Message |
|
nu am cum, suprafata o sa fie de 20X15 cm, si asta vroiam sa te intreb, cat trebuie sa fie spatiul dintre camere ? 2 cm este de ajuns ?
|
 |
|
schita este luata de pe net, nu este facuta de mine, prima camera intentionez sa o fac de cel putin 20 cm latime, iar inaltimea pieptanului sa fie cam de 10 cm, nu cred ca o sa am probleme la marimea asta, ce zici ?
|
 |
|
cu siguranta nu m-am exprimat corect  vroiam sa folosesc doar o pompa care sa fie ascunsa in sump, nanoprop 5000, pentru a fi cat mai estetic
Ceva genul AquaMedic Yasha sau Blenny, Koala mi-a dat ideea 
|
 |
|
poate nu m-am exprimat corect, ce vreau sa zic este ca volumul de apa ce trece prin sump este asigurat de pompa, care are 2000l/h cu tot ce se pierde pe drum sa zicem 1500l/h, puterea skimmerului este de 150l/h , ce se intampla cu restul de 1350l/h si cu particulele mari de mizerie din el ?
|
 |
|
kirucd wrote:Skimmerul trage apa pe jos iar debitul este in functie de model.
pai tocmai de asta tind sa te contrazic, mi se pare ca circuitul de apa din acvariu este sustinut de pompa, daca as pune skimmerul in prima camera, cu siguranta nu ar avea puterea pompei, ceea ce inseamna ca doar o parte din mizerie ar ajunge in skimmer, iar cealalta tot ar ajunge sa colmateze camera din mijloc cu mediile filtrante, dar daca as pune in prima camera mediile filtrante cu floss deasupra, sansele ca particulele mari de mizerie sa ajunga la ele mi se pare mai mica. Cu siguranta ai mai multa experienta decat mine, dar asta este logica mea 
|
 |
|
eu nu prea inteleg pe unde trage skimmerul apa, de asta nu sunt convins, de asemenea si cu ce debit 
|
 |
|
Ceva de genul asta 
|
 |
|
kirucd wrote:Sa inteleg ca nu vrei sa bagi skimmer? La 125 litri brut, probabil undeva la 80-90 litri net
eu zic sa nu renunti la skimmer. Apoi si perlon si burete nu se justifica din punctul meu
de vedere, dar ne spui parerea ta dupa ce dai drumul la acvariu. Orice ar spune Koala, pe
toate forumurile straine se recomanda sa nu se foloseasca nici perlon nici burete, eventual
perlon daca se schimba foarte des, la 2-3 zile. Daca tu esti hotarat sa folosesti si burete si
perlon asta e, numai sa ne comunici si noua concluziile dupa vreo 3-4 luni. Chimia apei intr-un
acvariu marin este mult mai complicata decat intr-unul de apa dulce.
O zi buna,
Dragos
Ba da, eu vorbeam despre sertarele primei camere, o sa pun ori perlon ori burete, inclin mai mult spre perlon. In camera 2 vreau sa pun un skimmer Tunze 9002, in camera 3 incalzitorul si pompa. Nu stiu daca ai vazut prima poza pusa de mine cu compartimentarea sumpului, cam asa vreau sa compartimentez eu.
|
 |
|
koala wrote:Salut,
- nu tre' sa-ti faci probleme, o fixezi cu un manson de cauciuc in gaura din geam si aia e... nu trebuie sa stea fixata in ventuze, eu nu m-am gandit nici o clipa sa o fixez.
- nu am vazut-o "live", da' am gasit pe undeva date tehnice despre ea:
NanoProp 5000 is a propeller pump to create strong currents with low power uptake.
The shape of the propeller is computer optimised, for high flow and silent operation. 6 – 12 V DC, low voltage motor, including adjustable safety transformer.
Flow can be adjusted from 2,000 – 5,000 l/h (500 - 1,250 gph).
Power uptake 3 – 7 watts, adjustable.
Silent running computer optimised propeller.
New developed vacuum sucker for safe mounting inside the aquarium.
Dimensions: app. 9,5 x 5 x 9,5 cm (l x w x h)
Pare perfecta, la ce fel de manson te referi ? si ai idee cam ce dimensiune are capul ala care iese ?
|
 |
|
koala wrote:Pai, ce nu ai inteles?
- pompa aceea va fi si "pompa de recirculare" si "pompa de valuri",
- solutia este viabila si e deja folosita de catre cei de la AquaMedic (nano-urile Yasha): http://www.aqua-medic.com/product/yasha-nano-aquarium/
- este destul de puternica, deci nu e cazul sa iti faci probleme legate de debit.
- eu am sa o folosesc la un display de 40x40x40, asa ca probabil merge si in cazul tau.
Nu eram sigur daca te-ai hotarat la ce marca sa folosesti, si eu sunt destul de interesat de pompa asta, ai cumva ceva dimensiuni la ea, sau in cazul in care e putin mai scurta poti sa o extinzi ? Intreb astea pt ca am inteles ca are cam 10 cm, iar sumpul tau are 12 din cate am citi eu 
|
 |
|
se pare ca am starnit o discutie  eu nu o sa merg pe desenul lui Sebi, ci pe desenul pe care l-am pus eu , si o sa fie in felul urmator :
Sertarul 1 - perlon/burete
Sertarul 2 si 3 - Matrix in saculete
Cam asta e ce am in cap in momentul de fata, daca gresesc pe undeva va rog sa ma contraziceti, dar imi plac lucrurile cat mai simple 
|
 |
|
koala wrote:Oricum ar trebui sa pui un burete acolo (si eu vreau sa fac asta)... e mult mai usor sa speli buretele ala, decat sa scoti mediile filtrante afara si sa le clatesti.
Later edit:
Da, ar trebui ca peretii aia sa fie peste nivelul "normal" al apei si sub marginea de sus a bazinului. Presupunem ca dintii pieptanului se infunda si ca pompa arunca toata apa in display. Nivelul apei din display creste si, la un moment dat, depaseste peretele despartitor si ajunge iarasi la pompa.
- eviti inundatia,
- eviti sa lasi pompa "pe gol".
In legatura cu pompa, te-ai hotarat la ce o sa folosesti ? ai vazut cumva nanoprop 5000 ? merge pusa in spate ? crezi ca ar fi suficienta pt flow ?
|
 |
|
am inteles, o sa il fac cu un cm mai mic
|
 |
|
koala wrote:Parerea mea este sa pui skimmerul dupa mediile filtrante, iar gandirea mea se bazeaze pe urmatoarele aspecte:
- skimmerul nu face altceva (vorbind la modul simplist) decat sa coaguleze masa proteica din apa,
- in felul asta, substantele "nutritive" sunt reduse iar "incarcatura" apei se micsoreaza,
- apa intra "murdara" in skimmer... si iese, de acolo, "curatata".
- populatiile de bacterii care colonizeaza mediile filtrante vor fi nevoite sa se descurce doar cu ce le ramane disponibil.
- daca pui skimmerul dupa mediile filtrante, atunci el va scoate din apa ceea ce ramane dupa ce bacteriile sunt "satule".
Nu stiu cat de clar am fost, da' sper ca se intelege cate ceva  ...
Acu', sa nu crezi ca ar fi o nenorocire nici daca procedezi invers... practic, e doar o chestie care tine de organizare. Rezultatul va fi cam tot pe acolo, indiferent de ordinea in care asezi "acareturile".
PS: S-ar putea ca rationamentul meu sa aiba hibe, pentru ca am vazut spatele unui acvariu Boyu si, acolo, skimmerul este montat inainte de mediile filtrante. Nu stiu ce sa zic.
later edit:
Acum am vazut ceva care merita amintit... ar fi bine sa faci peretii despartitori (si geamul dintre display si camera de filtrare, dar si peretii camerei de filtrare) putin sub marginea de sus a bazinului... sa fie cu 1 cm sub buza acvariului... in caz de ceva probleme, sa nu dea apa pe afara.
Practic sumpul sa fie mai mic cu un cm decat bazinul ?
|
 |
|
sa pun skimmerul in prima camera sau sa il las asa si sa pun burete in primul sertar ?
|
 |
|
kirucd wrote:Circuitul mi se pare corect si functional. Pompa se prinde pe geamul din spate dar trage
apa din sump si o imprastie in display. O singura observatie, eu nu as folosi spartura de
coral, spartura de coral e posibil sa iti dea fosfati in bazin. As folosi spartura de piatra vie
sau tot matrix.
O seara placuta,
Dragos
LE si inca o observatie, senzorul de nivel pentru ATO nu trebuie pus langa pompa, trebuie
pus separat intr-un tub deschis pentru a nu fi influentat de miscarea apei.
ce parere ai despre primul circuit ? cu matrix in prima camera, skimmer in camera 2 , si incalzitor si pompa in camera 3
|
 |
|
pompa imi face cel mai mult cu ochiul, dar tot nu imi dau seama cum se asambleaza? poti te rog sa imi explici ? Se prinde pe geam ? sau trage apa din sump si impinge in acvariu ?
|
 |
|
apa intra pe la skimmer ?
|
 |
|
M-am gandit la ceva de genul acesta pentru camera de filtrare, urmand ca dimensiunile sa le stabilesc cu ajutorul vostru

|
 |
|
am citit si eu cateva pareri pro si contra chiar si in legatura cu piatra vie  o sa fac o poza cand ajung la magazin, cel de acolo mi-a recomandat sa iau decat o galeata si sa o amestec cu nisip normal..
|
 |
|