realmode wrote:Ce brand este vanat cel mai des? Daca as suplimenta, ce debit este suficient?
Eu personal nu am avut nicio problema cu filtrele externe Eheim.
Debitul recomandat este de 3-4 ori volumul acvariului, dar poti sa alegi si cu debite mai mari fara problema (debitul dat de fabricant este debitul teoretic al pompei care echipeaza filtrul si la H=0).
Alte caracteristici importante a unui filtru extern (diverse modele de la diverse firme pot avea unele "scapari" de calitate sau proiectare deficitara):
- volumul filtrului - cu cat este mai mare este mai bine
- consumul de curent electric
- nivelul de zgomot
- sa aiba un prefiltru (se poate curata usor fiind primul filtru de sus, fara sa desfacem celelalte compartimente)
- sa fie dotat cu un sistem de decuplare a furtunelor usor de utilizat si sigur
- sa fie dotat cu un sistem de inchidere a capacului sigur si garnitura sa poata fi scoasa usor - sunt multi care se plang ca au inceput sa apara scurgeri de apa din cauza garniturilor proaste, cleme de inchidere care au cedat, etc.
- sistemul de prindere a rotorului sa fie solid (am pierdut doua canistre hagen din cauza sistemului asta)
- posibilitatea de a se autoamorsa sau sa fie dotat cu pompa manuala de amorsare
Daca tot te gandesti la un filtru extern poti sa iei in considerare si un skimmer JBL TopClean II. Te va scapa de biofilm, realizeaza o mascare a sistemului de absorbtie a unui filtru extern, va strange toate frunzele si alte resturi vegetale care plutesc si are si un mic rol de oxigenare a apei