Message |
|
Datele problemei:
- Acvariu 400l
- Lumina 0,5 W/L (JBL Solar Tropic)
- Schema de fertilizare Dupla
- Sistem CO2
- PH 7
- KH 9
Preoblema a aparut de la butelia de CO2 care mi-a ajuns dupa o luna si acvariul a fost iluminat si fertilizat ca si in conditiile in care ar fi existat CO2. In aceasta perioada au explodat algele.
Am o combinatie de alga barboasa si alga perie.
Vietuitoare anti algae:
- 10 Ghirinocheilius Aimoniery
- 8 Amano Shrimp Adulti
- 6 Pomacea adulti si vreo 300 mai tineri de 1 luna
Alte vietuitoare:
- 20 Melanotaeni Bosemanii
Masuri luate:
- Privarea de lumina si schimburi de 25% apa timp de o saptamana
- Oprit alimentarea cu fertilizanti lichizi
- Îndepărtarea sistematica a frunzelor afectate
- Acum programul de iluminare este doar de 5 ore pe zi
Rezultate obținute:
Cresterea algelor am reusit sa o stopez simtitor dar nu total, acum parca plantele incep sa castige teren, cele cu crestere rapida au castigat lupta intr-un mod clar, dar cele cu crestere lenta si cele mai pretentioase in continuare nu fac fata. Problema mea cea mai mare este un Crinum Calamistratum pe care il am de 7 ani din care nu a ramas decat o trista amintire.
Nu vreau sa bag chimicale sau sa iau masuri extreme dar daca aveti careva idei nu ezitati.
|
|
|
Domnu' Porcu', in primul rand sarumana si an nou fericit, on topic, stim bine cat costa utilarea unui acvariu cu scule noi noute si stralucitoare de la noi din tara. In concluzie eu pot sa spun ca puteam linistit sa imi utilez 3 acvarii cu sisteme CO2 de pe Ebay. In concluzie eu zic ca riscul este calculat si pana la urma merita pentru ca nu e vorba de o diferenta de 10% pe care o dai ca sa nu ai stres cu garantia in caz de ceva ci e vorba de preturi de cateva ori mai mici.
|
|
|
De creveti ai voie sa te atingi PESTE 5 SAPTAMANI. Asta daca au crestere normala.
Banuiesc ca ai cativa adulti si o gramada de pui.
Pe moment fa urmatoarea chestie:
- Scoate orice peste ai in acvariul respectiv si pune-l altundeva.
- Schimba filtrul cu celalalt. Nu-l spala in apa de robinet dupa ce-l scoti, scoate niste apa din acvariu si spala-l acolo sau pune-l asa cum este.
- Cumpara 2 nuci de cocos, papi interiorul, fierbi coaja (printre putinele tipuri de lemn care nu se degradeaza la fierbere) si pui bucatile de coaja in acvariu.
- Cumperi niste hrana de creveti si ii hranesti cu finete.
- Incearca sa afli ce duritate ai in apa, la crustacee (mai ales in crestere) le place apa mai dura.
- Nu pot sa iti spun cata sare ai de pus acolo.
- Schimburi saptamanale de apa (20-30%), asta vine cam cat o galeata de plastic, deci poti sa lasi apa sa stea cateva zile inainte sa o pui.
- Pune dublu sau triplu tifon pe capatul furtunului (partea care o introduci in acvariu) ca sa limitezi pierderile de puiet.
- Schimburile de apa incearca sa le faci la un mod cat mai putin invaziv.
Peste 2 luni dai sau schimbi crevetii care au supravietuit cu ce doresti tu sa tii, acum daca intri la creatie iti termini tot puietul. Este clar ca ai dat-o in bara, dar fiind in viata crevetii mai poti incerca sa salvezi ceva.
Eu personal asa as proceda.
|
|
|
In primul rand renunta la tipul acela de filtru. Daca chiar ai puiet de red chery probail pompa respectiva te va scapa de ei. Pune pe moment filtrul din acvariul turnat in acvariul cu red chery.
Nu exagera cu mancarea, mai ales daca este de calitate si provenienta indoielnica. Daca mancarea care o utilizezi are o solubilitate mare hraneste de 3 ori pe zi foarte foarte putin, daca le dai mai mult o singura data vei finaliza prin a face supa (asa arata acum).
Din cate am vazut din poze in acvariul "mare" ai foarta multa mizerie pe si intre pietricele (ca veni vorba cred ca ai granulatie prea mare).
In legatura cu pestii impreuna cu crevetii, cred ca la tine momentan nu e cazul, deoarece orice peste care are gura (iar eu nu cunosc sa existe pesti fara), va incepe sa manance la un moment dat puii de creveti (Betta in mod special), iar la tine singurul loc in care s-ar putea ascunde este filtru, dar si acesta este capat de linie pentru ei.
Nu consider ca dispui de volum destul de mare de apa ca sa te concentrezi pe mai multe lucruri, in momentul de fata ar trebui sa te concentrezi pe puietul de creveti si cand acesta va ajunge la maturitate poti sa introduci si alti pesti (in continuare te sfatuiesc sa nu pui betta nici macar atunci).
Faci niste greseli mari iar daca ai citi pe forum ai incepe sa vezi unele dintre ele, desi unii poate se exprima mai dur, o fac deoarelce le pasa.
|
|
|
Am doua femele de amano pline de oua pe burta.
Poate cineva sa-mi spuna exact in ce conditii se inmultesc amano.
|
|
|
Poti dezvolta prin inmultirea selectivaaproape orice caracteristica a acestor melci. Eu ii inmulteam in functie de colorit si am reusit sa dezvolt si gene albinotice cu pigment galben spre crem, dar si portocaliu spre brun. In Satu Mare duritatea apei este extrema, deci probleme cu cochiliile nu am avut si in general crustaceele merg de la sine in apa de aici.
|
|
|
Melanotaenia este stresata de prea multa lumina.
Daca ai setat acvariul pentru plante cu CO2 fertilizanti si iluminarea aferenta nu iti va iesi pasenta cu ei.
Vei vedea ca dupa cateva ore incep sa-si piarda coloritul .
Incearca sa pui o planta plutitoare ca sa existe un refugiu peste zi sa se ascunda sub el.
Fa un test, lasa intr-un acvariu 48 de ore lumina aprinsa si vei vedea ca pestii devin hipersensibili, agitati uneori chiar violenti. Melanotaenia este un peste care in general sta in partea superioara a acvariului si este impotriva instinctelor lui sa stea ascuns pe fundul acvariului intre plante, daca bat pe el 11 ore 0,6-0,8 W/L la un moment dat incepe sa devina stresat.
Planta pe care o scoti tu si o lasi sa pluteasca, le ofera exact elementul de care au nevoie. Eu de cand am bagat planta plutitoare pestii au capatat un cu totul alt colorit, de fapt coloritul e acelas, doar intensitatea lui este cu totul alta.
|
|
|
Eu am red chery intr-un acvariu de 60l impreuna cu 2 ghiri si 20 de razbora pitici. Ii hranesc cu Hikari Shrimp Cuisine si pot sa-ti spun ca de la dimensiunile de sub jumatate de cm am cateva bucati care au ajuns la 1,5 cm, dar toti 20 crevetii sunt de fata. Apa e la 29C deoarece e acvariu cu Barcalaya Longhifolia. Substratul e din nisip fin cu cateva bucati de mangrove. Poti vedea poze la galeria mea. Cred ca e foarte important pentru ei sa fie bine plantata zona, la mine au prins miscarea repede si cand fac schimb de apa sau curat filtrul se baga toti in planta mare verde din mijloc.
Eu am noroc si cu apa dura, e la duritate 12 (ar fi 16 dar mangrovele o reduc la 12) ceea ce este perfect pentru crevetei. Probabil tot din cauza asta in alt bazin am Amano care au crescut in 2 luni de la 1-1,5 cm pana la 3cm cel mai mare, si au naparlit de 2 ori in cele doua luni.
Ce pot sa spun ca este total gresit: da, e adevarat ca mananca aproape orice, dar se dezvolta frumos cu hrana de calitate. Voi incerca sa pun niste poze cu amano, red chery-ul e mai dificil, trebuie sa-i prind cand nu sunt ascunsi prin Barcalaya deoarece aceasta fiind rosie e foarte greu sa-i prind pe fundal rosu cu camera.
|
|
|
Eu am un bazin de 400 cu Melanotaenii si pot sa iti spun ca hraniti cu Hikari micro wafers nici nu se uita catre plante.
E posibil daca ai duritate foarte mica sa o ia razna si sa faca tot felul de chestii glumete.
Le place duritatea mare la apa.
http://www.hikari.ro/tropical/tropical/micro-wafe
|
|
|
- Poate nu ti-e calibrat controlerul, respectiv sonda si KH-ul introdus.
- Ai curent de apa la suprafata (am patit-o) si pierzi mult CO2
- Cel mai probabil e ca nu aveai deloc CO2 si in prima faza pana ajungi la PH 7 mai dureaza, in plus plantele incep in ziua 3-4 sa il consume ca nehalitele. In opinia mea iti trebuie o saptamana ca sa ajungi la sistemul automat, pana atunci tot bagi si ai senzatia ca e un sac fara fund.
Nu ai pus cumva valva unisene invers?
|
|
|
Nu, la mine nici nu se ating de plante.
Incerca sa schimbi hrana. Ce le dai?
|
|
|
Da, parca asa e mai clar.
Multumesc.
|
|
|
Ce zici tu suna foarte bine, dar nu imi dau seama cum pot realiza preaplinul.
|
|
|
E o chestie interesanta, de unde procur niste instructiuni si detalii despre sistemul acesta?
|
|
|
Am nevoie de un pic de consultanta pe o tema un pic mai intortochiata.
Acum imi este o casa in constructie, unde in beci am o incapere doar pentru hobby-urile mele intunecate, astea ar fi pescuitul si acvaristica. Ideea este ca doresc sa imi realizez filtrarea acestor acvarii pe un singur filtru extern.
Vreau sa duc tevi prin perete de la toate acvariile pana la un singur filtru extern de mare putere (genul pentru iazuri).
Probabil ca vor fi 5 bazine.
Cateva probleme potentiale le-am intuit:
- Luciul de apa trebuie sa imi fie la absolut toate acvariile la acelas nivel.
- Tubulatura trebuie sa intre si sa iasa din filtru printr-un distribuitor
- Trebuie sa am posibilitate de inchidere cu robinet pe fiecare acvariu in parte, tur si retur
- Trebuie sa fac un sistem suplimentar care sa acctioneze pe principiul vaselor comunicante ca sa nu ma trezesc ca apa este bagata in proportie prea mare intr-un singur bazin si da pe afara.
Acum intrebarile mele sunt:
- Ce tip de filtru ar duce intre 2000-3000l apa
- Ce material ar trebui sa folosesc pentru tubulatura
- Ce am uitat si nu era cazul sa uit?
|
|
|
Porcu wrote:S-o fierbi mult.
Domnu' Porcu', vita de vie nu se fierbe.
se dezintegreaza sau in cel mai fericit caz doar se slabeste foarte tare.
Eu personal fac la modul urmator:
O bag intr-o galeata cu apa (eu am un bazin de 350l din sticla ordinara de vitrina pe care il tin in garaj la intuneric si frig) pun sare peste ca sa nu putrezeasca.
O scot dupa 3 luni si o las in apa curat cam 7 zile ca sa iasa din sarea acumulata.
Eu am o casa de vacanta facuta pe un teren care era plin de vie batrana si am facut toate testele posibile si imposibil pe buturugile respectiva care intr-adevar sunt foarte frumoase, iar asta este cea mai buna varianta ca sa iti conditionezi lemnul si sa isi mentina in acelas timp textura la o duritate corecta.
|
|
|
Dolly wrote:
D3v1l wrote:Este posibil sa tin pe langa cei 6 scalari ai mei un grup de zebre rosiatice ?? tin sa precizez ca scalari sunt mici. ?
Uita de zebrele "rosiatice". In natura nu exista asa ceva.
Nu exista nici Koi si nici caras auriu, carasius auratus este de fapt carasul ordinar de balta, ambii sunt obtinuti prin inmultire selectiva promovand anumite anomalii cromatice.
|
|
|
Apropo de aspirat, eu m-am obisnuit sa imi fac o zona cu 2 cm mai joasa in substrat iar in ziua in care ma pregatesc sa schimb apa, agit apa de cate ori trec pe langa acvariu, asa mizeriile se ridica iar apoi au tendinta de a se depune in zona cea mai adanca a acvariului.
Nu este cel mai profesional mod, si nu este acelas lucru cu cu o periere agresiva a substratului, dar este o tehnica 100 neinvaziva si este mult mai important pentru mine. Asta combinat cu un numar decent de pesti, mai degraba mai mic decat mai mare, isi fac treaba foarte bine.
|
|
|
minnardy wrote:Deci, de 10 minute stau si ma intreb: ce sa faca cu apa aia incalzita / fiarta / racita???? Eu ziceam sa ia canistre ca sa aiba apa aia valoroasa din actualul acvariu, nu sa obtina rapid apa calda si declorinata. Daca e vorba de declorinare rapida, exista SERA Aqutan, cu care, dupa o ora apa se poate pune in acvariu.
Cand te-ai mutat ultima data? Fii serios, oricum cari ca hamalul de-ti sar ochii. Pe langa tot ce e de carat, eu personal nu as avea dedicatia necesara sa mai tarasc dupa mine canistre de apa. Clar ca apa ciclata este mult mai buna, dar exact asta este problema, caratul.
|
|
|
Sau, iti iei un fierbator electric de apa, dureaza 30 de secunde sa ajunga la temperatura de fierbere. In 30 de minute ai facut 50 l apa. Nu o pune direct in acvariu, o lasi in ceva oale sa se raceasca.
|
|
|