]

Ca sa puna sub substratul decorativ unul nutritiv .... chiar ar fi o performanta. O solutie ar fi sa puna/amestece actualul substrat cu unul universal, care are si componenta nutritiva. O alta solutie ar fi sa lase substratul asa cum e si sa foloseasca fertilizanti sub forma de capsule nutritive. Oricum, multe plante "easy" se hranesc din/si din apa, asa ca substratul fertilizant este util mai ales pentru plantele puternic inradacinate.
Si care ar fi varianta alternativa pentru consumul tau de apa? ... nu cumva acceasi ca pentru acvariu? Una cu alta se leaga, pina la urma este vorba de sanatate (a ta sau a pestilor, in acest punct chiar nu mai conteaza).
Ce am scris eu (si am subliniat) este doar parerea mea. Tu trebuie sa decizi, caci este acvariul tau. Hai sa facem asa: pune lista speciilor pe care le ai si hai sa-i rugam pe colegi sa ne ajute cu diferite formule. Echipa descopera solutii mai bune decit individul. Din solutiile expuse, doar tu alegi. OK?
Vezi ca faza cu donatul pestilor va fi putin dureroasa dar, pentru binele celor care ramin, incearca sa fii pragmatic . Eu cred ca ar trebui sa postezi 3 posibile variante si colegii sa te indrume. Variantele ar trebui sa includa un consortiu de tip pesti si plante.

De exemplu, eu as da speciile de talie mare (carasii care consuma plante si scalarii care sunt agresivi) si as sorta ceva din ceilalti apoi as planta Limnophila, Higrophila, Cryptocorine, Anubias - in prima faza. Dar acesta este doar un exemplu si este subiectiv, inspirat din experienta mea actuala. Combinatiile pot fi foarte variate.
Te rog sa ma ierti daca tonul meu a fost putin critic. Sper ca nu te-am descurajat. Uneori un dus rece te face sa vezi lucrurile mai clar. Toti facem greseli si, cind la expunem aici, unora li se par stupide. Chiar si eu, cind vad unele postari, uit de ignoranta in care ma aflam un an in urma si am tendinta sa fiu prea critic.

De nenumarate ori am spus ca evit sa dau sfaturi. Sfaturi pot da colegii aceia cu stagiu indelungat. Dar pe tine te sfatuiesc, daca imi permiti, sa parcurgi din nou topic-ul si sa te apuci de treaba. La fiecare etapa, posteaza aici planul pasilor tai, ca sa primesti cele mai bune indrumari. Treptat, poti face o treaba foarte buna.

Succes!
Da, cred ca tu si colegii aveti dreptate. Am vazut cerintele pentru pH si duritate. Eu am pH-ul usor spre zona alcalina. Dupa cum spunea un alt coleg, se pare ca de asta am pierdut si Cambarellus- ii. Asadar, ramin la suplimentarea cu Oto si melci de substrat. Numai ca pentru melci trebuie sa mai astept, nu se livreaza pina in aprilir.
La Dennerla nu ai treaba cu furtunele, are pipa reglabila in doua planuri (ceea ce te ajuta mult la orientarea curentului de apa). Vreau sa-mi iau si eu unul pentru un nano de 30 litri. Are multe review-uri bune.
Iliescu Mihai Ulmis wrote:
Silviu Man wrote:Cum bine spunea un coleg, bacteriile se fixeaza nu numai in filtru ci si in substrat. Cred ca ar fi benefica aditionarea de bacterii in apa daca vrei sa grabesti ciclarea. Daca nu, atunci rabdare si tutun!


In substrat se vor forma colonii de bacterii cam in 2-3 luni de cand se maturizeaza setupul Pana atunci, cel mai repede se vor forma in mediile bio din filtru.
Eu am procedat la fel ca si colegul, am facut ciclarea fara pesti si fara plante. Mi-a luat cam o luna (adaugam amoniac zilnic).
Dupa ce s-a finalizat, am mai stat o luna pana am bagat plantele ca nu am avut bani .
Apa albicioasa am avut cam 2 saptamani cred, dar tinand lumina stinsa nu m-a interesat aspectul asta.


LE: nu uita de hrana pt bacterii (in afara de hrana de pesti, mai poti pune tetra bactozym).



Da, dar poate sa ajute. Eu citisem undeva ca fixarea bacteriilor in substrat se produce "la scurt timp dupa popularea mediilor filtrante". Nu spunea ce inseamna "scurt timp". Imi cer scuze pentru informatia neconforma. Probabil nu era o sursa de incredere.

La mine ciclarea nu a durat atit de mult (mi-au iesit analize OK din saptamina a 5-a) dar am avut acvariul bine plantat din prima. Am inteles ca asta ajuta foarte mult. In saptamina a 6-a am introdus 4 SAE si treaba a mers bine (numai ca foarte curind am pierdut gazonul din cauza ticalosilor scotocitori). Apa albicioasa (mai curind cenusie era) am avut, nu foarte intensa si numai pentru citeva zile. Problema a venit dupa ce am introdus Oto, Spiral si Amano : apa verde! Dupa o saptamina pietrele erau mai curate decit atunci cind le-am asezat dar in a doua saptamina a trebuit sa fac "black-out".
Foarte curios cum ne-am potrivit. Nu sunt 5 minute de cind m-am uitat la pigmei si la panda si vroiam sa plasez o intrebare, care dintre ei ar putea fi o varianta.
Cryptocorine Wendtii cu siguranta. Am in acvariu una absolut identica.
Iti sugerez un filtru extern de tipul celui de mai jos:
Filtru extern Dennerle Scapers Flow
Am inteles de la un coleg ca, in varianta noua, are si skimmer incorporat.
Din cite am inteles, daca spusele producatorului sunt adevarate, "duce" acvarii de pina la 120 litri si
are trei etaje de filtrare. Nu stiu daca la el poti adapta si un prefiltru.
 
Forum Index » Profile for Silviu Man » Messages posted by Silviu Man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com